Sadan vuoden kuluttua pallot eivät pääse kentän ulkopuolelle

Tiedemiesten ennustaessa maailman säätä sadan vuoden kuluttua, PGA pyysi alkuvuodesta opettavia jäseniään ennustamaan millaista golfia silloin pelataan. PGA:n jäsenten käsitys tulevaisuudesta on kuin toisesta maailmasta.

Golfinopettajat ovat visioissaan mm. virtuaalisesti paaluttaneet väylät ”seinillä, jotka pitävät pallon pelissä”. Kiehtovaa tai kauheaa, riippuen oletko sinut uuden teknologian kanssa, vai pidätkö kiinni perinteistä ja etsit karanneita palloja karheikosta.

On tuskin sattumaa, että prot ovat asettaneet kadonneet pallot ensimmäiseksi. Pallojen etsintä on aloittelijan suurimpia harmeja. Teknologia pallojen löytämiseksi on jo olemassa. On vain löydettävä halpa keino sirun upottamiseksi pallon. Sen jälkeen pallo ilmoittaa lyöjälle GPS:llä, älypuhelimella, tai jollain tulevaisuuden keksinnöllä paikkansa.

Prot odottavat, että sadan vuoden kuluttua bägissä tarvitaan vain neljä mailaa, draiveri, rauta, wedge ja putteri. Samanpituiset raudat ovat ensi askel tähän suuntaan. Teknologia ei 2118 ole enää este mailojen mitan pidentämiseksi tai lyhentämiseksi samanmittaisiksi ja lapakulmien muuttamiseksi. Fysiikan esteet on ennenkin ylitetty, miksei nyt. Ilmatyynyalukset (mm. James Bond käyttää) korvaavat golfautot eikä asfaltoituja teitä enää tarvita.

Hologrammikierros suosikin kanssa

Onko joskus tullut mieleen pelata kierros suosikkitähtesi kanssa? Sekin on mahdollista hologrammitekniikkaa soveltamalla. Ylen jalkapallon MM-kisalähetysten alkeellinen sovellus kertoo mistä teknologisesti on kysymys.

Futistähdet seisoivat kommentoijien edessä. Samaa teknologiaa voidaan soveltaa opetuksessa tekemällä oppilaan videosta kolmiulotteinen hologrammi, jonka avulla opettaja voi näyttää, miltä oppilaan stanssin, otteen ja svingin pitäisi näyttää. Sen jälkeen vain matkimaan itseään.

Ja sitten virtuaalipuskurit. Enää ei tarvitse pelätä slaisseja tai hukkeja. Virtuaaliaidat rajaavat pelialueen ja pallo putoaa aina takaisin kentälle, (ellei ole sähkövikaa). Peli jatkuu kahdella rangaistuslyönnillä, jotka osuma aitaan on jo kirjannut. Hermot säästyvät, aikaa säästyy, ei tarvitse harjoitella eikä takaa tulevien tarvitse odottaa.

On kai jotain, joka ei muutu. Klubivalmentajat uskovat, ettei edes uusi teknologia-avausteinen golf tee kaikista scratch pelaajia. Tasoituksia tarvitaan edelleen. He uskovat myös, että sadan vuoden kuluttua yhä useammalla pelaajalla on mahdollisuus nauttia golfista, kuten meitä nyt on enemmän kuin sadan vuotta sitten. Mikään näistä visoista ei tietenkään koske pelaavia ammattilaisia.

Baarien tilalla huoneita perheille

Alkuvuodesta pidettiin myös maailman golfteollisuuden vuotuinen konferenssi, jota varten tilaisuuden brittisponsori, HSBC pankki julkaisi tutkimuksen siitä, mitä tapahtuu lähimmän vuosikymmenen aikana lähinnä golfkentän ulkopuolella.

FORE on kertonut monista tutkituista aiheista viime numeroissa. Raportissa todetaan, että golfista tulee perheystävällinen. Klubeissa on baarien tilalla perhehuoneita, nuorille tarkoitettuja väyliä ja ”sertifioituja naisille tarkoitettuja tiloja”. 6-, 9- ja 12 reikäiset kentät yleistyvät. Maksutelevisiot tukevat kehitystä järjestämällä huipuille lyhyitä turnauksia.

Aasian brändit tunkeutuvat väline- ja asustemarkkinoille, naispelaajien lisääntyessä golfista tulee ”miehille ja naisille tapa viettää vapaa aikaa yhdessä, kuten pyöräilyssä”. Teknologian avulla kehitetyt pelit ja opetusmenetelmät lisääntyvät samassa tahdissa älypuhelinten ja tablettien kanssa.

Ja lopuksi HSBC:n raportissa todetaan: ”Golfista tulee vedenkäyttöä, luonnonsuojelun ja luonnon monimuotoisuutta hallinnoiva keskus. Rakennetaan ensimmäiset positiivisen hiilijalanjäljen jättävät kentät. Mailoja ja palloja koskevia sääntöjä muuttamalla ammattilaisten lyöntien pituuksia vähennetään ja kenttien pituuksien kasvua hallita”. Viimeksi mainittu koskee huippugolfia. Tarkoituksena on lopettaa kenttien kilpavarustelu.