Golfin 4.olympiapäivä: Suomalaisten urakka päättyi positiivisesti – kultaa Schauffelelle

 
Sunnuntain huipputulokset nostivat yllätysnimiä mitalikolmikkoon
 
Sunnuntaiaamu ja miesten olympiagolfin finaalipäivä sarasti Tokiossa Kasumigaseki Country Clubilla tutun kuumana ja kosteana. Suomalaiset lähtivät hakemaan kisan päätteeksi parastaan, ja molemmat miehet sen itsestään puristivatkin.

Kalle Samooja jatkoi hyvää peruspeliään, mutta karsi virheitä ja löi tauluun -4/67. Kuusi birdietä ja kaksi bogia sisältänyt kierros nosti hänet tulosluettelossa pari pykälää sijalle t45.

”Tänään oli ehjin päivä kaikista. Birkkuja taas hyvä määrä joka kertoo, että laatulyöntejä tuli vedeltyä. Kolme päivää oli kohtuullisen samanlaista menoa”, Samooja kertoo.

Turkulainen koki pelanneensa omalla tasollaan ensimmäistä kierrosta lukuun ottamatta.
 ”Eka kierros vähän tyhjensi ilmapalloa. Sieltä se pikkuhiljaa toki parani, mutta eipä tällaisesta sijasta mikään kauhean hyvä maku jää. Odotin itseltä paljon parempaa.”

Kasumigasekin kenttää Samooja kehui ja piti loistavana kisa-areenana. Muuten kisatapahtuma ei suuremmin Tourin normikisasta poikennut, sillä he asuivat hotellissa ja omassa pienessä kuplassaan. Maanantaiaamuna suunta on kohti kotia, jossa odottaa viikon lepo ennen Euroopan kiertueelle paluuta Lontoossa.

Kokonaisuutena olympiagolf oli kuitenkin positiivinen kokemus. Erikoisjärjestelyiden takia iso osa Tokiosta jäi kokematta, ja muita lajeja on seurattu vain television välityksellä. Toivottavasti Pariisissa 2024 sekin puoli olisi normaalimpaa.

”Tänään käväistään olympiakylässä pyörähtämässä, niin saa sitä olympiatunnelmaa enemmän haisteltua.”
 
Myös Sami Välimäki onnistui karsimaan turhia virheitä ja nakutti saman tuloksen, -4/67. Viisi birdietä ja yhden bogin sisältänyt kierros ei täysin tyydyttänyt Välimäkeä, vaikka päivä olikin hyvä. Yhteistulos -9 nosti hänet sijalle t27.
”Koko ajan parempaa, vaikka birdiejä jäi uupumaan. Kaikki neljä kierrosta alle parin, joten nousujohteinen kuvaa varmaan parhaiten viikkoa”, hymyilevä Välimäki kertoi Ylen haastattelussa.

Tavoitteet viikkoon olivat korkealla. Mitali jäi kauas, mutta ailahtelevan alkukauden jälkeen Välimäki uskoo Tokion voivan olla kääntöpiste kohti parempaa.

”Ehjää peliä ja keskiarvollisesti parempaa, tästä on hyvä rakentaa ja palata arkeen Tourille.”
Välimäki kertoi nauttineensa olympialaissa pelaamisesta, ja odottaa innolla Pariisia.

”Olen ehdottomasti mukana, jos mahdollisuus tulee. Uskon, että muutkin pelaajat,” Välimäki päätti Ylelle.
 
Valmentaja Timo Karvinen komppasi pelaajia, ja kehui koko joukkueen ammattimaisuutta ja hyvää henkeä- Alun nihkeässä startissa molemmilla oli liikaa puristusta mailasta, joka näkyi pitkässä pelissä lyönnin ajoituksessa. Kun meininki rentoutui ja mieli tasoittui, alkoi tulla tulosta.

”Kalle löi hyvin ja putti parani kahtena viimeisenä päivänä. Sami paransi koko ajan loppua kohden ja oli kisan paras puttaaja. Mitaleille ei ollut edellytyksiä, mutta top 10 olisi osaaminen riittänyt.”
 
Olympiakullasta käytiin tiukka taistelu, jonka vaiheikas käsikirjoitus ratkesi vasta viimeisellä reiällä. Rory Sabbatini (SVK) pelasi aamupäivän ryhmissä haamukierroksen ja uuden olympiaennätyksen -10/61, ja otti yhteistulokselle -17 vahvan kiinnityksen jopa voittoon. Johtopaikalta lähteneelle Xander Schauffelelle (USA) sattui synkkä hetki loppuväylille, mutta upea wedgelyönti 18. reiällä pelasti hänelle parin ja yhteistulos -18 toi olympiakullan. Hopeaa siis Sabbatinille lyönnin erolla.

Kolmatta sijaa tuloksella -15 jakoi jopa seitsemän pelaajaa, joten pronssimitalin kohtalo venyi mielenkiintoiseen uusintaan. Kolmannelle jatkoreiällä jatkoivat enää Collin Morikawa (USA) ja C T Pan (TPE), ja neljännellä jatkoreiällä Pan ratkaisi mitalin itselleen.

Tulokset: https://olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/en/results/golf/results-men-s-individual-stroke-play-fnl-000400-.htm
 
Naisten olympiagolf pelataan 4.-7.8. Suomea edustavat Matilda Castren ja Sanna Nuutinen.

Suomen Golfliitto on suomalaisten golfseurojen kattojärjestö ja lajin keskeinen toimija Suomessa. Golfliitto on yksi maan suurimmista lajiliitoista lähes 150 000 pelaajallaan. Jäsenseuroja on 132. Olemme kaikille avoin ja vetovoimainen yhteisö, joka lisää hyvinvointia ja naururyppyjä elämään.

Kuvassa olevan Kalle Samoojan haastattelu löytyy myös tuoreesta FORE!-lehdestä.

Tiedote. Julkaistu: 01.08.2021
Suomen Golfliitto