Kiireettömästi kierrokselle

“On pakko painaa pitkää päivää.” Vai onko? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mistä tuokin ajatus nousee. Ajatus siitä, että tomerasti painetaan, tehdään vähintää kahta tai kolmea asiaa päällekkäin ja sivuttain – ja saadaan aikaan. Mieli työstää huomista, päivät, illat, viikonloput ja lomat sulautuvat kalenterissa yhteen, tyhjiä slotteja ei helposti löydy. Tehokkuus, vauhti ja tulokset ovat elämän pääteema. On jatkuva kiire.

Teksti: Nelli Montonen     Kuvat: Tero Parkkinen ja kentät

Syke kohoaa heti aamusta ja jossain vaiheessa päivää mieleen koittaa vaivihkaa hiipiä ajatus hengähtämisestä. Edes jonkinlaisesta tauosta, hiljaisesta hetkestä. Hellittäminen ja pienikin irti päästäminen tuntuu kuitenkin kaukaiselta, jopa vähän pelottavalta. Mutta jos kuitenkin vähäksi aikaa uskaltaisi jättää kaiken sivuun, voisi huomata, miten kovasti kaipaakaan jotain ihan muuta.

Golfin sanotaan vievän paljon aikaa. Valmistautumisineen ja matkoineen kierros vie useita tunteja. Ja kun meillä on kiire, ajan käyttäminen tällaiseen haahuiluun tuntuu helposti ylimitoitetulta. Vähäinen vapaa-aikahan kun tulisi sekin käyttää jämptin suunnitelmallisesti. Golf edustaa tiiviin ja tehokkaan harrastuksen vastakohtaa. Ja voisiko juuri siinä ollakin sen viisaus?

Sanotaan, että kun tiedostamme ajatuksen, saamme sen hännästä kiinni. Tiedostaminen avaa meille mahdollisuuden pysähtyä ajatuksen äärelle ja tutkiskella sitä lisää. Voimme miettiä jopa vähän uteliaana eri vaihtoehtoja, miten ajatukseen suhtaudumme. Onko siinä järkeä, miltä se tuntuu, kannattaako sitä lähteä seuraamaan. Johtaako se ylipäätään sellaiseen toimintaan, joka tuntuu hyvältä ja meille sopivalta.

Voisiko golf, kaiken tämän nopeatahtisen maailman keskellä, ollakin vastapaino kiireelle? Jos se tarjoaisikin ylikierroksilla käyvälle mielelle tilaisuuden päästä kokemaan rauhaa ja tasapainoa? Oman maailman, tilan, jossa saa luvan hengähtää. Mahdollisuuden rauhoittua ja palautua omaksi itsekseen.

Jos laajennettaisiin näkökulmaa ja ajatellaan kierroksen alkavan jo klubilta. Jos nähtäisiin alue palveluineen osana kokemusta, jo saapuminen paikalle voisi olla oma arvokas hetkensä. Valmistautuminen kierrokseen voisi siten alkaa jo lähestyttäessä klubia. Teiden kaventuessa ja kentän alkaessa siintää etualalla huomiota voisi alkaa viedä tietoisesti ympäristön aistimiseen.  

Samalla huomiota voisi alkaa kiinnittää myös omaan oloon ja kehoon. Pienen hetken suominen itselle tässä vaiheessa voisi omalta osaltaan auttaa laskemaan sykettä ja hellittämään kireydestä, aikatauluista ja suorittamisesta. Kauniit ja hoidetut maisemat tarjoavat jo itsessään eri aisteilla koettavia rauhoittavia elämyksiä. Samalla pienien asioiden huomioiminen saattaisi herättää myös ihan uusia ajatuksia.

Omien valmisteluiden jälkeen kiireetön hetki kahvilla tai välipalalla voisi tarjota mielelle selkeän merkin, että nyt on hyvä paikka päästää irti. Tauko ja hetken pysähtyminen, vaikka sitten klubin terassilla, antaisi tilaisuuden kokea tilaa ajatusten välissä. Istahtaminen antaisi samalla keholle pienen hetken rentoutua ja rauhoittua, pienen nautiskeluhetken ilman sen suurempia tavoitteita. Ehkäpä klubilla tapaisi tuttuja ja tekisi jopa uusia tuttavuuksia. Voisi uteliaana seurailla klubin toimintaa ja pistää kenties merkille asioita, joita ei normaalisti touhutessa huomaa.

