Raha puhuu – Mutta onnistuuko LIV saamaan golfkansan puolelleen?

Ammattilaisgolf on ollut todellisessa myllerryksessä. Alkukauden suurin puheenaihe on LIV-kiertue, joka on jo houkutellut suurella rahalla joukon ammattilaispelaajia mukaansa. Saudirahoitteinen ammattilaiskiertue on saanut paljon ns. sportwashing-syytöksiä. Kamppailu LIV:n ja PGA Tourin välillä saa takuuvarmasti jatkoa myös oikeusjuttujen kautta.  

LIV Golf Tour, joka starttasi viimein kesäkuussa Lontoon osakilpailulla, on Saudi Arabia Public Investment Fundin mahdollistama uusi ammattilaiskiertue. Suurella rahalla mukaan tullut kiertue on houkutellut golfin suurimpia nimiä valtavilla taloudellisilla kannustimilla; golf-legenda Greg Normanin johtama LIV on saanut puolelleen jo muun muassa Phil Mickelsonin ja Dustin Johnsonin lisäksi myös Euroopan suurpelaajat Ian Poulterin, Sergio Garcian ja Lee Westwoodin.

Yhdysvaltojen PGA Tour, jonka asema lajin lippulaivana on vahva, antoi odotetusti uudessa sarjassa pelanneille 17 jäsenilleen heti porttikiellon tuleviin osakilpailuihin.  Ennen kaikkea uusi kiertue on saanut ihmisoikeusjärjestöiltä vastusta, ja Saudi-Arabiaa syytetään ns. sportwashingista. 

Termiä käytetään kuvaamaan, miten urheilua hyödynnetään maakuvan kiillotuksessa investoimalla kansainvälisiin urheilutapahtumiin tavoitteena kääntää huomio pois esimerkiksi ihmisoikeusloukkauksista ja sananvapauden puutteesta.

Keulakuviksi hommatuille Phil Mickelsonille ja Dustin Johnsonille maksetaan huikeat rahat vain mukanaolosta. Mickelson saa lehtitietojen mukaan 200 000 miljoonaa vain tulemalla paikalle, ja Johnsonin osuus on 125 000 miljoonaa dollaria. Johnson on kertonut sopimuksensa pituudeksi neljä vuotta, ja hän jätti päätöksensä jälkeen PGA Tourin vapaaehtoisesti. Mies ilmoitti keskittyvän jatkossa LIV:n lisäksi vain majoreihin. Myöskään Ryder Cupiin hänellä ei ole enää asiaa.

Mickelson on edelleen kiehtova pelaaja, vaikka hänen maailmanlistan sijoitus on vasta 72. Kuuden majorin ja 45 PGA-voiton lisäksi mies on voittanut urallaan pelaamalla 95 miljoonaa dollaria. Nyt tämä summa jää yksistään LIV-kiertueen starttirahojen varjoon.

Osa pelaajista ei kuitenkaan tyydy PGA Tourin ilmoitukseen ja oikeusjuttuja on varmasti luvassa. Pelaajat ovat selvästi jakautuneet; osa lähti PGA Tourilta suosiolla, osa haluaa mitata asian oikeudessa.

Kun tarkastellaan asioita pelkästään palkintorahoilla, ei ole mikään mysteeri, miksi osa ammattilaisista loikkaa PGA Tourilta liittyäkseen kahdeksan osakilpailun LIV-kiertueelle. LIVin tapahtumat eivät ole pelkästään tuottoisampia kuin PGA Tourin osakilpailut, mutta ne ovat lisäksi paljon suurempia kuin majorit. 

Lisäksi LIV-kisoissa ei ole cutia, niissä pelataan kolme kierrosta ja jokainen palkitaan. Golfin erikoisuus ammattilaisurheilussa on aina ollut se, että jos ei pääse kahden kierroksen jälkeen cutista läpi, jää yleensä ilman palkintoshekkiä.

Avauskilpailun Invitational Series Londonin rahapotti oli kaikkiaan 25 miljoonaa dollaria, josta voittajan osuus oli huima 4 000 000 dollaria. Sama summa on jaossa kaikissa seitsemässä osakilpailussa, ja kauden päätöskisassa palkitaan kolme parasta, jotka jakavat vielä 30 miljoonan bonusrahan. Kauden kahdeksannessa kisassa, match play -tapahtumassa on vielä tarjolla 50 miljoonaa. Kun verrataan rahasummia esimerkiksi viime vuoden US Openiin, on palkintorahan määrä yhdessä osakilpailussa kaksinkertainen.

Jokaisen LIV-kiertueen kilpailun erikoisuus on vielä joukkuekisa, jossa kolme parasta joukkuetta jakavat 5 miljoonaa dollaria. Voittajatiimi saa kolme miljoonaa, kakkonen 1,5 miljoonaa ja kolmaskin vielä 500 000 dollariin bonuksen eli 125 000 jokaiselle.

Avauskisassa voittaja eli Charl Schwartzel kuittasi siis neljän miljoonan henkilökohtaisen palkintorahan lisäksi myös joukkuekisasta 750 000 dollaria. Potti jakautui niin, että kilpailun viimeinenkin eli 48. saa lompakkoonsa 120 000 dollaria.

Kun kilpailua verrataan saman viikon PGA Tourin ja DP World Tourin tapahtumiin, oli ero merkittävä. Canadian Openissa palkintopotti oli 8,7 miljoonaa dollaria ja Ruotsissa pelatussa Scandinavian Mixedissa yhteensä 2 miljoonalla dollaria.

Keskimääräinen golfaaja LIV Golfin Lontoon tapahtumassa tienasi 521 000 dollaria, mikä on enemmän kuin viime vuonna US Openissa viidenneksi sijoittunut pelaaja.

Canadien Openissa voittaja Rory McIlroy sai voitostaan 1,57 miljoonaa dollaria, ja samaan aikaan kun LIV teki debyytin Lontoossa, tehtiin Euroopan pääkiertueella historiaa. Vuoden 2022 Volvo Car Scandinavian Mixedin voiton vei nimittäin ruotsalainen Linn Grant, joka vei DP World Tourin ja Ladies European Tourin yhteiskilpailun Halmstad Golf Clubilla. 

Grant voitti ensimmäisenä naisena yhteiskilpailun ja teki sen vielä tyylillä – peräti yhdeksän lyönnin erolla Henrik Stensoniin ja Marc Warreniin. 23-vuotias Grant sai voitostaan 360 000 dollaria eli hieman enemmän kuin Lontoossa 13:nneksi sijoittuneet LIV-pelaajat. 

Golfkisojen rahapotit kesäkuun toisella viikolla

Järjestäjä

LIV

PGA

DP World Tour / LET

Challenge Tour

Voittajalle

4000000

1670000

360000

42000

Total

25000000

8700000

2000000

260000

Teksti: Tero Parkkinen Kuvat: Getty Images

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia

Comments are closed.