Kenttärankingin lyhyt oppimäärä

Teksti: Tero Parkkinen Kuvat: Jacob Sjöman, Tero Parkkinen, kentät

Miten maailman parhaat kentät listataan?

Kenttärankingit ovat aina olleet golflehtien luetuimpia artikkeleita. Asiantuntijoiden tekemät listaukset ovat tärkeitä myös golfkentille, kun ne tekevät markkinointia ja mittaavat toiminnan onnistumista. 
Arvostettujen rankinglistojen ytimessä on aina itse kenttä. Asiantuntijat arvioivat ammattilaisten työtä.

Kun kenttiä laitetaan järjestykseen, syntyy yleensä hyviä keskusteluja ja se onkin yksi listausten tehtävä. Ammattimaisesti tehtyjen rankinglistojen raadin jäsenillä on omia näkemyksiä kentistä, mutta jos kriteerit ovat kohdallaan ja toiminta ammattimaista, saadaan lopputulokseksi varsin puolueeton näkemys. 

Suomessa kenttärankingien historia on edelleen hyvin nuori. Nykyään golfin harrastajia sekoittaa myös hyvin kirjavat kriteerit, joilla listauksia julkaistaan. Siksi kenttärankingeja lukiessa on syytä paneutua tarkkaan siihen, miten ne on tehty, ja millä perusteilla kentät laitetaan järjestykseen. 

Jo nimi kenttäranking tai parhaiden kenttien top 100 -lista kertoo paljon; nyt on kyseessä kenttien listaus, ei golfklubien ja klubitalon oheispalveluiden. 

Jokaisella golfarilla on varmasti omat suosikkikenttänsä ja kriteerit, miten niitä haluaa arvioida ja millä perusteella kenttien sijoitukset ratkeavat. Hyvin luonnollista ja inhimillistä on myös se, että harrastaja tykkää kentästä jos oma peli sujuu – ja kun pelipäivänä on kaunis ilma.

Myös hienot maisemat nostavat kenttien arvostusta, vaikka tärkeimmät perinteisimmistä rankingeista keskittyvät puhtaasti vain itse kenttään ja niiden suunnitteluun.  

Olen itse ollut mukana useamman kansainvälisen golfmedian rankingraadissa ja voin vakuuttaa, että ne tehdään hyvin ammattimaisesti ja puolueettomasti. Koska vierailuista ei kerrota etukäteen, tehdään työ puhtaasti rakkaudesta lajiin ja kenttäsuunnitteluun.

Maailmassa on niin paljon hyviä golfkenttiä, että sadan parhaan listoille nousevat vain harvat. Perinteisille kenttälistauksille oli pitkään ominaista, että sijoitukset eivät juuri vaihdelleet ja vanhat klassikot pitivät hyvin pintansa. Maailman sadan parhaan listalle nousu modernilta kentältä oli jo suuri saavutus.

Suomalaisia kenttiä maailman top 100 -listoilla ei ole näkynyt. Kytäjä ja Linna Golf ovat yleensä edustettuna vasta, kun Manner-Euroopan kenttälistoja julkaistaan. 

Kansainväliset kenttäasiantuntijat ovat yksimielisiä, että nämä Kytäjän ja Linnan kentät edustavat maamme parhaita kenttiä Euroopassa, ja ovat aina arvostettujen rankingien kärjessä, kun maiden parhaita laitetaan järjestykseen.

Lofoton Links on todellinen kulttikenttä Norjassa. Sitä arvostetaan myös maailman arvostetuimmissa rankingeissa.

Valtalehtien rankingit yhä arvostetuimpia

Amerikkalaisten alan johtavien lehtien Golf Digestin ja Golf Magazinen tekemät kenttärankingit ovat yhä maailman arvostetuimpia. Ne julkaistaan kahden vuoden välein; Golf Digest listasi uusimman jo kesällä 2022,  ja Golf Magazine tekee sen loppuvuodesta.

Esimerkiksi Golf Magazinen äänestyksessä on lähes 500 kenttää, joille noin sata panelistia antaa ääniä. Lehti keskittyy listallaan kentän suunnitteluun ja arkkitehtuuriin. Fokus on siis puhtaasti kentässä, ei sen ulkopuolisissa asioissa.

Myös Golf Digest perustaa arvioinnin ammattilaisten näkemyksiin ja huomio pysyy kentässä. Golf Digestilla on käytössä kahdeksan eri kriteetriä: lyöntivalinnat, haastavuus, kenttäreitityksen moninaisuus, väylien erottuvuus, estetiikka, kunto, luonne ja pelinautinto. Näistä lyöntivalintoihin liittyvät pisteet tuplataan.

Golf Digestin ykkösenä jatkaa Pohjois-Irlannin linkskenttä Royal County Down. Kakkoseksi on noussut Uudessa-Seelannissa oleva, varsin nuori Tara Iti, ja sen nousu on ollut poikkeuksellinen rankingien kehityksessä. Kolmantena Golf Digestin mukaan on Skotlannin highlandilla sijaitseva Royal Dornoch.

