Costa de la Luz – Laatugolfia valon rannikolla

Costa de la Luzilla golfaria odottavat aurinko, rento lomailu sekä miellyttävät ja laadukkaat golfkentät.  Andalucian Atlantin puoleinen rannikko on todellinen unelmien golfkohde.

Costa de la Luzissa, Valon rannikolla sijaitseva Novo Sancti Petri on Espanjan suurimpia klubeja ja arvostetuimpia golfalueita.  Alueelta löytyy neljä huippuluokan puistokenttää, jotka takaavat haastavat mutta samaan aikaan miellyttävät kierrokset.

Novo Sancti Petrin kentistä Sea & Pines ja Center ovat golflegenda Seve Ballesterosin suunnittelemia ja sijaitsevat vain lyhyen kävelymatkan päässä hotellilta. Sancti Petri Hillsin kenttä ja klubitalo on puolestaan muutaman kilometrin päässä, ja sinne pääsee helposti hotellin shuttle-bussilla.

Reilun kymmenen minuutin päässä sijaitsee 18-reikäinen Campano-kenttä. Novo Sancti Petrin golfklubilla toimii Jack Nicklausin golfakatemia, joka on samalla takuu hyvälaatuisista harjoitusolosuhteista. Kenttäkattaus ja harjoittelumahdollisuudet tyydyttävät vaativammankin pelaajan toivomukset.

Costa de la Luzin suosio kasvaa

Andalucian Atlantin puoleinen rannikko, Costa de la Luz on aina ollut espanjalaisten suosiossa lomakohteena.  Nyt sen suosio kasvaa koko ajan matkailijoiden ja erityisesti golfareiden keskuudessa. OnGolf on ottanut kohteen tarjontaansa ja suosio on ollut taattu.

Cadizin ja Jerezin sympaattisissa kaupungeissa on kiva vierailla ostoksilla tai viettää iltaa paikallisista herkuista ja tunnelmasta nauttien. Rikkaasta historiasta tunnettu Valon rannikko on myös Sherryn koti.

Costa de la Luz on kuitenkin ennen kaikkea aktiivisen liikkujan unelmakohde. Upeat rannat tarjoavat loistavat vesiurheilumahdollisuudet ja golfkierroksen jälkeen hiekkarannoilta löytyy rauhaa myös auringossa lepäilyyn.

”Viiden tähden Berostar Andalucia Playa –hotellissa sijaitsee aivan luonnonkauniin La Barossan hiekkarannan läheisyydessä. Rauhallinen hotellin ympäristö on aktiivilomailijan paratiisi”, Tuomas Kiiskinen OnGolfilta kertoo.

”Puhdasvetisen rannan ja golfin lisäksi tenniskentät, kuntosali ja mahdollisuus vaikkapa ratsastaa pitävät lomailijan liikkeellä. Illalla golfaria hemmottelevat hotellin kylpylä ja kolme erilaista ravintolaa.”

Haasteita ja kauneutta

Toukokuussa vuonna 1990 alun perin 27-reikäisenä avattu Novo Sancti Petri laajeni 36-reikäiseksi 2000-luvun alussa. Tämä Severiano Ballesteroksen mestariteos tarjoaa kaksi hienoa 18-reikäistä kenttää: Sea & Pines ja Center -kentät.

Kenttien aaltoilevat väylät ja eritasoiset griinit haastavat kaiken tasoiset pelaajat.  Viheriöt ovat hyvin bunkkeroituja, ja kun haasteisiin lisätään muutama vesieste, testaavat kentät bägin jokaisen mailan. Toisaalta suunnittelu on reilu: onnistumiset palkitaan birdiepaikoilla.

”Novo Sancti Petri on visuaalisestikin näyttävä. Alueelle tyypilliset neulas-, korkkitammi- ja oliivipuut reunustavat väyliä ja merinäkymät La Barrossan rannalle täydentävät golfnautinnon”, Kiiskinen kertoo.

Sea and Pinesin ensimmäinen yhdeksiköllä on leveät väylät, joten siellä pääsee mukavasti lomatunnelmaan. Kuudes väylä – merenrannassa oleva parkolmonen – jättää takuuvarmasti upean mielikuvan kentästä. Takaysillä ei ole vettä, mutta Seven kenttäsuunnitelma vaatii tarkkuutta lyönneiltä.

Centro-kentän ensimmäinen ysi on tasaista, mutta takalenkillä maisema muuttuu ja väylät aaltoilevat hienosti ja tarjoavat merinäkymiä Atlantille. Päätösväylällä voit nähdä Seve Ballesterosin suunnittelun tunnusmerkin, S-kirjaimen muotoisen bunkkerin. Kenttä koostuu kuudesta parkolmosesta, kuudesta parnelosesta ja kuudesta parvitosesta. Sekin tyypillistä Seveä.

Valikoimissa kaikkiaan neljä kenttää

Sancti Petri Hillsin kenttä on puolestaan espanjalaisen kenttäsuunnittelija ja ammattilaispelaaja Manuel Pineron käsialaa. Kenttä on suhteellisen tasainen, mutta haasteita tuovat vesiesteet ja isokokoiset viheriöt. Maisemat jäävät varmasti mieleen ja klubitalon palvelut ovat monipuoliset.

Lyhyen shuttle-matkan päässä sijaitseva, 1985 perustetun perinteisen Golf Campanon väylät kulkevat oliivipuiden varjossa. Se on laajennettu 18-reikäiseksi Robert Trent Jonesin alkuperäisestä suunnitelmasta vuonna 2007 ja tarjoaa ikimuistoisen kierroksen komeissa maisemissa.

Aurinkorannikolla golfannut tutustuu Costa de la Luzilla aivan uudenlaiseen puoleen Andaluciasta. Atlantin rannat ja sen vaikutus ilmastoon tekevät siitä oman kokemuksensa. Golfarille kenttätarjonta takaa elämykset vaikka pidemmällekin lomalle.

Malagan lentokentältä matkaa alueelle kertyy lähes kolme tuntia. Se palkitaan kuitenkin takuuvarmasti kohteessa.

Teksti: Tero Parkkinen

Artikkeli on julkaistu Fore! lehden numerossa 3/2017.