MATKALLA RIOON 2016
GOLFLIITTO JOHDATTAA URHEILIJOITA PASSIIVISESTI KOHTI OLYMPIALAISIA – Ruotsissa valmistaudutaan jo 2020 olympialaisiin
Kun golfista tuli vuonna 2009 olympialaji, Ruotsin Golfliitto aloitti heti tehokkaan valmistautumisen kohti Rion olympialaisia. Erityisesti panostettiin golfareiden valmentamiseen ja tukemiseen. Kun Fore! kysyi vuonna 2011 Suomen Golfliiton toimintasuunnitelmaa Rion olympialaisiin, vastaus oli, ettei liitto aktivoidu ennen kuin uusi olympiadi alkaa, eli vasta 2012 Lontoon olympialaisten jälkeen. Silloin Ruotsissa valmisteltiin jo suunnitelmaa vuoden 2020 olympialaisiin.
Fore! on keskustellut Ruotsin golfliiton eli Svenska Golfförbundetin kanssa jo vuosia siitä, miten naapurimaassa on valmistauduttu Rion olympialaisiin. Yksi asia on tullut selväksi. Sillä aikaa kun Ruotsissa on painettu täysillä töitä olympialaisten hyväksi, Suomessa Golfliiton johtohahmot ovat yhteistyökyvyttöminä keskittyneet ulkomaan ”tunnustelumatkoihin”.
Foren ensimmäinen artikkeli olympiagolfista ilmestyi kesällä 2011. Silloin haastattelimme edesmennyttä KOK:n jäsentä Peter Tallbergia, joka korosti, että tuore olympiastatus tarjoaa Suomen golfille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä mukaan olympiaperheeseen. Tallbergin mielestä olympiaperheen kuuluminen oli tärkeää siksi, että golf saisi näin olympiakomitean tukea.
”Lajiliiton pitää kuitenkin osoittaa, että se on tukensa ansainnut. Toiminnan on oltava riittävän korkealla tasolla, ja liiton on kyettävä hankkimaan tukea vastaava summa”, Peter Tallberg sanoi neljä vuotta sitten.
Hänen mukaansa olympialaisten myötä golf voisi ruveta kiinnostamaan enemmän myös suomalaista yleisöä.
Kuukausia yritimme selvittää, miten Suomen Golfliitto aikoo hyödyntää mahtavan olympiastatuksen ja miten se aikoo saavuttaa tuon Tallbergin mainitsevan korkean tason. Vastausta ei kuulunut. Ruotsista sen sijaan kyselyihin vastattiin avoimesti. Päävalmentaja Katarina Vangdal kertoi Ruotsin olympiaprojektin suunnitelman perustuvan yhteistyöhön, avoimuuteen ja olympiastatuksen hyödyntämiseen lajin kehittämiseksi.
SUOMEN GOLFLIITOLLA VAISU VARAINHANKINTA
Suomen Golfliiton niukka tiedotuslinja johti lopulta siihen, että Fore! esitteli Ruotsin kehitteillä olevan mallin mukaisia ajatuksia. Yksinpuhelumme olympiagolfista päättyi vasta keväällä 2013, jolloin liitto esitteli Helsingissä Olympiastadionilla varainkeruuohjelman, jonka tarkoitus oli turvata ja tukea ”urheilijoiden tie olympiakisoihin”.
Varainkeruuohjelmalla Golfliiton tavoite on saada kerättyä sponsoreilta sama summa kuin olympiakomitealta. Varainhankinta on tähän mennessä mennyt penkin alle.
Golfliitto on järjestänyt pitkin matkaa ennen Rion olympialaisia yrityksille tilaisuuksia, jotka ovat eivät ole keränneet kehuja. Tarkkoja tietoja Rio 2016 -sponsorihankkeen tuloista ja menoista ei ole esitetty. Golfliitto kertoi Olympiastadionilla pidetyssä tilaisuudessa, että projektia vetämään on palkattu yksi henkilö. Lisäksi liiton markkinointipäällikkö on ollut mukana keräämässä varoja. Golfin kanssa tekemisissä olevien yritysten mukaan ongelma on ollut se, että hanke ei ole uskottava, vaikka halua yrityksillä sponsorointiin olisi ollutkin.
