Koululaiset ovat tulevaisuuden harrastajia

Ensi vuonna 40 vuotta täyttävä Espoon Golfseura on maamme perinteisimpiä golfklubeja. Juniorityö ja kilpagolf olivat pitkään EGS:n voimavaroja. Pienen suvantovaiheen jälkeen seura on lähtenyt kehittämään junioritoimintaa ja yhteistyö Espoon koulujen kanssa on alkanut toimia mallikkaasti.

Espoon Golfseuran uusi aikakausi alkoi Timo Karvisen palattua vuoden 2014 lopulla takaisin Suomeen valmennettuaan neljä vuotta menestyksellä Sveitsin maajoukkuetta. Uuden Espoon Golfakatemian tavoitteena on kehittää kaikkien jäsenten viihtyvyyttä ja golfosaamista, mutta ilman nuoria ei ole tulevaisuutta.

 EGS haluaa panostaa jatkossa myös nuoriin pelaajiin ja tarjota mahdollisuuden kilpajunnujen lisäksi lapsille, jotka haluavat vain harrastaa lajia.

 Kesän tärkeimpiä viikkoja Espoossa ovat 6-13 –vuotiaille suunnatut Herra Hakkaraisen golfkoulut.  Viikon aikana lapset pääsevät tutustumaan lajiin ja oppivat lajin ensiaskeleet hauskalla tavalla. Golfkoulun hintaan sisältyy opetuksen lisäksi lounas, välineet ja vakuutukset.  Koululaiset saavat muistoksi vielä Herra Hakkaraisen golfpaidan.

 Espoossa Herra Hakkaraisen golfkouluja järjestetään kesän aikana viitenä viikkona.

”Kesän aikana Herra Hakkarainen liikuttaa 120 espoolaislasta. Alkukesän kurssit ovat jo lähes täynnä, ja mutta aina kannattaa kysyä paikkoja”, toteaa Akatemian head pro Timo Karvinen.

Ohjaajina golfkouluissa toimivat Akatemian PGA pro Olli Siivola ja PGA-koulutuksessa oleva Ilkka Helavirta. Helavirta on talven ja kevään aikana tehnyt golfia tutuksi espoolaisissa kouluissa. Kirkkojärven koulussa tehdyssä pilottijaksossa yli 300 yläasteen koululaista on saanut ensituntumaan lajiin.

”7-9 –luokkalaiset pääsevät tutustumaan lajiin liikuntatunneilla kolmen oppitunnin aikana ja mikä parasta, viimeinen tutustumiskerta on EGS:n kentällä”, kertoo Karvinen. ”Näin koululaiset pääsevät heti alkuvaiheessa kentälle kokeilemaan mitä golf todella on.”

 Yhteistyö Espoon koulutoiminnan kanssa on käynnistynyt hyvin ja jatkossa EGS tarjoaa espoolaisille lukiolaisille ja yläasteen oppilaille monipuolisia mahdollisuuksia tutustua golfiin liikuntatuntien puitteissa. Jo muutaman liikuntatunnin aikana pääsee hyvin sisälle lajin alkeisiin.

”Lajiesittelyn lisäksi oppilaat pääsevät lyömään rangella, saavat puttivinkkejä ja lopuksi pidetään leikkimielinen kisa. Jos golfkipinä iskee, EGS:n vetäjät ohjaavat halukkaat oikeisiin junnuryhmiin.”

Koululaisten lisäksi EGS on aloittanut yhteistyön espoolaisten urheiluseurojen kanssa. Kesällä EGS:ssa nähdään mm. fore_1_16_junnu_egsnuoria koripalloilijoita ja jääkiekkoilijoita ottamassa tuntumaa golfiin.

 Espoon Golfseura oli pitkään suomalaisten kilpapelaajien keskuudessa tärkeä harjoittelupaikka. Kenttä ja viheriöt olivat aina huippukunnossa ja harjoitusalueet moitteettomat. Suomen Challenge Tourin osakilpailut alkoivat EGS:ssä ja urheilullisuus oli tärkeä osa seuran identiteettiä.

 Espoossa halutaan, että kenttä on viritetty hyvään kuntoon ja kilpagolfia arvostetaan myös jatkossa. EGS on maan parhaan amatööripelaajan, USA:ssa yliopistogolfia pelaavan Matilda Castrenin kotikenttä kesäisin. Hänen takanaan on nousemassa uusi sukupolvi nuoria amatööripelaajia ja lisää halutaan kasvattaa.

 ”Kesällä 2016 haluamme antaa mahdollisuuden junioreille kilpailla enemmän. Espoossa järjestetään oma EGS Junior Tour, joka on avoin kaikille alle 16-vuotiaille. Ensimmäinen osakilpailu on 14. toukokuuta ja ajankohdat on valittu niin, että junnut saavat hyviä kisoja Tsemppi- ja AlueTourin lisäksi”, Karvinen toteaa.

www.espoongolfseura.fi

Teksti TERO PARKKINEN

Kuvat TERO PARKKINEN JA EGS