Onnenkantamoisia ja kontrolloitua kasvua – ravintola Spoon laajentaa Tapiolaan

Golfravintoloitsija Sebastian Kuhlefeltin lapsuuden haaveena oli avata eläkkeelle jäätyään ravintola jonnekin lämpimään. Suunnitelmat muuttuivat ja ”Sebu” pääsi reilusti ennen eläkettä alle kolmekymppisenä avaamaan ravintolan ”jonnekin lämpimään” – nimittäin Tapiola Golfiin, jossa yksi pääkaupunkiseudun suurimmista aurinkoterasseista odottaa uutta aukeamistaan.

Sebastian Kuhlefeltin kolmas golfravintola avattiin keväällä Tapiolan golfkeskukseen TaGiin.

Suoraan syvään päähän

Huhtikuun alussa Tapiola Golfin 300-neliöinen etelään aukeava terassi on märkä ja tyhjä, kalusteita lepää avoimen lattian reunoilla ja kulkuväyliä peittävät kumimatot.

”Tuonne tulee terassikeittiö ja tuonne baaritiski, lattialle ja kattoon asennetaan pallolamppuja ja sohvaryhmät uusitaan täysin”, maalailee kolmannen golfravintolansa avaamista valmisteleva Spoon-ravintoloitsija Sebastian Kuhlefelt.

Keväästä 2020 lähtien Kuhlefelt on keskittynyt Pickala Golfin ravintolan pyörittämiseen. Menestystäkin on tullut. Alkuvuodesta julkaistussa kenttärankingissa Spoon Pickala arvioitiin Suomen neljänneksi parhaaksi golfravintolaksi.

Ensimmäisen golfravintolansa hän kuitenkin avasi jo vuonna 2017 Hirsala Golfiin, jossa toki jo edeltäneenä syksynä piti kahvilaa.

”Olin aika junnu silloin”, Kuhlefelt muistelee nyt naureskellen.

Hän oli työskennellyt Hirsalan silloisen ravintoloitsijan kokkina kauden 2016. Kesän aikana Kuhlefelt ehti moneen kertaan miettiä, mitä itse tekisi toisin.

”Juhannukseen mennessä olin jo tehnyt ensimmäiset laskelmani Exceliin ja todennut, että voisi se vaikka onnistuakin”, Kuhlefelt summaa.

Kun sitten kauden edetessä ilmeni, ettei sama ravintoloitsija jatkaisi enää seuraavana vuonna, rupesivat Kuhlefeltin Excelissä numerot rullata entistäkin rivakammin.

”Menin syksyllä toimitusjohtajan puheille ja sanoin, että tiedän, kuka hänen seuraava ravintoloitsijansa on”, Kuhlefelt kertoo leveästi hymyillen. ”Kun hän kysyi, että kuka sitten, vastasin reteästi, että minä.”

”Olen siitä ikuisesti kiitollinen Atille [Hirsala Golfin silloiselle toimitusjohtajalle Astrid Venäläiselle]. Arvostan suuresti hänen rohkeuttaan palkata korkean luokan golfravintolaa pyörittämään 22-vuotias ensikertalainen, joka ei ollut vielä edes valmistunut kokkikoulusta.”

Myös Astrid Venäläinen muistelee lämmöllä Kuhlefeltin alkuaikoja Hirsalassa.

”Sebu oivalsi nopeasti, miten golfareita ja yritysasiakkaita tulee palvella”, Venäläinen kertaa.

”Hän onnistui nostamaan sekä ravintolan palvelun että ruoan tasoa merkittävästi ja nopeasti.”

Pienempään kesänälkään Spoonin valikoimista löytyy esimerkiksi mansikkainen vuohenjuustosalaatti.

Sattumien kautta intohimon pariin

Nuoren miehen matkalle oli mahtunut jo muitakin onnenpotkuja. Kuhlefeltista oli nuoruuden ravintolaunelmistaan huolimatta tarkoitus tulla tradenomi. Hänelle oli opiskelupaikkakin jo myönnetty.

”Unohdin vastaanottaa sen ja myöhästyin yhdellä päivällä”, hän naureskelee Tapiolan keväisessä neuvottelutilassa.

Aina tulee uusia mahdollisuuksia, Kuhlefelt ajatteli ja haki uudestaan opiskelemaan tradenomiksi, tällä kertaa myyntipainotteiseen koulutusohjelmaan.

”Olin paremmin valmistautunut” hän muistelee.

”Olin kerrankin opiskellut kunnolla ja tarkistanut kalenterin moneen kertaan. Luin vielä koetta edeltäneenä iltana, keskiviikkona, ohjeet tarkasti läpi. Huomasin kokeen olleen tiistaina eikä torstaina.”

