CaddieON shootout: Linda vs. Tami – Kaunotar ja herrasmies

Golfkauden 2016 FORE!-lehdissä esitellään uusi juttusarja, jossa julkisuudesta tutut henkilöt mittelevät golftaitojaan ammattilaisen kanssa. Maamme parhaimmistoon lukeutuva golfammattilainen Linda Henriksson haastaa jokaisessa tämän kauden numerossa julkkiksen leikkimieliseen Lin89da Shootout -golfkisaan. FORE! ja CaddieON vastaavat yhteistyössä tämän mielenkiintoisen juttusarjan tekemisestä. Ensimmäisenä Linda kohtaa Juhani ”Tami” Tammisen.

Aurinko helottaa kirkkaan siniseltä taivaalta ja kenttä edessämme kiiltää kylmän aamun huurteisuudesta johtuen erittäin kauniisti. On tiistaiaamu ja olemme Tapiola Golfin kentällä aloittamassa CaddieON Shootoutia.

Teksti  Markus Lyyra ja Pauliina Virta    Kuvat Suvi Sievilä


”Jokohan se Tami on tullut? Hänet ainakin erottaa joukosta pukeutumisen perusteella.”

Aivan oikein, Aurinkokuningas saapuu tyylilleen uskollisena värikkäästi pukeutuneena.

Toisaalta kiekkolegenda Juhani Tammisen huomaa kyllä muutenkin. Tami ottaa kaikki vastaan herrasmiehen elkein, kätellen sekä halaten. Golfammattilainen Linda Henriksson saa päivän ensimmäisen punan poskilleen, kun kiekkoviisas lohkaisee: ”Kaunista naista tulee aina tervehtiä halaamalla.”

Lienee Aura Golfin etikettiä, myhäilen.

Kenttämestari on ohjeistanut, ettei kentälle saa mennä ennen kello kymmentä. Pakkasta on ollut yöllä ja kellon ollessa puoli kymmenen ei vielä montaa plusastetta ole. Griinit kimaltelevatkin vielä jäähileessä.

”Hieno keli”, toteaa Tami. ”Ei tule ainakaan liian hiki.” Jonka jälkeen hän kohdistaa katseen Lindaan. ”Mitä nyt korkeintaan rupeaa kuumottamaan, kun saa aloittaa aamun golfin merkeissä näin kauniin naisen kanssa.”

Linda katsoo jääkiekkoleijonaa silmiin ja naurahtaa. Tami tarjoaa nyrkkiään ja kopauttaa Lindan nyrkkiä – päivän ensimmäiset ”kivet” on heitetty.

Tami on oiva valinta Lindan ensimmäiseksi haastajaksi. Hänen ensimmäiset pallot on lyöty taivaalle jo kauan ennen Lindan syntymää ja tasoitus on vieläkin lähes singelitasolla. Pelimuodoksi sovitaan reikäpeli ja Tami saa yhden lyönnin jokaiselle reiälle eteen.

”Se riittää kyllä”, mies toteaa ja hörppää kahvia.

2

Tami luottaa dataan valmennustyössä

Kilpailu pelataan CaddieON golfranneke kädessä, joten pelaaminen kentällä rekisteröityy kaikilta osin. Ainakin faktat pelistä on tarkasti tiedossa jälkipelejä varten. Linda on jo vakiintunut CaddieON:in käyttäjä, mutta Tamille laite ei ollut tuttu. Seuraavaksi käymme yhdessä läpi laitteen toimintaa. Ainakin draivien mitat tuntuvat Tamia kiinnostavan.

”Ai suomalainen keksintö?” Kokeneen koutsin mielenkiinto laitetta kohtaan herää viimeistään siinä vaiheessa, kun tulee puheeksi datan hyödyntäminen pelisuoritusten parantamiseksi.

”Mun perusprinsiippeihin valmennustyössä on aina kuulunut practice – perform – analyze – improve. Ja tää on just siihen juttuun”, Tami innostuu jo silminnähden. Kivet – kops, päivän toiset ja ei varmaankaan viimeiset.

Seuraavaksi kiinnitämme Tamin mailoihin CaddieON mailatunnisteet. Kiekkolegendan bägistä näyttää löytyvän aika monta mailaa. Mies nostaa muutaman mailan sivuun ja kertoo ettei aio pelata niillä. ”Ne nyt vaan on siellä.”

Hyvä, koska mailatunnisteita onkin vain sallittuihin 14 mailaan ja yksi varanasta. Mailatunnisteiden kiinnitys onnistuu helposti ja Tami oppii sujuvasti ”tägäämisen” eli kuinka mailatunniste näytetään rannekkeelle yhteyden muodostamiseksi. Sama juttu tulee toistumaan kentällä ennen jokaista lyöntiä. Linda ohjeistaa, että kannattaa opetella tägäämään maila jo silloin, kun sen ottaa bägistä, jolloin siitä tulee nopeasti tapa ja sitten voi keskittyä vaan olennaiseen.

