Legenda – Juli Inkster voitti äitinä neljä majoria

Golf on satoja vuosia ollut miesten peli. Miehille on maksettu isompia palkkioita, miehiä on näytetty enemmän televisiossa, miehiä on käytetty mainoksissa, miehet ovat miehiä, miehet eivät synnytä. Mutta miehen ensimmäisen lapsen syntymisen odotus voi olla US Openin pääuutinen.

Major voittajan ja Solheim Cup sankarin Juli Inksterin ensimmäisen lapsen synnyttämisen 1990 olisi luullut kiinnostavan mediaa.  Hän hiljensi vauhtia tourilta, eikä voittanut vuosina 1993-97. Sitä ennen hän oli voittanut kaksi kisaa vuodessa. Vaikka syy pelin hiipumiseen tiedettiin, se ei erityisesti kiinnostanut. Neljä vuotta myöhemmin Inksterin tilannetta pohdittaessa toisen lapsen syntymä sivuutettiin maininnalla.

1999 Phil Mickelsonin ensimmäisen lapsen laskettu aika osui US Openin viikonloppuun. Philin ”odotus” oli koko viikon kärkiuutinen. Pohdittiin, syntyykö lapsi ennustettuun aikaan. Jos syntyy, mitä tekee Phil, pelaako, vai keskeyttääkö. Philin taskussa oleva hälytin värisee heti, jos synnytys alkaa. Yksityiskone on valmiina viemään Philin kotiin. Lapsi syntyi, kun Phil palasi turnauksesta. Synnytystä oli viivytetty lääkityksellä, media julisti.

Nuorien äitihahmo ja mentori

Inksteristä tuli kahden lapsen äitinä nuorempien pelaajien äitihahmo. Hän oli aina valmis, jos joku halusi puhua, neuvoi väsymättä ongelmista, joita lapsen saamisesta seuraa. Kun Julista tuli äiti, heitä oli tourilla 30. Vuonna 1993 LPGA varusti tourille liikkuvan päivähoitokeskuksen. Stacy Lewisin ilmoitettua alkuvuodesta 2018 odottavansa lasta hoidettavana keskuksessa oli keskimäärin kolme lasta.

Annika Sörenstam kertoi useasti haluavansa lapsia, mutta ei halunnut keskeyttää, tai lopettaa uraansa. 2008 aika oli kypsä. 37-vuotiaana Annika alkoi odottaa. Tytär Ava syntyi seuraavana vuonna. Juli Inkster oli ollut 30, kun ensimmäinen tytär Hayley syntyi 1990. Neljä vuotta myöhemmin syntyi toinen tytär Cori.

Juli voitti äitinä 18 turnausta, niistä neljä majoria. Hän sanoo, ettei olisi voinut jatkaa ilman miehensä Brianin sitoutumista isyyteen. ”Päätimme, että emme ole yhteen menoon poissa kotoa kahta viikkoa kauempaa.”

Inksterit onnistuivat rakentamaan rauhallisen perhe-elämän kotiinsa Los Altosissa Kaliforniassa. ”Lapset eivät tienneet, ettei kaikilla kolmevuotiailla ollut lentoyhtiön kanta-asiakaskorttia,” Juli on vitsaillut.

”Juoksin kuin ilman päätä”

Pohtiessaan myöhemmin huippu-urheilijan uran eri puolia, Inkster totesi, että hänen on oltava hieman (!) itsekäs.

”Ennen kuin minulla oli lapsia, olin koko ajan Juli Inkster. Minä olin minä. Sitten kaikki muuttui. Juoksin usein kuin ilman päätä. Minusta tuntui, että en ollut 100 prosenttisesti sitoutunut lapsiini, enkä 100 prosenttisesti golfiin. Eihän se niin ollut, mutta siltä minusta tuntui. 1990 luvun puolivälissä golf joutui takapenkille.”

