30 vuotta golfia Lohjalla – St.Laurence Golfin matka jatkuu vakaana

Jälkikäteen arvioiden voi hyvällä syyllä sanoa, että St.Laurence Golf lähti jo 30 vuotta jatkuneelle golftaipaleelle suotuisissa tunnelmissa. Yhtiön vahvaksi taustavoimaksi tuli silloinen monialayritys Lohja Oy, joka omisti laajan noin 150 hehtaarin suuruisen maa-alueen Gunnarlasta, nykyisten kenttien paikalta.

Kun St.Laurence Oy:n taustalla oli tunnettu suuryritys, myös liikkeelle päästiin joutuisasti. Entisen maitotilan laitumet muuttuivat golfkentäksi. Kesällä 1990 avattiin Kalkki-Petterin ensimmäiset yhdeksän väylää.  Vuosien saatossa Kalkki-Petteri sai seurakseen Pyhä Laurin ja uusimpana tulokkaana kuuden väylän par3 -kentän.

Lohja Oy:tä ei enää ole, mutta St.Laurence Golf, niin yhtiö kuin seura, tunnetaan laajalti suomalaisessa golfperheessä. 

Kentät palvelevat sekä klubipelaajia, että ammattilaisia. Gunnarlan maisemissa on pelattu Challenge Tourin osakilpailu vuonna 2008, kesällä 2017 tyttöjen EM-kisat järjestettiin Lohjalla, ja tänä kesänä parhaat eurooppalaiset midi-pelaajat mittsivat taitojaan Kalkki-Petterin väylillä.

St.Laurence Oy:n ja Ry:n toiminnassa alusta lähtien mukana ollut seuran kunniajäsen Sakari Linna kiittelee reilut 30 vuotta sitten Lohjalla tehtyjä päätöksiä.

-Tuolloin Suomessa vallitsi todellinen golfbuumi, ja kenttiä suunniteltiin ja rakennettiin eri puolille maata. Moni hanke lähti liikkeelle lähestulkoon pelkän innostuksen siivittämänä, mutta Lohjalla tukena olivat myös talouden realiteetit. Iso kansainvälisesti tunnettu yritys antoi uskottavuutta hankkeelle ja se loi hyvän pohjan St.Laurence Golf Oy:n alkutaipaleelle.

-Tällä hetkellä yhtiön talous on vakaalla pohjalla. Olemme lähes velaton yhtiö ja omistamme maat, joilla golfkentät sijaitsevat, Sakari Linna sanoo.

Kuriakin on tarvittu

Myötäisten tuulten puhaltaminen vaatii myös hyvää johtajuutta. Myös tässä suhteessa St.Laurence  Golfia onnisti. Yhtiön ja seuran ensimmäiseksi toimitus- ja toiminnanjohtajaksi tuli Jalo Grönlund, entinen kilpagolfaaja.

-Värikäs, ns. vanhan liiton mies, Sakari Linna kuvailee jo edesmennyttä Jalo Grönlundia.

Sakari Linnan sanat on helppo allekirjoittaa, kun lukee, mitä Jalo Grönlund kirjoitti St.Laurence Golfin 10-vuotisjuhlajulkaisussa vuonna 1999.

Sakari Linna (vas.) ja Niclas Fromholz usklovat, että St.Laurence Golfilla on vahva tulevaisuus edessään.

”Itse olen ollut hyvinkin ankara golfkulttuurin ja -kurin noudattamisen suhteen, ja olen joutunut vaatimaan alkuvuosina jäseniltä vähän liikaakin. Mutta koska lähes jokainen jäsenemme oli vasta-alkaja, piti kuria ja järjestystä olla pelkästään yleisen turvallisuuden takia. Mutta kyllä alkuaikojen kova kurinpito kannatti, sillä nyt tulokset näkyvät. Nyt tämä on paikka, jonne on mukava tulla ja uskonpa, että uudetkin tänä vuonna osakkeen tai pelioikeuden hankkineet ovat saaneet hyvän vastaanoton ja he ovat joustavasti sopeutuneet klubillemme.”

Nyt opastetaan

Jalo Grönlundin periaatteet pätevät edelleen, vaikka kuri-sana tuntuu vieraalta tämän päivän golf-yhteisössä.

-Pitää paikkansa, sanoo St.Laurence Golfin kapteeni Niclas Fromholz

-Myös tänä päivänä pyrimme siihen, että yhteisömme olisi sellainen, että jokainen seuramme jäsen voisi olla ylpeä jäsenyydestään.

-Emme puhu kurista, mutta opastamme ja esimerkkien kautta viemme eteenpäin hyvää ja turvallista golfkulttuuria, Niclas Fromholz tiivistää tehtävänsä seuran kapteenina.

Sakari Linna puolestaan puhuu hyvän golfkulttuurin puolesta valvojan roolissa.

