Kainuu kutsuu golfareita

Paltamon ja Kajaanin Golfin  yhteistyö luo hienot puitteet  kotimaan matkailulle

Kainuussa on pelattu golfia jo 30 vuoden ajan. Tällä hetkellä maakunta on golfarin näkökulmasta houkuttelevampi kuin koskaan. Paltamon ja Kajaanin Golfin yhteistyö tarjoaa upeat puitteet golfille ja mahdollisuuden tutustua Kainuun ainutlaatuiseen luontoon ja alueen ystävälliseen palveluun.

Kainuun golfkenttien rakentaminen alkoi suuren kenttäbuumin aikana 1980-luvun lopussa. Paltamossa tehtiin suuria suunnitelmia ja alettiin rakentamaan golfkeskusta Oulujärven rannalle erityisesti kaukoidän turisteja silmällä pitäen. 

Paltamon kentän suunnittelijaksi palkattiin Suomeen muutaman jo klassikoksi muodostuneen kentän piirtänyt Ronald Fream. Kentän rakennustöistä yli puolet ehdittiin saada valmiiksi, ja hotellille tehdä perustukset ennen kuin 90-luvun lama iski. Kuten niin monen muun kentän lailla, heikko taloudellinen tila ajoi yhtiön konkurssiin. 

Konkurssin jälkeen kenttä kituutti muutaman vuoden ennen kuin Reijo Riihimäki kumppaneineen osti paikan ja alkoi kehittää siitä golfkenttää, johon moni kotimaan golfmatkailija on jo ehtinyt ihastua. 

Paltamo Golf tunnetaan kenttänä missä mikään ei tule ilmaiseksi, mutta tarkalla pelillä kaikki on mahdollista. Kenttä ei ole erityisen pitkä varsinkaan klubipelaajille, mutta hyvien paikkojen luominen edellyttää avauslyöntien onnistunutta sijoittelua. 

Huippukenttä upean Oulujärven rantamaisemassa

Suuret ja muodokkaat viheriöt toisaalta helpottavat lähestymistä, mutta pidemmissä puteissa on usein parikin eri breikkiä, joten kolme puttia ei ole kovinkaan harvinaista. Monia lipunpaikkoja suojaa harkittu bunkkerointi, ja etenkin takaysillä vesi on mukana monella reiällä. 

Lisäksi Oulujärven selältä usein puhaltava tuuli aiheuttaa oman muuttujansa lyönteihin, joten mailavalinnan ja lähestymislyönnin kanssa saa olla tarkkana lyhyemmältäkin etäisyydeltä. 

Ronald Freamin suunnitelmille tyypilliseen tapaan Paltamossakin on väylien laidalle jätetty isoja siirtolohkareita ja puita aiheuttamaan sopivasti päänvaivaa pelaajille, jotka eivät pysy väylällä vaan pyrkivät oikaisemaan.

Paltamo Golf on pitänyt paikkansa Suomen top 10 -kenttien joukossa siitä asti kuin Golf Digest on kenttärankingia julkaissut. Hyvään sijoitukseen vaikuttaa yhtälailla niin Freamin suunnittelema ajaton layout, Oulujärven henkeäsalpaavat maisemat kuin klubin välitön tunnelmakin. 

Lue lisää: Paltamogolf.fi

Kajaanin Golfin kiehtova kenttä

Myöskään Kajaanin Golfin historiasta ei puutu suuria suunnitelmia tai tiukkoja tilanteita.  Muutaman vuoden toimineen golfseuran aktiiviset jäsenet neuvottelivat 1980-luvun lopussa sopivan maa-alueen vuokraamisesta aivan keskustan laitamilta ja kentän rakentamiseksi perustettiin osakeyhtiö. 

Yhtiö rakensi Pekka Sivulan suunnitelman pohjalta 9-reikäisen kentän, joka valmistui vuonna 1991. Kentästä innostunut golfväki ehti jo laatia suunnitelmia kentän laajentamiseksi 18-reikäiseksi, mutta melkein samaan aikaan kalliiksi muuttuneet lainat melkein kaatoivat koko kenttäyhtiön. 

