Hartola Golf – Kuninkaallinen helmi

Hartola Golf on perustettu 1989 ja se avattiin 9-reikäisenä Kosti Kurosen luomuksena vuonna 1991. Jo 9-reikäinen Hartolan kenttä sai kehuja Suomen parhaana ysireikäisenä kenttänä, ja lähialueen golfaava väestö suuntasi kentälle aina ensimmäisten joukossa keväällä. Hartola Golf laajeni 18-reikäiseksi vuonna 2004. Vuonna 2012 toteutettiin kentän uudistusprojekti Lassi-Pekka Tilanderin johdolla ja vuonna 2016 kenttä valmistui nykyiseen muotoonsa. Tätä nykyä Hartola Golf on siis kahden suomalaisen golfsuunnittelun pioneerin luomus, jonka layout on muuttunut huomattavasti ensimmäisistä toimintavuosista. 

Mahdollisuus kentän avaamiseen aikaisin keväällä on tuonut kentälle kävijöitä myös kauempaa. Innokkaimmat golfarit Keski-Suomesta ja Päijät-Hämeestä täyttävät Hartola Golfin lähtöaikoja ensimmäisen kuukauden ajan odotellessa oman kotikentän aukaisemista. Tunnin ajomatka hyvää tietä sekä Jyväskylästä että Lahdesta takaa sen, että myös tulevaisuudessa Hartolaan suunnataan pelaamaan kauden ensimmäisiä kierroksia. Kesällä kentälle suuntaavat alueen sadat mökkiläiset ja golflomailijat. 

”Tervetuloa Hartolan kuningaskuntaan!” on ensimmäinen lause, jonka näet kirjoittaessasi Googlen hakuun Hartolan. Hartolalla on kuntana ylväs historia, josta Suomen ainoa kuningaskunta juontaa juurensa myös tähän päivään saakka. Kuningas Kustaa IV Adolf eriytti Hartolan Sysmästä, kun silloinen maaherra Adolf Tandefelt ehdotti pitäjän nimeämistä kuninkaan pojan nimen mukaisesti Gustav Adolfs sockeniksi. 

Toimitusjohtaja Tera Heinosen bunkkerilyönti näyttää ammattimaiselta.

Hartola Golf on moderni toimija 

Hartola Golf on Tera Heinosen johdolla nykyaikainen ja moderni golfkenttä. Kentän palveluja ja fasiliteettejä on uudistettu, ja tätä nykyä golfareita palvelee suuri klubitalo, harjoittelualueet, suuret asfaltoidut parkkipaikat sekä kattava ravintolavalikoima. Hartola Golfissa noin 20 vuoden ajan joka vuonna pelanneena uskallan sanoa, että kentän ja palveluiden kehitys on ollut häikäisevää. Hartola Golf on satsannut myös viestintään, jonka ansiosta vieraspelaajatkin saavat kentän ajankohtaisen tiedon heille suunnatun newsletterin muodossa. Kentänhoito on loistavalla tasolla, ja myös kenttämestari Ville Virinsalo tiedottaa ahkerasti ja selkeästi kentällä tehtävistä hoitotöistä ja uudistuksista. Kentän hieno kunto alkaa aikaisin keväästä, ja se takaa myös vieraspelaajille hienon kokonaisuuden läpi golfkauden. 

Hartola Golfin ideologia kantautuu myös niille, jotka eivät golfia vielä harrasta. On ennennäkemätöntä, että seura tarjoaa opettajien johdolla joka toisena lauantaina neljän tunnin ilmaisen kurssin niille, jotka eivät golfiin ole vielä tutustuneet. Kurssien aikataulut löydät kentän nettisivuilta. 

Alueen majoitustarjonta takaa aktiivisen loman 

Golfkentän läheisyydessä sijaitseva Linna Hotelli muodostaa tärkeän matkailullisen yhteistyön golfkentän kanssa. Hotelli sijaitsee 200 metrin päässä ykkösväylän tiiauspaikasta, joten kulkemiseen hotellin ja kentän välillä ei tarvitse erillistä kulkuvälinettä. Linna Hotellin rakennusta alettiin rakentaa vuonna 1776, ja myöhemmin tämä navettarana toiminut tila on muutettu idylliseen hotellikäyttöön. Vieraspelaajille hotellien ja muiden majoitusvaihtoehtojen pakettitarjoukset ovat erinomaisia, joten niihin kannattaa tutustua lähemmin Hartola Golfin kotisivuilla. 

Hartola Golfissa on selkeästi ymmärretty yhteistyön merkitys alueen muiden palveluiden tuottajien kanssa. Majoituksen ja kentän sijainti vesistöjen ympäröimällä alueella takaa sen, että golfin lisäksi tarjolla on myös muunlaista aktiviteettia. Alueella on mahdollista vuokrata välineitä ja henkilökohtaista opastusta muun muassa melontaan ja suppailuun. Linna Hotelli tarjoaa mahdollisuuden myös yritysten tyky-päivien järjestämiseen ohjelmineen. Majoitusvaihtoehtoina on myös kattava valikoima eri tasoisia mökkejä, ja Gasthaus-Camping Koskenniemi, jonka aktiviteettien valikoimasta löytyy myös mm. kalastus. Camping Koskenniemi nimensä mukaisesti mahdollistaa myös vaihtoehdon kasvavalle golfkaravaanareiden joukolle. Camping Sysmä tarjoaa toisen hyvän vaihtoehdon Camping-yöpymiselle, ja alueella on panostettu myös laadukkaaseen mökkimajoitukseen. 