Golf Magazinessa kärkipaikalla on aikoinaan lähes kaikkia listoja vuosikaudet hallinnut Pine Valley, jonka jälkeen kakkosena on toinen yksityiskenttä Cypress Point.  St Andrewsin Old Course on puolestaan kolmantena. 

Myös kahden suuren golfmedian listaukset ovat joutuneet viimeisen vuosikymmenen aikana paikoin kovankin kritiikin kohteeksi. Medioiden taistelu mediakentän muuttumisessa ja tilaajien katoamisessa on osaltaan johtanut rankingien uudistumiseen.

Rankingit kehittyvät

Euroopassa brittiläisen Today’s Golferin sisarlehti Golf World on keskittynyt oikeastaan vain kenttälistauksiin. Se on esitellyt myös uusia listoja perinteisten Top100-listojen rinnalle. 

Eri maiden parhaiden kenttien ja parhaiden väylien lisäksi Golf World on laittanut viimeisen vuoden aikana järjestykseen mm. hauskimmat kentät ja parhaat alle 60 punnan kentät. Listattuna on myös parhaat golfresortit. 

Yksi esimerkki uusista mielenkiintoisista rankingeista on Euroopan kenttien rankkaaminen ns. X-factorin mukaan. X-factorilla tarkoitetaan asiaa tai ominaisuutta, jolla on vahva mutta arvaamaton vaikutus. Golf World perustelee sijoitukset neljän kategorian mukaan: miljöö, dramaattiset väylät, ansiot kilpailukenttänä ja kentän kunto. 

Vanhan mantereen draamaattisimpien kenttien joukossa Kytäjän South East -kenttä on arvostettu hienosti sijalle 26. Samalle listalle oli noussut myös kaksi suomalaisen kenttäsuunnittelija Lassi-Pekka Tilanderin kenttää: Pärnu Bay Golf Links (18:s) ja Estonian Golf & Country Clubin Sea Course (94:s).

Golf Worldin mukaan Manner-Euroopan kentistä dramaattisin on Lofoten Links, jota seurasivat Espanjan Valderrama ja Bulgarian Thracian Cliffs.  

Kytäjän hieno sijoitus perustuu kenttään liittyvään draamaan ja upeaan miljööseen. Golf World arvostaa Kytäjän kokonaisuutta, joka tarjoaa pelaajille hienoimmat suomalaismaisemat ja päättyy upeisiin järvenrantaväyliin. 

Nämä erikoislistat ovat hauskaa luettavaa, mutta eivät ikinä tule kumoamaan aitoja kenttärankingeja.

Kytäjän kentät – South East ja North West – ottivat jo aiemmin kesällä arvokkaan kaksoisvoiton: Golf Digest nosti sen jälleen Suomen parhaaksi golfkentäksi. Golf World rankkasi aiemmin Kytäjän South Eastin miljöön kymmenen hienoimman joukkoon Euroopassa. 

Kansainvälisestä ja kotimaisesta näkemyksestä kertoo jotain se, että Suomen Golflehdessä kenttä on esteettisyys-mittarilla mitattuna vasta seitsemäs.

Ruotsissa rankataan kenttiä – ei pukuhuoneita

Ruotsalaisten arvostetuin kenttälistaus on Svensk Golfin tekemä 50 parhaan kentän ranking. Se perustuu aiemmin länsinaapurissa ilmestyneen Golf Digestin tekemiin kriteereihin. Mediamaailman uudelleen järjestelyiden kautta uusi Svensk Golf otti käyttöön saman luokituksen 2020. 

Siinäkin keskitytään puhtaasti parhaisiin kenttiin ja näin se on samassa linjassa maailman johtavien rankinglistojen kanssa. Klubitaloa, historiaa, pukuhuoneita, harjoitustiloja, ravintolaa tai muita tiloja ei ole huomioitu.

Ranking keskittyy pelikokemuksen laatuun, joka lehden mukaan koostuu 60 % kentän suunnittelusta, arkkitehtuurista sekä arvoista, ja 20 % kentän kunnosta ja virittämisestä. Loput 20 % pisteistä tulee estetiikasta ja kentän ympäristöstä.

Ruotsin ykköskentäksi nousi 2020 kenttäsuunnittelija Pierre Fulken uudelleen suunnittelema Visby, joka pudotti Tukholman seudun ylpeyden Bro Hof Slottin kakkoseksi. Nämä kaksi kenttää ovat kärjessä myös, kun esim. Top 100 Golf Courses ja Golf Digest laittavat maiden parhaat järjestykseen.

Visby nousi Ruotsin rankingykköseksi, kun se uudisti määrätietoisesti omaa kenttäänsä. 

Suomessa puhaltavat eri tuulet

Suomessa kenttärankingien historia on lyhyt ja varsin nuori. Koska suurimman golfmedian Golflehden rankingien tekijät sekä kriteerit ovat muuttuneet niin monta kertaa, on tuloksia vaikea arvioida pitkässä ajanjaksossa. 

