Economist haluaa ennustaa voittajat

Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Apinatkin ennustavat osakursseja yhtä hyvin kuin korkeasti palkatut analyytikot, mutta golfissa voittajien ennustaminen se vasta vaikeaa on. Kun Jordan Spieth oli hankkinut viiden lyönnin johdon huhtikuussa Mastersin viimeisen kierroksen takaysille, harva epäili, ettei hän uusisi viime vuoden voittoa.

Mutta Spieth romahti kuitenkin eeppisesti; teki bogit 10. ja 11. rei´illä ja sitten neljä yli 12. reiällä. Lopulta melko tuntematon englantilainen Danny Willett voitti ensimmäisen majorinsa.

Maailman johtava talouslehti Economist esitteli British Open -viikolla ensimmäistä versiota EAGLE:sta (the Economist Advantage in Golf Likelihood Estimator). Golfkauden 2016 alku oli ollut Economistin mielestä täynnä epätoivoa, ei riemua. Toimituksen historiasta ja tilastoista kiinnostunut ”golfosasto” halusi selvittää, oliko Spiethin romahdus yksi lajin kaikkien aikojen shokeista.

Taloustoimittajia kun olivat, he etsivät vastausta tilastoista, mutta eivät ”suureksi hämmästyksekseen” löytäneet dataa, jonka perusteella olisi voinut matemaattisesti ennustaa joka hetki kisan aikana kunkin pelaajan mahdollisuuden voittaa. Pettynyt golfosasto päätti asiantuntijoiden avulla tehdä sellaisen itse. British Openin jälkeen Economist esitteli EAGLE:n ennusteiden osumatarkkuuden kymmenen parhaan osalta.

EAGLE onnistui parhaiten ennustamaan voittaja Henrik Stensonin sijoituksen. Tarkkuudessa jäi paljon toivomisen varaa, mutta ei toimituksen rohkeudessa kertoa tulos. Stensonin arvioitiin sijoittuvan viidenneksi. Vuodesta 2001 pelattujen majorien 440 000 reiän tuloksiin kehitetty malli sijoitti toiseksi tulleen Phil Mickelsonin 17:ksi, ja kolmannen J.B. Holmesin 24:ksi. Kahdeksas Bill Haas olisi EAGLE:n mukaan ollut 114. ja yhdeksättä jakanut Dustin Johnson toinen.

Ennustaminen pysyy vaikeana 

Economist sai lohdutukseksi selville, että Spiethin romahdus ei ollut ”golfhistorian shokeeraavin”, kuten ESPN:n toimittaja väitti. EAGLE:n perusteella se ei ollut edes vuosikymmenen pahin. Adam Scottilla oli 2012 British Openissa neljän lyönnin johto ja neljä reikää jäljellä. Voiton todennäköisyys oli 98,6 prosenttia, mutta ”jotenkin hän onnistui romahtamaan.” Spiethin voittoennuste Mastersissa oli 95,5 prosenttia.

Economist ei suosittele EAGLE:n käyttöä vedonlyönnissä. Lehden mukaan EAGLE voi, toisin kuin Las Vegas, ennustaa miksi jotakin tapahtuu, ei pelkästään mitä. 440 000 reiän lisäksi systeemi arvioi kunkin pelaajan taitotason jokaisella reiällä, laskee todennäköisyyden, jolla pelaaja pystyy pelaamaan eri tuloksia kullakin reiällä ja saatujen todennäköisyyksien mukaan simuloi kaikki mahdollisuudet 10 000 kertaa. Pelaajien voiton mahdollisuudet lasketaan kunkin pelaajan simuloinnissa voittamien reikien perusteella. Economist myöntää ennustamisen olevan vaikeaa, mutta lupaa ”kehittää EAGLE:sta paremman”.

Teksti: Fore!:n toimitus

Kuvat: All over press