Ihanat naiset Vuosaaressa

Golfkauden 2016 FORE!-lehdissä esitellään uusi juttusarja, jossa julkisuudesta tutut henkilöt mittelevät golftaitojaan ammattilaisen kanssa. Maamme parhaimmistoon lukeutuva golfammattilainen Linda Henriksson haastaa jokaisessa tämän kauden numerossa julkkiksen leikkimieliseen Lin89da Shootout -golfkisaan. FORE! ja CaddieON vastaavat yhteistyössä tämän mielenkiintoisen juttusarjan tekemisestä. Toisessa kilpailussa Linda kohtaa Mira Kasslinin.


Aamuaurinko paistaa ja Vuosaaren kentällä on jo vilskettä. CaddieOn Shootoutin toisessa osassa golfammattilainen Linda Henriksson saa vastaansa kahdet olympialaiset kokeneen urheilijan. Lindan haastaa ex-ammattilaispyöräilijä Mira Kasslinin.  On aika päästää kaksi kaunista naista Vuosaaren väylille.

Teksti  Markus Lyyra ja Pauliina Virta    Kuvat Suvi Sievilä

Linda on juuri palannut kolmen viikon harjoitus- ja pelireissultaan ulkomailta. Viimeisin Ladies European Tourin eli LET:in osakilpailu Marokossa on hänen tähän mennessä paras tourin kilpailuista, sijoituksen ollessa hienosti jaettu 28.

”Tämä oli vasta kauden ensimmäinen kisani, alkuvuosi on ollut tähän asti pelkkää treenaamista”, kertoo Linda. ”Onneksi pian on taas seuraava kisa tiedossa.”

Mira saapuu Vuosaareen ihanan freesinä ja hymy kasvoilla.

”Rankka aamu, lähdin ihan tästä vierestä. Heitin lapset kouluun keskustaan ja ajoin takaisin.”

Kello on vasta puoli yhdeksän. Kuulumisten vaihtamisen jälkeen on CaddieON-palvelun esittelyn vuoro.

”Ei kyllä ole juuri mitään hajua”, tunnustaa Mira, kun häneltä kysyttiin, onko laite tullut jo entuudestaan tutuksi.

”Minkä maalainen tämä on?” CaddieON on täysin suomalainen. ”Tämä on sitten varmaan aika iso juttu?”

Mira kysyy laitteen hintaa ja toteaa, että tuotteen hinta-laatusuhde vaikuttaa olevan kohdillaan.

Laitteiden käyttö omassa sportissa on tuttua, vaikka hän ei kuitenkaan innostu liiasta statistiikasta.

“Nonni, eiköhän lähdetä”, tokaisee Mira hymy huulillaan ja alkaa venytellä hartioitaan. Nyt siis nokka kohti lähipelialuetta ja Miralle kaikki asetukset kuntoon CaddieON:iin.

5

CaddieON ”opettaa” puttaamaan samalla tyylillä

Käymme läpi CaddieON:in asetukset ja Mira sisäistää järjestelmän nopeasti. Hän näyttää luottavan TaylorMadeen mailavalintanaan, sillä valtaosa bägistä on tätä merkkiä. Bägistä löytyy myös Mizunon hybridiä, ja griinille työkaluksi Miralla on Wilson Staffin putteri.

Mailatunnisteet on nopeasti rekisteröity ja siirrymme tekemään puttiprofiilia. CaddieON:in kanssa pelaaja oppii tasaisemmaksi puttaajaksi, koska palvelu vaatii, että pelaaja on kertonut järjestelmälle, minkälainen puttityyli hänellä on.

Tämä jokaiselle golfarille ominainen ns. ”puttausprofiili” tallennetaan palveluun ja kun kentällä pelaaja puttaa samalla tyylillä, niin puttien tunnistaminen toimii hyvin. Puttaamisen tulee olla mahdollisimman samanlaista, jotta siinä voi kehittyä.

Naiset vaihtavat kilpakokemuksiaan puttiprofiilien luomisen ohessa. Linda kertoo rankimmasta golfkilpailusta, kun päivällä ei mihinkään saanut mennä yksin ja yöllä liikkuminen oli kiellettyä. Tähän Mira vastaa omilla muistoillaan.

”Vuoden 96 olppareissa miehet saattoivat minut joka paikkaan rynkyt käsissään. Jos oli vaaleat hiukset ja siniset silmät, niin ei ollut mitään mahdollisuutta liikkua yksin missään – edes päivällä.”

Miran puttiprofiilin luonti tulee kerralla kuntoon ja kaikki on valmista kierrosta varten. Päätämme kiertää rangen kautta, jotta Mirakin saa tuntumaa lyönteihinsä talven jäljiltä.

“Yhtään en ole kerennyt lyömään tänä vuonna.” Kysyimme Miralta, että se taitaa tarkoittaa sitä, että bisnekset menevät hyvin ja Mira vastasi hymyillen: ”Joo, se tarkoittaa just sitä.”

Linda katsoo vierestä, kun Mira lyö draiverilla ja toteaa. ”Hyvältä näyttää, ei taipumusta toistuviin virheisiin.”