Tällä hetkellä Suomen Golfliitolla ei ole mitään julkista aikataulutettua ohjelmaa Rion 2016 – ja Tokion 2020 -kisoja varten. Maailmassa on varmasti muitakin pieniä golfmaita, joissa ei ole katsottu olevan tarvetta aktiiviselle ja avoimelle ohjelmalle. Urheilullisesti suuntautuneissa kotimaan golfpiireissä on kuitenkin ihmetelty sitä, ettei olympiaprojektin valmistautumisohjelmaa ole saatu aikaiseksi, vaikka aikaa on ollut useita vuosia. Ainakaan Forelle Golfliitto ei kysyttäessä antanut mitään ohjelmaa eikä asetettuja tavoitteita. Kun Golfliitto valitsi huippu-urheilujohtajaksi Janne Marvailan, uskottiin, että hän johtaisi olympiaohjelmaa..
RUOTSIN GOLFLIITOSSA AVOIN ASENNE
Ruotsista Forelle kerrottiin sikäläisen liiton toimintasuunnitelma ja se, miten liitto ja olympiakomitea tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään, jotta parhaat pelaajat saadaan edustamaan Rioon 2016. Sen jälkeen, kun golf tuotiin olympiaohjelmaan vuonna 2009, Ruotsissa aloitettiin Rioon valmistautuminen. Kaikista vaiheista tiedotettiin avoimesti.
”Uusi organisaatio aloitti aktiivisen toimintansa vuonna 2011, ja samalla käynnistyi erikseen ammattilaisille kohdistettu ohjelma. Sen kärjessä on olympiakomitean kaikkien lajien ehdokkaille tarkoitettu ohjelma ’Topp- och Talangprogrammet’ (Huiput ja lahjakkuudet). Golfista ohjelmassa on viisi pelaajaa, joita ei ole valinnut Svenska Golfförbundet vaan Ruotsin olympiakomitea”, Katarina Vangdal kertoo ja jatkaa:
”Valintakriteereinä olivat menestys golfin tärkeimmissä kilpailuissa, kuten suurissa mestaruuskilpailuissa, majoreissa sekä Ryder Cupissa ja Solheim Cupissa. Koska ammattilaiset eivät tarvitse taloudellista tukea, yhteistyössä ammattilaisia ja heidän omia verkostojaan tuetaan valmistautumisessa olympialaisiin. He ovat käyttäneet esimerkiksi parhaita saatavissa olevia asiantuntijoita tarvitessaan pikaista hoitoa tai ravintoneuvoja.”
Vangdalin mukaan urheilijat ovat myös pitäneet hyödyllisinä tapaamisia muiden lajien samalla tasolla olevien urheilijoiden kanssa.
”Me puolestaan saamme heiltä parasta mahdollista osaamista, tietoja ja kokemuksia, joita levitämme seuroihin ja nuorille pelaajille.”
Liiton olympiaryhmässä työskentelee täysipäiväisesti Vangdalin lisäksi kahdeksan henkilöä: miesten ja naisten vastuuvalmentajat, puttauksesta tohtoriksi väitellyt norjalainen Jon Karlsen, fysioterapeutti, kaksi mentaalivalmentajaa, kuntotestaaja ja pelaajakehityksestä vastaava henkilö.
RUOTSISSA AKTIIVISTA YHTEISTYÖTÄ
Ruotsin olympiagolfprojektin suurimmat kustannukset aiheutuvat naisten ja miesten eliittiryhmien peleistä kiertueilla. Naisten kiertueita seuraa 63 päivän aikana neljä ihmistä ja miehiä 90 päivän aikana viisi ihmistä, Vangdal ja vastuuvalmentajat sekä mentaalivalmentaja. Puttitohtori on mukana olympiaryhmän ja haastajien leireillä. Tämän lisäksi hän on ammattilaisten käytettävissä korvausta vastaan.