Kun muut yritykset pelastaa toiminta epäonnistuivat, pieni sitoutunut joukko osakkaita marssi viime hetkellä pankkiin henkilökohtaisesti takaamaan yhtiön lainat ja golfin pelaaminen Kajaanissa sai jatkua keskeytyksettä.

Kajaanin golfkenttä on hyvin tyypillinen Pekka Sivulan luomus. Kentältä löytyy mm. munuaisenmuotoisia bunkkereita ja kolmisakaraisia viheriöitä, jotka tuovat mieleen toisen Sivulan klassikon, Aura Golfin takaysin. Kajaanin kenttä on viime vuosina saanut tunnustusta erittäin hyvästä pelikunnosta ja nopeista viheriöistään. 

Yhteistyöllä uusiin haasteisiin

Nyt lähes 30 vuotta myöhemmin Kainuussa golf elää uutta renessanssia. Kesällä 2019 Kajaanin Golfin hallitus yhdessä Reijo Riihimäen kanssa teki Kajaanin Golfin osakkeenomistajille ehdotuksen, jossa Paltamo Golf ostaisi Kajaani Golfin osakekannan. 

Lähes kaikki osakkaat hyväksyivät ostotarjouksen ja Kainuuseen muodostui kahden kentän yhteenliittymä, josta Riihimäki yhdessä Kajaanin Golfia johtaneen Juha Tuukkasen kanssa ovat nyt rakentaneet monipuolisen golfmatkailua palvelevan kokonaisuuden. 

Ensitöikseen yhtiö hankki omistukseensa Kajaanin Golfkentän vieressä sijaitsevan hotelli- ja liikekiinteistö Kainuun Portin, jota on remontoitu koko talvi. 

“Ensimmäisessä vaiheessa valmistuu hotellin ja ravintoloiden päivitys, uusi irlantilainen pubi Keegan’s, kuntosali ja pohjoisen Suomen suurin golfmyymälä. Hotellin avautuessa yhdessä Paltamon mökkitarjonnan kanssa yhtiö pystyy tarjoamaan yösijan yli 130 matkailijalle”, kertoo projektia johtava Tuukkanen.

Paltamon kentän yhteydestä löytyy myös oma alueensa matkailuautoille ja -vaunuille. Kainuun Porttiin caravan-alue valmistuu kesäksi 2021.

“Kun matkailijoiden perustarpeet, yösija, ruoka, juoma ja golf on saatu kuntoon, on aika kehittää palvelua entisestään”, Tuukkanen jatkaa. 

Koko Kainuun puolesta

Yhtiö on jo tiivistänyt yhteistyötään paikallisten matkailupalveluyrittäjien kanssa tarjotakseen Kainuuseen tuleville golfmatkailijoille mahdollisuuden kokea koko Kainuun elämyksellinen luonto, rauha ja monipuoliset tapahtumat ja aktiviteettimahdollisuudet. 

“Haluamme tehdä paikallisten elämysten kokemisen helpoksi. Kesällä kun aurinko ei käytännössä laske lainkaan, jää golfkierrosten lisäksi aikaa kokea jotain mitä ei ehkä kotona pääse kokemaan”, muistuttaa Tuukkanen.

Tarjolla on esimerkiksi isoja ja pieniä musiikkitapahtumia, höyrylaivaristeily Oulujärvellä, tutustuminen Raatteentien taistelun muistomerkkiin ja museoon tai vaikka karhujen ja susien katselua Kuhmossa. 

”Tuoreena kainuulaisena olen oppinut, miten paljon elämyksiä Kainuulla on tarjottavana ja toivonkin mahdollisimman monen tutustuvan niihin tasokkaan golfkokemuksen lisäksi”, Tuukkanen toteaa. 

Kajaanin Golf

Osoite: Mainuantie 350, 87700 Kajaani
Yhteys: toimisto@kajaaningolf.fi, puh: 08-6131 144
Kajaaningolf.fi

default