“Pitäisi varmaan laittaa lippalakki, että näkisikin jotain, se on kuitenkin tällä tasolla niin tarkkaa”, vastaa Mira ja nauraa. “Meni miten meni, eteenpäin sanoi mummo lumessa.”

Mielettömän energinen ja hersyvä persoona tuo Mira. Loput pallot lyötyään Mira tokaisee: ”Eiköhän lähdetä pelaamaan!” Ennen kisaa naiset sopivat, että Mira saa kolme lyöntiä eteen joka reiälle. Tämä jälkeen hyppäämme autoihin ja kaasuttelemme kohti 16. väylää, koska olemme päättäneet pelata tänään väylät 16, 17 ja 18.

6

Aamuaurinkoa ja hyväntuoksuista golfia

Mira on aloittanut golfin peluun aktiiviurheiluaikoinaan harjoitusmatkalla Amerikassa.

”Silloin tuli golfattua. Amerikassa oli aina golfauto käytössä kierroksilla, joka oli pyöräilijälle, etenkin kaltaiselleni sprintterille ja lajin vaatimalle herkkyydelle ihan ehdoton juttu.”

Nykyään golf on Miralle harvinaista herkkua. ”Upea laji, mutta vie niin tuhottomasti aikaa, jota ei muutoinkaan meinaa olla.”

Kiireisen asunnonvälittäjän ja lapsiperheen äidin aikataulut ovatkin tarkkaan ennalta lukkoon lyötyjä. Tähänkin aamuun ajan varaaminen sai hänen aikataulunsa sekaantumaan ”totaalisesti”. TV:stä tutun Miran hyväntuulisuus kuitenkin tarttuu meihin muihin ja huomaamme hymyilevämme kilpaa.

Vuosaaren 16. väylä on varsin näyttävä. Se nimittäin lyödään kohti Pauligin kahvitehdasta, josta ilmoille lehahtava paahdetun kahvin tuoksu on huumaavan hyvä ja saa haikailemaan kupillisen perään.

Linda avaa ensin keltaisilta ja hänen draivinsa kaartaa nätisti yli 200 metriä päätyen keskelle väylää. Sitten on Miran vuoro punaisilta.

”Onhan mulliganit”, huikkaa Mira tiiboksista asettuessaan lyömään.

”Totta kai”, kuittaa Linda takaisin.

Mulligan tulee tarpeeseen, sillä ensimmäiseen lyöntiinsä tyytymätön pyöräilyn maailmanmestaruusmitalisti päättää näyttää meille todellisen draivaamisensa. Nyt pallo lentää matalana, mutta ottaa muutaman hyvän pompun sekä mainiot rullit ja vierii aivan Lindan pallon lähelle.

CaddieON näyttää mitat molempien lyönnille: Linda 220 metriä ja Mira 163 metriä. Miran lyödessä kakkoslyöntiään näemme, kuinka kuiva kenttä todella on. Pallo rullii hidastakin vauhtia ainakin 30 metrin matkan ennen putoamistaan griinibunkkeriin.

Linda lyö tyynen rauhallisesti oman lähestymislyöntinsä pariin metriin lipusta hyvälle birkkupaikalle. Miran ensimmäinen lyönti bunkkerista epäonnistuu ja pallo vain siirtyy hiekalla eri paikkaan.

Mira lohkaisee Southparkia siteeraten, että ”there’s sand in the…”. Sen ymmärtää ken ymmärtää, mutta meitä naurattaa. Toinen lyönti tuo Miran griinille ja kolmella putilla maaliin. Linda missaa birkkuputtinsa, mutta tekee varman parin. Ensimmäisen reiän jälkeen tilanne on 1-0 Lindalle.

1

”Happea, vihreää ja metsää”

Koko kansan tietoisuuteen Mira Kasslin on tullut TV-esiintymistensä kautta. Ensin Diili-ohjelma (jonka Mira voitti) ja sittemmin sisustus- ja asunto-ohjelmat tekivät hänet meille tutuksi. Omassa ”Mira ja miljoonakodit” -ohjelmassaan hän möi arvokiinteistöjä suomalaisille ja hänestä välittyi kuva raudanlujana kiinteistöalan ammattilaisena.

Miran henkilökohtaisesti tavatessaan kuva business-ammattilaisesta vain vahvistuu, joskin hänen hersyvä huumorintajunsa sekä positiivinen asenteensa tuovat TV:stä tuttuun hahmoon mukavaa lisäväriä. Mira kertoo, ettei hänellä juuri nyt ole suunnitteilla TV-hommia, sillä ajan hengessä TV-kanavat hakevat pelkkää viihdettä ohjelmistoihinsa eikä viihde ole Miran juttu.

”Se on huonoksi bisnekselle, jos imagosta tulee liian viihteellinen”, Mira selittää. Golfista Mira kertoo pitävänsä juuri sen antamien haasteiden vuoksi. Ulkoilmassa sisätyön vastapainoksi viihtyvä Mira kertookin nauttivansa golfkentällä liikkumisesta, sillä ”vihreää ja metsää” hän rakastaa. Mikään haahuilija Mira ei golfkentällä kuitenkaan ole, sillä urheilullisuus näkyy Miran tavassa pelata.