Valvoja-sana saattaa herättää joissakin kielteisiä mielleyhtymiä, ja niinpä St.Laurence Golfissa puhutaan mieluummin kenttäisännistä ja -emännistä. 

-Olemme pitkästä aikaa saaneet joukkoomme myös naisia, mikä on tosi hieno asia, Sakari Linna sanoo.

Pelirytmi reippaaksi

Kenttäisännät ja -emännät opastavat ja auttavat tarvittaessa pelaajia, mutta yksi tärkeä tehtävä on huolehtia siitä, että kenttä rullaa jouhevasti. 

Avainsana on pelinopeus.

Sakari Linna palaa Jalo Grönlundin näkökulmiin.

-Jalo Grönlundin periaate oli, että Lohjalla ei tunneta viiden tunnin golfkierroksia. Tästä periaatteesta pidämme edelleen kiinni ja olemme siitä ylpeitä.

Seuran kapteeni Niclas Fromholz vahvistaa Sakari Linnan sanat.

-Jos jonkun pelaajan otteet alkavat hidastaa ryhmän peliä, opastamme häntä ystävällisesti reippaampaan pelirytmiin.

Sitten on vielä yksi periaate, josta St.Laurence Golfissa myös halutaan pitää kiinni.

-Se on tervehtiminen. Lähdemme siitä, että kaikki, jotka kentillämme liikkuvat, tervehtivät toisiaan. Se kuuluu positiivisessa mielessä hyvään golfetikettiin ja klubihenkeen, Sakari Linna korostaa.

St.Laurence Golfin 30-vuotinen taival on sujunut ilman suuria vastoinkäymisiä, ja sen innoittamana myös tulevaisuus näyttää hyvältä.

-Puheet sitä, että esimerkiksi golfosakkeet eivät vaihda omistajaa, eivät ainakaan Lohjalla pidä paikkaansa. Kyllä kauppa käy ja vieläpä niin, että omistajan vaihdoksen myötä osake ikään kuin aktivoituu eli tulee mukaan pelikäyttöön, Niclas Fromholz sanoo.

Sakari Linna puolestaan mainitsee esimerkkinä toisenlaisen osakekaupan. 

-Meillä yhtiö on tehnyt päätöksen vastaanottaa vuosittain kymmenkunta osaketta takaisin yhtiölle. Myös siitä on saatu myönteistä palautetta.

Koko Lohja golfaa

Osakekauppaa innostuneempi onnistumisen tunne lohjalaisessa golfyhteisössä on kuitenkin syntynyt siitä, että yhä useampi lohjalainen on löytänyt tien aivan kaupungin ydinkeskustan tuntumassa sijaitseville golfkentille.

-Meillä on meneillään kampanja nimeltä Koko Lohja golfaa, ja se on saanut älyttömän hyvän vastaanoton. Muun muassa uusia green cardeja on suoritettu paljon, Niclas Fromholz sanoo tyytyväisenä.

Ennakoiko jo pelkästään tämä sitä, että St.Laurence Golfissa vietetään 30 vuoden kuluttua riemukkaat 60-vuotisjuhlat?

Mikä ettei, mutta muutakin tarvitaan.

Nclas Fromholzin ja Sakari Linnan sanoin:

-Meillä täytyy olla avoin ja mukava ilmapiiri.

-Junnupelaajista on pidettävä hyvää huolta

-Vasta-alkajien olo on tehtävä niin miellyttäväksi, että he haluavat jatkaa golfin parissa.

-Mahdollisimman monet mukaan toimintaan, niin osakkaat kuin jäsenet.

-Yhtiön talous vakaa.

-Kentät priimakunnossa. 


Tehdään tilasta golfkenttä

Eletään 1980-luvun loppuvuosia. Innokkaat lohjalaisgolfarit haluaisivat kotikaupunkiin kentän, mutta haave on pysynyt vain haaveena. Kunnes Lohja Oy päättää tarttua härkää sarvista.

Länsi-Uusimaa kirjoitti heinäkuussa 2009 St.Laurence Golfin 20-vuotisjuhlien aikaan seuraavasti:

”St. Laurence Golf Oy:n kenttä on perustettu entiselle Lohjan Kalkkitehtaan maitotilalle. Tilalta toimitettiin aikoinaan maitoa tehtaalle, työläisille ja henkilökunnalle. 80-luvun lopulla Oy Lohja Ab:ssa oli edessä tilasta luopuminen. Samaan aikaan Suomessa oli kova golfboomi.

”Oli Lohja Oy:n kakkosrivin johtajien eli alaosastojen johtajien idea, että tilasta tehdään golfkenttä. Olin mukana hallituksessa tekemässä päätöstä, jonka mukaan Lohja Oy antaa luvan kentän perustamiseen ja hoitaa talouden kuntoon”, kertoo Laakspohjan kartanon vanha isäntä Adalbert van der Pals.

St.Laurence Golf oli saanut alkunsa.

Teksti: Urpo Uotila   Kuvat: Urpo Uotila, Joel Kiviniemi