Suomen joukkue olympialaisissa ja muita kiinnostavia seurattavia

Suomesta saadaan niin miesten kuin naisten golfkisaan täysi kahden pelaajan edustus Rion olympialaisissa. Miehissä starttaa Mikko Ilonen ja Roope Kakko sekä naisissa Ursula Wikström ja Noora Tamminen.

Teksti Nikke Tyry 

Miesten ja naisten sarjoissa mukana on vain 60 pelaajaa ja golf on YLE:n lähetyksissä yhtenä ”päälajina”. Golfilla on nyt oiva mahdollisuus loistaa. Mutta loistoon vaaditaan onnistumisia pelaajiltamme, jotka ovat altavastaajina liikenteessä.

Uudessa kilpailussa uudella kentällä on aina kuitenkin yllätyksen mahdollisuus. Rehellisesti sanottuna yllätyksen mahdollisuus on korkeampi miesten sarjassa. Naisissa Wikström ja Tamminen saavat vastaansa kivikovat LPGA Tour -pelaajat, joiden kanssa kilpailemisesta kummallakaan ei ole juurikaan kokemusta.

Golf Omega Dubai Desert Classic 2016

Roope Kakko (13.2.1982, Helsinki)

European Tourin vakiokalustoon itsensä viime vuosina mahduttanut Roope Kakko on historian toinen suomalainen miesgolfari, joka on napannut European Tourilla voittopokaalin. Toki kyseessä oli kiertueen pienin kilpailu, mutta Roope osoitti kylmähermoisuutta pelaamalla viikonlopun kierroksen peräti -18 ja purjehtimalla upeaan voittoon. Kyseinen voitto tapahtui myös elokuussa. Kakko on niitä pelaajia, joka yleensä pääsee parhaaseen vireeseensä juuri loppukesän hujakoilla.

Golf - KLM Open

Mikko Ilonen (18.12.1979, Lahti)

Joukkueen soihdunkantaja, jos sellaista viittaa olisi tarjolla. Ylivoimaisesti suomalaisen golfin suurin lähettiläs ei olisi koskaan uskonut pelaavansa golfia olympialaisissa. Nyt Ilonen kuitenkin saa mahdollisuuden ja on varmasti nälkäinen käyttämään sen hyväkseen.

Lahtelainen on voittanut urallaan isoja nimiä – ja voittanut nimenomaan ratkaisun hetkillä. Viimehetkien voitoissa ovat lahtelaisen käsittelyssä kaatuneet muun muassa Henrik Stenson, Graeme McDowell ja Martin Kaymer. Jos Ilonen saa olympia-hengen päälle, saattaa hän olla jopa mahdollinen mitalikandidaatti. Kaikki voivat vain laskea sen kerrannaisvaikutuksia suomalaiselle golfille.

Golf Deloitte Ladies Open

Ursula Wikström (3.7.1980, Tampere)

Naisten European Tourin kärkinimiin viime vuosina noussut Wikström on mitalisijojen spesialisti. Hänen voitot ovat suurin osin huonon tuurinkin myötä kiertäneet ”Unskia”, mutta hän on osoittanut olevansa kovan luokan peluri. Erityisesti Unskille tekee erittäin hyvää päästä mittaamaan tasoaan, kun vastaan asettuu tutun ja turvallisen Euroopan LET-kiertueen sijaan suuri joukko maailmantähtiä Yhdysvalloista asti.

Naisten LET:n kisakalenteri on suoraan sanottuna surkea vuonna 2016, eikä kisatuntumaa ole liiaksi tarjolla ennen olympialaisia. Toivottavasti tämä kääntyy kuitenkin Wikströmillä suureksi näläksi ja treenit ovat nostaneet pelin tasoa entistä korkeammaksi.

Ladies European Tour Helsingborg Open

Noora Tamminen
(30.10.1990, Tampere)

Joukkueemme nuorin pelaajakin on jo 25-vuotias tamperelaislähtöinen Noora Tamminen. Viimeiset vuodet Noora on nousujohteisesti saavuttanut vahvan pelaajan maineen naisten European Tourilla, mutta kuten Ursula ja muut LET-pelaajat joutunut kärsimään vajaasta kisakalenterista kiertueen heikon taloudellisen tilanteen johdosta.

Noora on tällä hetkellä todennäköisesti potentiaalisin naispelaaja voittamaan seuraavana pääkiertuekilpailun – peli kehittyy jatkuvasti eteenpäin Petteri Nykyn valmennuksessa ja kunnianhimoa riittää vielä pitkään. Noora voi olla Rion kisojen todellinen villi kortti.

Mielenkiintoisia seurattavia

Henrik Stenson

Ruotsalainen sai pitkän voitottoman jakson vihdoin katki Saksassa pelatussa BMW International -turnauksessa. Hän on yksi kolmesta maailman top 10 -pelaajasta, joka on vahvistanut pelaavansa Rion kisoissa. Suomalaisten on varmasti helppo fanittaa Ruotsin Stensonia, jos omien poikien peli ei kulje.

”Odotan innolla Olympialaisia. Siitä tulee varmasti mahtava kokemus. Unelmoin, että voisin juhlistaa mitalia itseni, perheeni ja ennen kaikkea maani puolesta”, Stenson lausui Golf.comin haastattelussa.

Sergio Garcia

Espanjalainen väriläiskä voi nousta todennäköisesti yhdeksi olympiagolfin kuvatuimmista pelaajista. Filmaattinen Garcia saa varmasti hymyllään voitettua monia lajista kiinnostuneita lajin pariin. Garcia kokee ylpeydenaiheeksi kantaa maansa lippua olympialaisissa.

”Odotan innolla avajaisseremonioita kantaen lippua muiden maani edustajien kanssa. Aion ainakin päästä seuraamaan tennistä ja yleisurheilua. Muiden urheilijoiden tapaaminen kiehtoo olympiakylässä, en malta odottaa kisoja.”

Bubba Watson

Pitkälle lyövä vasuri on tunnettu myös monien laji-ihmisten ulkopuolellakin. Hän lähtee Rioon varmasti yhtenä suurena ennakkosuosikkina. Erityinen into Bubballa olympialaisiin löytyy jo kotoa vaimon kautta.

”En malta odottaa. Vaimoni pelasi ammattilaisena koripalloa ja olisi päässyt kerran olympialaisiin ilman polvivammaa. Tämänkin takia on kunnia olla osa maamme joukkuetta ja tapahtumaa. Erityisen mahtavaa on päästä tapaamaan monia urheilijoita, jotka olen aina halunnut tavata. Muiden lajien seuraaminen tulee varmasti olemaan suuri osa ohjelmaa kisoissa oman pelaamisen ohella.”

Lydia Ko

Uutta-Seelantia edustava 19-vuotias Lydia Ko on naisgolfin nuorin major-voittaja ja kirkkain tähti. Ko on myös naisten puolelta kenties eniten innoissaan mahdollisuudesta edustaa maataan Olympialaisissa.

”Kun ilmoitettiin, että golf palaa olympialajiksi, ilmoitin että haluan olla osa joukkuetta”, Lydia hehkutti jo teininä.

Ko on historian nuorin pelaaja, joka nousi maailmanlistan kärkeen, kun hän teki sen vasta 17-vuoden ja yhdeksän kuukauden iässä. Hän oli voittanut uransa ensimmäisen ammattilaisturnauksen jo 14-vuotiaana ja jo seuraavana vuonna 15-kesäisenä hän juhli uransa ensimmäistä LPGA Tour -voittoa Kanadan avoimissa.