Liike on lääke – mutta onko liikkeesi kunnossa?

Kiireinen elämä vie yhä useamman rentoutumaan golfkentälle. Mikä onkaan sen parempaa kuin pitkät kävelylenkit ja tavoitteellinen toiminta, kun haluaa rauhoittaa stressaantunutta mieltä ja kehoa.

Kehotietoisuuskeskus Hello Me:n perustajasisarukset, kehotietoisuusvalmentajat, osteopaatti Essi Lahti ja urheiluhieroja Emmi Lahti tiimeineen huoltavat niin golfin harrastajien kuin ammattilaisten kehoja.

”Ihmisen koko elämä näkyy ja tuntuu kehossa, ryhdissä, eleissä ja paikoissa, jotka kipeytyvät kerta toisensa jälkeen”, tiivistää Emmi Lahti.

”Mihin tahansa urheilusuoritukseen tai esimerkiksi työsuoritukseen vaikuttaa ihmisen sen hetkinen fyysinen ja henkinen tila. Jos keho tai mieli ei ole kunnossa, se näkyy tuloksissa”, jatkaa Essi Lahti.

Kehotietoisuusvalmentajat ovat huomanneet golfin harrastajien kehoissa tiettyjä samankaltaisuuksia.

”Usein ongelma-alueet painottuvat lantion, alaselän ja takareisien alueille. Pitkät kävelylenkit ja kiertoliikkeet kentällä haastavat kehon fysiikkaa, siksi ryhdin korjaaminen ja jännitteiden avaaminen mm. pallean alueelta on ehdottoman tärkeää hyvän pelinkunnon ylläpitämisessä, sekä vammoilta välttymisessä.”

Hello Me:ssä kartoitetaan asiakkaan kehohistoriaa aina hoitojen yhteydessä, jotta saadaan kuva siitä, miten ja millä aikavälillä tietyt jännitteet ovat syntyneet kehoon.

Jos ryhti on huono vuosien toimistolla istumisesta tai lantion asento vino, on todennäköistä, että kiertoliike golfissa ei suju niin kuin pitäisi tai pitkät kävelyt alkavat aiheuttaa mm. selkä- tai polvivaivoja.

”Useat golfin harrastajat aloittavat lajin vasta myöhemmällä iällä, jolloin keho on jo ehtinyt sopeutua jos jonkinlaiseen elämänkokemukseen. Takana saattaa olla vuosien työstressi, lastenkasvatus, aviokriisi tai muu kehoa ja mieltä haastava asia, joka näkyy ja tuntuu kehossa.

Osteopatiassa puhutaan gravitaatiolinjoista, kun tutkitaan asiakkaan ryhtiä ja miten painovoima vaikuttaa ryhtiin. Huono istuma-asento ja esimerkiksi stressi saattavat nostaa hartioita ja usein työntää päätä eteenpäin. Tämä puolestaan saattaa vaikuttaa lantion asentoon, joka kompensoi kaularangan ja rintarangan muuttuneita asentoja. Tällöin jo pelkästä hartiajännityksestä saattaa muodostua golfiin vaikuttava rajoittava tekijä.

Keho on kauttaaltaan kalvojen ympäröimä. Kalvoverkostolla on tärkeä merkitys voimansiirrossa ja se toimii asentoelimenämme eli viestii aivoille missä asennossa olemme ja missä asennossa pystymme suorittamaan liikkeitä. Liikeratoja tukevat kalvolinjat kulkevat päästä varpaisiin ja poikittain.

”Jännitteet kalvoissa vaikuttavat lihaksen ja rangan liikkeeseen, eli vaikka kuntoa harjoittaisi ja oman kehon kestävyys paranisi, saattaa alla piilevä ongelma rajoittaa niin lihaksen liikerataa, aineenvaihduntaa kuin palautumista. Tähän on hyvä ottaa säännöllistä hierontaa ja lihaskalvokäsittelyä”, kertoo Essi Lahti.

”Pyrimme Hello Me:ssä kartoittamaan asiakkaan kehohistoriaa aina hoitojen yhteydessä, jotta saamme tarkemman kuvan siitä, miten ja millä aikavälillä tietyt jännitteet ovat syntyneet kehoon. Usein on hyvä ottaa huomioon asiakkaan elämäntilanne, koska jos taustalla on esimerkiksi vuosien stressi ei pelkkä lihasten tai rangan käsittely välttämättä tuo tarvittavaa apua vaan kaivataan laajempaa tukiverkkoa.”

Hello Me:ssa luodaan yksilöllinen hoitosuunnitelma, joka pohjautuu asiakkaan omiin tavoitteisiin ja tuen löytämiseen mahdollisimman monelle elämänalueelle.

”Usein neuvomme venytyksiä ja mitä kehon osia tulisi harjoittaa enemmän, ohjaamme myös tarkistamaan ammattilaisen kanssa ravintoon liittyviä seikkoja, jos kehon aineenvaihdunta on huomattavasti muuttunut.”

Hello Me on kehotietoisuus- ja hyvinvointikeskus, joka sijaitsee Helsingin Kruununhaassa. Hello Me -tiimi koostuu taitavista Suomessa ja maailmalla kouluttautuneista terveydenhuollon ammattilaisista. Tarjontaan kuuluu niin perinteisen osteopatian ja hieronnan lisäksi lihaskalvohieronta, Rosen-metodi ja Body and Mind Balancing, jossa yhdistyy osteopatia tai hieronta tunnepuolen stressitilan tasapainottaminen kehon kautta.

Treenivinkki golfareille

  • Ennen kuntoilun aloittamista on hyvä tehdä alkulämmittely. Lihastonusta eli lihaksen jännitystilaa säätelevät pitkälti pintafaskiat eli kalvot, jotka kulkevat kaikkialla kehossa ihon alla. Faskian herättely ennen liikuntasuoritusta on erityisen tärkeää, jotta vältytään revähdyksiltä ja virheasennoilta.
  • Faskian käsittely pinnalta on helppoa; voit käyttää apunasi jokogolfpalloa tai luottokorttia. Vedä keyitä pintavetoja, ilman painetta luottokortin reunalla rapsuttaen pitkin jalkoja, käsivarsia ja niskaa. Jos vaatetus ei anna periksi ota käyttöön golfpallo ja hiero raajat kevyillä pyörityksillä ilman painetta kauttaaltaan ennen suorituksen aloittamista.
  • Laita golfpallo maahan ja hiero jalkapohjat kevyesti rullaten kauttaaltaan. Jalkapohjan kalvoston avauksen on todettu vaikuttavan yläkehon kiertoliikkeen suuruuteen.
  • Kalvojen herättelyllä varmistetaan, että kalvosto on aktiivinen ja viestittää hermoston välityksellä aivoille kehon sen hetkistä asentoa ja liikemahdollisuuksia. Se rentouttaa lihaksia ja valmistaa niitä suoritukseen.
  • Tämän jälkeen voit tehdä normaalit vartalonkierrot ja pienet kevyet venytykset ennen kentälle lähtöä.

 

”Kehonhuollon tärkeys kovaa harjoiteltaessa korostuu ja se on elinehto palautumisen ja kehityksen kannalta. Golfammattilaisena toispuoleisen liikkeen jatkuva tekeminen, pitkäkestoinen kävely ja mahdollisesti bägin kantaminen laittavat kropan koville. Siksi säännöllinen kehonhuolto ammattilaisen avulla on elinehto, jos haluaa pelata golfia terveenä vaikka 100-vuotiaaksi asti” – Patrick Roos, golfammattilainen

Kuvat: Vesa Kivinen