Se siitä sitten. Ikään kuin Kuhlefelt olisi yritetty tarkoituksella pitää poissa liiketalouden opinnoista.

Seuraavaksi peliin puuttuivat suvun viisaimmat.

”Mummi pakotti hakemaan Perhoon opiskelemaan kokiksi. Pääsin sisään ja sillä tiellä olen edelleen. Enkä voisi olla onnellisempi”, Kuhlefelt hymyilee.

Isoäidin tukea riitti muuallakin. Kuhlefelt perusti ensimmäisen osakeyhtiönsä alkupääomalla, jonka sai vakuutusyhtiöltä ajettuaan isoäitinsä auton lunastuskuntoon.

”Ehkä ne rahat olisi voinut haalia kasaan muutenkin”, hän nauraa.

Henkilökohtaista kasvua

Kokkiopintojensa aikana Kuhlefelt oli hukkua työhön. Hän teki samanaikaisesti kolmea myyntityötä ja opiskelutkin olivat kiihkeimmillään.

”Aloin miettiä, että olisi hyvä vähentää rasitusta, joten irtisanouduin yhdestä myyntityöstäni”, Kuhlefelt kertoo.

36 tuntia myöhemmin hänellä ei enää ollut yhtäkään työpaikkaa.

Irtisanoutumista seuraavana päivänä nimittäin toisen työnantajan esihenkilö soitti kysyäkseen, haluaisiko Kuhlefelt isomman roolin. Kun se ei elämäntilanteeseen sopinut, oli hänen kieltäydyttävä. Työ annettiin toiselle ja Kuhlefelt joutui luopumaan omastaan.

”Illalla kolmannen työnantajan toimitusjohtaja pyysi minua kahville. Menin ja sain kuulla yrityksen menneen konkurssiin.”

Tämän jälkeen alkuvuodesta 2016 Kuhlefeltin oli tehtävä päätös: hakeako töihin Viikinkiravintola Haraldiin vai Hirsalan golfkentän ravintolaan.

”Sijainti ja palkka olivat Haraldia huonommat, mutta valitsin silti Hirsalan”, Kuhlefelt kertoo.

”Kävin katsomassa, minkälaisesta paikasta on kyse. Jopa kevättalvella lumisateessa Hirsalan klubi näytti niin upealta, että olin myyty”, hän muistelee.

”En osannut arvata, että syksyllä pyörittäisin itse siellä kahvilaa ja seuraavasta kesästä alkaen omaa ravintolaani”, hän myhäilee suotuisaa etenemistään.

Golfravintolassa asiakkaat saattavat nauttia pitkiä lounaita tai illallisia siinä missä pikavisiittejä terassillekin – unohtamatta golfravintolan toimintaan oleellisesti kuuluvia taukotarjoiluja.

Laajentuminen

Kuhlefeltin ja ravintola Spoonin ensimmäinen vuosi Hirsalassa oli opiskelua ja uuteen totuttelua. Ruoka ja toiminta yleisesti saivat kuitenkin heti alusta alkaen kiitosta – milloin porisi terassilla paellapata ja milloin leivottiin kauniita kakkuja.

Nuoren miehen välitön ja lämmin olemus heijastui muuhunkin henkilökuntaan ja koko ravintolan ilmapiiriin.

Jo seuraavasta kaudesta alkoi Spoonin toiminta laajentua. GoGolfin pyörittämä Kurk Golf kaipasi uudistusta ravintolaansa ja Kuhlefelt pyydettiin apuun.

”Suunnittelimme menua ja ravintolan toimintaa yleisemminkin”, Kuhlefelt summaa. ”Toimimme lähinnä konsultteina Kurkissa ja myöhemmin myös Hillsissä, kun se siirtyi GoGolfille.”

Spoonin toiminta Hirsalassa jäi kolmeen kauteen. Talvella 2019–2020 oli edessä muutto Pickalaan, jossa Kuhlefeltin yllätti Pickalan ainutlaatuinen yhteisö.

”Alueen 800 kesäasukasta ovat kuin perhettä toisilleen”, hän kuvailee.

”Jollekin illalle ravintolassa voi olla pöytävaraus neljälle, mutta jälkiruokaan mennessä pöytiä on siirretty yhteen ja seurueen koko on moninkertaistunut.”

Kuhlefelt on onnistunut tuomaan yhteisöön lisää myös jotain, mitä siellä ei ehkä ole ollut.

