Kolinen kehottaa golfareita kuntoilemaan – ”Kun edetään pienin askelin, päästään pitkälle, pitkään”

Personal trainer Markus Koliselle on erityisen tärkeää auttaa heitä, joiden arki on etupäässä istumista ja aika muutenkin kortilla. Tähän ryhmään kuuluu suuri joukko golfareita.

”Monelle kuntoliikunnan aloittaminen loppuu usein liian rankkaan starttiin ja opastuksen puutteeseen. Jokainen pieni askelkin on tärkeää tiellä kohti parempaa kuntoa ja mieltä. Se auttaa myös nauttimaan golfista enemmän.”

Useat golfarit havahtuvat golfkauden kynnyksellä kuntoilun merkityksen tärkeydestä. Usein viimeistään ensimmäiset pelikierrokset muistuttavat talvella sohvalla vietetyistä illoista.

Jo ajatus kuntosalilla käymisestä onkin monelle metallinmakuinen, kivulias ja raskas. Siksi Markus Kolinen korostaa rauhallisen aloittamisen ja maltin merkitystä. Kokonaisvaltaisen muutoksen tekeminen ei tarvitse olla tuskaista, mutta tärkeintä on ensin löytää motivaatio ja tehdä päätös aloittamisesta. 

Harjoittelu personal trainerin johdolla ei välttämättä tarkoita itsensä rääkkäämistä ääriolosuhteissa. Kolisen kokemuksen mukaan, erityisesti kuntoilun alkuvaiheessa valmentajasta on apua, jotta pystytään tekemään realistinen suunnitelma liikunnan, levon ja ravinnon suhteesta.

Useimmat Kolisen omat valmennettavat aloittavat perusarkiliikunnasta ja etenevät rauhallisesti kohti tavoitettaan.

“Parasta työssäni on nähdä, miten jo nopeasti liikunnan avulla moni saa lisää virtaa elämään.”

Polku parempaan golfiin

Kolinen tuntee paljon golfareita ja haluaa kannustaa heitä liikkumaan ympärivuotisesti. Jo rauhalliset kävelylenkit ja säännöllinen arkiliikunta ovat hyvä askel parempaan vireystilaan. 

“Golf on hieno ulkoilu- ja kuntoilumuoto, mutta valitettavasti kesän kierrokset ovat monelle ainoa liikuntamuoto. Jo kevytkin kuntoilu talvisaikaan valmistaa golfkauteen ja pitää mielen sekä kehon virkeänä ympäri vuoden.”

Kolinen on käyttää valmennuksessaan golfareille suunniteltuja harjoitteita, jotka tukevat pelaamista ja auttavat golfarin liikkuvuuden, koordinaation ja tasapainon hallinnassa. Golfareille suunnatut keskivartalon voimatasapaino-kurssit palvelevat hyvin kaikenikäisiä ja tasoisia harrastajia.  

“Moni motivoituu liikkumaan, kun kuntoilulla on suora yhteys golfiin.”

Lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitteet ovat tänä päivänä oleellinen osa kilpagolfarin valmentautumista. Nyt yhä useampi varttunutkin harrastaja on huomannut, miten kuntosalilta saa lisää energiaa golfkierrokselle.

“Svingivalmennus on pron tehtävä, mutta oikein suoritetut voima- ja liikkuvuusharjoitteet tukevat varmasti myös lyömistä.”

Pitkä kokemus golfalalta

Markus Kolinen havahtui itse kymmenisen vuotta sitten. Vaikka hän oli urheillut läpi koko elämänsä ja liikkui 4-5 kertaa viikossa, oli painoa kertynyt liikaa ja selkä oireili. Työn takia mies joutui istumaan koko ajan – niin konttorilla kuin autossa.

Moni tuntee Kolisen golftoimialalta, jossa hän työskenteli pitkään maahantuonnin ja matkailun parissa. Oma ryhtiliike johti lopulta myös ammatin vaihtoon. Liikunta vei mukanaan ja Kolinen kouluttautui kokopäiväiseksi personal traineriksi.

“Kun ymmärsin, että voin tuhota terveyteni istumalla, asetin tavoitteeksi päästä vuodessa hyvään kuntoon. Oman kokemuksen kautta minun on helpompi kertoa muille, miten vireystila ja kunto kohenee oikeanlaisella liikunnalla ja ravinnolla.”

Istumisesta johtuvia vaivoja ja sairauksia Kolinen pitää vakavina kansantauteina ja kehottaa varsinkin toimistotyötä tekeviä tarkkailemaan omia työasentoja ja vireystilaansa.

“Huomasin itsekin että harjoittamistani liikuntasuorituksista ei aina ollut vastaavaa hyötyä, sillä jatkuvasti istuessani palautuminen hidastui ja aineenvaihdunnan hidastuessa ylimääräinen energia alkoi vähitellen pullistelemaan keskivartalolla.”

Jo arjessa tehdyt pienet päätökset voivat auttaa jaksamaan paremmin. 

“Kannustan nousemaan aina ylös istumasta, kun on vain mahdollista.” 


Markus Kolinen houkutteli alkuvuodesta kuntosalille ja esitteli golfarin harjoitteluun sopivia liikkeitä. Kuntoilun heijastus omaan peliin oli alkuvaiheessa tärkeä motivaatiotekijä lähteä 2-3 kertaa viikossa salille. Jälkikäteen ajateltuna tärkein neuvo oli Kolisen ohje aloittaa maltilla. Mieli teki harjoitella kovempaa, mutta ilman rauhallista starttia salilla käynti olisi todennäköisesti loppunut yhtä nopeasti kuin se alkoikin.

Vaikka korona-aika toi harjoitteluun viikkojen tauon, palkittiin reippailu heti ensimmäisillä kierroksilla. Golfsvingiä tukevat kuntosaliharjoitteet rauhallisesti suoritettuina, auttoivat minun tapauksessa hahmottamaan svingin liikesarjoja paremmin ja erityisesti downsvingin aloittamisen uudella tavalla. Vaikka en käynyt sisäharjoittelupaikassa tänä talvena kertaakaan, sain kuntosalilla karsittua svingistä pois virheellisiä vanhoja tapoja. 

Teksti: Tero Parkkinen

Lue TÄSTÄ Kolisen vinkin golfin alkuvenyttelyyn.

Personal trainer Markus Kolinen on Auktorisoitu Personal Trainer (Trainer4You) ja ravintovalmentaja, joka on toiminut laji- ja kuntovalmentajana yli 35 vuotta. Hän järjestää ja vetää mm. golfin liikkuvuus- ja kuntokursseja. Kolinen on myös A-tason sulkapallovalmentaja, alppihiihdon ja maastohiihdon opettaja (AHORY), sauvakävely INWA Nordic Walking Instructor ja henkilökohtainen avustaja. 
www.markuskolinen.fi