Golfista ei ole ranskalaisten peliksi

Muuttaako Ryder Cup golfin imagoa Ranskassa? Vastaus saadaan vasta lähivuosina.

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon henki elää Ranskassa yli 200 vuotta suuren vallankumouksen jälkeen.  Syyskuussa Pariisissa pelattavan Ryder Cupin Euroopan joukkueeseen ehdolla oleva Michael Lorenzo Vera sanoo New York Timesin haastattelussa, että Cup paljastaa ranskalaisen golfkulttuurin epätasa-arvon. 

”Golf on Ranskassa rikkaiden ja heidän hemmoteltujen lasten peli. Kukaan, paitsi golfin harrastajat, ei tiedä, että Ryder Cupia pelataan täällä syyskuussa”, hän julisti. Vähän niin kuin jääkiekon MM-kisat tanskalaisille Kööpenhaminassa.

Ranskan liitto on halunnut vuosia Ryder Cupin isännäksi levittääkseen golfin sanomaa suurelle yleisölle. Lorenzo Veran purkaus tuo mieleen Pariisin olympialaiset 1900, joissa golf oli ensimmäisen kerran mukana. Pelit piilotettiin Pariisin ulkopuolelle, ja aivan oikein, katsojat olivat rikkaita ulkomaalaisia aatelisia. 

”Golf on ranskalaisille hyvin yksityinen asia. Yksityisiä kenttiä vain rikkaille, se siitä”, hän tuhahti New York Timesille.      

Syyskuussa pelattavaa turnausta ei viety Pariisin ulkopuolelle. Päinvastoin ottelu pelataan reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Pariisin ydinkeskusta Le Golf National kentällä. Se suunniteltiin nimenomaan osana liiton cup-projektia vakuuttamaan Ryder Cup komitea, että Ranska on tosissaan ja haluaa turnauksen avulla tehdä golfista laajojen kansaryhmien pelin.

Ei mitään mahdollisuuksia, jos uskoo Michael Lorenzo Veraa, Ranskan ykköspelaajaa heinäkuun rankingissa. 

”Golf ei sovi ranskalaisille. Olemme liian kärsimättömiä. Haluamme näyttää aina tyylikkäiltä, siksi ranskalaisilla on tyylikäs, mutta tehoton svingi. Ranskassa ei nuorille haluta opettaa oikeaa svingiä.”

Lorenzo Vera perustelee edelleen, että toisin kuin Euroopan vastustajat amerikkalaiset, ranskalaiset suuttuvat helposti. 

”Me olemme huonoja puttaajia, emme osaa keskittyä. Me kiroilemme, me emme kannusta pelikavereita, kuten amerikkalaiset.” 

Hän sanoi nauttineensa vuosi sitten suunnattomasti Ranskan avoimien harjoituskierroksesta Le Nationalissa. ” Webb Simpson ja Charles Howell odottivat, kannustivat ja onnittelivat onnistumisista. Ennen kaikkea he ymmärtävät, että golf on kärsivällisten peli.”