”Alusta asti ymmärsin, että Pickalassa yhteisön kuunteleminen on ehdottoman tärkeää”, Kuhlefelt muistelee ja lisää: ”Paikallisethan itse tietävät parhaiten, mitä palveluita haluavat.”

Yhteisö toivoi tapahtumallisuutta.

Tälle kesäkaudelle Pickalaan onkin kaavailtu kymmenkunta livebändi-iltaa, kuukausittain kokoontuva viiniklubi, lukuisia grillibileitä ja kaksi Spoon Open -golftapahtumaa.

Asiakas on ykkönen – heti henkilökunnan jälkeen

Ravintola Spoonin tärkeimpiin arvoihin kuuluvat asiakaslähtöisyys ja paras palvelu. Niiden taustalla vaikuttavat kuitenkin vielä tärkeämmät ja syvemmälle juurtuneet arvot, kuten työyhteisön kehitys ja oikea asenne.

”Haluan pitää työntekijöistäni hyvää huolta, jotta he voisivat tarjota asiakkaillemme parasta palvelua.”

Hyvä huolenpito näkyy muun muassa laajoissa vakuutuksissa ja työterveyspalveluissa, henkilökohtaisissa bonuksissa sekä kenen tahansa työntekijän mahdollisuudessa saada käyttöönsä työsuhdeauto.

”Pitäähän työpaikalle jotenkin päästä”, Kuhlefelt toteaa.

Kuhlefelt lupaa ruokaa suurella sydämellä ja leveällä hymyllä, aina. Se ei tule itsestään.

”Työntekijää pitää kunnioittaa”, Kuhlefelt sanoo painokkaasti. ”Arvomme ovat vahvat ja perehdytämme kaikki toimimaan niitä kunnioittaen omalla vapaudella.”

Hän on itsekin ollut työpaikoissa, joissa näin ei ole ollut.

”On turhauttavaa työskennellä huonolla tavalla, jos itse tietäisi paremman”, hän tiivistää.

”En tosin ehkä itsekään aina ole ollut paras näissä asioissa, mutta aina voi oppia ja kehittyä. Sitä toivon työntekijöiltänikin.”

Kuhlefelt vielä lisää kainostelematta, että ei Spoonin kasvu ole aina pelkkää ruusuilla tanssimista ollut, vaan matkalle on mahtunut lukemattomia epäonnistumisiakin.

”Ne vain korostavat työyhteisön kehityksen merkitystä ja tärkeyttä arvoissamme”, hän maalailee.

Toiminnan ja työyhteisön kehittyminen onkin jatkuva toimenpide, ei kertaluontoinen parannusprojekti.

Entä miksi Kuhlefelt haluaa jatkuvasti kehittää työyhteisöään?

”Koska yksin ei pärjää”, hän kiteyttää. ”Teemme jokaiselle työntekijälle henkilökohtaisen kasvupolun jopa viiden vuoden päähän. Pyrin näin tukemaan jokaista omassa kasvussaan.”

Kuhlefelt kehittää Spoonin toimintaa jatkuvasti. Hirsalan ensimmäisinä vuosina toiminta perustui paljon Kuhlefeltin omaan intohimoon ja visioon. Se oli pitkälti riippuvaista hänestä itsestään. Organisaation kasvaessa hän haluaa antaa myös työntekijöilleen mahdollisuuden muovata Spoonin toimintaa.

”Jokaisella työntekijällä on vapaus tehdä työnsä paremmin. Jos käytössä oleva malli ei jostain syystä toimi, tehdään yhdessä parempi”, Kuhlefelt selventää ajatusmalliaan.

Kuhlefeltin luontainen sosiaalisuus ja asiakkaiden parissa viihtyminen tuodaan osaksi koko henkilökunnan toimintaa.

”Kuuntelemme herkällä korvalla asiakkaita, ja henkilökunta jakaa matalalla kynnyksellä omia tai asiakkaiden ideoita.”

Ravintoloitsija Sebastian Kuhlefeltin uralle mahtuu niin onnenkantamoisia kuin kontrolloitua kasvua.

Suuria ja uusia suunnitelmia

Kuhlefeltin ensimmäinen tavoite ravintola-alalle ryhdyttyään oli saada Michelin-tähti alle 30-vuotiaana.

”Siitä olen luopunut”, naureskelee Kuhlefelt, jolla vielä olisi pari vuotta aikaa saavuttaa ravintola-alan himoituin palkinto.

”Nyt tavoittelen jatkuvaa kehittymistä paremmaksi työyhteisöksi”, hän sanoo vakavammin. ”Se on paljon tärkeämpää.”

Kuhlefelt keskittyy muutenkin mieluummin omaan tekemiseen kuin vertailuun muihin.