Ruotsin kokonaispanos olympiagolfiin vuonna 2014 oli noin 340 000 euroa. Ruotsin golfliiton panostus vuodesta 2011 lähtien on ollut yhteensä reilusti yli miljoona euroa. Tästä naisten huippu- ja haastajaryhmien osuus oli 150 000 euroa ja vastaavasti miesten 190 000 euroa.
Taloudellinen panostus naapurimaassa on noussut tasaisesti olympialaisten lähestyessä. Ruotsin Olympiakomitean nimettyä viisikon Henrik Stenson, Peter Hanson, Jonas Blixt, Anna Nordqvist ja Caroline Hedwall olympiaehdokkaiksi Rioon, golfliitto laajensi omaa ryhmäänsä, johon valittiin LET:issä ja Challenge Tourilla pelaavat parhaat ammattilaiset. Tämän lisäksi Ruotsissa golfliitto on jo kertonut valinneensa 18 amatööriä haastajiksi Tokio 2020 ryhmään.
Olympiakomitea ei voi olla sopimussuhteessa ammattilaisyhdistyksen tai liiton kanssa, joten parhaan mahdollisen golfasiantuntemuksen saamiseksi ruotsalaiset keksivät työryhmät. Näin PGA on mukana silloin, kun pelaajien asioista sovitaan.
Rio 2016 – ja Tokio 2020 -olympialaisten haastajaryhmien kustannuksista maksavat sopimuksen mukaan Ruotsin Golfliitto, olympiakomitea ja ammattilaispelaajat kukin kolmasosan siten, että pelaajat maksavat käyttämistään palveluista. Huippunimet kuten Henrik Stenson, Peter Hansen ja Anna Nordqvist ovat osallistuneet haastajaryhmän tilaisuuksiin Dubaissa ja Yhdysvalloissa, joissa suurin osa ryhmän pelaajista opiskelee ykkösdivisioonan golfyliopistoissa. Huippupelaajat eivät ota maksua konsultoinnista. Viime vuonna näitä tapaamisia ja leirejä oli Ruotsin liiton mukaan 34.
KOLMEVUOTINEN VALMENTAJAOHJELMA
Vangdalin mukaan osaavat valmentajat ovat avainasemassa pelaajien kehittämisessä.
”Koulutus on kaiken pohjana kun suunnitellaan, johdetaan, toteutetaan ja arvioidaan valmentamista, jonka tavoitteena on kehittää mestarien valmentajia.”
Vangdalin kuvaus ruotsalaisvalmentajien koulutuksesta muistuttaa yritysjohtajien seminaareja, joissa opiskelijat opettavat itseään asiantuntevan vetäjän johdolla. Koulutuksissa käydään läpi erilaisia projekteja, joita tukevat luennot ja ryhmäkeskustelut.
”Koulutuksen ohjelma tiivistyy siihen, että valmentaja analysoi omaa tekemistään ja omaa rooliaan valmentajana sekä lisäksi valmennusfilosofiaansa. Valmentajaohjelma käynnistyi vuonna 2013 ja jatkuu vuoden 2016 loppuun”, Vangdal selventää.
Golf on yksi 28 lajista, joiden lupaaville nuorille Ruotsin olympiakomitea on kehittänyt Utmanarsatsningen 2020 -ohjelman. Olympiakomitea vastaa kokonaisuudesta ja erilaisista mielenkohotustilaisuuksista, kuten ”Youth Olympic Campista”, johon osallistuvat kaikki ohjelmassa mukana olevat urheilijat ja valmentajat.
