Olympiaurheilija Mikko Ilonen

Jo 15-vuotta ammattilaisgolfia pelannut Mikko Ilonen on varovaisen innoissaan Rion olympialaisista. Hän ei ikimaailmassa olisi voinut kuvitella, että golfista tulee olympialaji. Miten golf tulee näyttäytymään suomalaisille Riossa, on paljon juuri pelaajien harteilla. Tällä hetkellä Ilonen ja Roope Kakko ovat kiinni kisapaikassa. Mikko Korhonen kuitenkin hengittää miesten niskaan, eikä tätä artikkelia kirjoittaessa ole yhtään olympiapaikkaa vielä jaettu.

Teksti Nikke Tyry   Kuvat AOP

Mikko Ilonen vastaa puhelimeen Audinsa ratista. Matka vie SHG:n Luukin kentältä takaisin kohti kotikontuja eli Lahtea. Iloselle on aina ollut koti ja perhe tärkeä osa golfammattilaisen palapeliä. Samoin myös ystävät ja aika kentän ulkopuolella.

Golf on äärimmäistä keskittymistä ja tasapainoa vaativa peli. Kaikki asiat on Ilosen mukaan oltava balanssissa, jotta kentällä voi yltää omaan parhaaseen suoritukseen.

”Olin juuri vanhan ystäväni Jamo Martikaisen kanssa pelaamassa. Ensimmäistä kertaa koskaan kävin Luukin kentällä – oli kyllä kiva kenttä, joka istui upeasti maisemaan”, Ilonen antaa kehuja klubipelaajille suunnitellusta kentästä.

Matka vie kovassa sateessa kohti Lahtea, samaan aikaan Ilonen pyrkii seuraamaan sivusilmällä US Openia, johon portit eivät auenneet. Lahtelaisen peli on kaksi vuotta ollut odotukset alittavaa. Siihen on nyt kuitenkaan turha tarttua, vaan mennään syvemmälle pelin nyansseihin, jota Iloseltakaan ei joka päivä kysytä.

Pelaamisen kautta

”Golf on ollut minulle aina peli, jossa tarkoitus on saada pallo reikään. Olen opetellut lajin pelaamisen kautta, ja sen jälkeen on tullut tekniset asiat ja muut yksityiskohdat. Oma vahvuuteni on aina ollut juuri siinä, miten näen pelin ja asennoidun siihen”, Mikko pohtii.

”Nykyään näkee paljon pelaajia, jotka ovat tehneet asiat juuri toisin päin. Ensin on opeteltu tekniset asiat ja sen jälkeen lähdetty miettimään, miten tätä peliä pelataan.”

Vuosien varrella Ilosen uralle on mahtunut kuumia jaksoja, syviä suvantoja ja tasapainoista varmaa golfia. Parhaimmillaan maailmanlistan sijoitus on käynyt 40 parhaan joukossa vajaat kaksi vuotta sitten.

Mikä on rakentanut Iloselle parhaat ajanjaksot? Mitä ammatinharjoittaminen vaatii, muuta kuin kentän kiertämistä?

”Aika paljon jää varmasti ymmärtämättä normaalilta golfin seuraajalta meidän ammatista. Minulla on esimerkiksi tilanne se, että kun golf on ammatti, niin kaikki asiat tehdään tavallaan sen ehdoilla. En ole koskaan osannut miettiä golfia sosiaalisena kuntoliikuntana, johon se myös soveltuu loistavasti. Esimerkiksi tietyn tekniikkamuutoksen sisään ajaminen saattaa vaatia puolisen vuotta saliharjoittelua, jotta sen tekeminen on ylipäänsä mahdollista”, Ilonen kertoo.

Kiertolaisen hommaa

Ilosen vahvuuksiin on voitu aina laskea loistava suoriutumistaso tiukoissa paikoissa. Voittopaikoissa Ilonen on usein ollut todella vahva ja kaatanut itseään suurempia nimiä loppuhetkillä. Lajin vaativuuden ymmärtäminen on kuitenkin jopa lajifanaatikolle haastavaa.

”Golf on mielestäni peli, en niinkään halua kategorisoida sitä täydeksi urheiluksi. Kuten varmasti kaikki golfarit tietävät, oikeiden ajatusten rakentaminen lyöntihetkellä ei aina ole helppoa. Milloin muuttaa tekniikkaa, milloin panostaa harjoittelussa lähipeliin?”

”Mitä lyöntejä valitaan missäkin tilanteissa. Ja ylipäänsä, miten kuljettaa pallo reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä sen päivän kunnolla. Ei meillä ammattilaisillakaan ole pää ihan tyhjä, kun lähdetään lyömään. Ihan samalla tavalla meilläkin joskus vääränlaiset ajatukset pyrkivät pintaan tärkeillä hetkillä”, Mikko selittää.

Ammattilaisten arki on kiertolaisen hommaa. Vuosi toisensa jälkeen monet hotellit, kentät ja ravintolat tulevat tutuksi. Kiertueen kalenteri pysyy melko samanlaisena vuodesta toiseen. Viikkorytmi ei juurikaan varioi, vaan samat rutiinit ovat ja pysyvät. Kisojen välissä ajetaan yhä tekniikkamuutoksia sisään, peliä pyritään kehittämään jatkuvasti pelitilanteen ulkopuolella.

