PEGO Golf School – Kalibroi pelisi talvella

Suomen lyhyt golfkausi on jälleen kääntymässä kohti loppuaan. Kaikilla golfareilla tulee tässä kohtaan varmasi harkintaan mitä tehdä talvella.

Otanko puolen vuoden levon golfista vai käytänkö talven harjoitteluun jotta voisin olla entistä parempi seuraavalla kaudella? Mikäli vastaus on jälkimmäinen niin siihen löytyy Suomesta nykyään rutkasti olosuhteita ja mahdollisuuksia. Nykyaikaiset laitteet kuten Trackman, mahdollistavat sekä luotettavan datan saannin että realistisen viihdekäytön huippukenttien muodossa. Monesta paikasta löytyy myös hyvät putti- ja chippialustat joten koko pelin kirjo on hyvin harjoiteltavissa myös sisätiloissa.

En ole itse varsinaisesti pyrkinyt kehittämään peliäni viimeiseen 15 vuoteen vaan harjoitteluni on ollut lähinnä ylläpitävää tai pientä viilausta. Tulevana talvikautena haluan muuttaa swingistäni muutaman yksityiskohdan ja terävoittää lähipeliä joten käymme tässä läpi aakkoset miten talviharjoittelun voi suunnitella ja toteuttaa.

Vaihe 1. Alkutilanteen kartoitus

Tähän on hyvä käyttää apuna PGA prota. Kartoitetaan valmentajan kanssa yhdessä parannettavat osa-alueet. Tässä kohtaa on hyvä pitää mielessä että isot parannukset vaativat riittävän määrän toistoja ja isompi muutos liikkeeseen vaatii harjoittelua useamman tunnin viikossa. Tämä on kuitenkin yksilöllistä mutta yleistäen voisi sanoa että jos haluat merkittävän muutoksen, valmistaudu siihen että treenaat tätä asiaa koko talven noin 3-5 tuntia viikossa. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta harjoitella näin paljoa, keskustele valmentajasi kanssa vaihtoehdoista ja mitä voidaan saada aikaan pienemmällä tekemisellä. Tässä kohtaa on hyvä kirjoittaa ylös tavoitteet ja muutettavat asiat. On erittäin tärkeätä että muutokseen sitoutuu eikä lähde jokaisella treenikerralla kokeilemaan jotain uutta. Kun tavoite on määritelty riittävän selkeästi, on sitä kohti helpompi kulkea. Trackmanistä on helppo kaivaa esiin videon ja datan avulla selkeät, konkreettiset numerot ja visuaalinen näkymä mihin halutaan päästä. Tämä on modernin talviharjoittelun suuri etu entisaikaan verrattuna. Alkukartoituksessa on myös hyvä selvittää pelaatko oikeanlaisilla välineillä vai kaipaavatko ne päivitystä? Välinemuutokset on hyödyllistä tehdä talven aikana jotta ehdit tottua uusiin mailoihin hyvissä ajoin.

Vaihe 2. Toteutus

Toteutuksen osalta kannattaa valita harjoituspaikka joka antaa mahdollisuudet tilanteen seuraamiseen niiltä osin kuin muutokset vaativat. Minimivaatimuksena on lyöntitutka ja videointimahdollisuudet. Ei ole viisasta jättää tässä kohtaa modernin teknologian antia käyttämättä. Pelkällä pressuun lyömisellä hidastat kehityksen matkaa huomattavasti. Tarkka palaute on erittäin tärkeätä jotta koko ajan pysytään kartalla miten asiat edistyvät. Laita kalenteriin tarkat ajat ja päivän tavoitteet mitkä kussakin harjoituksessa tulisi saavuttaa. Kirjaamalla ylös tavoitteita ja toteumaa, pystyt myös tekemään kurssin korjauksia mikäli tarvetta ilmenee.

Vaihe 3. Matka jatkuu

Mikäli olet harjoitellut talven aikana kurinalaisesti ja pysynyt suunnitlemassa, voit olla varma että muutosta on tapahtunut. Älä kuitenkaan huoli jos muutokset ei näy heti kentällä. Anna uudelle lyönnille aikaa sulautua peliisi. Jatka harjoittelua ja muista käydä valmentajan kanssa säännöllisesti tsekkaamassa että sovitut muutokset myös pysyvät kauden aikana. Ei ole epätavallista että kauden aikana vanhat huonot tavat alkavat pyrkiä pinnalle. Muista että hyvä pelaaminen ei ole päämäärä vaan jatkuva matka joka elää ja tuo uusia ylä- ja alamäkiä kun aikaa kuluu.

Harjoite jonka avulla kuka tahansa voi parantaa peliään:

Suurimmalla osalla pelaajista maila tulee joko liikaa ulkoa sisään tai sisältä ulos. Mitä enemmän maila tulee sisältä tai ulkopuolelta niin sitä enemmän ajoitus on käsistä kiinni. Kun saat lavan tulemaan suorempaan, on sinulla enemmän virhemarginaalia käytössä sillä osuma-alueella ei tarvitse käyttää niin paljon käsiä. Hyvänä rajana harrastepelaajalle voisi olla 3 astetta suuntaan tai toiseen. Vakavammalla kilpapelaajalla sama arvo voisi olla 1 aste. Laittamalla kolme palloa jonoon, saat konkreettisen palautteen siitä mistä suunnasta maila tulee. Tee harjoitetta aluksi lyhyellä raudalla, hitaasti swingaten. Kun swingaat rauhallisemmin, on sinun helpompi muuttaa liikettä. Kun saat mailan menemään läpi portista hitaalla liikkeellä, heilauta hiukan kovempaa. Nosta vauhtia pikkuhiljaa niin että pystyt menemään läpi portista täyttä vauhtia. Kun käytät tähän harjoitukseen joka kerta 20 min. Opit kontrolloimaan lavan tulosuuntaa ja lyömään tarvittaessa eri kierteitä. 

Juha-Pekka Peltomäki

Juha-Pekka Peltomäki on maamme suurimman golfkoulun, BMW PEGO Golf Schoolin head pro ja toimitusjohtaja. Yritys tarjoaa opetusta eri tasoisille golfareille aloittelijasta kilpapelaajaan. BMW PEGO Golf School vastaa opetuksesta mm. Kytäjällä, Keimolassa ja Linna Golfissa. Talvella Vantaalla avattu BMW PEGO Golf Garden on pääkaupunkiseudun modernein sisäharjoittelukeskus.

 Teksti ja kuvat:  Juha-Pekka Peltomäki, BMW Pego Golf School