Petäjäkangas – Pelaamista ympäri vuorokauden

Kuusamossa sijaitseva Suomen kolmanneksi pohjoisin golfkenttä on myös Suomen korkeimmalla sijaitseva ja yksinäisin kenttä. 

Kentän väylät sijaitsevat runsaan 260 metrin korkeudella merenpinnasta korkeimman pisteen ollessa yli 270 metrin korkeudella. Lähin toinen kenttä puolestaan on Rovaniemellä, jonne on linnuntietä matkaa noin 166 km ja maanteitse 188 km. Poikkeuksellisen kentästä tekee myös väylien nimeämistapa, joka etuysin osalta noudattaa pitkälti Suomen ehkä kuuluisimman vaellusreitin, Karhunkierroksen, nähtävyyksiä. Esimerkkeinä voidaan mainita Jyrävä, Juuma, Oulanka, Kiutaköngäs ja Jäkälämutka. Nimet Neidonkenkä ja Sinipyrstö puolestaan viittaavat Kuusamon luonnon erikoisuuksiin. Takaysillä on huomioitu lähihistorian tapahtumia, sijaitsihan alueella II maailmansodan loppuvaiheissa saksalaisten suuri huoltotukikohta. Nimistöstä löytyvät sellaiset nimet kuin Hirsipuu, Bunkkeri, Kenttärata, Evakkotie ja Kotiinpaluu. Etuysillä kierros avataan Ristikalliolta ja takaysille lähdetään Rukalta. Molemmat avaukset lyödään lähes kymmenen metriä väylää korkeammalta ja veden yli.

Petäjäkankaan kentällä on pelattu syyskuusta 2013 alkaen. Ensimmäisestä täydestä pelikaudesta alkaen kentällä on panostettu sen edellä mainittuihin erityispiirteisiin, ennen muuta pitkään valoisaan aikaan ja keskikesän yöttömään yöhön. Perinteitä kunnioittaen on jatkettu juhannuspäivän iltana pelattavaa Juhannus Open –kilpailua, joka sai alkunsa jo Rukan 9-reikäisellä kentällä 1990-luvulla.

Myös tänä vuonna Juhannus Open toteutetaan yhteislähtönä lauantaina 22.6. klo 18 alkaen. Pelit on pelattu puoleen yöhön mennessä ja jo ennen palkintojen jakoa lähtevät innokkaimmat vielä uudelle kierrokselle – tietenkin sään niin salliessa. Juhannus on Suomessa ja erityisesti pohjoisessa säiden puolesta erittäin vaihtelevaa aikaa. Muutama vuosi sitten juhannuksena oli kylmempää kuin jouluna, mutta kyllä kilpailijoita riitti tuolloinkin. Kilpailu kerää perinteisesti runsaasti ulkopaikkakuntalaisia, onhan Kuusamossa mökkiläisasutusta tuhansien kävijöiden verran. Myös kentän välittömässä läheisyydessä sijaitseva Holiday Club Finlandin Kuusamon Tropiikki ja vajaan 20 minuutin ajomatkan päässä oleva Ruka tarjoavat majoitusta sadoille kävijöille.

Jälkiä aamuyön kasteisella greenillä. Kuva Jukka Tarjanne

Kentän erikoisuuksiin kuuluu myös Golf Around the Clock –tapahtuma, joka toteutettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2014. Tarkoituksena on, että viikon ajan kentällä on jatkuvasti yötä päivää vähintään yksi pelaajaryhmä. Myös tähän tapahtumaan osallistuu vuosittain useita ulkopaikkakuntalaisia, jotka haluavat kokea kesäyön taikaa Petäjäkankaan luonnonkauniilla kentällä. Golf Around the Clock, joka alkaa maanantaina 1.7. kello 12, viedään siis nyt läpi kuudetta kertaa.

Pelaaminen on täysin mahdollista ympäri vuorokauden keskikesän viikoilla. Vaikka eräät taulukot eivät anna Kuusamolle auringonlaskutonta aikaa, on kentän sijainti korkealla merenpinnasta kuitenkin takeena siitä, että aurinko ei katoa horisontin taakse. Pelaaminen keskiyön ja erityisesti aamuyön tunteina on todella mielenkiintoinen ja kokemisen arvoinen asia. Luonto on aivan erilainen päiväsaikaan verrattuna ja alueen useista lammista nouseva usva luo kentälle aivan oman tunnelmansa. Alueen runsas eläimistö, esimerkiksi jänikset ja ketut, tulee hyvinkin tutuksi poroista ja linnuista puhumattakaan.

Alkukesän erikoisuutena voidaan mainita myös Golfarin Maraton, jossa pelataan yhtä mittaa 4 täyttä kierrosta eli 72 reikää. Ensimmäiset lähdöt ovat noin viiden aikaan aamulla ja viimeiset saavat urakkansa päätökseen iltakymmen aikaan. Neljä täyttä kierrosta tekee matkassa noin 42 kilometriä etsintämatkoista riippuen. Tänä vuonna ajankohdaksi on päätetty torstai 11.7.

Väylän 1 (Ristikallio) avaus Pienen Petäjälammen yli. Kuva Kyösti Salmirinne

Pelikauden ehdoton suosikki on syyskuun puolivälissä pelattava yli 20 vuoden perinteet omaava Ruska Scramble, joka kerää vuodesta toiseen runsaan osanoton laajalti ympäri Suomen. Tänä vuonna pelipäivä on lauantai 14.9.

Petäjäkankaan kenttä toivottaa kaikki alueella liikkuvat tervetulleiksi Golf Kahvila Breikkiin, jonka kahdella suurella talkoovoimin rakennetulla terassilla on hyvä nauttia täysien oikeuksien tarjoiluista ja samalla seurata tapahtumia sekä rangella ja 1. väylällä että 18. väylän greenillä. Harvoin voi samalta paikalta nähdä näin paljon golftapahtumia.

Toimintaa kentällä pyörittää nyt toista vuotta Kuusamo Golf ry paikallisen henkilökunnan ja seuran innokkaiden talkoolaisten voimin. Tarjolla on tänä vuonna erikoishintoja, mm. yölähdöt klo 21.00 ja 06.50 välisenä aikana sekä viikkokortti 150 euroa ja perhe-GF alkaen 65 euroa. Tarkemmat tiedot hinnoista ja niiden erikoistarjouksista sekä majoittumismahdollisuuksista löytyvät seuran kotisivuilta osoitteesta www.kuusamogof.fi. 

Golf Kahvila Breikki terasseineen väylältä 18 nähtynä.
Kuva Jukka Tarjanne