Raudat 2016

Mailavalmistajat ovat selvästi lisänneet kehityspaukkuja harrastajagolfarien mailoihin.  Enää ei riitä, että pallo lentää mahdollisimman pitkälle. Nyt lavan suunnittelussa pyritään yhdistämään anteeksiantavuus ja hallinta. Yhä useampi pelaaja vaatii mailoiltaan sekä pituutta että kontrollia.

Rautamailojen valinnassa tärkeintä on tiedostaa omat tarpeet, tavoitteet ja rajoitteet.  Bägiin kannattaa valitaan ne mailat, jotka parhaiten tällä hetkellä tukevat peliä ja auttavat tuloksen teossa.

Tulevaisuuden tavoitemailat voivat tuhota viimeisenkin peli-ilon. Onneksi valinnanvaraa on reilusti, ammattilaisten työkaluista aina vasta-alkajalle asti.

Vaihtoehtojen rajaamiseksi on hyvä kääntyä ammattilaisen tai asiantuntevan myyjän puoleen.  Opastetutussa testauksessa eli fittauksessa on mahdollista kokeilla erilaisia varsia ja varmistaa kulmat. Kun apuun saadaan myös analysaattori, päädytään varmasti onnistuneisiin kauppoihin. Asiantuntemuksella ja testaamalla löytyvät mailat, joilla pääset parhaisiin mahdollisiin tuloksiin.

Ostovaiheessa on hyvä kiinnittää huomio myös setin koostumukseen. Vähitellen mailojen määrä on tippunut, entinen 3-PW eli kahdeksan mailan setti on jo historiaa. Perussettiin kuuluu nykyisin viidestä seitsemään mailaan. Aloitteleville pelaajille suunnatut setit menevät yleensä vain rautaviiteen asti, aktiivipelaajille suunnatut rautaneloseen.  Ammattilaisten käytössä rautakolmonen ja rautakakkonen ovat puolestaan kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Ammattilaisille rautamailojen tarkkuus päihittää hybridien helppouden.

apex-pro-16-iron-hero-2015

Callaway Apex Pro

Aktiivipelaajille suunniteltu maila on saavuttanut suuren suosion ammattilaiskiertueilla. Myös Suomessa Apex on yllättänyt myyntimenestyksenä.  Pehmeästä 1025-teräksestä taottu lapa antaa hyvän tuntuman osumaan. Pitkissä raudoissa on volframipainojen avulla painopistettä laskettu mahdollisimman alas. Matala painopiste ja pieni offset auttavat saavuttamaan korkean pallon lentokaaren. Klassisen kevyt ylälinja miellyttää silmää.
Teräsvarsi sh. 183 € kpl
Grafiittivarsi sh. 200 € kpl

Ping

Ping Crossover

Uutuudella Ping on halunnut luoda täysin uuden mailakategorian. Crossover-mailat sijoittuvat johonkin hybridin ja pitkien rautamailojen välimaastoon.  Ontolla rakenteella ja ohuella vahvistetusta teräksestä tehdyllä lyöntipinnalla saavutetaan joustava ja anteeksiantava lyöntipinta. Tavoitteena on saavuttaa puumailojen tehokkuus ja rautamailojen tuntuma. Saatavilla on raudat #5 ( 24°),  #4 (21°) ja #3 (18°).
Teräsvarsi sh. 245 € kpl

Z745 6 Iron Money1

Srixon Z-745

Vahvan aseman kilpapelaajien joukossa saavuttanut Srixon on tuonut markkinoille uuden suosikin. Rautamalli Z-745 on ollut menestys laajalla rintamalla. Midsize-kokoinen lapa on tarpeeksi anteeksiantava aktiivipelaajalle, muuta myös sopivan tunnokas kilpapelaajille. Nämä ominaisuudet tekevät mailasta sopivan laajalle asiakaskunnalle. Viimeistely on siisti ja hyvin yksinkertaisen tyylikäs.
Teräsvarsi sh. 150 € kpl
Grafiitti sh. 165 € kpl

