Teemu Bakker hakee uutta nousua ammattilaisuralleen Englannista. Fore otti yhteyttä suomalaisammattilaiseen ja kysyi, mikä johti ratkaisuun lähteä Brittein saarille ja miten hän on viihtynyt uudessa ympäristössä.
Puhelimeen vastasi ammattilainen, joka selvästi tuntee oman pelinsä ja tietää mihin suuntaan hän on kulkemassa.
Keväällä 27-vuotta täyttänyt Teemu Bakker on aina hakenut ennakkoluulottomasti pelimahdollisuuksia kansainvälisiltä kentiltä. Amatöörinä Bakkerin perhe asui talvisin Espanjassa Kari-isän opetustöiden takia ja amatöörivuosien aikana tutuksi tulivat myös Hollannin kentät sukutaustojen kautta. Kausina 2014 ja 2015 Teemu kiersi Pro Golf Touria, jonka kilpailut talviaikaan sijoittuvat Pohjois-Afrikkaan ja kesällä Keski-Eurooppaan.
Yhden Challenge Tourilla vietetyn kauden jälkeen Bakker pysähtyi miettimään uutta suuntaa uralleen. Nyt suomalaisammattilainen rakentaa uraansa Brittein saarilla. Kun kuuntelee Bakkerin kokemuksia ensimmäisen Englannin kevään ajalta, voi vain ihmetellä miksi tähän ratkaisuun ei ole päätynyt useampi suomalaispelaaja.
Uusi asuinpaikka valikoitui selkeiden kriteerien avulla. Ammattilaisen pitää päästä pelaamaan ja harjoittelemaan ympäri vuoden kunnon olosuhteissa, lentokenttä on hyvä olla lähellä ja liikkuminen kilpailuihin pitää olla mahdollisimman vaivatonta. Kustannuksien täytyy kuitenkin samaan aikaan pysyä maltillisina.
Lopulta Bakkerin tukikohdaksi tuli hyvin loogisesti Englanti. Uusi kotikaupunki Reading sijaitsee Lontoon länsipuolella, reilun puolen tunnin päässä Heathrow’n lentokentästä. Lentoyhteyksien määrä Eurooppaan on valtava ja halvempia lentoja löytyy aina.
Kun piirtää harpilla 50 kilometrin säteen Readingin kaupungin ympärille, on tarjolla lähes 250 golfkenttää. Ja osa niistä kuuluu aivan maailmanluokan kenttien joukkoon. Kotiovelta lähdettäessä mahdollisuuksia siis on.
Golfkulttuuri tehnyt vaikutuksen
Moni harrastaja kuvittelee, että ammattilaisille avautuvat kaikkien klubien ovet ilmaiseksi. Näin ei kuitenkaan ole, mutta Iso-Britanniassa PGA statusta arvostetaan. Englannista löytyy paljon myös ns. heathland-kenttiä, jotka tarjoavat huippuluokan peliolosuhteet myös talvikaudella.
”Upeita kenttiä on niin paljon ja brittiläinen golfkulttuuri on tehnyt vaikutuksen. Klubikulttuuri elää ja yhteisöllisyys on vahvaa”, Bakker kertoo. Sosiaalisesti taitava suomalainen on päässyt hyvin mukaan paikalliseen elämänmenoon.
Alkukauden harjoitteluun ja omaan peliinsä Bakker on ollut myös tyytyväinen.
”Olen päässyt treenaamaan ja pelaamaan hyvissä olosuhteissa, vaikka talvi oli haastava tälläkin. ”
Sopeutumista on auttanut sekin, että avovaimo tuki muuttopäätöstä ja on päässyt kevään aikana mukaan työelämään.
Uutta suuntaa uralle
Bakker pelasi mainion kauden Saksan Pro Tourilla vuonna 2015, ja hyvä rankingsijoitus palkittiin vahvalla pelioikeudella Euroopan Challenge Tourille. Vuosi 2016 haastajakiertueella ei kuitenkin vastannut odotuksia. Liian monta kertaa Bakker jäi lyönnin tai kaksi cut-rajasta.
Edessä oli uudelleen pohdinnan aika. Bakker pelasi ja harjoitteli viime vuoden kotimaassa, mutta teki myös opetuksia ja ”oikeita” toimistotöitä. Challenge Tour -vuosi oli opettanut paljon.
”Viime vuoden aikana ehdin miettimään paljon. Pohdin tarkkaan mihin oikein olen menossa ja missä olisi hyvä olla. Halusin rakentaa vakaan taustan jatkoa varten niin, että minulla on hyvät mahdollisuudet keskittyä golfiin ja edetä urallani eteenpäin. Pohdin pitkään myös USA:han muuttoa, koska siellä on paljon minitoureja ja maanantaikarsintoja.”
Bakkerin puheesta ja ratkaisuista heijastuu, että päätöksiä on tarkkaan mietitty.
”Saksan EuroPro -kiertueella pelatessa opin nopeasti, että hyvällä pelitaktiikalla pääsen aina hyville sijoille. Seuraavalla kaudella Challenge Tourilla se ei kuitenkaan riittänyt. ”
Analysoituaan peliään Bakker koki, että hän oli pelannut liikaa kiertueen mukaan. Ajatusmalliin täytyi tehdä muutos. Kyseessä on pieni mutta merkittävä ero.
