Isosaaren golfkenttä oli pitkään tavallisen tallaajan saavuttamattomissa. Puolustusvoimien käytössä olleella kentällä pääsivät pelaamaan vain harvat ja valitut, kunnes vuonna 2017 ovet – tai laituri – avattiin kaikelle kansalle. Sen myötä koko saaresta on kehittynyt upea kesäpäivän matkakohde niin golfareille, veneilijöille, lapsiperheille, auringonpalvojille, luontomatkailijoille kuin piknik-retkeilijöillekin.
Mikä Isosaari?
Isosaari on noin 76 hehtaarin kokoinen, yli 100-vuotta vanha linnakesaari Helsingin edustalla vajaan neljän kilometrin päässä Santahaminan varuskunnasta. Puolustusvoimien käytössä vuoteen 2014 asti olevalle saarelle alettiin päästää myös yksityishenkilöitä vuonna 2017. Helsingin Kauppatorilta yhdeksän kilometrin päässä sijaitsevasta saaresta on tullut muutamassa vuodessa suosittu retkikohde.
Puolustusvoimien käytössä olleet kasarmirakennukset, kasematit, koulurakennus, rivitalot ja valtaosa muista rakennuksista on tyhjillään. Vanhoista rakennuksista ravintolakäytössä ovat vanha upseerikerho ja kasarmin ruokala. Saunat ovat virkistyskäytössä. Osa saaresta on edelleen suljettua sotilasaluetta.
Yksi saaren erikoisimmista turistinähtävyyksiä lienee englantilaisen ylimatruusi George Quinnellin hauta. Quinnell menehtyi Oolannin sodassa vuonna 1855, kun höyryfregatti Amphion joutui Santahaminasta, Matosaaresta ja viidestä suomalaisesta tykkiveneestä tulleen tulituksen kohteeksi. Santahaminasta ammuttu tykinkuula osui Quinnelliin vieden tämän pään mennessään.
Ylimatruusin arvomerkeistä tunnistettu ruumis haudattiin hygieniasyistä Isosaareen, jossa hänen leskensä sanotaan kummittelevan haudalla. Kuollessaan 35-vuotias Quinnell oli yksi harvoista englantilaisten menetyksistä Helsingin vesillä.
Veneretki
Aurinko on noussut ja valaisee horisonttia paapuurissa. Katse länteen ja voi vielä nähdä yön viimeiset muistot pakenemassa ulapan taa. Vene kulkee rauhallisesti Helsingin edustalla ja rautamailojen lavat kolisevat, kun ristiaallokko heiluttaa bägejä.
Aamu on alkanut varhain, kun ensimmäiset golfarit matkaavat Isosaareen omalla veneellään. Noin puolen tunnin matka alkoi Helsingin Kauppatorilta ja päättyy Isosaaren pääsatamaan tai laguuniin, joissa on paikat yhteensä 35 veneelle. Peräpoijupaikkojen lisäksi satamasta löytyy myös jonkin verran kylkikiinnitystilaa.
Satamapaikkaa ei voi varata etukäteen, mutta aurinkoisimpia kesäpäiviä lukuun ottamatta paikkoja on yleensä vapaana. Pääsataman alueella syvyys on ohjeiden mukaisesti saavuttuna yli kolme metriä, mutta virallista veneväylää ei ole. Kannattaa siis seurata merikartan kari- ja syvyystietoja.
Laguuni on suojaisa kaikilla tuulilla. Laguuniin voi pysäköidä syvyydeltään korkeintaan kaksimetrisen, ja pituudeltaan enintään 30-jalkaisen veneen. Ranta-alueet ovat laguunissa matalat ja kiviäkin voi olla, joten laguuniin pysäköiminen vaatii veneenkuljettajalta enemmän taitoa kuin turvallisempi pääsatama.
Tai sitten voi hypätä reittiveneeseen, joka kulkee koulujen alkamiseen saakka joka päivä tiistaista sunnuntaihin.
Sotasaari
Tykkihalli. Kasarmi. Ampumarata. Upseerikerho. Kasematti. Tornikanuunat. Torpedokoeasema. Isosaaren kartasta löytyy lukuisia kesäiselle piknikille oleellisia kohteita.