”Tämä sopii erinomaisesti golfille, koska haluamme tukea pelaajia, jotka ovat vakiinnuttamassa asemansa tai vasta aloittamassa ammattilaisuransa tai vasta aloittaneet ammattilaisina. Se on kovaa aikaa, joka vaatii sitkeyttä ja tukea. Pelaavat ammattilaiset, jo lopettaneet ja ne, jotka ovat kulkeneet tämän tien ja tietävät, mitä vaaditaan siirryttäessä ammattipuolelle. Haluamme saada käyttöön tämän osaamisen”, Vangdal sanoo.
Kolmipäiväisellä leirillä nuoret lahjakkuudet voivat harjoitella yhdessä. Leirillä heitä testataan ja koulutetaan.
”Projektissa mukana olevien kärkipelaajien mielestä lahjakkaiden pelaajien pitäisi päästä kolmessa vuodessa kiertueiden vaatimalle tasolle. Vuoden 2020 haastajaryhmässä on tällä hetkellä viisi tyttöä ja kaksitoista poikaa”, Vangdal kertoo.
SUOMEN GOLFLIITTO KARTTAA TAVOITTEISTA PUHUMISTA
Vuonna 1932 perustetulla Ruotsin PGA:lla ja Ruotsin golfliitolla Svenska Golfförbundetilla on pitkä yhteinen taival golfin kehittämisessä kansainvälisesti menestyväksi lajiksi. Siksi liitoilla on vahva luottamus siitä, että kumpikin taho toimii ruotsalaisen golfin parhaaksi.
Suomen Golfliiton huippu-urheilupäällikkö Janne Marvaila kurottautui ensin ulkomaille tutkimaan muiden lajiliittojen Rion olympialaisiin valmistautumisen toimintamalleja usean vuoden ajan ennen kuin ehdotti yhteistyötä kotimaassa.
”Ennen kuin aloitimme tekemään olympiagolfia yhteistyössä Suomen PGA:n ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa, kävimme keskusteluita useiden maiden päävalmentajien kanssa heidän toimistaan. Muiden muassa keskustelimme Ruotsin, Norjan, Tanskan, Itävallan ja Sveitsin kanssa. Halusimme näin saada kokonaiskuvan, jotta voisimme suunnitella toimintatavan, joka toimisi parhaiten Suomessa”, Marvaila kertoo.
Suomen Golfliiton ulkomaan tutkimusmatkojen jälkeen liitto on istunut muutamat palaverit Suomen PGA:n kanssa ja usean vuoden pohdinnan jälkeen tänä vuonna liitto antoi olympiaprojektin valmennuksellisen vastuun Suomen menestyksekkäimmälle valmentajalle Timo Rauhalalle. Muiden muassa Mikko Ilosta valmentavan Rauhalan palkkaamista liiton olympiaprojektiin tukivat Marvailan mukaan myös Suomen PGA ja Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Rauhala tosin olisi ollut käytettävissä olympiaprojektiin jo vuosia aiemmin, muiden muassa Suomen PGA:n ehdottamana.
Kysyttäessä Marvailalta mitkä olivat tämän kauden tavoitteet valmistautumisessa olympialaisiin ja saavutettiinko ne, liiton huippu-urheilupäällikkö ei vastaa kysymykseen, vaan keskittyy liiton tavoitteiden asettamiseen sijaan pelaajien tukemiseen.
”Tavoitteemme on tukea pelaajien kehitystä laadukkailla yhteisillä harjoituksilla, mutta silti tukea jokaisen pelaajan henkilökohtaista kehittymistä omalla urallaan. Tällä kaudella tähän mennessä syyskuussa neljä kuudesta valmennusryhmään kuuluvasta pelaajasta on menestynyt ainakin yhtä hyvin tai paremmin kuin viime vuonna”, Marvaila sanoo.
Rion olympialaisiin on nyt aikaa vajaa vuosi. Fore! tiedusteli Golfliiton huippu-urheilupäälliköltä viime metrien toimintasuunnitelman kohti ensi kesän olympialaisia, mutta saimme leiriytymiskalenterin ja treenipäivien sijaan vastaukseksi, että Golfliiton tavoite on saada pelaajat olympiakisoihin.
