Legendat: Patty Berg

female-professional-golfer-patty-berg-playing-in-a-friendly-fixture-at-sandy-lodge-695x558

”Tuo tyttö on vaarallinen!” Näin totesi Walter Hagen näytöspelin ykköstiillä pelikumppanistaan. 17-vuotias Patricia Jane Berg oli silmin nähden hermostunut jo ennen ensimmäistä lyöntiä. Pattyn olo vain paheni, kun pallo lensi avauksista kaikkialle muualle paitsi väylille. Vielä pahempaa oli, että useampi kuin yksi osui katsojiin. Toivuttuaan aikansa kirkkaan tähden lumosta Patty Bergistä tuli naisgolfin kirkkaimpia tähtiä, joka loisti kilpakentillä kuusi vuosikymmentä.

Teksti Kari Kallio   Kuvat AOP

Patty Berg oli päässyt näytösotteluun hävittyään niukasti US Women’s Amateurin viimeistä kisaansa pelanneelle, aikansa naispuoliselle Bobby Jonesille, Glenna Collet-Varelle. Kolme vuotta myöhemmin 1938 Patty Berg voitti saman mestaruuden. Bergiä vaaralliseksi nimittänyt Walter Hagen nöyrtyi ja lähetti Pattylle sähkeen:

”Kaikki annettu anteeksi. Kaikkea parasta sinulle ja onnea!” – Walter

Patty Bergistä tuli golfin suurlähettiläs ja naisten ammattilaisturnausten pioneeri. Golf Hall of Fame tiivistää Patty Bergin merkityksen naisten golfille:

”Hän oli loistava pelaaja, suuri promoottori, mainio opettaja ja karismaattinen persoonallisuus.”

Berg oli myös yksi 13:sta naisten LPGA Tourin perustajista Babe Zahariasin ja Mickey Wrightin kanssa.

LPGA:n ensimmäinen puheenjohtaja

Patty taisteli väsymättömästi golfin ammatikseen valinneiden naisten puolesta. Rooli sopi hyvin punatukkaiselle ikiliikkujalle. Zaharias saattoi olla ylimielinen, Wright pelkäsi esiintymistä, mutta Patty oli hauska, räiskyvä myyntihenkilö ja laukoi hyvin ajoitettuja vitsejä.

”Patty oli kuin epäonnistunut näyttelijätär”, totesi kateellinen kilpakumppani.

Patty Berg valittiin LPGA:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi kaudeksi 1950–52. Naimisiin hän ei ehtinyt. Bergin pitkä ura pelaajana on kirjattu tulosluetteloihin, median arkistoihin ja golfhistoriaan. Hän oli kiistatta yksi aikansa suurista kentällä ja voitti yhteensä 15 oman aikansa majoria.

Sen sijaan hänen toisesta urastaan väsymättömänä varainkerääjänä hyväntekeväisyyteen ja aloittelevien ammattilaisten opettajana tietävät lähinnä oppia saaneet pelaajat. Patty kiersi Amerikkaa autolla ja opasti klinikoillaan yli 10 000 aloittelevaa naista ammattilaisiksi. Klinikoista alkoi monen golfopettajan ura.

Golfer Patty Berg Playing A Friendly Fixture At Sandy Lodge.

Varakkaan perheen särmikäs tytär

Patty Berg syntyi helmikuussa 1918 Minneapolisissa syvästi katolisen perheen kolmantena lapsena. Patty oli sisarusparven ikiliikkuja, monipuolinen urheilija, joka pelasi naapurin poikien kanssa amerikkalaista jalkapalloa. Äiti hermostui naarmuihin ja revenneisiin vaatteisiin, ja ehdotti tyttärelleen golfia.

Isä Henry oli menestynyt viljakauppias, Interlachen Country Clubin jäsen, joka pelasi kympin tasoituksella. Isä vei Pattyn klubin pron oppilaaksi, jotta hänen vauhdikas ja särmikäs tyttärensä sisäistäisi golfin yläluokkaisen etiketin ja oppisi pelaamaan hyvin. Tässä järjestyksessä. Jo vuoden kuluttua Patty voitti Minneapolisin naisten mestaruuden.

Patty oli Bobby Jonesin lisäksi yksi harvoja lajin legendoja, joka syntyi rikkaaseen perheeseen. Kun Patty oli sisäistänyt etiketin ja oppinut pelaamaan, perhe alkoi viettää talvet Floridassa, missä Patty sai harjoitella ja pelata päivittäin.

Associated Press valitsi 20-vuotiaan Pattyn vuoden naisurheilijaksi 1938. Siihen tarvittiin USGA:n naisten finaalin tappio ja valinta Curtis Cup-joukkueeseen. Isän vaatimuksesta ja taloudellisella tuella Patty pelasi vielä yliopiston opiskelijana kymmeniä näytösotteluita, joilla kerättiin varoja ”uskonnolliseen ja maalliseen hyväntekeväisyyteen”.

Opiskelunsa yliopistossa Patty Berg aloitti kuukauden myöhässä. Hän oli pelaamassa 13 näytösottelua, joilla kerättiin rahaa yliopistolle.

