Kuninkaallista golfia Hartolassa

Hartolan kehuttu kenttä, ystävällinen palvelu ja vapautunut tunnelma kiehtovat vierailijoita. Hartolan kuningaskunnassa on mukava viettää kesälomaa ja sinne on helppo pysähtyä Heinola – Jyväskylä -tieltä.

Kun golfin harrastajat vaihtavat kokemuksiaan kesälomakentiltään, nousee Hartolan kenttä yleensä keskusteluun. Mainio kenttä ja sen keskeinen sijainti houkuttelevat matkailijoita, mutta yhtä lailla vaa’assa painaa Hartola Golfin maine miellyttävänä ja rentona klubina.

Hartola on aina ollut suosittu kesälomalaisten ja lähialueiden mökeillä viihtyvien keskuudessa. Hyväkuntoinen kenttä ja pelattuvuudeltaan kiinnostava suunnittelu houkuttelevat vaativiakin golfareita. Ja näkymät Hartolan kartanomaisemissa tarjoavat oman elämyksen monimuotoisuudellaan.

Hartola on myös hyvin tavoitettavissa. Pääkaupunkiseudulta perille pääsee alle kahdessa tunnissa, kun taas Jyväskylästä ja Lahdesta on vain tunnin matka. Kenttä avataan usein hyvissä ajoin ja tänäkin keväänä se on houkutellut paljon vierailijoita kauden ensikierroksille.

“Meille on helppo tulla ja vierailijat otetaan hyvin vastaan. Emme hienostele vaan ilmapiiri klubitalolla on aidosti hyväntuulinen ja rento”, painottaa myös Hartola Golfin toimitusjohtaja Tera Heinonen.

Hartola Golfin seura on perustettu vuonna 1989, joten se lähestyy jo 35 vuoden ikää. 1991 avattu kenttä suunniteltiin hienolle Tandefeltien suvun 1776 perustaman kartanon maille, mikä on ollut myös yksi syy suosion takana.

Kiitelty kenttä ja komeat maisemat

Hartola Golfin kenttä avattiin ensin yhdeksän reikäisenä ja Kosti Kurosen suunnittelutyö sai heti paljon hyvää palautetta. Ensimmäiset 13 vuotta Hartolassa pelattiin ysiä, kunnen laajennustöiden jälkeen kentästä tuli täysimittainen kesällä 2004.

Hartolassa on haluttu kehittää kenttää määrätietoisesti ja vanha ysi uudistettiin vuosien 2012-2016 aikana Lassi-Pekka Tilanderin johdolla. Hartola Golfissa yhdistyy siis kahden suomalaisen golfsuunnittelijan näkemykset. 

Väylät on piirretty kulkemaan hienosti vehreässä ja luonnonläheisessä kartanomaastossa. Kenttänä Hartola Golf sopii mainiosti kaiken tasoisille pelaajille. Metsä- ja vesialueet väylien vieressä ovat keskeisessä osassa kierroksen aikana. Välillä kenttä siirtyy peltomaisiin maisemiin, jolloin tilaa on enemmän.

Klubitiiltä Hartolan kenttä on 5 701 metrinen ja punaiselta 4 906 metriä.  Kesällä Hartolassa on mahdollisuus vuokrata ja pelata kierros golfautolla. 

Kenttämaisema on myös rauhoittava; usealta tiiauspaikalta on kaunis ja laaja näkymä koko kentän alueelle. Kentän vesiesteet tekevät kentästä entistäkin kauniimman. Oman haasteensa peliin tuovat useat korotetut griinit sekä pitkät par 4 -väylät, jotka vaativat useimmilta pelaajilta kaksi nappilyöntiä birdiepaikalle. Myös bunkkereita on pelissä paljon ja ne on sijoiteltu hyvin.  

Heinonen kertoo, että ympäristöarvot ovat keskeisiä golfklubin toiminnassa ja ohjaavat kaikkea seuran toimintaa.

“Huomioimme kentänhoidossa lainsäädännön sekä alan omat ympäristökriteerit tarkkaan. Tavoitteenamme on nauttia puhtaasta luonnosta nyt ja tulevaisuudessa.”, Heinonen kertoo. 

Pelillisten elämysten lisäksi kenttäalue tarjoaakin varsinaisen lajikirjon kotimaista linnustoa. Seuran maskotti on mustakurkku-uikku, joka harvinaisuudestaan huolimatta pesii alkukesästä ykkösväylän vesiesteessä. 

“Sen pesä kelluu yleensä vain muutaman metrin päässä ohikulkevista pelaajista, joten se on helppo bongata kakkoslyöntiin siirryttäessä.” 

Kaunis ja värikäs uikkulintu erottuu muista “kollegoistaan” mustassa päässä olevasta oranssinpunaisesta viuhkamaisesta töyhtöstä.

Hartola markkinoikin kenttään leikkisästi sloganilla: “Se birdein kenttä” 

Hartolan Seuran maskotti on mustakurkku-uikku, joka harvinaisuudestaan huolimatta pesii alkukesästä ykkösväylän vesiesteessä. 

Täyden palvelun lomakenttä

Myös kentän oheispalvelut kiinnostavat vierailijaa. A-oikeuksin varustettu uusi klubirakennus tarjoaa kahvila- ja lounaspalvelut, ja on suosittu kohtaamispaikka. 

Klubirakennuksen kokoustila, saunat, suihkut, lukittavat pukukaapit, välinevarasto ja Pro Shop ovat saaneet kiitosta myös vierailijoilta. 

Kentän läheisyydessä on varattavissa eritasoista majoitusta mökeistä hotelleihin, mikä tekee siitä houkuttelevan kesäkohteen. Lähistöllä on myös matkailu- ja camping alue. Kun varaa majoitusta lähialueelta, kannattaa mainita että on Hartola Golfin asiakas, niin yleensä tarjolla on myös edullisempi green fee.

Aivan golfkentällä lähellä, kävelymatkan päässä on tarjolla mökkejä, ja Päijänteen rannassa, 20-30 kilometrin päässä klubilta löytyy puolestaan eritasoisia mökkejä ja viihtyisä boutique-hotelli.

Hauska yksityiskohta on sekin, että Hartola on ainoa paikka Suomessa, jossa voi pelata golfia kuningaskunnassa. 2500 asukkaan kunta on nimittäin julistautunut valtuuston päätöksellä jo 1980-luvlla Kunigaskunnaksi.

Hartolassa on mukava järjestää myös kesätapahtumia ryhmällesi. “Kerää porukka kahteen peliryhmään niin järjestämme ikimuistoiset pelipäivän porukallesi”, Heinonen ehdottaa.

Pienellekin ryhmälle järjestetään tulospalvelu, lounas ja palkinnot kolmelle parhaalle. 

Hartola Golf
• Kaikulantie 79, 19600 Hartola
• toimisto@hartolagolf.com
• Caddiemaster 0600 417 236
www.hartolagolf.com