”Olen syönyt ehkä kahdessa golfravintolassa, joiden kanssa minulla itselläni ei ole mitään tekemistä”, hän laskee.

Jokainen golfravintola on Kuhlefeltin mielestä erilainen, myös hänen omansa keskenään. Siksi ei kannata liikaa katsella, mitä naapurissa tehdään. Toimintaympäristö on aina erilainen ja siihen pitää vastata erilaisin keinoin.

”Kannustan toki työntekijöitäni syömään ravintoloissa ja käyn itsekin paljon ulkona syömässä. Aina voi oppia jotain kollegoilta”, hän toteaa.

Oppia on kertynyt matkan varrelta muutenkin runsain mitoin. Työntekijöiden vapaus tehdä omia päätöksiä on yksi Kuhlefeltin ydinteeseistä työnantajana. Vuosien varrella hän onkin huomannut vastuuttamisen, avoimuuden ja läpinäkyvyyden tärkeyden.

”Työntekijöillä pitää olla riittävästi relevanttia tietoa saatavilla, mutta ei hukkumiseen asti”, Kuhlefelt selittää. ”Kaikilla työntekijöillämme on pääsy lukemaan tilausten tietoja, jotta he omalta osaltaan voivat valmistautua niihin tai ehdottaa muutoksia.”

Tuoreimmassa kenttärankingissa Suomen neljänneksi parhaaksi golfravintolaksi arvioidun Spoonin legendaarisesta hodarista pääsee nauttimaan tästä keväästä alkaen Pickalan lisäksi myös Tapiolassa.

Ravintolaimperiumi

Tänä kesänä Kuhlefelt avaa Spoon Pickalan rinnalle myös Spoon TaGin. Toisin kuin siirryttäessä Hirsalasta Pickalaan, nyt on kyse laajentumisesta.

”Jatkamme edelleen Pickalassa ja kehitämme toimintaa sielläkin”, Kuhlefelt lupaa. ”Rakennamme niin Pickalaa kuin TaGiakin omilla vahvuuksillaan.”

Mitä nämä vahvuudet sitten ovat uudessa lokaatiossa Mankkaalla? Ainakin ympärivuotinen ravintolan pyörittäminen on Kuhlefeltille uusi asia.

”TaGissa meillä on kaksi kautta”, Kuhlefelt tarkentaa. ”Kesällä pidämme huolen golfareiden tarpeista. Niihin vastaamme yli kahdenkymmenen erilaisen oluen valikoimallamme, nopealla terassikeittiöllä sekä herkullisella klubiruoalla.”

Sijainti tuo mukanaan myös golfravintolalle poikkeuksellisia mahdollisuuksia.

”Uudistamme terassin kokonaan ja tuomme sen kaikkien tietoon. Näin upeita terasseja ei koko pääkaupunkiseudulla ole paljoa”, Kuhlefelt intoilee. ”Mutta sitä ei ole oikein vielä löydetty.”

Lounasravintola on auki ympäri vuoden.

”Pidämme talvellakin iltaravintolaa auki keskiviikosta lauantaihin. Lounas tarjoillaan pöytiin vuoden ympäri”, Kuhlefelt kertoo suunnitelmistaan.

Tapiolan golfkeskuksen TaGin keskeisellä sijainnilla on lukuisia hyötyjä. Kun on varauduttava myös muihin kuin golfkierrokselta syömään tuleviin, on tarjonta monipuolisempaa myös golfareille.

”Golfarit ja kentän ulkopuolelta tulevat ruokailijat ovat asiakaskuntina keskenään erilaisia. Heidän tarpeensa myös täydentävät toisiaan, jolloin on mahdollista luoda aidosti uniikki konsepti”, Kuhlefelt kertoon innoissaan.

Imperiumin kasvattamista ei ole tarkoitus pysäyttää ihan heti. Kuhlefelt puhuu kontrolloidusta kasvusta.

”Keskityn uusia tiimiläisiä palkatessa ja kouluttaessa siihen, että he voivat jatkossa ottaa uudet ravintolat nopeasti haltuunsa itsenäisesti. Ehkä loppuvuodesta 2023 voisi olla aika avata seuraava”, hän pohtii.

Sitä odotellessa Kuhlefeltin ja hänen henkilökuntansa loihtimasta ruoasta ja palvelusta pääsee nauttimaan Pickalassa ja Tapiolassa. Ruoka tarjoillaan suurella sydämellä ja leveällä hymyllä. Aina, kuten slogan sanoo.

Teksti: Esa Hukkanen Kuvat: Ravintola Spoon