Korona iski rajusti golfmatkailuun

Matkailuala uskoo uuteen nousuun   – Aikataulua mahdoton arvioida

Koronakevät iski golftoimialoista pahiten matkailuun. Yhdessä yössä koko toiminta pysähtyi, ja vielä kesäkuun alussa matkailun tulevaisuuden näkymien perässä on monta kysymysmerkkiä. Alan kokenut ammattilainen Tuomas Kiiskinen katsoo kuitenkin tulevaisuuteen luottavaisena.

Koronakriisi on koetellut erityisen kovalla otteella matkailualaa. Kun poikkeustilanne alkoi, matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien työt loppuivat käytännössä seinään. Haastavan kevään jälkeen ala on edelleen yksi koronapandemian suurimmista kärsijöistä. 

Kun esimerkiksi ravintola-ala on pystynyt jatkamaan edes jossain muodossa ulosmyynnin ja kotiinkuljetuspalvelujen kautta toimintaa, on matkailu loppunut kokonaan. Käytännössä yhdessä yössä vietiin alalta ainakin puolen vuoden koko liikevaihto.

Maamme suurin golfmatkailuun erikoistunut matkanjärjestäjä OnGolf on toiminut yli kymmenen vuotta alalla ja riskien hallinta on keskeinen osa yrityksen liiketoimintaa. 

”Olimme varautuneet eri tyyppisiin kriiseihin, joita matkailussa on aina tullut vastaan. Tämä kriisi iski kuitenkin kovempaa kuin kukaan arvioi, ja sen laajuus yllätti kaikki. Onneksi vuosien saatossa olemme saaneet rakennettua puskuria, joten kestämme tämän poikkeusajan yli”, OnGolfia vetävä Tuomas Kiiskinen kertoo.  

Matkatoimistojen arvostus kasvaa jatkossa

Kiiskinen uskoo, että korona-ajan suurimpia vaikutuksia tulee olemaan se, että matkailijat ymmärtävät matkatoimistojen merkityksen ja osaavat myös arvostaa sitä. Varaus matkatoimiston kautta on turvallinen, koska rahat saa varmasti takaisin.   

Matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien haasteita poikkeuksellisessa tilanteessa on lisännyt erityisesti se, että useissa tapauksissa toimistot ovat joutuneet tekemään sitoumuksia ja maksamaan ennakkoa matkakohteissa oleville kumppaneilleen ja alihankkijoilleen.   

Tästä huolimatta yritykset ovat matkapakettilainsäädännön perusteella velvollisia palauttamaan asiakkaille rahat peruuntuneista matkoista käteismaksuna, ellei asiakas halua siirtää matkaa tai vastaanottaa matkanjärjestäjän tarjoamaa lahjakortin kaltaista voucheria. 

”Kotimaiset golfmatkatoimistot ovat palauttaneet asiakkailleen kaikki sisällä olleet maksut. Suomessa käytössä oleva vakuusjärjestelmä tuo vielä lisäturvaa asiakkaan suuntaan, jos jotain toimijaa kohtaisi maksukyvyttömyys”, Kiiskinen toteaa.

Kiiskinen arvioi, että matkailuala on puolestaan saanut ennakkomaksuistaan kansainvälisiltä kumppaneiltaan takaisin rahassa vain murto-osan. 

Espanjan matkailuun korona teki syvän haavan. Vielä on liian aikaista arvioida miten nopeasti golfmatkailu elpyy ja milloin golfarit palaavat La Mangan viheriölle entisessä mittakaavassa.

Matkailun kriisi heijastuu moneen

Matkailuteollisuus on yli 10 prosentin BKT-osuudellaan yksi tärkeimmistä toimialoista Euroopassa. Matkailuala yhdistää eri sektorit; kuljetusyhtiötä, hotelleja, ohjelmapalveluyrityksiä, käyntikohteita niin kotimaassa kuin maailmalla. Myös ravintolat, tapahtumat ja kaupat hyötyvät matkatoimistojen toiminnasta.  

Vaikka alaa koetellaan, Kiiskinen muistuttaa, että vielä ei ole tapahtunut merkittävien toimijoiden konkurssia koronatilanteen takia. Suurin haaste onkin tulevaisuuden arvioiminen. Vaikutusta kansainväliseen lentoliikenteeseen ja lentojen hintoihin on myös mahdoton ennustaa.

OnGolf tarjoaa asiakkailleen tällä hetkellä vielä paremmat varausehdot syksyn ja ensi talven varauksiin.

”Monet asiakkaistamme ovat hyvin luottavaisia ja ryhmät suunnittelevat jo matkojaan. Viime vuoden myyntilukuihin ei syksyn osalta ole vielä päästy, vaikka kauppa onkin viime viikkoina piristynyt.

Aiemmin OnGolf on vienyt harrastajia pääasiassa ulkomaille.

”Tänä vuonna lähialueiden ja kotimaan matkailu varmasti lisääntyy, ja otamme sen huomioon myös OnGolfin tarjonnassa.”

Kiiskinen uskoo, että koronan jälkeisenä aikana Euroopan kohteet tulevat nousemaan entistä suosituimmiksi. Paljon matkustamiseen vaikuttaa myös se, miten maat sopivat keskinäisen liikkumisen pelisäännöistä.

”Eurooppa koetaan varmasti alkuvaiheessa turvallisemmaksi kuin kaukokohteet. Hotellit ja muut palveluiden tuottajat ovat ottaneet vastuullisuuden hyvin vakavasti. Saamme koko ajan raportteja kumppaneiltamme, miten turvallisuus huomioidaan jatkossa kohteissamme.”

Matkailualan konkari suhtautuu hyvin luottavaisesti tulevaisuuteen. Nyt kohdattu kriisi on mittakaavassa niin paljon suurempi kuin aiemmat matkailua kurittaneet kriisit, joten toipuminenkin kestää pidempään.

”Uskon että kysyntä palaa. Näin on aina tapahtunut, mutta suurin kysymys on aikataulu. Siihen tuskin kukaan osaa vastata.”

Vaikka kevään aikana paljon matkustava Kiiskinen on saanut viettää aikaa kotona ja perheen kanssa, ovat ajatukset myös uusissa kohteissa. 

”Matkailu on aina kuulunut elämääni myös vapaa-ajalla. Kun tilanne mahdollistaa matkustamisen, uskon että itsekin lähden matkalle. Kohdetta en ole vielä päättänyt.” 

Ensimmäinen kuva: ”Tuomas Kiiskinen johtaa maan suurinta golfmatkatoimistoa OnGolfia.”

Teksti: Tero Parkkinen