Niille, jotka vaativat majoitukseltan luksusta, sopii erinomaisesti huvila Hartolan Ilo, jonka majoitustilat rantasaunoineen sopivat kymmenen henkilön tarpeisiin. Kentän ja Linna Hotellin läheisyydessä sijaitseva Ilo on sijainniltaan erinomainen myös golfaaville ryhmille. 

Lavatanssien ystäville Hartolan Krouvin lava järjestää tansseja läpi kesän. Krouvin kuuluisa sahti on koettava, ja jos panimoravintolassa sahtia tulee otettua liikaa, on alueella kattavat yöpymismahdollisuudet. Huolimatta pitkäaikaisesta panimohistoriastaan, on Krouvi myös perheille soveltuva lomakohde. 

Bunkkerit reunustavat 2 ja 9 väylän välistä aluetta, kuvassa myös klubi ja lähipelialueita.

Metsäkenttä ei ole aina kapea

Hartola Golfia voidaan kuvailla metsäkentäksi, mutta se rikkoo mielikuvan siitä, että metsän läheisyys aiheuttaisi ahdistuneisuuden tunnetta. Useimmilla väylillä avauksen suuntautuminen metsikköön ei vielä tarkoita automaattisesti varapallolla jatkamista, vaan hyvin hoidetuista metsistä pelaaminen griinin suuntaan saattaa hyvinkin olla vielä mahdollista. Ensimmäinen väylä, par 4, on suhteellisen helppo aloitus kierrokselle. Vesi vaanii avauksen tiellä, mutta lähestyminen ja griinin ympäristö mahdollistavat rauhallisen startin kierrokselle. Muutokset kakkos- ja nelosväylille ovat lisänneet näiden par 4 -väylien vaikeustasoa niiden muuttuessa pidemmiksi ja täten etuysin hankalimmiksi väyliksi. Etulenkillä on tilaa kuitenkin lyödä avauksia pidemmillä mailoilla ja täten helpottaa jatkolyöntiä. Väylillä 5, 6, 7 ja 9 lyödään avaukset korkeammalta, joka meille golfareille on aina miellyttävämpää verrattuna ylämäkeen lyömiseen. Väylä 9 on leppoisa ja helppo päätös etuysille. 

Takalenkillä väylät muuttuvat hieman kapeammiksi ja metsä tulee enemmän peliin. Tilaa silti löytyy, mutta pallon sijoitteluun avauksissa kannattaa kiinnittää huomiota. Väylät 10 ja 11 ovat suhteellisen vaikeita par-nelosia myös pituutensa puolesta, mutta näiden jälkeiset väylät lyhyempiä ja siten monelle helpompia. Pitkälle lyövät rohkelikot voivat yrittää 15 väylän par nelosella avausta suoraan metsän yli griinille outin vaaniessa vasemmalla laidalla. Kummatkin takalenkin par-vitoset ovat suhteellisen helppoja ja niiden sijoittuessa loppuväylille on mahdollista saada vielä tulosta parannettua ennen klubitaloa. Viimeisen väylän par 5 on tilava ja antaa mukavan fiiliksen klubitaloa lähestyessä. Pitkälyöntisillä on mahdollisuus kahdella päälle ja ylipäätään väylällä on hyvin tilaa avata ja lähestyä. 

Hartola Golfissa on hienosti suunniteltu layout niin, että usealla tiiauspaikalla on kaunis ja laaja näkymä koko kentän alueelle. Kentältä löytyy myös vesiesteitä ja niiden läsnäolo tekee kentästä entistäkin kauniimman. Vaikeuden peliin tuovat useat korotetut griinit sekä par 4-väylät jotka pituutensa puolesta vaativat useimmilta pelaajilta kaksi nappilyöntiä birdiepaikalle. Bunkkereiden määrä kentällä on runsas, ja niiden sijoittelu on tehty hyvin. Syvät bunkkerit kuitenkin ovat vähissä ja näin ollen niistä poistuminen peruslyönneillä on verrattaen helppoa. Kentän yleisilme on modernin siisti, vaikka Hartola Golf mainostaa itseään ei niin hienostelevaksi golfklubiksi. Ilmapiiri klubitalolla onkin lupausten mukaisesti hyväntuulinen ja rento. Suosittelemme lämpimästi vierailua Hartola Golfiin joko ohikulkumatkalla tai pidemmäksi aikaa aktiivisen golfloman merkeissä. 

Löydät kattavasti lisätietoa Hartola Golfista osoitteesta hartolagolf.com

Metsät väylien reunoilla syövät vinoimmat lyönnit.

Tainionvirran II -yritysryhmähanke on Hämeen ELY-keskuksen rahoittama hanke. Hankkeen toteutus on 1.1.2020-31.12.2021 välisenä aikana. Hanketta hallinnoi ProAgria Etelä-Suomi r.y.