Golfissa eletään jo uutta aikakautta

Suomalainen golf on elänyt vahvaa muutoksen aikaa monessa asiassa, ja varsinkin osakekenttien ja ns. ”vapaan” pelaamisen välillä on ollut paljon kiivastakin keskustelua. Onneksi vapaa pelaaminen on tullut jäädäkseen. Se helpottaa pelaamista ja tekee lajista harrastajille monipuolisempaa.

Vapaan pelaamisen mahdollistajana Supergolf on ollut etunenässä jo pitkään. 13. toimintakautensa aloittavalla Supergolfilla on tällä hetkellä yhteistyössä mukana yli 60 suomalaista kenttää ja luku on koko ajan nousussa. Uusimpana kenttänä yhteistyön on aloittanut Nordcenter Golf & Country Club, eli mukana on myös premium-tason kenttiä.

Jokainen harrastaja saa mahdollisuuden golfata haluamallaan tavalla. On lajille välttämätöntä, ettei aina tarvitse sitoutua yhteen kenttään tai maksaa järkyttäviä summia ulkoilusta vieraspelaajana.

”Asennemuutos siihen, että sitoutumattomat pelaajat ovat ihan jees, on jo tapahtunut”, kertoo Supergolfin toimitusjohtaja Jari Koski. ”Golfmessujen paneelikeskustelussa todettiin että Supergolfista on tullut hovikelpoinen. Tämä lämmittää mieltä, koska töitä sen eteen on tehty kauan.”

Tämä tarkoittaa, että suomalainen golf on alkanut lämpenemään vapaalle pelaamiselle, ja näinhän se juuri kuuluukin olla.

Mikä tästä kaikesta tekee vielä mielenkiintoisempaa, on se, että pelkkä pelaamiskäyttäytymisen muutos vaikuttaa myös kaikkeen muuhun golfalalla. Harrastajien määrän kasvuun saadaan lisäpotkua, vaikka osakkeen omistajien määrä ei ole enää nousussa. Seurojen sekä golfkenttien täytyy lähteä kehittämään uutta.

Vaihtoehtoisten pelimahdollisuuksien määrä kasvaa koko ajan

Kilpailu golfalalla kiristyy, eikä kukaan voi jumiutua enää paikalleen. Pitkään golfkentät ovat tuudittautuneet turvallisuuden tunteeseen, kun osakkeet ovat myyty ja vastikkeet tulevat tilille automaattisesti. Mitään ei ole tarvinnut muuttaa. Mutta kun osakkeenomistajat ikääntyvät, tarvitaan tilalle uusia maksajia.

Golfosakkeiden osto ei uutta golfaajasukupolvea kiinnosta, joten kenttien taloudellinen tulevaisuus on ratkaistava muuten. Golfkentät on pakotettu olemaan mukana ajassa ja miettimään uusia ratkaisuja.

Kuluttajalle tulevat mielenkiintoiset ajat odotellessa, minkälaisia tarjouksia ja ideoita mikäkin kenttä kehittää. Kenttien pitää olla markkinoinnissa aktiivisia, jotta he pysyvät päivittäiskilpailussa mukana. Useille kentille tämä on kuitenkin erittäin iso muutos ja vaatii paljon tekemistä ennen kuin kaikesta tulee arkipäivää.

Bulgaria 361
”Asennemuutos siihen, että sitoutumattomat pelaajat ovat ihan jees, on jo tapahtunut”, kertoo Supergolfin toimitusjohtaja Jari Koski.

Suomen monipuolisin golfpalvelu?

Supergolf edustaa täysin ”vapaata” golfia. Liittyessäsi Supergolfin asiakkaaksi maksat pienen jäsenmaksun, jolla saat jo erittäin rahanarvoisia jäsenetuja yhteistyökumppaneilta. Jäsenenä oleminen ei velvoita sinua mihinkään. Suurin pihvi palvelun käytössä on se, että voit ostaa niin paljon kierroksia itsellesi kuin haluat; mitä enemmän, niin sitä edullisempaa.

Supergolfin toimintaideana on, että heillä on X määrä pelioikeuksia per kenttä, ja näitä pelimahdollisuuksia kuka tahansa jäsen voi varata nettisivuilta käyttöönsä. Tämän jälkeen varaat tee-aikasi ihan niin kuin ennenkin.

Suosittuja ovat myös ”iltalähdöt”, jolloin kaikki kyseiselle päivälle vapaana olevat Supergolfin pelipaikat tulevat myyntiin 25 eurolla kello viiden jälkeen. Tämä mahdollistaa erityisen edullisen pelaamisen illalla.

Supergolf tarjoaa palveluja myös yrityksille ja isoille peliporukoille. Kimppatili-nimellä kulkeva palvelumuoto on houkutellut käyttäjäksi isompia käyttäjäryhmiä kaveriporukoiden yhteenliittymistä aina pörssiyrityksiin.

Pelipalvelunsa lisäksi Supergolf tarjoaa asiakkailleen myös golfmatkoja. Yritys on erikoistunut ryhmämatkoihin, jotka ovat osoittautuneet erittäin suosituiksi. Matkoja tehdään useisiin eri kohteisiin joten valinnanvaraa löytyy. Supergolfin matkoilla käy iso joukko innokkaita golfareita, jotka eivät välttämättä muuten Supergolfin palveluita käytä. Tarjolla on siis jokaiselle jotakin.

Rakentamassa golfin tulevaisuutta

Golfin tulevaisuus tuo tullessaan enemmän vapaan pelin kenttiä. Supergolf on mukana rakentamassa Vantaan Petikkoon uutta golfkenttää Vantaan Golfpuistoa. Kenttä tehdään ensimmäisten kenttien joukossa suoraan osakkeettomalle pohjalle ja sen ideana on mahdollisimman joustava pelaaminen.

Jos suunnitelmat pitävät, niin jo tänä syksynä aukeavat Vantaan Golfpuiston ensimmäiset yhdeksän reikää. Kaudeksi 2018 avataan koko kenttä ja klubitalo, jolloin kaikki on valmista vastaanottamaan pelaajia.

”Vantaan Golfpuistossa ei myydä osakkeita, vaan pelaaja saa ostaa käytännössä juuri sellaisen pelimahdollisuuden, mitä hän yksilönä tarvitsee”, kertoo Jari Koski ja jatkaa: ”Kun osakkeenomistajia ei ole montaa, helpottuu ja nopeutuu myös päätöksen teko. Tämä mahdollistaa sen, että green fee hintoja voidaan muuttaa tarpeen mukaan vaikka joka päivä. Esimerkiksi jos illalla on tyhjää kentällä, niin voidaan myydä illan lähdöt erittäin edullisesti ja liittää tarjouksen kylkeen vaikka iltapalan klubilla.”

Suomalainen golf tarvitsee selviytyäkseen suunnannäyttäjiä, jotka tarvittaessa hieman ravistelevat vakiintuneita käytäntöjä. Jari Koski ja Supergolf ovat avanneet rohkeasti latua, vaikka moni on yrittänyt vaikeuttaa työtä. Vapaasta pelaamisesta hyötyvät lopulta koko golfala – niin harrastajat kuin golfkentätkin.

Teksti Pauliina Virta  

Kuvat Supergolf