Isosaaren historia linnakesaarena yltää yli sadan vuoden taakse. Ulkosaarten kaupunginosaan kuuluva, kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde sijaitsee reilun puolen tunnin venematkan päässä Helsingin Kauppatorilta ja on yksi alueen uloimmista saarista.
Isosaari sijaitsee Helsinkiin johtavan meriväylän alkupäässä, ja sillä on sotilashistoriansa lisäksi ollut jo 1600-luvulta asti paikkansa merenkulkijoiden maamerkkinä, kalastuksen tukikohtana ja tutkimuskeskuksena. Vakituisia asukkaita saarella on ollut 1800-luvulta asti, jolloin se linnoitettiin osana Suomenlinnan laajennustöitä. Siitä asti suljettuna pidetty sotilassaari avattiin yleisölle vuonna 2017, jolloin sinne avattiin myös merilinja Kauppatorilta.
Saaren linnoittaminen sai suurimman sykäyksensä vuonna 1855 Krimin sodan aikaan, kun Ranskan ja Englannin laivastot tekivät yhteishyökkäyksen Suomenlinnaan (silloiseen Viaporiin). Häpeällisessä iskussa Suomen ja Venäjän puolustus ei pystynyt vastaamaan käytännössä ollenkaan tulitukseen kantamaltaan ylivoimaisesti pitempiä laivaston kanuunoja vastaan.
40 tunnin taukoamaton tykitys aiheutti Viaporille valtavia vahinkoja. Isosaaren linnoittaminen venyi kuitenkin taloudellisten haasteiden ja kehittyvän teknologian vaikutuksesta 1800-luvun lopulle.
1930-luvun alkupuolella saarelle rakennettiin Suomen ensimmäinen torpedokoeasema. Asemalla tehdyillä kokeilla oli suuri vaikutus torpedoaseen kehityksessä. Sittemmin asema on toiminut korroosiontutkimusasemana. Elokuussa 2021 torpedokoeasemalla järjestetään erikoisnäyttely.
Alokaskoulutus päättyi Isosaaressa 2010-luvun alussa, mutta muun muassa kasarmit ja tiheäksi metsiköksi kasvava ampumarata ovat edelleen paikoillaan.
Viihdykettä saaren ”vangeille”
Vaikka Isosaari on toiminut oikeanakin vankilana punavangeille sisällissodan jälkeen, piti se myös asukkaansa huonoilla keleillä ”vankeinaan”. Näitä kahta ryhmää ei toki voi verrata toisiinsa, sillä punavankileirin 1500 vankia joutuivat elämään epäinhimillisissä olosuhteissa ja moni heistä menehtyikin saarella. Saarella menehtyneiden vankien muistolle pystytettiin vuonna 1955 punavankien muistomerkki, joka löytyy saarelta edelleen.
Alokkaiden lisäksi saarella majoittui kantahenkilökuntaa perheineen. Saaren eristäytyneisyydestä johtuen se sai poikkeuksellisen paljon rahaa muonitukseen ja virkistystoiminnan kehittämiseen. Saaduilla tuilla rakennettiin projektorihuone elokuvien katselua varten varhaisessa vaiheessa pian vuonna 1933 valmistuneen ruokalan jälkeen. Saaren tilavista, mukavista ja kauniista saunoista suurin rakennettiin 1940-luvun alussa.
Muuta viihdykettä saarella on vuosikymmenten varrella tarjonneet upseerikerhon, jossa järjestettiin ravintolatoiminnan ohella muun muassa tansseja ja ammuntakilpailuja, lisäksi esimerkiksi minigolfrata, tenniskenttä, pallohalli sekä tietenkin yhdeksänreikäinen golfkenttä.
Minigolfista on enää jäljellä vain rauniot, mutta muut mainitut ovat säilyneet, ja esimerkiksi upseerikerho on edelleen ravintolakäytössä, ja sen satapaikkaiselta rantaterassilta on upeat maisemat merelle.
