Sami Välimäki

Suomen ykköspelaaja Sami Välimäki odottaa innolla loppukauden kilpailua. Kesäkuun lopussa, 17 pelatun kilpailun jälkeen Välimäki on sijoittunut DP World Tourin rankingissa 19. sijalle, kun kymmenen parasta etenee ensi kauden PGA Tourille.

Fore! tiedusteli Välimäeltä, mitä hänen tavoitteensa saavuttaminen vaatii ja mitä hän odottaa heinäkuussa pelattavalta The Openilta. Major osuu Välimäen 25-vuotissyntymäpäivän jälkeiselle viikolle, ja Liverpoolissa hän saa ensimmäistä kertaa kokea The Openin tunnelman. (Toim. Huom. Välimäki taisteli kisassa lopulta hienosti jatkoon ja oli lopulta jaetulla 68. sijalla.)

Kauden puolivälin jälkeen Välimäki on varsin tyytyväinen peliinsä, ja kun tärkeimmät kisat ovat vielä edessä, odotukset ovat korkealla. Alkukaudesta hän otti kaksi kakkostilaa ja vakiinnutti paikkansa tourin rankinglistan kärkipäässä.

”Olen tyytyväinen. Kausi lähti hyvin liikkeelle, sitten keväällä tuli pari huonompaa kisaa, mutta odotan luottavaisena loppukauden kisoja.”

Yhteistyö uuden svingivalmentaja Liam Jamesin kanssa on sujunut hyvin, ja Välimäki kokee kehittyneensä pelin eri osa-alueilla. Kesäkuun alussa Välimäki on harjoitellut kotiseudullaan Nokia River Golfissa, mutta hänellä on ollut jatkuvaa yhteydenpitoa Dubaissa majailevaan valmentajaansa.

”Nyt olemme tehneet töitä vuoden ajan. Valmentajan vaihto on ollut hyvä muutos, ja koen saaneeni peliini paljon uusia tuulia ja näkökulmia. Olen palannut omalle tasolleni draivaamisen ja pallonlyönnin suhteen.”

Kesäkuun alussa kahden viikon kilpailutauon aikana on keskitytty perustekniikan hiomiseen ja lepoon. Välimäki pyrkii yhä nousemaan kymmenen parhaan joukkoon rahalistalla, mikä varmistaisi paikan PGA Tourille ensi kaudelle. Mitä tämä vaatii loppukaudesta?

”Tavoitteeseen pääsy vaatii yhden voiton ja yhden hyvän sijoituksen. Uskon, että se riittää. Kun saan pallonlyönnin omalle tasolle ja putterin kuumaksi, niin tulosta tulee.”

Heinäkuussa Välimäki osallistuu ammattilaisuransa kolmanteen major-turnaukseen ja ensimmäiseen The Openiin.

”On todella hienoa päästä pelaamaan uutta major-turnausta ja linksgolfia. Aiemmin links-golf ei ehkä tuntunut niin houkuttelevalta, mutta nyt odotan viikkoa innolla. En ole aiemmin pelannut Hoylakessa, joten tutustuminen kenttään jää harjoituskierrosten varaan.”

Välimäki tietää kentän merkityksen suomalaiselle kilpagolfille. Mikko Ilonen voitti siellä arvostetun The Amateur Championshipin.

”Toivotaan, että kenttä suosii suomalaisia”, Välimäki toteaa myhäillen.

Kesäkuussa Välimäki on viihtynyt kotiseuransa, Nokia River Golfin harjoitusalueilla.

”Olen pelannut Riverissä juniorista lähtien, ja kehitykseni kannalta oli todella tärkeää, että seuran junioritoiminta on hyvää. Kotiseuralla on edelleen suuri merkitys, ja harjoittelen pääasiassa täällä ollessani kotona. Seuran tuki on yhä tärkeää.”

Välimäki on nyt neljättä kauttaan European Tourilla. Hän katsoo, että pääkiertueille nouseminen vaatii entistä selkeämpää ymmärrystä siitä, mitä huipulla pelaaminen edellyttää.

”Uskon, että valmentajien kehittämisen kautta voisimme paremmin ymmärtää, millaisia vaatimuksia kiertueilla on. Myös pelaajien valmentamisen tulisi olla laadukkaampaa ja monipuolisempaa.”

Kauden keskustelunaiheena ovat olleet LIV Tourin ja muiden pääkiertueiden riidat, jotka päättyivät nopeasti kumppanuuteen kesän alussa. Lopuksi on pakko kysyä, haluaako Välimäki kommentoida tourien sopimusta tässä vaiheessa ja tiedetäänkö, miten se vaikuttaa omaan pelaamiseen?

”Valitettavasti minulla ei ole paljon sanottavaa tähän, koska minulla ei ole enempää tietoa kuin mitä olen mediasta lukenut. Onhan tämä on kyllä erikoista.” 

Teksti: Tero Parkkinen   Kuvat: Jesse Väänänen