Valpas mieli ja rentoutunut keho voisivat antaa uutta perspektiiviä jopa peliin. Kun hyvän valmistautumisen jälkeen siirtyisi mukavalla mielellä kaikessa rauhassa ensimmäiselle tiille, ajoissa valmiina koitokseen, keskittyminen lyönteihin sujuisi varmasti vaivattomammin. Keho ja mieli tekisivät yhteistyötä, valmiina ja läsnäolevina. Hengitys virtaa vapaana, kiire ja paineiset tavoitteet olisivat jääneet taka-alalle. Luonnosta, seurasta ja rennon letkeistä lyönneistä nauttiminen sujuu leppoisasti ja ehkä klubiltakin olisi jäänyt jokin uusi kokemus, jopa innostava ajatus itämään. 

Rentoudu rauhassa golfklubilla

Golfkklubi on mainio paikka levähtää. Aina ei tarvitse lähteä pitkälle; miniloma läheisellä kentällä on jo irtiotto arjesta. Kun majoittuu ja ruokailee kentän läheisyydessä, mihinkään ei ole kiire, ja  kierros kentälläkin on paljon rentouttavampi.  Jos on päättänyt jo viettää päivän golfkentällä, miksei antaisi aikaa muutaman tunnin enemmän. Lähde ajoissa, syö klubilla, harjoittele kiireettömästi, nauti rauhassa saunan läämmöstä tai pelaa vaikka tunti padelia. Monet golfklubit tarjoavat paketteja, johon sisältyy green feen lisäksi myös majoituspalveluita. 

Neljä vinkkiä golfklubien palveluista:

Hirsalan padel

Kirkkonummen Hirsalasta löytyy kaksi padel-kenttää. Klubi-kenttä on nimensä mukaisesti klubitalon lähellä ja Luonto-kenttä hieman kauempana klubista. Moni matkaa Hirsalaan vain pelaamaan padelia, sillä harvasta paikasta löytyy yhtä hulppeat sauna- ja pukuhuonetilat. Vietä aktiivipäivä Hirsalassa; tunti padelia, maukas lounas klubiravintolassa ja päälle mukava golfkierros.

Nordcenterin palvelut

Mitä jos ensi kerralla olisit myös yön Nordcenterissä? Maamme upeimpiin golfklubeihin kuuluva Nordcenter tarjoaa majoitusta kartanon pihapiirissä ja lähialueella. Myös Billnäsin hotellin kanssa on yhteistyösopimus.

Kaksi golfkenttää, padel ja tenniskentät, kuntosali sekä tietenkin upea kartanoravintola. Fiskarsin Ruukin maastosta löytyy myös 60 km merkattuja ja huollettuja maastopyöräreittejä, ja pääset myös aloittamaan maastopyöräilyreitin Nordcenteristä. Kaiken kruunaa rauhallinen illallinen ilta-auringossa ravintolan terassilla. Vai viipyisitkö jopa kaksi yötä?

Kytäjän uudet saunat

Tuntuuko joskus siltä että kuuma sauna aurinkoisen päivän jälkeen on väsyttävä kokemus? Jos aiemmin on tuntunut, että happi loppuu saunassa,kannattaa käydä tutustumassa Kytäjän uusiin saunoihin. Kytäjä uusi kesäksi niin naisten kuin miesten puolelle uudet Saunumin kiertoilmakiukaat.   Keho ei väsy ja rasitu, kun lämpötila koko saunatilassa on yhtenäinen ja happea on tarpeeksi. Kun ilma liikkuu saunassa ja ilmanvaihto on toimiva, myös hikoilu on tehokkaampaa.

Kultarannan monipuoliset aktiviteetit

Kultaranta Resort on jo täyden palvelun lomakeskus. Vietä huoleton loma Naantalissa ja yhdistä golfiin erilaisia liikunta-aktiviteetteja. Kuntosalin lisäksi pääset kokeilemaan 7-reikäisellä Par3- ja monipelikentällä futisgolfia ja frisbeegolfia tai voitte retkeillä koko perheen kanssa luontopolulle. Vesillä voi nauttia suppailusta vai vuokraisitteko kavereiden kanssa vesiskootteerit. Hyvä vaihtoehto on myös ottaa ihan rauhassa wellness-osastolla kierroksen jälkeen ja nauttia hoidoista, hieronnasta ja saunoista ennen ravintolailtaa. Klubiravintolan herkkujen lisäksi tarjolla on hieman rennompi Heineken House.