Luontoelämys saunan kanssa
Saaren monipuolinen luonto, laaja metsäpeitto sekä hiekka- ja kalliorannat tarjoavat nähtävää useammankin reissun ajaksi. Runsaat kalavedet sekä alueella viihtyvät hylkeet ja harvinaiset linnut siivittävät matkailijan rauhallisen luontokokemuksen äärelle. Kun saareen ei kantaudu edes kaupungin melu, voi hyvillä mielin antautua tuivertavan tuulen, liplattavien laineiden ja vapaina liitävien ajatusten maailmaan.
Isosaaren molemmat hiekkarannat sijaitsevat saaren pohjoispäässä saunojen ja upseerikerhon läheisyydessä. Upseerikerhoa lähempänä oleva ranta onkin Helsingin eteläisin hiekkaranta. Näkymät rannoilta Suomenlinnan yli Helsinkiin saakka ovat mahtavat.
Risteilypäivinä saaren pohjoisrannalla sijaitseva 60 hengen Haapala-nimeä kantava sauna on avoinna maksutta. Yleisövuoroilla miehille ja naisille on omat pukuhuoneet, ja suihkussa ja saunassa uima-asujen käyttö on pakollista. Muista ottaa oma pyyhe ja pesuaineet mukaan! Kaikki Isosaaren kolme saunaa on myös varattavissa yksityistilaisuuksiin. Saunat ovat korkeintaan 8, 15 ja 60 henkilölle.
Yöpyminenkin Isosaaressa on mahdollista. Majoitus onnistuu hotellilaiva M/S Isosaaressa, omassa veneessä, merkityllä telttailualueella tai upeissa Isosaaren Nollat -mökeissä.
Golfia puolustusvoimien yksityiskentällä?
Vuoteen 2016 asti puolustusvoimien yksityiskäytössä ollut Isosaaren yhdeksänreikäinen kenttä avattiin siviilikäyttöön vuonna 2017. Omien mailojen raahaaminen kentälle ei ole välttämätöntä, sillä kenttää operoiva GoGolf tarjoaa yksityisryhmille Callawayn kynäbägit yhteiskäyttöön ja yksittäisille vierailijoillekin lainamailoja on saatavilla.
Isosaaren golfkenttä rakennettiin 1980-luvulla saarella asuneen sähköasentaja Sauli Ketosen aloitteesta. Saaren avauduttua yleisölle kenttä saatiin myös kaikkien käyttöön. Kentällä pelattiin pari vuotta, kunnes sen sulkemisesta ilmoitettiin, jolloin monelle tuli kiire käydä bongaamassa harvinainen kenttä.
Elokuussa 2020 saatiin kuitenkin hyviä uutisia, kun GoGolf otti kentän hallintaansa ja alkoi johtaa sen toimintaa. 18.8.2020 uusia avajaisia viettänyttä kenttää pelattiin ensimmäinen loppukausi suunnilleen entisen layoutin mukaan, mutta kaudelle 2021 kenttä on kokenut valtavan muodonmuutoksen Lassi-Pekka Tilanderin suunnittelemana.
Pienet viheriöt ovat saaneet tilandermaiset muodot. Vaaralliset paikat, kuten lyönnit teiden yli on poistettu. Ulkomaisilta suosikkikentiltä otettiin suunnitelmaan mukaan parhaita paloja ja Isosaareen tehtiin myös jotain täysin uutta. Kentästä tuli samalla kertaa turvallisempi ja golfillisesti entistäkin kiehtovampi. Alkuperäisen kentän suunnitellut Risto Pakarinen lähti myös mukaan uudistusprojektiin.
Uudistunut kenttä on varattavissa GoGolfin sivujen kautta. Paikalle pääsee omalla veneellä tai reittiliikenteen mukana. Saaren palvelut ovat kaikkien käytössä ja kesäpäivä puistogolfin kanssa on viihdyttävä ja erilainen golfmatka. Saunominen historiallisissa saunoissa ja pulahtaminen Itämereen tarjoavat nautinnollisen päätöksen täydelliselle päivälle.
Ja jos olet omalla veneellä liikkeellä tai yövyt saaressa, pääset kenties nauttimaan yksityiskentän iloista hämärtyvässä ja hiljentyvässä kesäillassa.
Lisätietoja: