Tunisia on palannut golfmatkailukartalle

Tunisia kiehtoo pohjoismaalaisia golfkohteena yhä enemmän. Mainioiden kenttien lisäksi erinomainen ilmasto ja hyvä hintalaatu-suhde tekevät siitä houkuttelevan kohteen myös talvikuukausina. 

Golfkenttien lisäksi tärkeä syy Tunisian suosioon on aurinkoinen, mutta ei liian helteinen sää. Golfia pelataan ympäri vuoden hyvissä olosuhteissa, ja talvellakin pääsee nauttimaan yli 20 asteen lämpötiloista. Kun painottaa lomakohteen valinnassa edullista hintatasoa, nousee Tunisian arvo golfkohteena vieläkin korkeammalle. 

Tunisia on tunnettu siitä, että golfmatkalla saa aitoa vastinetta rahalle. Nyt myös suomalaiset golfryhmät ovat löytämässä tietä takaisin Tunisiaan covidin aiheuttaman tauon jälkeen.

Uutuuskohde Tabarka on golfarin “Afrikan tähti”

Golf Plaisir on ottanut talvikauden ohjelmaan Hammametin ja sen 45-reikäisen golfkeskuksen Citrus Golfin. Matkanjärjestäjällä on tarjolla myös yksi teemamatka Tabarkaan, joka sijaitsee Välimeren rannalla Pohjois-Tunisiassa.

Ensikertalainen voi jopa yllättyä saapuessaan Tunisiaan. Tunnelma golfkenttien välimerellisissä ympäristössä ei vastaa perinteistä mielikuvaa Afrikasta. Lomakaupunkien upeat hiekkarannat ja golfkenttien vehreät oliivilehdot ihastuttavat kauneudellaan. 

Välimeren maiden vaikutus on Tunisiassa vahva, ja kun kansainväliseen tunnelmaan lisätään itämaista eksotiikkaa afrikkalaisella sykkeellä, odottaa vierailijaa kiehtova kulttuurien sekoitus.

Hotellialueilla viihtyy pelipäivän jälkeenkin, mutta iltaohjelmaan on helppo lisätä paikallisia nähtävyyksiä. Esimerkiksi Hammametissa hotelleilta on lyhyt kävelymatka vanhaan kaupunkiin, medinaan, ja tarjolla on myös hyvät mahdollisuudet tehdä ostoksia.

Maan ruoka- ja juomakulttuuri on jäänyt turhan vähälle huomiolle. Perinteisten klassikkoannosten lisäksi ravintoloiden menulta löytyy hieno yhdistelmä mm. arabialaista, välimerellistä ja ranskalaista keittiötä. Listoilla on yleensä paljon meren antimia ja maistuvia kasvisruoka-annoksia.

Tabarka viimein tarjonnassa

Kuvat Tabarkan merenrantaväylistä ovat aina pysäyttäneet ja kaikki lomakaupungissa vierailleet ovat kehuneet kohdetta. Koska Tabarkan kaupunki sijaitsee hieman syrjässä, ei sinne ole aiemmin tehty ryhmämatkoja Suomesta.  

Golfkentistä käytetään usein hieman kulunutta termiä “hidden gem”, mutta harvan kentän kohdalla kuvaus salaisesta helmestä toimii niin hyvin kuin Tabarkasta puhuttaessa.  

“Afrikan tähti” ja “Pohjois-Afrikan Pebble Beach” ovat lempinimiä joilla kenttää on myös kuvailtu kansainvälisissä golflehdissä. Tabarkaan on matkaa pääkaupunki Tunisista reilu kaksi tuntia, mutta kun lopulta seisoo nelosväylän tiipaikalla, on pakko pysähtyä ja todeta ääneen, että kovista odotuksista huolimatta Tabarka ylittää ne. 

Golfari pääsee nauttimaan Tabarkassa ainutlaatuisista merenrantaväylistä ja niiden näköaloista heti etuysillä.  Jo hotellin vieressä kulkevan kolmosreiän lähestyminen on ikimuistoinen, kun se lyödään kohti Välimerta. Nelonen on hieno parkolmonen, jota seuraa edelleen meren rannassa kulkeva parnelonen. 

Kuudes par 5 -väylä tuo meidät takaisin hotellia ja taustalla olevaa Tabarkan kaupunkia kohden. Näin upeita merenrannassa kulkevia väyliä ei ole montaa koko Välimeren alueella.

Kun kentän ensimmäinen ysi on todellinen helmi, ovat odotukset takaysille myös korkealla. Väylät kulkevat komeassa metsämaisemassa ja näkymät ovat hyvin välimerelliset.  

Tabarkan linnoitus, 1500-luvulla rakennettu kaupungin maamerkki, näkyy taustalla monilla väylillä eräänlaisena tähtäyspisteenä. Kierroksen päätös on ikimuistoinen; hieno veden yli lyötävä parkolmonen ja näyttävä, kohti klubia lyötävä parvitonen. Onnistuneen avauksen jälkeen se tarjoaa myös klubipelaajalle mahdollisuuden yrittää toisella lyönnillä viheriötä.

Tieto siitä, että Ronald Freamin suunnittelema kenttä on avattu 1991 on jopa hämmästyttävä. Kenttä on säilynyt niin kauan salaisuutena. Vuosien aikana yhdessä viiden tähden luxushotellin kanssa on sitä on kunnostettu ja kehitetty. Suuri remontti tehtiin ennen korona-aikaa ja nyt uudella hulppealla klubitalolla on mukava kerrata päivän lyöntejä ja nauttia tunisialaisen keittiön herkuista. 

Jos Tabarkan lomakaupungissa olisi toinen kenttä, nousisi alue entistä paremmin golfareiden tietoisuuteen. Kenttä kuuluu loma-alueen parhaalle hotellille, La Cigale Tabarka hotellille ja heillä on suunnitelmat turismin kehittämiselle. Esimerkiksi sen ensiluokkainen jalkapallokeskus on jo nyt monen maa- ja seurajoukkueen harjoittelukauden tukikohta. 

Upea hotelli ja sen palvelut kruunaavat Tabarkan vierailun. Kaikki toimii moitteettomasti, mutta parasta Tunisiassa on ystävällinen ja välitön palvelu sekä rento tunnelma. Erinomaista ruokaa unohtamatta.

Monipuolinen Citrus Golf tarjoaa elämyksiä ja haasteita

Pääkaupunki Tunisin ja Soussen puolessa matkassa sijaitsevassa Hammametin satamakaupungissa on maan laadukkain golftarjonta. Citrus Golf on 45-reikäinen Ronald Freamin suunnittelema golfkeskus, jonka kahden 18-reikäisen kentän lisäksi alueella on yhdeksän reiän par 3 -kenttä sekä hyvät harjoittelumahdollisuudet.

Citrus Golfin kentät ovat hieman erityyppisiä. Les Oliviers –kentän etuysillä on tilaa lyödä ja väylät kulkevat kauniissa ja tasaisessa oliivilehdossa. Takaysi on haastavampi ja oliivipuut on korvattu palmuilla. Myös maasto kumpuilee takaysillä enemmän. 

Kahdesta kentästä La Foret -kenttä on haastavampi. Mäkisessä maastossa alusta loppuun kulkeva kenttä on maisemiltaan vaikuttava ja tarjoaa pelaajilleen mietittävää. Kun valitsee itselleen sopivat tiit, viihtyy molemmilla kentillä kaikentasoiset pelaajat.

Citrus Golfilla ei ole suoraan golfkentän vieressä olevaa hotellia, mutta Golf Plaisir tekee yhteistyötä Phenician ja Sindbadin hotellien kanssa, jotka molemmat ovat golfkentän osakkeenomistajia. Tämä tarkoittaa, että ilmainen kuljetusbussi liikennöi molemmista hotelleista golfklubille säännöllisesti.

Laadukkaat hotellit odottavat

Hammametissa on upeita hotelleja, jotka sijaitsevat helminauhana pitkin pitkää hiekkarantaa.  Hammamet ei ole pelkästään golfia, vaan on myös tunnettu hienoista hiekkarannoistaan,  tunnelmallisesta medinan basaarista ja kylpylöistään. Kapeilla kujilla vanhassa osassa Hammametia on helppo viihtyä.  

Hieman kaupungin ulkopuolella, aivan rannan välittömässä läheisyydessä,  sijaitseva neljän tähden hotelli Sentido Phenicia on hyvä vaihtoehto, kun haluat valita all inclusive majoituksen ja majoittua perinteisessä hotellissa, jonka yleiset tilat tarjoavat hyvät mahdollisuudet sosiaaliseen kanssakäymiseen golfpäivän jälkeen.

Hotellialueella on myös kaksi uima-allasaluetta ennen rantaa. Tämä antaa hotellille tilavan ja puistomaisen ilmeen, joka on tyypillinen monille vanhemmille hotelleille rannikolla.

Phenician ranta ei poikkea kaupungin maineikkaista hiekkarannoista, ja se houkuttelee vieraita viettämään rentouttavia hetkiä auringossa ja nauttimaan Välimeren raikkaudesta.

Sinbad on puolestaan  suosittu viiden tähden rantahotelli.  Ruotsalais-tunisialainen omistaja Philippen tausta takaa, että hotellissa on ymmärrystä ja tietämystä Pohjoismaisten vieraiden vaatimuksista ja odotuksista.

Sinbadin tilavat hotellihuoneet sijaitsevat bungaloweissa puutarhan keskellä päärakennuksen ja rannan välissä. Jokaisella huoneella on oma terassi, jossa on mukava istua ulkona ja nauttia tunnelmallisesta puutarhasta. 

Päärakennuksessa ei ole hotellihuoneita, vaan täällä sijaitsevat aula, kylpylä, kuntosali ja eri ravintolat. Aulan yhteydessä on hotellin suuri baari, ja hotellista löytyy myös golfareiden “Hål 19”, brittihenkinen pubi.

Sindbad sijaitsee suojassa lahden keskellä, ja uuden niemekkeen kohdalla voi nähdä Hammametin vanhan osan. Jos haluaa tehdä hieman pidemmän kävelyn ja vierailla medinan basaarissa, kestää sinne kävely noin 20 minuuttia.

Molemmissa Golf Plaisirin hotelleissa pääsee takuuvarmasti nauttimaan tunisialaisen keittiön antimista. Kalan ja meren herkkujen ystävä nauttii varmasti, mutta viikon aikana kannattaa ainakin maistaa brickiä, tyypillistä yksinkertaista mutta maukasta tunisialaista ruoka-annosta. Friteerattu herkku on täytetty yleensä tonnikalalla, perunalla, punasipulilla, kapriksilla ja munalla ja tietysti harissalla. Muna on hieman kovaksi keitetty ja keltuainen sekoittuu muiden ainesten kanssa. Tunisian golfmatka on siis golfmatka kaikille aisteille. 

Golf Plaisirin teemamatka: Hammamet & Tabarka

Tervetuloa unohtumattomalle golfmatkalle Tunisiaan!

Matkan sisältö:

 • Air France reittilennot Helsinki-Tunis-Helsinki (via Pariisi)
 • Lentokenttä- ja golfkuljetukset
 • Matkatavaralaukku ja golfbägi ruumaan sekä käsimatkatavara
 • 10 aamiaista ja 9 illallista
 • 5 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa, Hotel Phenicia****
 • 4 koko päivän green fee Citrus golfkentillä (La Foret ja Oliviers)
 • 4 yötä jaetussa kahden hengen villassa, Hotel La Cigale*****
 • 4 koko päivän green fee Tabarka golfkentällä
 • Suomalaisen matkanjohtajan palvelut/ Roy Kanerva
 • Matkan hinta 1495€/ hlö/ jaetussa kahden hengen huoneessa
 • Yhden hengen huonelisä +210€

Ilmoittaudu Hammamet & Tabarka matkalle

Katso myös Golf Plaisirin matkan Citrus Golfiin:

Joulun ja uudenvuoden matka Tunisian Hammametiin

Viikkomatkat Tunisian Hammametiin syksyllä 2023 ja keväällä 2024

 Teksti: Tero Parkkinen    Kuvat: Golf Plaisir ja golfkentät