Tuhannen ja yhden tarinan golfmatka Marokkoon

Marokko tuo heti mieleen ainutkertaista, jopa mystistä eksotiikkaa. Marrakesh on arabialaisista kaupungeista legendaarisin, ja se on noussut yhdeksi tämän hetken trendikkäimmistä lomakohteista. OnGolf vie golfarit suorilla lennoilla tutustumaan Marrakeshin golfkenttiin ja sen elämyksiin.

Marokko on ollut monen golfaajan toive- ja haavelistalla jo pitkään, koska talvisaikaan Pohjois-Afrikkaa lähempää ei juuri löydy takuuvarmoja aurinkokohteita. Viime vuosina lentoyhteydet eivät ole kuitenkaan olleet golfmatkailijan kannalta suotuisia.

Nyt kohde on entistä lähempänä, kun Marrakeshiin on avattu Norwegianin suora lentoyhteys. Vain viiden tunnin lentomatkan päässä Suomesta kohtaavat arabihistoria ja eksotiikka jetsetin ja länsimaisen laadun hyvässä yhteishengessä. Marrakesh sijaitsee upean Atlas-vuoriston juurella, ja on noussut monien maailmanjulkimoiden suosimaksi lomakohteeksi. Viimeisen kymmenen vuoden aikaan golftarjonta on kasvanut usealla kentällä ja harrastajille on nyt tarjolla kattaus golfia, joka ei kalpene Välimeren huippupaikkojen rinnallakaan.

OnGolf on valinnut pelimatkojensa tukikohdaksi rauhallisen, keidasmaisen Palmeraien lomakeskuksen. 27-väylän lisäksi lomanautinnon takaa viiden tähden tyylikäs Hotel Du Golf palveluineen. Hotelli sijaitsee palmumaisemissa keskellä Robert Trent Jonesin suunnittelemaa, kaunista puistokenttää.

Marrakesh sijaitsee upean Atlas-vuoriston juurella, ja on noussut monien maailmanjulkimoiden suosimaksi lomakohteeksi.

Lumoudu golfkentällä ja basaareissa

Huikeimmat hetket Marrakeshissa eivät välttämättä rajoitu golfkentälle. ”Punainen kaupunki” on täynnä värikästä elämää ja nähtävyyksiä, aitoa arabialaista tuhannen ja yhden yön tunnelmia komean Atlas-vuoriston juurella. Golfkentällä voi kylpeä auringossa ja ihailla samalla Atlas-vuorten lumihuippuja. Talvikuukausina aamulämpötilat laskevat paikoin alle 10 asteeseen mutta nousevat nopeasti päivän aikana noin 20 asteeseen.

”Vaikka olisi intohimoinen golfari, kotiin ei kannata lähteä kokematta Marrakeshin tunnelmaa ja kaupunkikierrosta”, toteaa OnGolfin Tuomas Kiiskinen.

Vapaapäivänä voit tutustua muurin ympäröimän Vanhankaupungin kuuluihin nähtävyyksiin.

”Maineikkain paikka on legendaarinen Sadunkertojien tori Jemaa el Fna ja sitä ympäröivä basaarialue. Se täyttyy päivisin käärmeenlumoojista, akrobaateista, ennustajista ja arabialaisesta elämästä, jollaista et ole ennen nähnyt etkä kokenut.”

Suoralla lennolla Pohjois-Afrikkaan

Marrakeshin kaupungin tunnelma, nähtävyydet ja värikäs elämä ovat Kiiskisen mukaan livenä koettuna entistä vaikuttavampia kuin elokuvissa nähtyinä.

”Nähtävyyksien lisäksi Marrakesh on antoisa golfloman kohde, koska sää on läpi talven suotuisa pelaamiseen. Kenttä ja klubi ovat tasokkaita ja ykköstii näkyy hotellin ovelta.”

Marokon golf on jäänyt turhan vähälle huomiolle ja sille on helppo ennustaa suurta suosiota jatkossa. Onneksi tulevana talvena vierailu Pohjois-Afrikan eksoottiseen lomakaupunkiin on tehty helpoksi – ja järkevään hintaan.

Laadukkaita hyvän mielen lomakenttiä

Marokossa on kaikkiaan reilu kolmisenkymmentä golfkenttää, joista 18-reikäisiä on 26. Golf on tärkeä osa turismia, joten Marrakeshin lisäksi maan kentät ovat keskittyneet pääasiassa lomakohteisiin kuten Agadir ja Casablanca.