Tami toimii kuin Pavlovin koira, ottaa mailan bägistä ja tägää. Aurinkokuninkaalla on hymy herkässä. Kops, kivet vähintäänkin kolmannen kerran ja Tami iskee samalla silmää Lindalle. Pelimies on pelimies.

Seuraavaksi lähdemme harjoitusviheriölle tekemään puttiprofiilia eli kertomaan järjestelmälle minkälainen on pelaajan ns. default-putti. Näin systeemi osaa tunnistaa sen myös griinillä. Normilyönnissä CaddieON tunnistaa svingin lyönniksi automaattisesti mailan kopsahtaessa palloon, mutta puttauksen tunnistaminen lyönniksi on kertaluokkaa vaikeampaa. Tähän ratkaisuksi entiset Nokia-insinöörit ovat kehittäneet puttiprofiilin, koska jokaisella golfarilla putin tulisi aina toistua samanlaisena.

Saamme puttiprofiilit viidessä minuutissa onnistuneesti luotua ja huomaamme samalla, että väylät alkavat sulaa auringon lämmöstä. Ilma on toki edelleen viileä, mutta aurinko paistaa niin voimakkaasti, että sen jo tuntee lämpönä selässä.

Ei kun pelaamaan!

4

Ammattilaiset viihtyvät toisensa peliseurassa

Linda on jo etukäteen päättänyt kilpailuun kuuluvat reiät. Tänään pelataan Tapiolan etuysin kolme ensimmäistä reikää; ensin tulee par 5, jonka jälkeen par 3 ja viimeisenä pelataan par 4. Kilpailu on siis vain kolmen reiän mittainen, joten jo heti alkuun on oltava skarppina.

Kävellessämme ykköstiille Tami kertoo pelaavansa paljon sekä kotimaassa että maailmalla, joskin paljon vähemmän kuin aikaisemmin. ”Golf on perheemme ykkösharrastus ja vaimon kanssa pelaamme paljon.”

Tami on myös hyvin kiinnostunut siitä, kuinka ammattilaisgolfari pystyy ammattiaan Suomessa harjoittamaan. Linda kertoo sen olevan haastavaa ja naisille vielä jopa haastavampaa kuin miehille, koska niin sponsori- kuin palkintorahojakin on naisille huomattavasti vähemmän jaossa.

”Tsemppiä Linda rutosti vaan”, Tami sanoo kannustavasti ja kopsauttaa taas yhdet kivet ykköstiille saavuttaessa.

Linda antaa kohteliaasti vieraan lyödä ensiksi avauslyönnin. Se mitä siitä seuraa, saa hetkeksi pulssimme kohoamaan. Tamin draivi lähtee samaan tapaan kuin HIFK:n vuoden 1974 kultajoukkueen ykkösketjun hyökkääjän kuuluisat lämäritkin eli liikkuvat taakse ja BOOM!

Vahingokseen lyönti suuntautuu kohti väylän oikeaa reunaa. Juuri sitä reunaa, johon videokuvaajamme on parkkeerannut autonsa, ja jossa hän parhaillaan seisoo ohjaamassa helikopterikameraansa.

”Viuuuuuh!” Tamin avaus lentää arviolta parin metrin päästä kameramiehemme pään yläpuolelta meidän samanaikaisesti yhteen ääneen huutaessa forea. ”Osuvasti tässä huudamme tilaisuutemme isännän nimeä”, Linda hymähtää, ja johon Tami toteaa, että ”eihän se mennyt edes läheltäkään.”

Tamin avaus on raffissa ja tarkalleen 192 metrin mittainen, jonka toteamme CaddieONista jälkikäteen. ”Pelissä ollaan!” Tami huikkaa Lindan kurottaessa painamaan tiitä maahan. Lindan avaus menee suunnitellusti keskelle väylää, juuri väylän oikealle kaartavaan taitoskohtaan, 218 metriä. Linda oli niin keskittynyt lyömiseen, ettei meinannut kuulla Tamin kohteliaisuutta, joka liittyi taas ammattilaisemme kauneuteen. Hän kiittää kohteliaasti, kun pari lähtee kävelemään kohti palloja. Tamin oikea nyrkki tuli taas esiin – kops -, nyt ei pysytä enää laskuissa.

Lindan kakkoslyönti onnistuu ja hän saa pallon lentämään ihan griinin eteen. 171 metriä mailavalinnan ollessa puu-5. Tamilla sen sijaan on haastavampaa. Hänen jatkolyöntinsä 4-hybridillä karkaa oikealle ja päätyy griinin etuoikealle 70 metrin päähän lipusta.