”Tällä hetkellä olympiarankingissa on kaksi naista ja kaksi miestä pääsemässä olympialaisiin ja toivomme tietysti, että näin on myös ensi kesänä”, Marvaila kertoo.
Marvailan mukaan Golfliitto jo aloittanut valmistautumisen Tokion 2020 olympialaisiin, mutta emme saaneet mitään konkreettista näyttöä tälle; ei asetettuja tavoitteita, ei strategiaa eikä ohjelmaa.
RUOTSIN PGA PANOSTAISI VIELÄ ENEMMÄN VALMENTAJIEN KEHITTÄMISEEN
Ruotsin PGA:lla on pitkien perinteiden lisäksi isot resurssit käytössä. Mikäli kotimaamme resurssit olisivat samalla tasolla, Suomen PGA hoitaisi paljon tehokkaammin jäsenasioiden lisäksi uusien ammattilaisten luotsaamisen ensimmäisten karikkojen ohi. Ruotsin PGA:lla on neljä pääsponsoria, 12 virallista kumppania ja seitsemän brändituotetta tukijoinaan.
”Ruotsin PGA oli alusta alkaen mukana Ruotsin golfliiton Rio2016 -suunnittelussa”, kertoo PGA:n koulutuspäällikkö ja varatoimitusjohtaja Johan Hampf.
”Siitä lähtien, kun liitto aloitti Rioon valmistautumisen, meidän edustajamme PGA:sta on istunut kaikissa olympiagolfia suunnittelevissa työryhmissä. Näin PGA on mukana päivittäisessä toiminnassa ja myös pari kertaa vuodessa kokoontuvassa johtoryhmässä, jossa pohditaan strategisen tason kysymyksiä.”
Hampfin mukaan hyvästä yhteistyöstä huolimatta yhteistyön tielle on silloin tällöin tullut kuoppia. Hampfin mielestä olympiakomitean pitäisi tukea suoraan myös valmentajia.
”Olympiakomitea kohdistaa rahat liittojen, kuten golfliiton, kautta suoraan pelaajille. Meidän mielestä tukea pitäisi antaa suoraan myös valmentajin koulutukseen. Nyt on vaarana, että pelaajat eivät kehity riittävästi voidakseen kilpailla menestyksekkäästi kiertueilla”, Hampf sanoo.
RUOTSIN LIITTO KESKITTYY VALMENNUKSEEN, SUOMI VILLEIHIN KORTTEIHIN
Kun Fore! viimein sai yhteyden Suomen Golfliittoon, toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi kertoi, että vuodesta 2012 lähtien liitto on ottanut olympiagolfiin liittyen järjestelyvastuun haastajakiertueiden Challenge Tourin osakilpailuista. Ja on hienoa, että Suomessa on joku taho, joka huolehtii, että maassamme järjestetään haastajakiertueen tason kilpailuja. Tosin tämän panostuksen ohella liitto voisi keskittyä paremmin olympiaprojektiin.
”Kilpailujen budjetit ovat olleet vuosittain noin 340 000 euroa”, Peltoniemi kertoo.
Peltoniemi kertoo Golfliiton haastajakiertueiden järjestämisessä oleellisinta olevan se, että kilpailujen järjestäjänä liitto pystyy ojentamaan ammattilaisiksi siirtyneille lupaaville pelaajille useampia mahdollisuuksia pelata haastajakiertueilla eli niin sanottuja villejä kortteja. Mutta samalla Petoniemi myöntää, että Golfliiton tavoite saada pelaajille oma kategoria kiertueelle ei ole saavutettu.
