Sastamalan sympaattinen edelläkävijä

Sastamalassa sijaitseva Lakeside Golf tarjoaa 36-reikäisen kokonaisuuden, jonka muodostavat kaksi toisistaan selvästi poikkeavaa kenttää. Kumpikin polveilee hyvin kauniissa kulttuurimaisemassa, mutta pelillisesti kentät ovat kuin yö ja päivä.

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta oleva, Sastamalantien molemmin puolin levittäytynyt Lakeside Golf on mainio esimerkki lämminhenkisestä ja idyllisestä golfkohteesta, josta huokuu positiivisella tavalla maaseutulaisuus. Maisema, rakennukset ja henkilökunnan asenne viestivät kaikki sitä, että pelaaja on tervetullut, eikä kaupungeille ominaista kiirettä ja kliinistä hälinää ole missään. 

Lakeside on profiloitunut tavallisen golfarin paikaksi, sillä sijaintinsa takia sinne kulkeminen tapahtuu pääosin yksityisautoilla. Sen takia esimerkiksi kilpajunnutoimintaan fokusoiminen ei olisi välttämättä kannattavaa.

”Jos lupaavia junnuja meillä kasvaa, niin se on toki tervetullutta. Mutta emme erityisesti panosta siihen, ja suurin syy on sijainti. Ja sille me emme mahda mitään, se pitää hyväksyä. Ennen kaikkea me haluamme palvella ihan tavallisia pelaajia”, toimitusjohtaja Johanna Mäkelä toteaa.

Vaikka Lakesidessa kilpapelaaminen ei ole toiminnan keskiössä, on seuran jäsenillä useita eri ikäluokkien SM-mitaleita.

”Siihen on ehkä osatekijänä se, että meidän kentät ovat keskivertoa haastavampia. Kun oppii pelaamaan täällä, pärjää varmasti muuallakin hyvin”, Mäkelä tuumaa.

Joustava hinnoittelu

Maantieteellinen sijainti asettaa toiminnalle omat rajansa, jotka Lakesidessa on hyväksytty jo aikoja sitten. Tämä on otettu strategioissa huomioon, ja se on poikinut useita innovaatioita palvelujen saralla. Yksi näistä on Päivän hinta. 

Greenfeen hinta voi vaihdella päivän sisälläkin reagoiden muun muassa varaustilanteeseen, vuorokauden aikaan, huoltotoimenpiteisiin ja sääolosuhteisiin. Tällä pyritään siihen, että pelaamisesta maksetaan aina oikeudenmukainen hinta. Edullisimmat greenfeet myydään etukäteen verkkokaupasta.

”Vuodesta 2011 lähtien olemme pelanneet hinnan kanssa, ja olemme tässä maassa joustavan hinnoittelun edelläkävijä. Tämä oli alun perin hiukan arveluttava steppi ottaa, sillä halvimmillaan fee on ollut 10 euroa. Mutta aika pian ennakko-olettamuksemme vahvistui, että ennen hiljaisina aikoina meillä alkoikin olla kuhinaa kentällä, autoja vuokrattiin huomattavasti enemmän, ja ravintola sekä pro shop saivat lisää myyntiä. Joten kokonaisuutena tämäkin kokeilu oli oikein onnistunut, ja se tuli jäädäkseen”, Mäkelä summaa.

Lakeside houkuttelee uusia pelaajia myös esimerkiksi Koe Lakeside -pelioikeudella. Se on edullisempi koko kauden pelioikeus henkilöille, joilla ei aiemmin ole ollut koko kauden pelioikeutta Lakeside Golfissa.

Edelläkävijä verkkokaupassakin

Verkkokauppatoiminnassa Lakeside Golf on ollut Suomessa myös eturintamassa. Ja kuten uusien asioiden lanseeraamiseen ja edelläkävijyyteen kuuluu, aina löytyy myös epäilijöitä ja vastaan hangoittelijoita.

”Mutta sitten, kun alkujännitysten jälkeen ollaan huomattu, että tämähän toimii, niin asiat ja käytännöt on otettu hienosti vastaan. Varsinkin nyt poikkeusolojen aikana. Esimerkiksi se, että meillä voi nykyään tilata vaikkapa Whatsappilla suoraan ravintolan numerosta haluamansa tuotteet hiukan ennen klubille tuloa, on ollut loistava uudistus. Se nopeuttaa toimintaa ja pienentää myös hävikkiä, kun tiedämme todellisen menekin paljon tarkemmin. Tämä tulee aivan varmasti jäämään meille käyttöön jatkossakin ainakin jossain muodossa”, Johanna Mäkelä iloitsee.

Erilaiset kentät

Vuonna 1992 valmistuneen Järvenrannan etuysi on Lakeside Golfin kokonaisuuden leppoisin, ja myös maastollisesti tasaisin. Väylät kulkevat Riippilänjärven rantamaisemissa, eikö korkeuseroja juurikaan ole. Tämä on myös suosituin kenttäosuus silloin, kun halutaan kiertää esimerkiksi nopea ja rento iltaysi. Järvenrannan takalenkki tarjoaa jo selvästi enemmän haasteita sekä korkeuseroja.