_DSC3840

Tami pysyy kylmän rauhallisena

Tästä alkaakin Aurinkokuninkaan bunkkeriseikkailu hänen lyödessään kolmannen lyöntinsä suoraan griinin edessä olevaan bunkkeriin. Neljäs lyönti olisi jo saattanut monen golfarin päästämään suustaan ärräpäitä, sillä se menee griinin yli päätyen vuorostaan viheriön takana olevaan bunkkeriin. Tami on kuitenkin kylmän rauhallinen enkä ainakaan kuule hänen sadattelevan. Seuraavan lyöntinsä hän saa nostettua bunkkerista griinille, 9 metrin päähän reiästä. Siitä vielä tarkka putti 30 sentin päähän – se on annettu. Linda chippaa griinille ja pallo jää 1,5 metrin päähän. Birkkuputti tarkasti sisään. Lin89da 1, Aurinkokuningas 0.

Matkalla kakkoselle Tami heittää takin päältään ja kirpeästä ilmasta huolimatta hän aikoo pelata vain kevyessä villapaidassa. Lindalla on päällä useampi kerros vaatteita ja huomaan hänen silti hieman hytisevän. Ihmekös tuo, auringonpaisteesta ja sinitaivaasta huolimatta ilman lämpötila ei ole aamusta nimeksikään lämmennyt ja on edelleen lähellä nollaa.

”Ei pelimiestä palella”, Tami sanoo Lindalle ikään kuin lukien hänen ajatuksiaan, ja tokaisee vielä perään: ”Kaunis nainen vierellä aina lämmittää mukavasti.” Nyt olisi kyllä kivien paikka, mutta Tamin nyrkki pysyy vielä hetken poissa.

Linda avaa rautaseiskalla, mutta päätyy ikäväkseen bunkkeriin. Tämä Tapiolan lyhin parkolmonen on griinin edustalta kunnolla hiekkaesteillä miinoitettu. Tami avaa hivenen vasemmalle missaten viheriön, mutta myös bunkkerit. Linda lyö kauniin svingin bunkkerista ja päätyy noin 2,5 metrin päähän lipusta.

Tamin chippi vähän epäonnistuu ja jää puolitiehen matkallaan lipulle, joten hän jatkaa vielä puttaamisella. Moninkertaisen SM-liigan edeltäjän eli SM-sarjan maalipörssin voittajan tarkkuudella mies lyö pallonsa alle parinkymmenen sentin päähän reiästä ja se on annettu. Jotta Linda voittaisi tämän reiän, hänen onkin nyt saatava puttinsa sisään. Hänestä huomaakin jo pienen jännittyneisyyden.

Rennosta putista tuleekin yhtäkkiä paljon haastavampi. Jo lyönnin lähtiessä näkee sen voiman olevan kohdillaan ja pallo lähteekin hyvin kohti reikää – mutta vain päätyäkseen kupin reunoja hipoen sen ohitse. Tamista näkee saman tien, että hän tiedostaa tasoittaneensa juuri pelin.

”Game changer”, Tami sanoo ja tarjoaa nyrkkiään – kops. Tilanne on nyt tasan: Lin89da 1, Aurinkokuningas 1.

_DSC3778_2

Tapiola Golfin väylä numero kolme on 287-metrinen parnelonen, jonka avauslyönnin onnistumista vaikeuttaa keskelle väylää sijoitettu suhteellisen suuri väyläbunkkeri. Linda ja Tami tarkastavat etäisyyden väyläbunkkeriin CaddieONista (se on 180 metriä tiiauspaikalta).  Molemmat päättävät kuitenkin lähteä rohkeasti liikkeelle ja kaivavat bägistä draiverit esiin.

Linda lyö ensin ja pallo menee väyläbunkkerin yli sen vasemmalle puolelle. Tamin lyönti on kuin toisinto hänen avauksestaan ykkösellä, paitsi että tällä kertaa videokuvaajamme on osannut paremmin varautua eikä ole linjalla. Toteamme ettei kumpikaan lyönyt väyläbunkkeriin, joka vaatii ehdottomasti taas yhdet kivet – kops.

Lindan avauslyönti oli tasan 200 metriä, joten hän jatkaa lähestymislyöntinsä pitcherillä. Lyönti onnistuu mukavasti ja pallo menee suoraan griinille 8 metrin päähän lipusta. Tamikin lyö hyvän lähestymisen, valitettavasti kuitenkin hänen rauta-7 -lyöntinsä menee pari metriä liian pitkäksi. Paikka griinin reunalla on kuitenkin putattavissa ja Tami napauttaakin 20 metrisen puttinsa kolmeen metriin reiästä. Hyvä Tami!