Juli Inkster tuli 1980-luvulla rytinällä golfmaailmaan. Hän voitti kolme kertaa peräkkäin USA:n amatöörimestaruuden, viimeisen kolme viikkoa häiden jälkeen. 1983 hän siirtyi ammattilaiseksi ja voitti saman tien ensimmäisen turnauksen. Vuosi 1984 oli Inksterin ensimmäinen täysi tulokasvuosi. Ja millainen siitä tulikaan, kaksi majorvoittoa ja valinta vuoden tulokkaaksi. Vasta Se Ri Pak pystyi samaan 1998.

Paras Solheim Cup pelaaja

Juli Inkster on pelannut vuosina 1992-2011 yhdeksän kertaa USA:n Solheim Cup joukkueessa. Hänellä on eniten voittoja ja eniten pisteitä, 18,5. Hän on ollut kaksi kertaa voittoisan Cup joukkueen kapteeni ja valittiin viime vuonna kolmannen kerran peräkkäin 2019 joukkueen kapteeniksi. ¨

Vaikka USA on voittanut kaksi kertaa peräkkäin Solheim Cupin Inksterin johdolla, kaikki eivät pidä hänen johtamistyylistään. Golf Digest kutsui häntä diktaattoriksi. Ilmeisesti kasvomaalauksista ja lipun heiluttelusta paremmin tunnettu USA:n joukkue oli kurinpalautuksen tarpeessa.

”Tosiasia on, että hävisimme kaksi viimeistä cupia. On diktaattorilla ja vahvalla johtajalla kuitenkin suuri ero”, Inkster vastasi syytöksiin.

”Ehkä Inkster paukautti pikkusen piiskaa muutaman kerran ja nosti riman korkealle, mutta ei tehnyt sitä pelkästään, että USA voittaisi, vaan koska hän halusi, että joukkue saisi ottelusta kokemuksen, jonka muistaisivat lopun elämänsä”, kommentoi Women´s Golf Journal syytöstä Inksterin tultua valituksi kolmannen kerran kapteeniksi.

Inkster itse on sanonut, että pelaamista joukkueessa ei voi verrata. ”Ottelujen jälkeen olemme todenneet, että pelaaminen Solheim Cupissa ja pelit joukkuetoverin kanssa synnyttävät elinikäisen siteen.”

Majoreita kolmella vuosikymmenellä

Juli Inkster on voittanut ainakin kaksi majoria kolmella vuosikymmenellä, kolme 1980- ja kaksi 1990- ja 2000-luvuilla. Hän on myös tehnyt ns. ura Grand Slamin eli voittanut kaikki naisten majorit. Rahalistalla Inkster oli parhaimmillaan kolmas. Peliuran parhaimpana saavutuksena pidetään viimeistä 66 lyönnin kierrosta vuoden 2002 US Women´s Openissa. Hän ohitti johdossa olleen Annika Sörenstamin ja voitti toisen US Women´s Openinsa.

Muutama päivä ennen Inksterin 58 syntymäpäivää tämän vuoden heinäkuussa Chicagossa pelattiin ensimmäinen US Senior Womens´s Open Championship. Dame Laura Davies voitti ylivoimaisesti 10. lyönnillä ja Juli Inkster oli toinen.

Ennen turnausta Inksteriltä kysyttiin mielipidettä naisten golfin asemasta tällä hetkellä. Menestyksen lisäksi välitön syy oli Inksterin bägi, jossa mainoksen tilalla oli valkoisella pohjalla teksti No Sponsor. Hänellä ei ole pariin vuoteen ollut bägisponsoria.

Inkster totesi aluksi, että vaikka ajoittain on menty kohti parempaa, ollaan tasa-arvosta edelleen kaukana: ”Palkkiot ovat suurin ongelma, mutta on muutakin. Esimerkiksi naisten jalkapallon World Cup, jossa naisten huippujoukkueet joutuivat pelaamaan keinonurmella. Sitä ei edes harkittaisi miesten World Cupissa.”

Teksti Kari Kallio   Kuva AOP