Tali kannattaa kokea

Perinteinen Helsingin Golfklubi on kehittänyt toimintaansa määrätietoisesti entistä avoimemmaksi. Vierailijat ovat tervetulleita Talin kentälle ja aktiivinen junnutyö kasvattaa uusia golfareita.

Maamme vanhimman golfklubin, Helsingin Golfklubin golfkenttä Tali on klassikko, osa suomalaista golfkulttuuria. Se kuuluu niiden kenttien ryhmään, jossa jokaisen lajin harrastajan pitää käydä vierailemassa. Kentän charmi on vain lisääntynyt, kun ikää on tullut lisää.

Perinteet ovat Talissa kunniassa edelleenkin, mutta golfklubina HGK on ottanut askeleen eteenpäin ja uuden sukupolven golfareita halutaan palvella nykyaikaisella tavalla. Vanhat uskomukset eivät kuitenkaan muutu hetkessä. Ennen Tali on vaikeasti lähestyttävä ja tasoitusrajat kovat. Nyt se on yksi maamme avoimimpia kenttiä vieraspelaajalle.

”Meillä on vain 16 tuntia viikossa varattu jäsenille, muuten vierailijat ovat tervetulleita. Jäsenten lähdöt ovat maanantaista torstaihin kello 14-18, tosin silloinkin pääsee pelaamaan jäsenen vieraana”, kertoo HGK:n puheenjohtaja Lauri Gulin.

Esimerkiksi kaikkina viikonloppuina vieraspelaajat pääsevät pelaamaan vapaasti. Tasoitusrajat ovat miehille 30 ja naisille 36.

Ainutlaatuinen kartonomiljöö

Helsingin Golfklubin historia alkaa jo vuodesta 1932, kun seura perustettiin. Alkuvuosina kenttä oli lyhyempi, mutta 18-reikäiseksi se kasvoi olympiavuonna 1952.

Vanha puistokenttä Talin kartanon maisemissa ihastuttaa joka kerta. Tali on myös tunnetusti nopea pelata, ja vaikka kenttä tuntuu lyhyeltä, on tuloksenteko siellä aina yllättävän haastavaa.

Peliajat Talissa pysyvät reippaina sujuvan reitityksen vuoksi ja alle kolmen tunnin kierroksetkin ovat arkipäivää. Kierroksen jälkeen on hyvin aikaa jäädä nauttimaan kauniista kartanonpuistosta klubiravintolan terassille.

”Talin vahvuus on sen keskeinen sijainti Helsingissä. Kun siihen yhdistetään kohtuulliset peliajat, on Talissa helppo vierailla aamuisin vaikka ennen työpäivää tai tulla nauttimaan Helsingin kesäilloista”, kehuu Gulin.

Jono Talin jäseneksi oli aikoinaan legendaarisen pitkä. Myös sen suhteen ajat ovat muuttuneet.

”Käytännössä Taliin ei ole enää jonoa.  Ns. jono on manageerattu ja klubi tietää minä vuonna kukin hakija haluaa jäseneksi tulla. Esimerkiksi kaikki halukkaat ovat tänä vuonna päässeet jäseniksi. Jäsenhakemuksen voi tehdä kätevästi uusituilla kotisivuilla, mitään suosittelijoita ei enää tarvita. Samalla voi rastittaa sen vaihtoehdon minä vuonna haluaa tulla jäseneksi. Toive otetaan luonnollisesti huomioon jäseniä valitessa”, Gulin kertoo.    

tali2

Farmitoiminta tutustuttaa lajiin

Helsingin Golfklubin kiitelty junnutoiminta Farmi on tutustuttanut satoja lapsia lajin alkeisiin. Farmi on tarkoitettu golfista innostuneille junioreille ja mukana voi olla 18-vuotiaaksi saakka. Vuosittain mukaan otetaan reilu sata junioria.

Farmissa jokainen löytää oman tasonsa ja tavoitteidensa mukaista valmennusta. Toiminnassa voi olla mukana myös talvisin, jolloin lajiharjoitusten lisäksi farmijunnut liikkuvat muidenkin lajien parissa.

Farmin kesäkausi alkaa toukokuun alussa ja päättyy syyskuun lopussa. Kun perustaidot on hankittu, farmilaiset pääsevät peli-illoissa kokeilemaan ohjaajien tai vanhempien valvonnassa peliä itse kentällä.

www.helsingingolfklubi.fi

Teksti: Tero Parkkinen  Kuvat: Helsingin Golfklubi