Lindan putti menee melkein kuppiin, mutta pariin on kuitenkin tyytyminen. Tami on kiinni voitossa, mikäli hänen kolmemetrinen puttinsa nyt uppoaa. Mitä tekee kiekkolegenda, onko se ”high risk, high reward?”

Tami osoittautuu kuitenkin todelliseksi herrasmieheksi ja puttaa par-puttinsa reiän viereen tehden bogeyn, joten tuloksena on siis tasapeli. Kättelyt päälle sekä kunnon tuuletus – ensimmäinen FORE!n CaddieON Shootout -kilpailu on onnistuneesti ohi.

Lisäksi pakolliset viimeiset kivet Don Tamin kanssa ennen kuin lähdemme suuntaamaan takaisin klubitalolle. Pelaajat odottavatkin jo mielenkiinnolla tarkastelua CaddieONin pelaajaportaalista, johon kaikki statistiikka päätyy.

”Hmm, sen ykkösen birdien voisi vaikkapa jakaa karttakuvana Instassa”, toteaa Linda hymyillen.

_DSC3895_2


3

JUHANI TAMMINEN

Juhani ”Tami” Tamminen (s. 1950) on jääkiekkovalmentaja, jolla on takanaan menestyksekäs ura myös jääkiekkoilijana. Tamminen toimii myös luennoitsijana, jääkiekkoasiantuntijana ja on kirjoittanut useita kirjoja. Suomen Jääkiekkoleijona numero 79 ja Leijonien ex-kapteeni on koulutukseltaan liikunnanopettaja, mutta on toiminut 1980-luvulta lähtien pääasiassa valmentajana.  Hän on luotsannut urallaan mm. Sveitsin ja Ranskan jääkiekkomaajoukkueita. Ranskan valmentajana Tukholman MM-turnauksessa Tamminen sai lempinimen Aurinkokuningas, joka on sittemmin jäänyt elämään. Valmentajana Tammisen parhaita saavutuksia on Ranskan vieminen puolivälieriin 1995 MM-kisoissa, Oulun Kärppien nosto SM-liigaan kauden 1999–2000 päätteeksi sekä Vaasan Sportin Mestis-mestaruus kaudella 2008–2009.

_DSC4093

LINDA HENRIKSSON

Linda Henriksson (s. 1989) on suomalainen golfammattilainen, joka aloitti lajin jo 8-vuotiaana. Tuolloin vielä muut harrastukset kuten jalkapallo, yleisurheilu sekä pianon soitto ja baletti olivat kiinnostavimpia, kunnes 11-vuotiaana Linda aloitti harjoittelun lajin saloihin isoveljien pelaamisen ja menestyksen innoittamana. Nuori juniori menestyi hyvin eri juniorisarjoissa. 14-vuotiaana Linda meni lukioon Kuortaneelle, jonka jälkeen hän aloitti jatko-opinnot yliopistossa Ruotsin Halmstadissa. Opiskelu Halmstadissa mahdollisti aktiivisen treenaamisen lajin parissa. Ammattilaiseksi Linda siirtyi 2011 edustettuaan sitä ennen Suomea useissa kansainvälisissä kilpailuissa, mm. MM-kisoissa 2008 ja 2010. Kaudelle 2016 Linda ei onnistunut hankkimaan täyttä pelioikeutta Ladies European Tourille, mutta pelaa silti LET:llä kymmenkunta kilpailua tänä vuonna.


CADDIEON – Suomalainen golfinnovaatio

CaddieOn ranneke kopio

Tallentaa automaattisesti pelikierroksen kenttäkarttanäkymänä

Kerää automaattisesti tiedot lyönneistä tallentaen lyöntipaikan ja -alustan sekä käytetyn mailan

Laskee lyöntien pituudet ja tietää millä mailalla ne on lyöty

Kirjaa tuloskortin automaattisesti puolestasi

Luo automaattisesti tilastot pelistäsi

CaddieON koostuu

1) Älypuhelinsovelluksesta

2) Golfrannekkeesta

3) Mailoihin kiinnitettävistä tunnisteista

Hyödyt pelaajalle

+ Näe vahvuutesi ja tiedä mitä osa-aluetta harjoitella kehittyäksesi

+ Karttapohjainen etäisyysmittari kierrokselle mukaan

+ Automaattinen pelipäiväkirja netissä

Yli 30 000 kentällä toimivan CaddieON-sovelluksen saa ladattua ilmaiseksi AppStoresta ja Google Playsta. CaddieON golfrannekkeen saa ostettua verkosta osoitteesta kauppa.caddieon.com tai asiantuntevista golfliikkeistä.

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia

Comments are closed.