”Tavoitetta pelaajien omasta kategoriasta ei ole laajasti saavutettu. Mutta esimerkiksi Tapio Pulkkanen sai kerättyä merkittävän määrän kokemusta ja oppia vuosi sitten Challenge Tour -kilpailuista. Tänä vuonna hän on sitten voittanut Nordic League kiertueella jo neljä kertaa ja hän on jo varmistanut vahvan kategorian ensi vuoden Challenge Tourille”, Peltoniemi sanoo.
Samaisen summan mitä Suomen Golfliitto on sijoittanut haastajakiertueiden kilpailujen järjestelyihin, Ruotsin golfliitto laittoi vuonna 2014 olympiagolfiin.
Kun Fore! kysyi Ruotsista, mitä mieltä siellä ollaan Suomen Golfliiton strategisesta valinnasta järjestää kilpailuja, jotta pelaajat saavat kokemusta, Ruotsin PGA:n Hampf vastaa kohteliaasti, ettei tunne yksityiskohtia, mutta hänestä ajatus tuntuu oudolta.
”Ensiksi pitää olla riittävän päteviä valmentajia, jotka kehittävät pelaajia tasolle, joka riittää osallistumiseen näille Nordic Tourille, Challenge Tourille ja lopulta Euroopan ja USA:n Toureille”, Hampf sanoo.
Ruotsin PGA:lla on myös resursseja järjestää ammattilaiseksi siirtyville pakollinen kurssi. Keltanokille kerrotaan, mikä heitä odottaa ja neuvotaan esimerkiksi, kuinka taloutta ja veroasioita tulisi hoitaa. Heille kerrotaan myös, mitä on otettava huomioon sponsoreita hankittaessa. Uusia ammattilaisia neuvottaan myös mediasuhteiden hoidossa.
Suomen PGA:n tulot perustuvat kilpailu- ja golftapahtumien järjestämiseen yhteistyökumppaneille tai heidän kanssaan. Audi on pääyhteistyökumppani, jonka kanssa järjestetään nimikkokiertue Audi Finnish Tour.
”Meillä on kauden aikana hoidettavana 15 tapahtumaa. Audi Finnish Tourissa pelataan kauden aikana karsinnat ja seitsemän kilpailua. Lisäksi yritysten kanssa pidetään yhteyttä PGA Clubissa, jossa jäsenille järjestetään mahdollisuus ohjattuun harjoitteluun. Palkintorahoja kisoissa maksetaan kaudessa noin 150 000 euroa”, Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso kertoo.
Golfin tultua olympialajiksi Suomen Golfliitto on rakennellut jotain yhteistyötä Suomen PGA:n kanssa. Organisaatioiden näkemyserot olympiaprojektin koosta ja tavoitteista ovat kuitenkin estäneet virallisen yhteydenpidon ylittävän yhteistyön. Olympiaprojekti ei ole Suomen golfmaailman tärkein asia, mutta Golfiiton saamattomuus tässä projektissa kertoo paljon liiton toiminnasta ylipäätään.
PÄÄTOIMITTAJAN MIELIPIDE:
Golfliiton pitäisi palvella golfareita.
Olen toimittaja. Koen olevani palveluammatissa, välittämässä nöyrästi tietoa lukijoille.
Olen edellisen kahdenkymmenen vuoden ajan seurannut Suomen Golfliiton toimintaa, välillä hyvin läheltä. Alkuun olin kansallisia kilpailuja pelaavaa juniori, sitten liittovalmennettavan kihlattu ja golfseuran työntekijä. Nyt olen 16 vuoden ajan työskennellyt golftoimittajana. Olen aina ihmetellyt, miksi monet Golfliiton korkeimmat toimihenkilöt ovat meille golfkansalaisille niin etäisiä, vaikka he ovat niin sanotusti töissä meille, jäsenmaksua maksaville golfin harrastajille.
Miksi Golfliitto ei kerro avoimemmin suunnitelmistaan liittyen niinkin upeaan ja innostavaan asiaan kuin Rion olympialaisiin? Miksi olympiastatus ei saanut Golfliittoon vauhtia? Miksi liitto ei kerro avoimesti tavoitteistaan? Miksi yhteistyö muiden kotimaisten organisaatioiden ja alan huippuosaajien kanssa alkoi niin myöhään?