”Hyvällä sykkeellä kierros läpi, oli se sitten 9 tai 18 reikää. Näin golf toimii myös hyvänä peruskuntotreeninä”, Mira lisää.

Väylä numero 17 on keskimittainen par 3, Lindalla keltaisilta 154 metrinen ja Miralla punaisilta matkaa lipulle on 132 metriä. Lindan lyönti on selvästi kunnossa ja alkuvuoden tiukka harjoittelu näkyykin tuloksissa. Avaus suoraan griinille 4,5 metrin päähän lipusta. Miran harmiksi hänen avauksensa on toppi ja lentää väylän alkupään raffiin. Seuraava lyönti lennättää pallon keskelle väylää, josta Mira nostaa pallon tyylikkäästi wedgellä griinille.

Pitkä putti vie pallon metrin päähän lipusta, josta kuitenkin vielä kaksi puttia ennen kuin pallo kolahtaa kuppiin. ”Näköjään se on kolmen putin päivä”, Mira naurahtaa nostaessaan palloaan reiästä. Linda puttaa neljä ja puoli metrisen birdieputtinsa, joka kuitenkin menee hiuksen hienosti reiän ohi. Tuloksena par ja tilanne 2-0.

Vuosaaren kenttä on upeassa kunnossa, niin väylät kuin griinitkin. Ei uskoisi, että on vasta toukokuu ja suomalainen golfkenttä on näin hyvässä lyönnissä. Helppoutta peliinsä hakeville alkukesä on etenkin täällä Vuosaaressa otollista peliaikaa, sillä kentän kuuluisa meriheinäkasvillisuus on tällöin vielä varsin lyhyttä.

Kenttä itsessään tarjoaa kuitenkin riittävästi haastetta, olemmehan linkshenkisellä kentällä, jossa ei-niin-suoraan-lyödyt -lyönnit helposti päätyvät naapuriväylille.

Viimeinen eli 18. väylä on keltaisilta vajaa 400-metrinen par 4 ja Linda avaa oman draivinsa – kuinkas muutenkaan – keskelle väylää. Lindan vinkkien avulla Mirankin avaus lähtee rennosti ja kaartaa hienosti keskelle väylää. Hyvä Mira!

Tarkastamme CaddieON:ista avauksen kantaneen tasan 160 metriä. Miran pallo jää niin hyvin makaamaan väyläruohoon, että hän päättää jatkaa lyömistä draiverilla. Haastava lyönti, jota seuraa muutama epäonninen lähestymislyönti ja niiden seurauksena Miran pallo löytää itsensä väylän edessä sijaitsevasta bunkkerista.

Linda lyö oman pallonsa vähän liiaksi vasemmalle ja se päätyy rullimaan Miran seuraksi samaan bunkkeriin. Golf on seurapeli. Yhdellä pois bunkkerista ja kolme puttia – Mira pitää 3-putin linjansa loppuun asti. Linda selviää myös yhdellä griinille ja tekee myös viimeisellä parin.

Takanamme ei näy muita pelaajia, joten päätämme hieman hassutella kuvaajalle. Sankarittaremme makaavat pitkin pituuttaan griinillä ja puhaltelevat kilpaa palloja reikään.

”On muuten vaikeaa puhaltaa, kun samalla naurattaa. Tässä lajissa voittaa se, jonka pokka pitää”, Mira sanoo pidätellen nauruaan ja puhaltaessaan pallonsa kuppiin. Tämän kisan ex-pyöräilijä, nykyinen kiinteistökuningatar, voittaa 1-0.

2

”Intohimo elämään säilytettävä”

Kiitämme Miraa osallistumisesta kisaan ja jäämme juttelemaan vielä hetkeksi Miran suomalaisittain ainutlaatuisesta pyöräilijän urasta. Nuori Mira Kasslin polki aikoinaan itsensä kaikkien urheilua seuraavien tietoisuuteen saavuttaen Suomen pyöräilyhistorian ensimmäiset arvokisamitalit 90-luvun puolivälissä.

Uransa huipulla Mira joutui kuitenkin vakavaan auto-onnettomuuteen, josta selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä. Viimeistään tämän jälkeen hän osoitti sitkeytensä palaamalla vielä seuraavana vuonna tositoimiin sekä myös Sydneyn olympialaisiin.

Jo nuoresta itsensä pyöräilyllä maailmalla elättänyt Mira kertoo saaneensa ammattilaisurheilijan elämästään sellaista oppia elämälleen, ettei hän enää pelkää mitään.

”Ei epäonnistumista saa pelätä, sillä vain yrittämällä voi saavuttaa jotain”, Mira sanoo ja lisää vertauksen nykytyöhön ja aiempaan työhönsä urheilijana.

”Kiinteistönvälittäjän työ on kuin kestävyyttä vaativa sprinttilaji, joka antaa kicksejä molempiin suuntiin. Se on puurtamista, jossa sitkeät palkitaan, ennemmin tai myöhemmin – ihan niin kuin urheilussa.”

www.caddieon.com