WS_C200_IRON_HERO

Wilson Staff C200

Wilson esittelee mailassa uuden FLX Face -rakenteen, eli ”kelluvan”- lyöntipinnan. Lavan ulkoreunaa kiertää yhdeksän Power Holea, jotka mahdollistavat lyöntipinnan maksimaalisen joustavuuden ja kimmoisuuden. Välien täytteenä TE031-uretaani antaa mailalle hyvän tuntuman, osumaäänen ja arvokkaan ulkonäön. Yhdessä nämä ominaisuudet auttavat pelaajaa saavuttamaan hyvän tuntuman omaavat pitkät lyönnit. Maila sopii suurelle kuluttajaryhmälle vähemmän pelanneesta aina aktiiviharrastajille. C200-raudat ovat saatavilla myös naisille.
Teräsvarsi sh. 599 € (6 mailaa)
Naisten malli grafiitti sh. 699 € (6 mailaa)

Firebird 3_4 HQ.tif

Taylor Made M2

Vahvasti puumailojen rakenteesta ammentava harrastajapelaajien maila on vakuuttavan tuntuinen.  Mailan rakenteessa on yhdistetty syvä lyöntipinnan taakse sijoitettu ura ja kaksisakarainen tukirakenne. Syvä Speed Pocket -ura antaa lyöntipinnan joustaa ja tuottaa tehoa lyöntiin.  Tukirakenne mailan takana vakauttaa osumaa ja mahdollistaa painopisteen siirtämisen mahdollisimman alas ja taakse. Saatavilla myös hieman pienempilapainen sisarmalli M2Pro.
Teräsvarsi sh. 859 € (7 mailaa)
Grafiittivarsi sh. 999 € (7 mailaa)

Titleist_716_AP1_5_BEAUTY_V1

Titleist AP1

AP1-raudat ovat Titleistin pisimmät ja anteeksiantavimmat mailat.  Painopisteen kohdentamisella on ohjattu pallon lentorataa; mailat tuottavat matalaa lentorataa lyhyillä raudoilla ja korkeaa pitkillä raudoilla. Tyylikäs viimeistely ja panostus laatuun ovat Titleistin valttikortti. Mallistossa AP1 on suunnattu harrastelijoille ja AP2 aktiivipelaajille.
Teräsvarsi sh. 69 € kpl,
Grafiittivarsi sh. 79 € kpl

F6 7i-Hero

Cobra King F6

Rautasarja F6 on oikeastaan neljästä lapatyypin yhdistelmä, jota kutsutaan yleisesti Combo-setiksi. Pitkät raudat (3-5) ovat onttoja maksimaalisen pituuden saavuttamiseksi, keskipitkät raudat (6-7) ovat puolionttoja kontrollin saavuttamiseksi ja lyhyet raudat (8-9) ovat kehäpainotteisia kontrollin ja spinnin maksimoimiseksi. Wedget on rakennettu yksirakenteisiksi ja tarkoiksi. Myös mailojen uritus on sovitettu kullekin lapatyypille. Yhdistelmä on saatu yllättävän ehjäksi, toimivaksi ja tasapainoiseksi.  F6-sarja on saatavilla myös naisille.
Teräsvarsi sh. 649 € (6 mailaa)
Naisten grafiitti sh. 749 € (6 mailaa)

SP16_GLF_VaporFlyPro_5iron_SLDR

Nike Vapor Fly Pro

Tälle kaudelle täysin uudistunut Niken Fly Pro on ns. combo-setti.  Mailan lapaan suunniteltujen onteloiden avulla setti on jaettu kolmeen lapamalliin. Pitkät raudat (2, 3, 4 ja 5) ovat onttoja, joka mahdollistaa mahdollisimman suuren sweet spotin ja lyönneille korkean lentokaaren. Keskipitkien mailojen (6, 7 ja 8) ja lyhyiden mailojen (9, P ja S) ontelot on täytetty terästä kevyemmällä hartsilla ja siten painopistettä on ollut mahdollista muokata siten, että mailan tuntuma ja lyöntien muokattavuus paranevat lyhyillä raudoilla. Tumma viimeistely erottaa mailat joukosta, mutta varmasti jakaa myös mielipiteitä.
Teräsvarsi, sh. 799,95 € (7 mailaa)

Teksti Olli-Pekka Nissinen   Kuvat Maahantuojat ja All Over Press