Välillä listan on tehnyt yksi henkilö, nyt käytössä on yleisöäänestys. Golflehden ranking ei ole näin saanut kaivattua arvostusta harrastajien ja alan ammattilaisten keskuudessa. 

Golfseurojen jäsenjulkaisu on ottanut erilaisen näkökulman kenttien arviointiin. Tilanne on ongelmallinen, koska liiton lehdessä kenttien järjestykseen laittaminen ollut aina poliittisesti vaikea tehtävä. Kun valinta siirretään harrastajille, on vastuu poissa päättäjiltä.

Suomen paras kenttä -titteli annetaan puhtaasti nettiäänestyksen kautta, jossa kentän ulkopuolisilla tekijöillä on suuri merkitys. Kenttäranking 2021 oli Golfllehden mukaan 7200 suomalaisen golfarin mielipiteiden summa. Se painottaa kenttää, mutta väylien ulkopuolisilla asioilla on paljon merkitystä. Kärkisijoja ratkaistiin mm. palvelun ja ilmapiirin pisteillä.

Kuka määrittelee, mikä on hyvä ilmapiiri ja viihtyvyys? Sillä ei ole mitään merkitystä, kuinka hyvä itse kenttä on. Ehkä titteli “Harrastajien valinta vuoden golfklubiksi” olisi parempi.

Golfehden mukaan Vanajanlinna oli Suomen paras. Kakkoseksi jäänyt Nordcenterin Fream jäi kolmen sadasosapisteen päähän.

Myös maailmalla on yleisöäänestyksiä, joista esimerkiksi World Golf Awards on saanut nostettua arvostusta. Merkittävää tässäkin on, että asiantuntijoiden esiraati nostaa äänestykseen vain muutamia ehdokkaita, joille voi antaa äänensä.

Kun esimerkiksi hotelleja, ravintoloita, viinejä tai maailman parhaita levyjä laitetaan järjestykseen maailman medioissa, perustuvat luotettavimmat ja arvostetuimmat listaukset aina ammattilaisten näkemykseen. 

Kun niitä tukemaan ottaa huomioon myös kuluttajien antamat arviot, voi tervettä järkeä käyttämällä vetää omia johtopäätöksiä.

Vaikka usein paras viini on vuosikertaa ja hinnaltaan tavallisen kuluttajan tavoittamattomissa, ei se kumoa kuitenkaan faktaa, että se on asiantuntijoiden mielestä paras. Kun yleisö äänestää, kohdistuu valinta usein alahyllyn tarjontaan. 

Kytäjän olosuhteet on Golf Worldin mukaan Euroopan kymmenen parhaan joukossa. Suomalaisharrastajat eivät arvosta maisemaa yhtä korkealle.

Maailman parhaat kentät 

Oheisissa listoissa on erilaisten arvostettujen kenttärankingien listaukset maailman ykköskentistä. Monet kentät löytyvät aina, kun parhaita arvioidaan. Rankingien kehittymistä kuvaa muutaman modernin kentän nousu varsin korkealle perinteisillä listoilla.

GOLF DIGEST World’s 100 Greatest Golf Courses (2022)

1. Royal County Down, Pohjois-Irlanti
2. Tara Iti GC, Uusi-Seelanti
3. Royal Dornoch, Skotlanti
4. Royal Melbourne, Australia
5. Morfontaine GC, Ranska
6. Hirono GC, Japani
7. Muirfield, Skotlanti
8. Royal Portrush (Dunluce), Pohjois-Irlanti
9. St Andrews (Old), Skotlanti
10. Cabot Cliffs, Kanada

Golf World:  Best Golf Courses in the World (2022)

1. Royal County Down, Pohjois-Irlanti
2. St Andrew’s (Old), Skotlanti
3. Royal Melbourne, Australia
4. Turnberry (Ailsa), Skotlanti
5. Muirfield, Skotlanti
6. Pebble Beach, USA
7. Royal Portrush (Dunluce), Pohjois-Irlanti
8. Pinehurst (No.2), USA
9. Royal Dornoch (Championship), Skotlanti
10. Cape Wickham, Australia

Golf Magazine Top 100 Courses in the World (2020)

1. Pine Valley, USa
2. Cypress Point, USA
3. St. Andrews Old Course, Skotlanti
4. Shinnecock Hills, USA
5. National Golf Links of America, USA
6. Royal County Down, Pohjois-Irlanti
7.  Royal Melbourne (West), Australia
8. Oakmont, USA
9. Augusta National, USA
10.  Royal Dornoch (Championship), Skotlanti

Top 100 golf courses of the world (2020)

1. Cypress Point, USA
2. Pine Valley, USA
3. Shinnecock Hill, USA
4. Royal County Down (Championship), Pohjois-Irlanti
5. National Golf Links of America, USA
6. Royal Melbourne (West), Australia
7. Oakmont, USA
8. Trump Turnberry (Ailsa), Skotlanti
9. St Andrews (Old), Skotlanti
10. Sand Hills, USA