Vuonna 2005 käyttöön otettu Pirunpelto on kenttä, josta melkein jokainen suomalainen golfari on ainakin kuullut. Se on täysin erilainen kokemus Järvenrantaan verrattuna, sillä vaikka metrimääräisesti väylät näillä kahdella kentällä ovatkin koko lailla yhtä leveitä, niin Pirunpellossa niillä kannattaa myös pysyä. Useimmiten siellä väylältä karanneen lyönnin jälkeen pallolle voi nimittäin vilkutella ”heipat”. Tästä Pirunpelto on myös saanut myyttisen ja legendaarisen maineensa.

”Parasta tässä kokonaisuudessa on se, että kenttämme ovat keskenään niin erilaiset. Se pitää mielenkiinnon yllä myös vakipelaajien kesken. Ja kyllähän tuo Pirunpelto on sellainen, että se vaatii järjen käyttöä ja nöyryyttä. Siellä jos missä kannattaa muistaa se, että tiiboksista ei aina tarvitse lähteä liikkeelle sillä isoimmalla mahdollisella mailalla. Maisemallisesti se on tavattoman kaunis, mutta anteeksiantava se ei todellakaan ole”, Mäkelä summaa.

Tiivis yhteisö ja vahva johtaja

Johanna Mäkelä on ollut Lakesiden toiminnassa mukana jo 23 vuotta, lukioikäisestä lähtien. Uransa hän aloitti kahvilasta.

”Halusin löytää kotikylältä kesätöitä. Ja koska täällä Karkussa ei ollut juuri mitään tarjolla, astelin tänne ilmoittaen, että tässä on teille paras vaihtoehto kesähommiin. Ja sillä tiellä ollaan”, Mäkelä nauraa.

Hänen tiivis aisaparinsa kentän toiminnassa on kenttämestari Ora Paloheimo.

”Ora on vierustoverini ala-asteelta. Hän tuli Lakesideen jo minua ennen, 15-vuotiaana. Se, että tuntee toisen niin pitkältä ajalta, luo vankan luottamussuhteen työn tekoon. Usein minun ei tarvitse kysyä mitään, näen jo pienistä kasvojen eleistä, että nyt on aika keskustella jostain. Ja Ora on niin kovan luokan ammattilainen, että kun hän sanoo kentän olevan jonkun hoitotoimenpiteen tarpeessa, ei minun tarvitse sitä asiaa koskaan kyseenalaistaa”, Johanna hehkuttaa kenttämestariaan.

Toimitusjohtaja Mäkelä on vahva liideri, joka kunnioittaa työntekijöidensä vahvuuksia ja mielipiteitä.

”Olen varmasti tietyllä tavalla joskus yksinvaltiastyylinenkin johtaja. Mutta jokainen meillä tietää, että kaikkia kuunnellaan ja päätökset tehdään niin, että niissä on aina perustelut takana. Kenttää ei esimerkiksi avata keväällä kalenterin mukaan, vaan sen mukaan, milloin se kunnon ja olosuhteiden puolesta voidaan avata. Jos kenttämestari sanoo, että vielä ei ole avaamisen aika, minä en sitä päätöstä koskaan jyrää. Sillä vaikka ymmärrän golfbisnestä hyvin, ymmärrän myös sen, missä asioissa toisten mielipidettä kannattaa kuunnella. Ja se on meidän toiminnan ydinasioit.”

Toimitusjohtaja Johanna Mäkelä seuraamassa Mikko Suursalmen puhetta FORE! Fashion -tapahtumassa.

Hyvä nykytilanne

Lakesideen ei ole lähitulevaisuudessa tulossa isoja muutoksia tai investointeja. Syy siihen on yksinkertainen.

”Meillä on perusasiat oikein hyvällä mallilla. Kentät ja palvelukokonaisuus ovat hienossa kunnossa, eikä meidän tarvitse lähteä tekemään isoja muutoksia vain siksi, että jotain pitäisi muuttaa. Olemme olleet menossa jo pitkän aikaa hyvään suuntaan, ja jatkamme sillä tiellä. Teemme asiat entistä paremmin, pieniä yksityiskohtia viilaten, ja aina golfaria ajatellen. Toki tässä pitää muistaa, että ei ole olemassa sellaista asiaa, kuin golfari. Jokaisella on omat mielipiteensä ja tarpeensa, ja toimintaa kehittäessä golfari tarkoittaa näiden erilaisten harrastajaryhmien toiveiden summaamista ja analysoimista”, toimitusjohtaja päättää.

Teksti: Mikko Suursalmi Kuvat: Lakeside Golf

Pirunpellon 12. väylä on yksi Suomen kauneimmista par3 -väylistä