WTF, fitataanko puttereita ja wedgejäkin?!

Putteri on maila, jota käytetään kaikkein eniten. Ja silti suurin osa pelaajista ostaa sen suoraan hyllystä. Sama ilmiö on niiden mailojen kanssa, joiden käytön moni haluaisi opetella paremmin, koska ”siinä griinin ympäristössähän se tulos tehdään”. Ja vähän vielä suolaa haavaan: näiden fittaaminen on hyvin yksinkertaista.

Mailojen customointi eli fittaaminen on nykyään meillä Suomessakin yleistynyt reippaasti, ja varsinkin kulunut pandemia-aika on saanut sitä työtä tekevien kalenterit täyttymään.

”Tälle kaudelle tuli jo reippaasti talvifittauksiakin, ja silloin alkoi selkeästi näyttää siltä, että tulee hullu kiire. Ja niinhän siinä kävi. Ei tässä paljon vapaa-aikaa ole kalenterissa näkynyt. Mutta yrittäjällehän se on positiivinen ongelma”, alan guru Mika ”Vili” Viljamaa naurahtaa.

Tänä vuonna 15 vuotta täyttävä Viljamaan yritys, Vili Custom Golf, tarjoaa pro shop- ja fittauspalveluja nykyään Nordcenterissä, Kytäjällä, Järviseudun golfissa sekä Levillä. Ilmavoimissa lentäjänä palvellut Viljamaa oli kiinnostunut aerodynamiikasta jo silloisen uransa aikana, ja pian green cardin suoritettuaan vuonna 1999 hän ryhtyi tutkimaan myös mailojen rakentamista. Se tie vei mennessään.

”Niin siinä pääsi käymään, että mailojen fittaaminen ja rakentaminen vei minut kokonaan. On tämä ammattikin, mutta suhtaudun siihen kuin mieluisaan harrastukseen.”

Moni ei edes tiedä

Sekä Viljamaalla että PINGin agenttina toimivalla Taru Åkessonilla on yhtenevä mielipide putterifittauksen yleisyydestä:

”Ihan liian harvinaista.”

”Se on ihan älytöntä, että sä käytät sitä eniten, ja sitten sä ostat sen aina valmiina. Ja kun se on vielä kaikkein helpoin fitata!”, Åkesson jatkaa.

Wedgejen kohdalla tilanne on hiukan parantunut.

”Niiden customointi on jo hiukan yleisempää, mutta parannettavaa on toki vielä silläkin saralla”, Vili analysoi.

Oikea putteri löytyy näin helposti

Putterin fittauksessa tarvitaan minimissään vain kolme lyöntiä, kun käytetään PINGin älypuhelimeen asennettavaa puttausapplikaatiota. Puhelin kiinnitetään putterin varteen siihen soveltuvalla kiinnikkeellä, ja kolmen putin jälkeen sovellus on analysoinut viisi tekijää: mailan lähestymiskulman, osumakulman, liikkeen temmon, lie-kulman ja varren kallistuskulman. Tämän jälkeen applikaatio kertoo, minkälainen putteri on soveltuvin kyseiselle puttaajalle. Ja sillä selvä.

Tämän voi hoitaa ammattilaisen kanssa toki niinkin, että katsotaan ensin silmämääräisesti puttityyliä ja lähdetään sitä kautta karsimaan vaihtoehtoja pois. Mutta tämä on hyvä esimerkki tapauksesta, jossa kannattaa antaa teknologian hoitaa sellainen työ, johon menisi manuaalisesti tehtynä monta kertaa enemmän aikaa.

”Kun sulla on sitten se parhaiten sinulle sopiva putteri ja treenaat vielä vähän, niin pomminvarmasti ne kolmen putin griinit alkaa vähentyä”, Vili hehkuttaa.

Tietenkin tässä on myös mieli-aspekti mukana. Kun uskot asiaan, pystyt siihen. Varsinkin, kun sitä tukevaa dataa on olemassa. Mutta itselläni ainakin kävi niin, että fittauksen jälkeen en enää halunnut putata vanhalla putterilla. Siitä yksinkertaisesta syystä, että se tuntui paljon huonommalta kädessä, kuin applikaation minulle suosittelema malli. Eikä se myöskään toimi niin hyvin. Uudella tuli parempaa tulosta.

Wedgejen kanssakaan ei mene kauaa

Wedgejen customointi aloitetaan kartoittamalla, minkälainen lavan pohjan malli sopii kyseiselle lyöjälle. PINGin fittaustavassa mailan lavan pohjaan laitetaan teippi, jonka jälkeen lyödään tähän tarkoitukseen tehdyltä levyltä muutama lyönti. Lyöntijälki teipissä kertoo lie-kulman sekä grindin eli pohjan mallin. Tämän jälkeen selvitetään, millainen setti bägistä löytyy, eli kuinka monta wedgeä voidaan ottaa. 14 mailaahan on maksimi, joten mielin määrin mailoja ei voi hankkia. Näidenkään välineiden customointi ei kestä montaa minuuttia, ja tulos on sama kuin putterin kanssa. Lyöjälle sopivan ja sopimattoman mailan ero on huomattava. Tämä todennettiin sokkotestillä. Vili antoi kolme erilaista 58-asteista wedgeä, joilla lyötiin muutama pallo kullakin. Session jälkeen hän kysyi yhden kysymyksen.

”Tarviiko kertoa, mikä on sulle sopivin näistä?” No ei tarvinnut. Fittauksessa parhaaksi todettu oli kuin eri planeetalta.

”Ja nämä kaikki on yhtä hyviä mailoja. Kaksi niistä ei vain sovi sulle”, Vili summasi.

”Fittauksen pointtihan on löytää oikeat maila-varsi-kombinaatiot pelaajalle. Niitä on tuhansia, joten voidaan mennä täysin metsään ilman oikeanlaista fittausta. PINGin slogan ”Play your best” tarkoittaa sitä, että fittauksen kautta etsitään oikeanlaiset mailat, jotta voit pelata parasta mahdollista peliäsi. Golf on tarpeeksi vaikeaa, miksi tehdä siitä vielä vaikeampaa vääränlaisilla mailoilla?”, Åkesson kiteyttää. 

Lisätietoja mailojen fittauksesta: vilicustomgolf.fi

Lisätietoja PING-puttereista ja -wedgeistä: PING-jälleenmyyjiltä ja osoitteesta www.ping.com

Teksti: Mikko Suursalmi    Kuvat: Mikko Suursalmi ja Vili Gustom Golf