Golfin sääntöihin uudistuksia – Muista nämä muutokset tulevalla kaudella

Golfin katto-organisaatiot, St. Andrewsissa toimiva R&A ja Yhdysvaltojen liitto USGA, ovat tehneet tarkennuksia sääntöihin.  Vuoden alusta voimaan tulleisiin sääntöihin kannattaa tutustua, koska niistä voi olla hyötyä kesän kierroksilla. Tässä tärkeimpiä muutoksia. 

Kun vapaudutaan linjassa taaksepäin, pallo voi pudotettaessa vieriä lähemmäksi reikää

Pelaajan vapautuessa pelaamattomasta paikasta tai estealueelta linjassa taaksepäin, pallo pudotetaan säännön määrittelemälle linjalle ja sen pitää pysähtyä mailanmitan sisälle alastulokohdastaan. Uusien sääntöjen mukaan pallo voi kuitenkin vieriä myös hieman lähemmäksi reikää alastulokohdastaan.

Pallon vaihtamisesta ainoastaan lyönnin rangaistus

Mikäli pelaaja vaihtaa pallon reiän pelaamisen aikana silloin, kun se ei ole sallittua, hän saa uusien sääntöjen mukaan vain yhden lyönnin rangaistuksen aiemman kahden lyönnin sijaan. Seuraavalle väylälle pelaaja voi edelleen aina vaihtaa toisen pallon peliin ilman rangaistusta.

Tasoitusta ei tarvitse merkitä tuloskorttiin

Kun pelaaja palauttaa korttinsa lyöntipelissä, ei hän enää ole vastuussa siitä, että hänen tuloskortissa oleva tasoituksensa on oikea. Tasoituksen tarkistaminen ja laskeminen tulokseen on toimikunnan vastuulla.

Pallon vieriessä estealueelta vapautumisen jälkeen takaisin esteeseen, lisärangaistusta ei seuraa

Paikallaan ollut pallo, joka lähtee liikkeelle luonnonvoimien toimesta, siirretään rangaistuksetta takaisin paikalleen, jos se vierii pudottamisen tai asettamisen jälkeen toiselle kentän alueelle.  

Pelilinjaa määrittävän merkin käyttö kielletään 

Uusien sääntöjen mukaan pelaaja ei saa enää missään asettaa mitään esinettä maahan helpottamaan pelilinjan määrittämistä, lyöntiasennon ottamista tai mailan svingaamista. Aiemmin pelaaja sai muualla kuin viheriöllä asettaa itselleen merkin pelilinjan määrittämiseksi, kunhan otti merkin pois ennen lyöntiä.

Pelitilanteessa rikkoutuneen mailan saa vaihtaa

Mikäli pelaaja rikkoo mailan normaalissa pelitilanteessa, saa hän vaihtaa rikkoutuneen mailan toiseen kierroksen aikana, vaikka hän olisi aloittanut kierroksen täydellä neljäntoista mailan valikoimalla.

Caddielle ja pelipartnerille kielletty alue pelaajan takana tähtäämisen ja lyönnin aikana

Kun pelaaja on aloittanut lyöntiasennon ottamisen lyöntiä varten, pelaajan caddie tai pelipartneri eivät enää saa seistä tarkoituksellisesti pelilinjan jatkeella tai sen läheisyydessä. Aiemmin tämä oli ennen lyönnin varsinaista suorittamista sallittua. Sääntö ei edelleenkään kiellä muita seisomasta tällä alueella tarkkailemassa pallon lentorataa.

Eläimeen osuvaa viheriöltä lyötyä lyöntiä ei saa uusia

Viheriöltä lyötyä lyöntiä ei enää jatkossa saa uusia, mikäli pallo osuu pelaajaan itseensä, lyöntiin käytettyyn mailaan tai eläimeen, joka määritellään irralliseksi haittatekijäksi. Tällaisia eläimiä ovat mm. madot, muurahaiset ja hyönteiset.

Tuomarin tekemät jäljet saa korjata

Kun pelaaja tarvitsee tuomarilta sääntötulkintaa ja sääntötilanteen aikana tuomari huonontaa lyöntiin vaikuttavia olosuhteita (esim. jalanjäljet bunkkerissa), pelaaja saa palauttaa olosuhteet alkuperäisiksi ilman rangaistusta.

Jos osut hevoseen golfkentällä ei lyöntiä saa enää uusia.