Pelurit olympialaisissa

Timo Rauhala on golfvalmentaja ja ajattelija. Hän on toiminut pitkään lukuisten tour-pelaajien, mm. Mikko Ilosen valmentajana. Rauhala on vetänyt harjoituksia myös Rioon valmistautuvalle olympiaryhmälle.

Teksti TIMO RAUHALA   Kuva SAMI VÄLIKANGAS


Noin 45 vuotta sitten aloittelin golfaamaan Lahden Mukkulan kentällä. Muistan sen, kuinka komealta tuntui, kun olympiavoittaja Viki Kankkonen järjesti meille kisoja. Olen aina urheillut hyvin monipuolisesti ja olen aina kunnioittanut menestyneitä urheilijoita isosti.

Joskus myöhemmin innostuin hetken kisaamaan golfissa isolla innolla. 25 Vuotta sitten alkanut valmentajan urani on avannut minulle ovet lajin maailmaan. Kokemusten myötä olen saanut pienen käsityksen siitä, miten kova lajimme on. Kaikki lajit ovat kovia ja vaativia, mutta ruuhka menestyjien takana on lajissamme poikkeuksellisen suuri. Silti maailmalla on jaksettu spekuloida sillä, onko golf ylipäätään urheilua ja pitäisikö lajin päästä olympialaisiin.

Olympialaiset ovat kuitenkin iso mahdollisuus, koska kisojen aikana golfia tulee seuraamaan niin paljon ihmisiä, jotka muuten jättävät lajin rauhaan.

Golf näkyy uusissa maissa ja kanavilla, jotka näkyvät vapaasti kaikille. Tässä piilee lajimme mahdollisuus tehdä itselleen paljon hyvää olympialaisten myötä. Itse uskon vakaasti, että golfilla on paljon annettavaa tuleville kisoille ja itse turnaus voi olla yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista Riossa.

Miten meillä Suomessa on mennyt uuden haasteen edessä?

Olen itse saanut vetää olympiatreenejä pelaajille, joilla on vahva tour-status. Treenipäivät ovat olleet antoisia, mutta emme ole niissä keskittyneet olympialaisiin vaan olemme pyrkineet niiden kautta tukemaan pelaajien valmistautumista tuleviin kiertueiden kisoihin.

Itse olympialaisista puhuminen on tähän asti aiheuttanut enemmän energian laskua kuin innostusta. Tästä huolimatta pelaajat odottavat kisoja innolla. Heillä on vain niin paljon muuta mielessä, etteivät jaksa erikseen innostua säätämään olympialaisista.

Tulevassa Rion kisassa ja siihen valmistautumisessa on erityispiirteitä, jotka ovat aiheuttaneet paljon ihmettelyä tour-pelaajien keskuudessa. Lajin tuleminen takaisin olympiaohjelmaan avasi golfliitoille ovet tour-pelaajien maailmaan.

Tässä kommunikoinnissa on ollut luonnollisesti kehitettävää niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Pelureille on tullut tunne, että olemme yhtäkkiä takaisin amatöörimaailmassa, jossa on erilaisia johtajia ja hallituksia, jotka tekevät ratkaisuja pelureiden asioista.

Pelurit ovat tiensä valinneet eivätkä millään siedä sitä, että jotkut ulkopuoliset sanelevat heille ehtoja, jotta he saavat pienen tuen golftoimintaansa. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin kyse on vain kommunikointitaidoista sekä tekijöiden ja lajin kunnioittamisesta.

Minun oma ajatukseni on, että olympialaiset ja golfin pääseminen mukaan kisoihin antavat ison mahdollisuuden lajille kehittää omaa toimintaansa. Uskon, että seuraavan olympiadin aikana Suomessa on jo osattu yhdistää laji niin hienosti, että kokeneiden pelaajien ja valmentajien tieto ja taito lajista välittyy aidosti nuoremmille pelaajille ja valmentajille.

Emme enää puhu liitosta tai PGA:sta vaan keskitymme kehittämään omaa lajiamme urheiluna. Tavoittelemme parasta mahdollista ilmapiiriä koko golfiin ja unohdamme asiat, jotka aiheuttavat närkästystä tekijöissä. Tämä tarkoittaa sitä, että rakas lajimme siirtyy heittämällä modernin ammattiurheilun pariin.

Johtajat vastaavat johtamisesta ja luovat mahdollisuuksia, valmentajat, fysiot ja muut tukihenkilöt vastaavat omista tehtävistään, pelaajat vastaavat elämästään, harjoittelustaan ja pelistään sekä järjestöihmiset luovat toiminnalle edellytyksiä. Selkeiden vastuiden kautta eri toimijat alkavat luottamaan toisiinsa ja alkaa syntyä positiivista energiaa, joka johtaa menestykseen. Tästä energiasta ja menestyksestä saavat osansa kaikki suomalaiset golfarit tasosta huolimatta.

Urheilu ja golf ovat iloisia asioita, ja olympialaiset aiheuttavat meille urheiluihmisille hienoja tuntemuksia. Tulee olemaan hienoa seurata pelureitamme Rion kisoissa. Tilanne on uusi ja jännittävä kaikille osallistujille.

”Pöljien päivien” osuessa kohdalleen Suomi-pelaajilla on mahdollisuus vaikka mihin. Tulee olemaan jännittävää nähdä, millaista spekulointia kisasta ja pelaajista käydään, kun kisat lähestyvät. Toivottavasti pelaajamme saavat ajatuksensa vahvaksi tulevissa kisoissa ja saavat menestyksestä voimaa Rion valloitukseen.