Olympiastatus on järisyttävän iso asia golfille. Laji saa vihdoin sen ansaitseman kunnioituksen myös kansan syvistä huippu-urheiluriveistä. Nyt olisi Golfliitolla huikea mahdollisuus saada elitistisestä ja kuivasta maineesta kärsivä rakas lajimme uuteen nousuun. Ilman suurempia rahallisia panostuksia – nämä asiathan ovat vain asenteesta kiinni.
Kun Suomi sai isännöitäväksi jääkiekon MM-kilpailut 2012 ja 2013, panosti Suomen Jääkiekkoliitto viestintään ja suurensi omaa viestintäosastoaan. Golfliitto sen sijaan jostain kummallisesta syystä juuri olympiavuoden alla irtisanoi oman viestintäpäällikkönsä ja ulkoistaa viestinnän. Liiton edellinen viestintäpäällikkö sai lähtöpassit vuoden 2013 lopussa.
Suoraan sanottuna Suomen Golfliiton olisi viestintäpäälliköiden syrjimisen sijaan syytä katsoa kriittisesti muiden osa-alueiden suuntaan. Olisiko kenties uudistusten aika? Joudun liian usein ihmettelemään maamme Golfliiton omalaatuisia ja hitaita ratkaisuja. Enkä todellaankaan ole ainut.
AIKATAULU RIOON 2016
14.7.2014–11.7.2016 Aika ansaita Olympiagolfin rankingpisteitä
11.7.2016 Olympiagolfin ranking julkaistaan
11.7.2016 IGF, International Golf Federation tiedottaa kansallisille olympiakomiteoille jaetut kiintiöpaikat
14.7.2016 Kansallisten olympiakomiteoiden vahvistettava käytettävät kiintiöpaikat IGF:lle
15.7.2016 IGF jakaa käyttämättömät kiintiöpaikat
18.8.2016 Ilmoittautumisaika 2016 kisoihin päättyy
Rio 2016 -olympialaisiin valitaan 60 miestä ja 60 naista. Isäntämaa Brasilialle annetaan kumpaankin kilpailuun yksi paikka, joten jaossa on 59+59 paikkaa. Kaikki pelaajat, jotka ovat heinäkuun 11. päivä olympiarankingissa 15 parhaan joukossa, pääsevät olympialaisiin.
Maa voi kuitenkin saada kisoihin enintään neljä pelaajaa, joiden on kaikkien oltava 15. parhaan joukossa. Kaksi maapaikkaa eivät ole takuuvarmoja, vaan sijoitus maailmanrankingissa ratkaisee.
Jokaisella 59 parhaimman joukkoon mahtuvalla pelaajalla, kuten tällä hetkellä Mikko Ilosella ja Roope Kakolla, on sijoitusluettelossa kolme ”haastajaa”, joiden pisteet ovat heitä lähinnä. Sijoitukset elävät heinäkuun 11. päivään saakka.
Juttua kirjoitettaessa Ilonen on olympiarankingissa sijalla 36 ja Kakko 51.
Naisten puolella Ursula Wikström pitää sijaa 43 hallussaan ja Noora Tamminen on noussut sijalle 47.
MITEN OLYMPIALAISISSA PELATAAN?
Olympiamitalit ratkaistaan pelaajien toivomuksesta 72 reiän lyöntipelissä. IGF hahmotteli myös reikäpeliä, joka olisi sopinut paremmin lajin perinteisiin. Pelaajat pitävät kuitenkin neljän kierroksen lyöntipeliä oikeudenmukaisempana kuin kultamitalin voittaja ratkaistaan yhdessä kilpailussa. Tasatilanteessa jatketaan kolmen reiän uusinnalla kunnes voittaja selviää. Samalla tavoin ratkaistaan, hopea ja pronssi.