Talviharjoittelu-buumi kasvaa

Ex-ammattilainen Henri Satama mukaan simulaattoribisnekseen

Viime kauden ennätykselliset pelaaja- ja kierrosmäärät näkyivät talvella myös golfsimulaattoreiden käyttöasteissa. Useissa kaupungeissa treeni- ja peliaikoja oli hyvin haastavaa saada simulaattoripalveluita tarjoaviin paikkoihin, ja tämä on huomattu myös palveluntarjoajien puolella. Uusia simulaattorikeskuksia on alkavalle talvikaudelle tarjolla huomattavasti viime vuotta enemmän. Toisin kuin esimerkiksi jäsenmääristä myöhemmin syksyllä, talvitreenipaikoista ei tarkkoja määriä ei ole saatavilla, sillä suurin osa simulaattoriyrittäjistä on itsenäisiä toimijoita, eikä minkäänlaista rekisteriä ole olemassa. Mutta esimerkiksi laitteiden maahantuojilta ja tarvikevalmistajilta saatujen viestien perusteella kysyntä on edelleen pääsääntöisesti tarjontaa suurempi, eikä ennakkoarvioiden mukaan uudetkaan simulaattorikeskukset joutune kohtaamaan käyttäjävajetta. Tähän luottaa myös kolme vuotta sitten ammattilaisuransa lopettanut Henri Satama.

”Meillä on täysi luotto siihen, että pääkaupunkiseudulla riittää kaikkiin olemassa oleviin ja uusiin paikkoihinkin golfareita. Kysyntä on ollut niin kova, että tuskin yksikään paikka joutuu olemaan tyhjillään”, Satama analysoi.

Päätyönsä ohella simulaattoritoimintaan mukaan lähtevä Satama avaa yhtiökumppaneidensa kanssa kahden Trackman-simulaattorin harjoittelukeskuksen Espoon Kilonkallioon.

”Vaikka kannattavuuslaskennat on tehty erittäin maltillisilla ennusteilla, niin kaikki meistä tekevät elantonsa eteen ihan oikeitakin töitä. Ja vaikka AINAGOLFiin on täysi luotto, niin tässä vaiheessa me tehdään tätä täysin innostus edellä, eikä ajatella miljoonia”, Henri Satama naurahtaa.

Mittauslaitteista mielekkyyttä harjoitteluun

Kasvanut simulaattoripalveluiden kysyntä ei yksistään selity lisääntyneillä pelaajamäärillä. Siihen vaikuttaa myös se, että treenin mielekkyys on parantunut, ja tietoisuus siitä on myös kasvanut.

”Trackmanien ja muiden mittauslaitteiden myötä harjoittelusta saadaan enemmän irti. Sen lisäksi mahdollisuus pelata sisätiloissa kierros huippukentillä on löytänyt paikkansa monen kaveriporukan keskuudessa. Ja kun tästä on alkanut sana levitä, niin kyllä tässä voidaan jo talviharjoittelubuumista puhua”, Satama ynnää.

Erilaisia harjoittelupaikkoja

Simulaattoripalveluita tarjoavia paikkoja on useammanlaisia. Henri Sataman kipparoima AINAGOLF toimii täysin automatisoidulla mallilla, ja palvelua voi käyttää ympäri vuorokauden. Harjoitteluaika varataan ja maksetaan netissä, jonka jälkeen golfari saa ohjeet ja ovikoodin sähköpostiinsa. Paikan päällä Trackman 4 -mittauslaitteistoon pohjautuva toiminta käynnistetään yhtä nappia painamalla, ja pelaaminen tai harjoittelu voi alkaa.

”Omatoimisen harjoittelun lisäksi meiltä saa myös valmennustunteja, ja järjestämme myös yritystapahtumia. Yksittäisten treenikertojen ohella on tarjolla myös vakiovuoroja, joka on se kaikkein kustannustehokkain tapa käyttää simulaattoripalveluja”, Henri Satama summaa.

Isommissa harjoittelukeskuksissa, kuten esimerkiksi GoGolf Loungessa Espoon Kerassa, on tarjolla myös ravintolapalveluja. Nämä soveltuvat erinomaisesti keilauksen tapaan isommankin porukan illanviettoon.

Oma mittauslaite – edullisesti

Jos haluaa panostaa harjoitteluun niin paljon, että oma mittauslaite on suunnitelmissa, niin Garmin tarjoaa tähän kustannustehokkaan ratkaisun. Kannettava Approach R10 golf launch -monitori näyttää muiden laitteiden tavoin useita reaaliaikaisia tietoja, kuten mailanpään nopeuden, pallon lähtönopeuden, kierteen ja lähtökulman. Pariliitettynä Garmin Golf -sovellukseen käytössä on Driving Range -tila, joka auttaa pelaajia ymmärtämään omat vahvuutensa ja parantamista vaativat osa-alueet. Driving Range-tilassa pelaaja pystyy seuraamaan jokaisen mailan lyöntitietoja ja tarkastelemaan lyöntien hajontakaaviota, joka perustuu pallon arvioituun lentorataan. Laite tallentaa automaattisesti videoklippejä, joista on hyötyä svingien analysoimisessa. Home Tee Hero -golfsimulaattorilla voi pelata yli 42.000 golfkentällä eri puolilla maailmaa.

Approach R10:n mukana tulee monikäyttöinen puhelinpidike, jonka saa kiinni golfbägiin tai voi asettaa maahan jalustaksi. Approach R10-laitteen akku kestää jopa 10 tuntia. Approach R10 golf launch -monitorin suositushinta on 649,00 euroa.

Teksti: FORE!-toimitus Kuvat: FORE!-toimitus, Garmin, Trackman