Pelataan vastuullisesti

Golf on ollut monelle tärkeä henkireikä koronatilanteen aikana. Vaikka poikkeustilanne sallii jo suositusten karsimista, kannattaa golfkentällä kunnioittaa toisia ja pelata vastuullisesti yhteisen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Golftoimialajärjestöt suosittelevat kesällä seuraamaan ja noudattamaan viranomaisten sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestintää ja ohjeistusta. Samoin suositellaan huomioimaan miten julkisten kokoontumisten rajoitukset vaikuttavat golfin pelaamiseen ja esimerkiksi golfklubien ravintoloiden ja caddiemasterin toimistojen toimintaan.

Koska suositukset muuttuvat ja niitä päivitetään, kannattaa vierailla esimerkiksi Golfliiton nettisivuilla www.golf.fi, josta löytyy ajankohtaiset suositukset.

Golfliitto on antanut mm. seuraavia suosituksia 7.5. päivitettyjen ohjeiden mukaan:

Golfkentille

Jos golfkenttä on auki, suosittelemme mm. seuraavia toimenpiteitä koko golfkentän alueella;

* golfkentän tulee varmistaa, että pelaajat ovat tietoisia poikkeustilanteesta johtuvista erikoisjärjestelyistä ja ohjeistusten tulee olla näkyvillä paikoilla. Jokainen pelaaja on vastuussa, että noudattaa ohjeistuksia.

* golfkentän henkilökunnan tulee mahdollisuuksien mukaan valvoa, että ohjeistuksia noudatetaan

* kaikenlaista kontaktointia muihin henkilöihin ja ihmisjoukkojen syntymistä tulee välttää

* kerätään haravat pois bunkkereista

* poistetaan tai huputetaan pallopesurit ja roskakorit pois käytöstä kentällä

* pidetään lipputanko aina reiässä

* pelaajien käyttöön voi tarjota desinfioituja tai pelaajille erikseen nimettyjä lainakärryjä

* pelaajien käyttöön voi tarjota desinfioituja tai pelaajille erikseen nimettyjä golfautoja

* suositellaan pienempiä peliryhmäkokoja. Peliryhmien koko voi olla myös suurempi, mikäli se paikalliset olosuhteet huomioiden on mahdollista järjestää vastuullisesti. Peliryhmäkokoa päätettäessä tulee ottaa huomioon muu pelaamiseen liittyvä ohjeistus ja varmistaa pelaajien sekä työntekijöiden terveyden suojaaminen. 

*Suositellaan, että pelaajalle tulisi ajanvarauksen yhteydessä sallia peliryhmän sulkeminen pelaajan omasta toiveesta. 

*Suositellaan, että ryhmä koostuu perheenjäsenistä tai muuten koronan aikana keskenään tekemisissä olevista vakiintuneista pelikavereista.
* Suositellaan, että paikalle tullaan juuri ennen lähtöaikaa ja alueelta poistutaan välittömästi pelin jälkeen. Alueella ei jäädä keskustelemaan eikä parveilemaan. Koko ajan pidetään kaikkiin henkilöihin sosiaalinen turvaetäisyys eli vähintään kaksi metriä ja muistetaan pelaajan henkilökohtainen vastuu golfkentän ohjeistuksen noudattamisesta.

* ei tarjota vuokramailoja pelaajien käyttöön

* poistetaan golfkenkien puhdistuslaitteet -ja välineet käytöstä

* huolehditaan, että käsidesiä on tarjolla riittävästi ja mahdollisimman monessa paikassa

* klubitalon käyttöä rajoitetaan esimerkiksi mahdollistamalla vain wc-käynti

* mikäli mahdollista, järjestä pelaajille mahdollisuus maksaa pelimaksu ilman henkilöiden välistä kosketusta. Etämaksu, ennakkomaksu, mobiilimaksaminen ja muut vastaavat uudet tavat toimia ovat nyt hyvä ottaa käyttöön

Golfin harrastajille

Golftoimialan järjestöjen ohjeistus golfin harrastajien COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi (päivitetty 7.5.):

SEURAA KENTTÄKOHTAISIA OHJEITA, NE OVAT PAIKALLISESTI ENSISIJAISIA

* Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.

* Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

* Vältä kättelyä pelikavereiden ja muidenkin kanssa.

* Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Koska kentällä ei poikkeustilanteesta johtuen ole roskikset käytössä, niin huolehdithan, että kuljetat
käytetyt nenäliinat ja muut roskat pois kentältä ja hävität ne asianmukaisesti.

* Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Voit epäillä koronavirustartuntaa, jos sinulla on kuumetta, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä tai hengenahdistusta. Jos taudin oireet ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona.

Terveydenhuollon yksiköihin ja Päivystysapuun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Päivystysapu-palvelun ja terveyskeskusten turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona.

Tarkennuksia ja lisäyksiä löydät UKK-aineistosta. Aineistosta löydät ohjeistukset myös riskiryhmään kuuluvien pelisuosituksista.

PELIKENTÄLLÄ

Suositellaan pienempiä peliryhmäkokoja. Peliryhmien koko voi olla myös suurempi, mikäli se paikalliset olosuhteet huomioiden on mahdollista järjestää vastuullisesti. 

Peliryhmäkokoa päätettäessä tulee ottaa huomioon muu pelaamiseen liittyvä ohjeistus ja varmistaa pelaajien sekä työntekijöiden terveyden suojaaminen. 

Suositellaan, että pelaajalle tulisi ajanvarauksen yhteydessä sallia peliryhmän sulkeminen pelaajan omasta toiveesta. Suositellaan, että ryhmä koostuu perheenjäsenistä tai muuten koronan aikana keskenään tekemisissä olevista vakiintuneista pelikavereista.

Suositellaan, että paikalle tullaan juuri ennen lähtöaikaa ja alueelta poistutaan välittömästi pelin jälkeen. Alueella ei jäädä keskustelemaan eikä parveilemaan. Koko ajan pidetään kaikkiin henkilöihin sosiaalinen turvaetäisyys eli vähintään kaksi metriä ja muistetaan pelaajan henkilökohtainen vastuu golfkentän ohjeistuksen noudattamisesta.

* Pidetään lipputanko aina reiässä. Nosta pallo varovasti reiästä, jotta reikä ei vaurioidu.

* Nosta vain oma pallosi reiästä hanska kädessä

* Älä lainaa pelikaverin mailoja

* Pelaajien käyttöön voi tarjota desinfioituja tai pelaajille erikseen nimettyjä lainakärryjä

* Nauti ulkoilmasta ja pelistä, pidä positiivinen vire yllä ja hymyile!

* Lisää ohjeita ja ajankohtaista tietoa saat THL:n sivuilta: ww.thl.fi

Golfopetus 

Golfopetusta voidaan edelleen antaa. Opetuksessa tulee noudattaa THL ja TTL ohjeistusta asiakaspalvelutilanteista.  Kesäkuun alusta alkaen suurempien ryhmien opetustoiminta voidaan käynnistää erityisjärjestelyin.

Esimerkiksi Kilpagolfin ja koulutukset ohjeet löydät osoitteesta www.golf.fi

Kuvat: Mikko Kempas