Kovat odotukset Tokion olympialaisista

Suomea edustavat golfammattilaiset suuntaavat Tokion olympialaisiin tavoitteet korkealla. 

Golfnelikko on asettanut tavoitteet olympialaisissa äärimmäisen korkealle eikä epäröi sanoa sitä ääneen. Pelaajien potentiaalista on karsinnan aikana saatu runsaasti näyttöä. 

Miesten kilpailussa Suomea edustavat Kalle Samooja (rankingissa sijalla 32) ja Sami Välimäki (rankingissa sijalla 35), naisten kilpailussa Matilda Castren (rankingissa sijalla 32) ja Sanna Nuutinen (rankingissa sijalla 49). Castren ja Välimäki ovat jo yltäneet voittoon pääkiertueilla, Nuutinen ja Samooja molemmat kakkostiloihin. 

Hyvän viikon osuessa kohdalle kaikki on mahdollista. 

”Haetaan se kulta pois lojumasta”, täräyttää Sami Välimäki. 

”Mitaleista vain pelataan, se on ainoa tavoite”, säestää Sanna Nuutinen. 

Kalle Samooja muistuttaa, että Rion kävijöistä etenkin Mikko Ilonen on moneen otteeseen kiitellyt olympialaisten innoittavaa, normaalista kisaviikosta poikkeavaa tunnelmaa. 

”Varmasti hieno kokemus. On silmiä avaavaa päästä näkemään muiden lajien urheilijoita ja heidän tekemistään.” 

Myös LPGA Tourilla kesäkuussa voittoon ensimmäisenä suomalaisena yltänyt Matilda Castren odottaa olympiamatkaa innolla. 

”On kunnia edustaa Suomea. Olympialaiset ovat olleet jo lapsesta asti iso juttu. Olen aina toivonut pääseväni joskus mukaan.” 

Normaalista 72 reiän lyöntipelikilpailusta olympiagolf poikkeaa siinäkin mielessä, että kaikki osallistujat pelaavat neljä kierrosta ilman kahden kierroksen jälkeistä cut-rajaa. 

”Voi pelata stressittömämmin, ehkä vähän aggressiivisemmin”, Castren ennakoi. 

Entä kisaviikoille povatut erittäin lämpimät ja kosteat olosuhteet? 

”Ei sillä ole mitään merkitystä. Ei mikään ongelma”, Kalle Samooja sanoo. ”Vielä koskaan ei ole ollut liian kuuma golfkierrokselle.” 

Samoojan ja Välimäen tueksi Japaniin matkustavat caddiet Daniel Mulvay ja Väinö Viitaharjusekä molempien fysiona toimiva Pierre Johansson. Valmentaja on Timo Karvinen. Naisten tiimiin kuuluvat valmentaja Petteri Nykky ja fysio Jesse Talikka. Niklas Dahlgren on Nuutisen, Jussi Pitkänen Castrenin caddie.

Matilda Castren FORE! 1/21 kannessa.

Tiukka karsinta päättyi kesäkuun lopussa

Kansainvälinen golfliitto (IGF) on julkistanut golfin lopulliset olympiarankingit kesäkuun lopulla  ja informoinut Kansainvälistä Olympiakomiteaa ja kansallisia olympiakomiteoita osallistumisoikeuden saaneista ja varasijoilla olevista pelaajista. Rankingit pohjautuvat golfin virallisiin maailmanlistoihin. 

Miesten ja naisten kilpailuun osallistuu kumpaankin 60 pelaajaa. Maailmanlistan top 15 -pelaajat ovat oikeutettuja pelipaikkaan – kuitenkin niin, että kustakin osallistujamaasta voi olla enintään neljä pelaajaa edustettuna. 

Loput pelaajat täydentyvät maailmanlistan perusteella siten, että top 15:n ulkopuolella osallistujia kustakin maasta voi olla korkeintaan kaksi. 

Suomi saa olympialaisiin täyden edustuksen eli kaksi mies- ja kaksi naispelaajaa. Vähintään yhtä vahvaa edustusta ennakoidaan muista lajeista vain yleisurheiluun, purjehdukseen ja uintiin. Kaikki suomalaisgolfarit ovat olympiaedustajina ensikertalaisia. 

”Golfarit ovat olympiajoukkueelle erittäin merkittävä ryhmä, hieman alle 10 % koko joukkueen vahvuudesta”, huippu-urheiluyksikköä johtava Mika Lehtimäki Suomen Olympiakomiteasta kommentoi. 

Golf palasi olympiaperheen jäseneksi Rion vuoden 2016 kesäolympialaisissa. Aiemmin golf on ollut enemmän tai vähemmän virallisesti mukana Pariisin vuoden 1900, Saint Louisin vuoden 1904 ja Lontoon vuoden 1908 olympialaisissa. Golf on yksi lajeista myös Pariisissa kesällä 2024 ja Los Angelesissa kesällä 2028. 

Pelaajat pähkinänkuoressa 

Matilda Castren Ikä: 26 Sijoitus maailmanlistalla: 74.

Sanna Nuutinen Ikä: 30 Sijoitus maailmanlistalla: 232. 

Kalle Samooja Ikä: 33 Sijoitus maailmanlistalla: 120. 

Sami Välimäki Ikä: 22 (kilpailun aikana 23) Sijoitus maailmanlistalla: 119. 

Olympiagolf Tokiossa 

Miehet pelaavat 29.7.–1.8. ja naiset 4.–7.8. 

Kisakenttänä Kasumigaseki Country Clubin East Course. 

Henkilökohtainen 72 reiän lyöntipeli, ei cutia. 

Palkinnoksi mitalit, ei palkintorahaa. Voittajat saavat kutsun golfin ensi kauden major-kilpailuihin.

Teksti: Tero Parkkinen Kuva: Getty Images