Suomen suurimmassa junioriseurassa lapset saavat harrastaa omalla tavalla golfia

Golf Pirkkala on kasvattanut itsestään Suomen suurimman junioriseuran, ja haluaa ylläpitää laadukasta tasoa lasten ja nuorten harrastustoiminnassa. Fore vieraili seuran Girl Power -päivässä.

Pirkkalassa on tehty reilun kymmenen vuoden ajan määrätietoisesti töitä juniorimäärän kasvattamiseksi. Alussa junioritoimintaa mainostettiin jakamalla esitteitä Tampereen alueella, jotta tietoa saatiin eteenpäin. Nykyään junioreita tulee jo Pirkanmaan muista seuroista Pirkkalaan, koska siellä on tunnetusti laadukasta junioritoimintaa, ja tarjolla on tarpeeksi monipuolisesti ryhmiä. Tällä hetkellä seurassa on yhteensä 484 junioria, joista 133 tyttöjä.

Pirkkalan Girl Power -tapahtumassa seurassa harrastavat tytöt olivat pääosassa. Päivä oli tarkoitettu kaikentasoisille tytöille, ja siellä pääsi pitämään hauskaa erilaisilla tehtäväpisteillä, joilla golf oli mukana mutta ei aina pääosassa. 

Tämä onkin Pirkkalassa yksi junioritoiminnan kulmakivistä; lapsi voi “vain” harrastaa, liikkua ja pitää hauskaa lajin parissa. Näin rakentuu myös terve suhde harrastukseen, kun mukanaolo on lähtenyt siitä että se on kivaa. Harrastuksen ei pidä heti olla tavoitteellista eikä suorittamista.

Golf Pirkkalan toiminnassa ensimmäisenä on “alkeispolku”, joka pitää sisällään esimerkiksi harrastamista vanhemman kanssa. Tämän jälkeen voi valita joko “harrastepolun” tai “kilpapolun”, riippuen juniorin kiinnostuksesta lajia kohtaan.

Harrastepolun ryhmiä Pirkkalassa vetää golfin moniosaaja, PGA Pro Anu Alppi. Hänet palkattiin Opetus- ja Kulttuuriministeriön avustuksen avulla juniorikoordinaattoriksi, jolloin seura pystyi laajentamaan entisestään junioritoiminnan tarjontaa. Alpin vastuulla on tällä hetkellä harrastepolun 11 ryhmää. Alppi toimii myös Suomen Special Olympics – ryhmän golfvalmentajana.

Kilpapolkua seurassa vetää entinen ammattilainen, LET-pelaaja PGA Pro Kaisa Ruuttila, joka on toiminut Golf Pirkkalan prona jo vuosia. Ruuttila toimii myös Golfliiton Akatemia ryhmän ja Future Tourin leirien vetäjänä.

Pirkkalassa on paljon osaamista junioritoiminnan taustalla, unohtamatta aktiivista vapaaehtoisten ohjaajien ryhmää, jolloin voidaan taata toiminnan laatu. Pirkkalan “polulta” voi myös siirtyä ammattilaiseksi näin halutessaan. Roope Juslin on hieno esimerkki polun toimivuudesta, kun hän siirtyi ammattilaiseksi vuoden alusta ja pelaa tällä hetkellä Nordic Leagueta.

Girl Power -tapahtumassa loisti toiminnan ilo, ja se että junioritytöt pääsivät kokeilemaan ja pitämään hauskaa ilman paineita. Tämä on toimivan junioritoiminnan ydin, kun lapsi saa liikkua monipuolisesti hauskaa pitäen ja oppiminen on kiinnostavaa pitkällä aikavälillä. Kun onnistumisen tunteita tulee eri osa-alueilta, voi golfkipinä iskeä jo nuorena. 

Tytöt saivat kokeilla taitojaan mm. erilaisilla puttiradoilla ja tarkkuuslyönnissä lyömällä Angry Birds -hahmoja pallokorien päältä. He saivat haastaa myös vanhemman kilpajunioritytön, Lotta Ala-Savikotan puttaamaan mitä kummallisimmilla tavoilla. Lapset saivat rakentaa myös oman näköisen lyöntilaskurin. Tyttöjen golfpäivä päättyi jäätelöbaarissa, jossa jokainen sai vielä tehdä haluamansa herkkuannoksen.

Myös Pirkkalassa haasteena on juniorityttöjen mukaan saanti ja heidän innostaminen pelaamiseen ja erityisesti kilpailemiseen. Tällä hetkellä seurassa on 133 juniorityttöä, ja määrä kasvaa, mutta haasteena on miten saada enemmän tyttöjä mukaan myös selkeästi tavoitteelliseen kilpapolkuun. 

Ammattilaisten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella lapsille on tärkeää, että naispelaajia tuotaisiin esiin enemmän. Mitä enemmän nuoret näkevät naispelaajia joihin samaistua niin kotimaassa kuin maailmalla, sitä houkuttelevampi mahdollinen ammattilaisura on omalla kohdalla. On vaikea haaveilla ja tavoitella jotain mitä et “näe”, samoin kokea sen olevan yhtä arvokasta kuin miesten golfin.

Pirkkalan Girl Power -tapahtumassa ja junioritoiminnassa näkyi ja kuului se, että tyttöjunioreiden oli kiva olla mukana. Tapahtumassa huomioitiin monen tasoiset tytöt ja heille kaikille järjestettiin omaa toimintaa. Pirkkalassa kentällä on myös totuttu junioreihin, jolloin he ovat normaali osa kentän päivittäistä näkymää.

Junioritoiminnassa tärkeää on se, että löytyy oman tasoista ja ikäistä harrastus- tai kilpakavereita. Kun juniori pääsee harrastamaan lajia omalla tavallaan, löytyy oikealla kannustuksella ja ohjauksella tapoja,  jotka toimivat monelle. Golfissa junioreiksi lasketaan kaikki  21-vuotiaaksi asti. Se että on mahdollisuus harrastaa ohjatusti noin pitkään, on todellinen lahja lajille, jota kannattaa vaalia. Näin myös nuori aikuinen jää lajin pariin. 

Teksti ja kuvat: Mirka Markkula