”Nyt keskityn enemmän tuloksen tekemiseen. On esimerkiksi tosi tärkeää, että tekee kierroksen alusta lähtien birdiejä ja pelaa omaa tasoaan eikä muita pelaajia vastaan.”
Challenge Tour -kaudellaan Bakker ei omien sanojensa mukaan pelannut omaa peliä vaan oli paikoin jopa liian hyökkäävä.
Tärkeintä on Bakkerin mukaan tunnistaa oma peli-identiteetti. Mutta toisaalta jos miettii tulosta liikaa, pelitapa voi muuttua. ”Kyllä birdiet tulevat sinun luokse, jos lyöt oikeita lyöntejä. Niitä ei kannata lähteä metsästämään väkisin.”
Englannissa on ohjelmassa kauden aikana paljon kisakierroksia, joita pelaamalla haetaan hyvää fiilistä kierroksen alusta lähtien.
”Olen tehnyt selvät uratavoitteet. Keskityn nyt niihin ja siihen mitä ne vaativat minun peliltä. En enää mieti millä tourilla pelaan.”
Kaudella 2018 ohjelmassa paljon kisaamista
Toukokuussa alkavalla Iso-Britannin Hotelplanner.com PGA EuroPro Tourilla on jaossa kaikkiaan 1,2 miljoonaa puntaa ja kauden päätteeksi viisi paikkaa Challenge Tourille vuodeksi 2019. Jokaisessa kisassa on taattu 50 000 punnan palkintopotti. Kyseessä on ns. kolmostason kiertue, jonka palkintosummat ovat kuitenkin suurempia kuin esimerkiksi Pohjoismaissa.
”Tämä on tosi mielenkiintoinen konsepti ja kiertuetta arvostetaan. Kun Sky Sports vielä televisioi jokaisen kisan, saa tapahtumat ja pelaajat myös näkyvyyttä.”
EuroPro Tourin lisäksi Bakker aikoo kiertää ahkerasti muita minitoureja, ja alkukesän ohjelmassa on myös British Openin karsinnat. Hän näkee, että yksipäiväiset kisat auttavat häntä erityisesti tuloksenteon kannalta. Moneen kisaan voi osallistua helposti kotoa käsin.
Luotto rautalyönteihin kova
196-senttinen Bakker on luottanut Pingin mailoihin jo lähes vuosikymmenen. Mailamerkki on pystynyt fittamaan hänelle sopivat työkalut ja luotto mailoihin on vahva.
”Käytössäni olevat mailat ovat 1,5 tuumaa pidemmät ja niissä on paksumpi grippi. Jokainen rauta on myös hieman deloftattu.” Lyöntipituudesta Bakkerin peli ei jää kiinni, ja hieman pienemmät nostokulmat raudoissa antavat enemmän mahdollisuuksia muokata lyöntejä.
Bakker näkee, että hänen pituus ja tarkkuus erityisesti raudoilla riittää isoimmillekin kiertueille. Kehitettävää on eniten pidemmissä 3-10 metrin puteissa.
Vaatepuolella Bakker tekee yhteistyötä toista kautta amerikkalaisen Peter Millarin kanssa. Brändiin luottavat maailman huipuista myös Brandt Snedeker, Bill Haas ja Matteo Manassero.
”Huipulla golf on kokonaisuudessaan taidetta ja vaatteet ovat iso osa pelaajan ulkoista olemusta. Vaatteet kertovat myös luonteesta paljon, sillä jokaisella on oma tyyli pukeutua. On hienoa että golfissa pelaajilla on mahdollisuus tuoda persoonallisuutta esille vaatteiden kautta.”
Maamme paras golfperhe?
Bakkereista ei voi kirjoittaa mainitsematta koko golfperhettä. Siskoista Krista pelaa naisten Euroopan Tourilla ja Katri kuuluu maajoukkuevalmennettaviin. Isä-Kari on PGA pro ja tehnyt pitkään töitä kilpagolfin parissa. Hän vastaa edelleen Teemun valmennuksesta. Yhteistyö on toiminut aina siitä asti, kun Teemu kolmevuotiaana innostui lajista.
”Kun olin Suomessa, treenasimme ja pelasimme siskojen kanssa paljon yhdessä, mikä on tosi hienoa asia. Nyt kun asumme eri maissa, olemme enemmän toinen toistemme tukena.”
Vaikka välimatkaa on, toimii valmennussuhde edelleen. Kari tuntee poikansa svingin ja pelin läpi kotaisin. Videot siirtyvät helposti netin välityksellä, mutta usein pelkkien keskustelujen ja Teemun kuvaamien tuntemusten kautta hän pystyy auttamaan poikaansa.
Bakker on kulkenut ammattilaisena omia polkujaan. Näin hän neuvoo myös nuoria pelaajia.
”Kannattaa valita oma polkunsa ja uskoa siihen. Pitää myös osata asettaa tarkasti tavoitteet ja tietää mitä niiden saavuttaminen vaatii.”
Tärkeintä on kuitenkin osata nauttia golfista matkalla omiin unelmiin.
”Peli pitää ottaa pelinä, pitää hauskaa ja nauttia onnistumista.”