Suurin osa kentistä on suunniteltu huolella mukavaa ja tasokasta lomagolfia varten. Kenttiä on ollut piirtämässä iso joukko maailman parhaita kenttäsuunnittelijoita.

Golfilla on pitkät perinteet, sillä maan ensimmäinen golfkenttä Royal Tangier perustettiin jo tasan sata vuotta sitten eli vuonna 1917. Merkittävä tekijä maan golfin kehitykseen oli kuningas King Hassan II, joka oli intohimoinen lajin harrastaja. Euroopan Tourilla – sekä miesten että naisten kiertueella – pelataan edelleen hänen nimeään kantavaa osakilpailua vuosittain.

”Marokon kentillä käytetään yleensä caddien palveluita eikä kustannus ole kovin suuri, yleensä tippeineen n. 10-20 euroa. Suomalaisilla on kuitenkin hyvä maine, joten OnGolfin valitsemilla kentillä ei ole pakollista ottaa caddieta kierrokselle”, Tuomas Kiiskinen OnGolfista toteaa.

OnGolfin-pelimatkalla pelataan Palmeraie Palm -kenttää, jolta löytyy 27 reikää. Ykköstii on välittömästi hotellin läheisyydessä, missä sijaitsevat myös hyvätasoinen range ja lähipelialueet. Palmeraien alkuperäisen 18-reikää on suunnitellut legendaarinen Robert Trent Jones Sr 1990-luvun alussa ja kentän lisäyhdeksiköksi vastasi vuonna 2008 Stephane Talbot.

”Palmeraie on mukava ja leppoisa resort-kenttä, joka on helposti käveltävissä. Se ei päästä lomalaista kuitenkaan liian helpolla ja haastetta peliin tuovat mm. 11 vesiestettä. Kentällä on lukuisa määrä palmuja ja väyliltä avautuu upeat maisemat läheisille Atlas Vuorille. Auton voi vuokrata lisähintaan.”

Pelimatkan toinen kenttä on Al Maaden Golf, joka valmistui vuonna 2010. Se edustaa ”Punaisen kaupungin” ns. uudempia kenttiä ja väylät on suunnitellut yksi maailman tunnetuimmista moderneista golfarkkitehdeistä Kyle Phillips.

Phillips on piirtänyt mielenkiintoisen kentän, joka tarjoaa elämyksiä aloittelijoillekin, mutta vaatii hyvää pelisuunnitelmaa, jos haluaa tehdä huipputulosta. Al Maadenissa on paljon poikkeavia ja hauskoja yksityiskohtia, kuten neliönmuotoisia viheriöitä ja vesiesteitä. Mielenkiintoisen kenttäkokemuksen kruunaa viimeisen reiän Oakmontin bunkkerikopio.

Molemmilla kentillä on tasoitusrajana 36 niin naisille kuin miehille.

Palmeraien kenttä tarjoaa 27 reikää hyvää lomagolfia. Kuvassa 14. väylä, parkolmonen.

Viiden tähden lomakeidas

Ongolfin matkoilla majoitutaan Marrakeshin läheisyydessä sijaitsevan Palmerien kentän yhteydessä olevassa Hotel Du Golf Palmeraiessa.  Hotellin sijainti on erinomainen suhteessa lentokenttään ja Marrakeshin keskustaan. Rauhalliselta hotellialueelta pääsee hetkessä kaupungin sykkeeseen.

”Laadukas hotelli sijaitsee keidasmaisessa ympäristössä ja sen avarat yleiset tilat, ravintolat ja huoneet on suunniteltu tyylikkäällä maulla. Vaaleilla sävyillä ja skandinaaviseen tyyliin sisustetut huoneet ovat viihtyisät ja kaikissa huoneissa on parveke”, Kiiskinen kuvailee.

”Hotellin etupihalla on hyvätunnelmainen uima-allasalue ja tämän lisäksi hotellista löytyy myös tasokas spa-osasto, jossa sisäaltaan lisäksi tarjolla myös hierontaa ja hoitoja.”

Kaikista huoneista löytyy suihku, kylpy, wc ja parveke, ja lisämaksusta saat huoneen yhdelle ja golfkenttänäkymän.

Marrakeshissa golfaria odottaa laadukkaat hotellit ja golfklubit.

Lisätietoa: OnGolf

Artikkeli on julkaistu FORE!n numerossa 4 / 2017.

Teksti: Tero Parkkinen
Kuvat: AOP ja kentät