Sodassa merijalkaväen upseerina

Ennen toisen maailmansodan loppua naisilla ei ollut mahdollisuutta ansaita elantoa palkintorahoilla. Vain muutamassa kisassa maksettiin parhaille. Voidakseen elää golfilla heidän oli pelattava näytösotteluita ja pidettävä klinikoita.

Patty Berg oli luontainen lahjakkuus näytösotteluissa ja klinikoiden pitäjänä. Järjestäjät halusivat persoonallisen ja aina hyväntuulisen Pattyn ”esiintymään” tilaisuuksiinsa, kuten laulaja Bing Crosbyn kanssa Long Beachilla. Crosby, Patty ja toinen naisgolfin pioneeri Betty Hicks houkuttelivat kentälle tuhansia katsojia.

Vuonna 1940 Berg teki sopimuksen Wilson Sporting Goods -yhtiön kanssa opetusklinikoiden, näytösotteluiden ja yhtiön tuotteiden esittelystä. Pattylle maksettiin myös rojalteja nimikkotuotteista. Palkkioista hän sai kohtuullisen toimeentulon.

Toivuttuaan vajaassa kahdessa vuodessa polvilumpion hajottaneesta auto-onnettomuudesta Patty ilmoittautui armeijaan 1943. Hän pelasi näytösotteluita ja rekrytoi miehiä merijalkaväkeen.

Täydellinen naispelaaja

Sodan päätyttyä Patty Berg palasi siviiliin merijalkaväen upseerina ja, jos mahdollista, entistä tarmokkaampana. Hän piti kaksi tai jopa kolme klinikkaa päivässä täyttääkseen sopimuksen Wilsonin kanssa.

Ikään kuin sivutoimena hän voitti useita kisoja. Patty Berg voitti ensimmäisen kilpailunsa 19-vuotiaana ja viimeisen 44-vuotiaana, mutta pelasi turnauksissa vielä 62-vuotiaana 1980.

Patty Berg oli 167-senttinen punatukkainen tehosekoitin. Hän kehitti loistavan ja monipuolisen valikoiman lyöntejä jokaiseen tilanteeseen. Pelaajana ja persoonallisuutena Patty ei muistuttanut Byron Nelsonia, mutta syvän uskon lisäksi heitä yhdisti taiturimainen lyöntivalikoima. Mickey Wright kutsui Patty Bergiä ”täydelliseksi naispelaajaksi”.

Missiona naisten kiertueen laajentaminen

Patty Bergin ja Babe Zahariasin keskinäinen kilpailu edisti tehokkaasti naisgolfin asiaa. Tätä osattiin käyttää taitavasti hyväksi. Naisille järjestettiin vuosina 1951–1952 viiden osakilpailun Cross-Country Weathervane -kiertue.

Zaharias voitti muutamia osakilpailuja, mutta 180 reiän jälkeen Patty Berg voitti hänet yhdellä lyönnillä ja samalla ennenkuulumattoman suuren palkintosumman 5 000 dollaria.

Monet naisista eivät pitäneet piikittelevästä ja ylimielisestä Zahariasista.  Pattyllä ja Babella oli kuitenkin tärkeä yhteinen päämäärä, naisammattilaisten kiertueen käynnistäminen ja laajentaminen elinvoimaiseksi touriksi.

Patty Berg, joka ei ollut mikään hiirulainen, sieti Baben oikuttelut, eikä välittänyt tämän loukkaavasta käytöksestä. Hän ei lakannut ylistämästä Babea hänen työstään naisgolfin hyväksi.

Huolimatta menestyksestään, majorvoitoista, alhaisimmista kierroskeskiarvoista ja rahalistan ykkössijoista kolmena vuonna 1950-luvulla, Patty Bergin arvostusta huippupelaajana himmensi Babe Zahariasin varjo. Hän ei siitä välittänyt. Toimeentulonsa hän ansaitsi pääosin kiertävänä golfopettajana ja Chicagon St. Andrews Golf and Country Clubin tiedottajana.

Johti USA:n naiset voittoon

Melkoisena saavutuksena voi pitää Zahariasin ja Bergin johtaman naisten Curtis Cup -joukkueen voittoa näytösottelussa Britannian miesten Walker Cup -joukkueen ehdokasjoukkueesta.

Aamun kahden pisteen tappion, lounaan ja Pattyn persoonallisen kannustuspuheen jälkeen USA:n naiset voittivat singelit ja koko ottelun 6 ½ – 2 ½.    

Patty Berg halusi antaa golfille takaisin, kuten isä oli opettanut. Hän nautti suunnattomasti työstään rakastamansa lajin matkasaarnaaja ja jaksoi saarnata golfin sanomaa innostuneesti ja väsymättä yli kuusi vuosikymmentä.

”Olin katsomassa Patty Bergin klinikoita parina viime vuonna”, sanoi Annika Sörenstam muistellen syyskuussa 2006 88-vuotiaana Alzheimerin tautiin menehtynyttä ikonia.

”Hän oli aika hurjassa vauhdissa ja hänellä oli erinomainen huumorintaju. Patty oli pioneeri ja haluan kiittää kaikesta, mitä hän on tehnyt”, Sörenstam sanoi.

Lähteet: The New York Times, The Guardian, ESPN, American National Biography, Golf Hall of Fame