”Kaikki, jotka yrittävät kehittyä joutuvat tasapainoilemaan harjoitussessioiden ja kisatilanteiden välillä. Rangella saatan joskus hakea jotain tiettyä asiaa, jonka tekeminen treeneissä on helppoa. Kentälle näiden tuominen on kuitenkin ihan oma asiansa. Ja kisatilanteessa on löydettävä tapa, jolla pallo lähtee toivotulla tavalla”, Ilonen kertoo.

”Tuleehan meillä ammattilaisillakin tilanteita, joissa joudumme muuttamaan ajatusta lyönnistä kesken kierroksen ja etsimään juuri sitä oikeaa tyyliä, jolla pallo saadaan edes lähes halutulla tavalla liikkeelle. Tosi tärkeään asemaan nousee rutiinit, se on kaikkien tärkeä huomata. Rutiinien kautta pyritään aina palaamaan hyvään fiilikseen lyönnissä.”

”Kun tarkkailen itse urheilua, niin nämä asiat ovat usein silmäilyssä. Muun muassa Champions Leaguen finaalissa missatussa pilkussa kaveri lähti vetämään ennen kuin oli millään tavalla valmis siihen. Loistavilla pelaajilla on yleensä myös todella hyvät rutiinit, joihin tukeutua.”

Tähtäimessä ensin The Open

Rion olympialaiset ovat Mikon ajatuksissa vieläkin melko etäisesti. Tätä juttua kirjoittaessa luvassa on kolmen tour-kisan putki: Saksa, Ranska ja Skotlanti. Päällimmäisenä Ilosella on mielessä näissä osakilpailuissa menestyminen ja saada sitä kautta paikka British Openiin. Itse The Openin karsintoihin Mikko ei aio osallistua, vaan lahtelainen lähtee mielummin tutustumaan uudistettuun Ranskan Avointen kenttään.

”Nämä on niitä valintoja, mitä tehdään kalenterin suunnittelun suhteen. Uskon siihen, että jos pelaan tarpeeksi hyvin, niin paikka Openiinkin aukeaa. En edes ole ihan varma, miten kortteja on jaossa, mutta ainakin Ranskan ja Skotlannin kisoissa on parhaille luvassa osallistumisoikeus Openiin”, Ilonen sanoo.

Ilosen mukaan moni pelaaja on tyytyväinen omaan tasoonsa ja paikkaansa kiertueella. Mikko itse lukeutuu niihin, jotka saavat suurimpia ”kiksejä” juuri majorturnauksista ja muista normaaleista poikkeavista kilpailutapahtumista. Ei rahan takia, vaan uusien kokemuksien ja jännityksen takia.

”Esimerkiksi majorit, WGC-kilpailut ja Seve Trophy ovat sellaisia tapahtumia, joissa pelaaminen on ollut todella merkittävää. Ne ovat kisoja, jotka rikkovat arkea ja niihin mukaan pääseminen on aina ollut minulle tosi tärkeää.”

”Sitten on pelaajia, jotka eivät edes hae paikkaa suurkilpailuihin, vaan tyytyvät pelaamaan normikisakalenteria vuodesta toiseen, tavoitteenaan säilyttää korttinsa kiertueella. Tämän takia esimerkiksi Ryder Cup on niin suuri, koska se on pelaajille täysin normaalista poikkeava viikko, jossa pääsee kokemaan jotain muuta kuin normaalia kiertolaisen arkea.”

Rio on golfille suuri mahdollisuus

Pelaajilla tuntuu vieläkin olevan vain hämäriä arvauksia mitä Rion olympialaisissa tuleman pitää. Luvassa on jotain uutta, mutta kukaan ei oikein tiedä mitä.

”Ehkä enemmän tätä asiaa ajattelevat juuri ne pelaajat, jotka pohtivat omaa osallistumistaan. Itse odotan kisaa tavallaan suurella innolla, mutta suoraan sanottuna ajatukseni eivät vielä ole Riossa. Golfilla on nyt suuri mahdollisuus näyttäytyä positiivisesti suuren yleisön silmissä ja ymmärtääkseni YLE on nostanut golfin päälähetysten joukkoon”, Ilonen kertoo ja jatkaa:

”En ota stressiä siitä, miten ”myyn golfia” tai miten tuon sen esille haastatteluissa. Ei ole mitään järkeä lähteä muuttamaan itseään. Golf on hieno laji ja ketä meistä ikinä Rioon lähteekään Suomea edustamaan, annamme varmasti positiivista mielikuvaa lajista olemalle ihan omia itseämme.»

Jos ja kun Ilonen on Suomen edustaja Riossa, aikoo hän ottaa kokemuksesta muutakin irti kuin pelkän kisan pelaamisen. Rion reissun pituus on viikon mittainen ja Brasiliassa vierailu on Iloselle ensimmäinen.

”Tietenkin aion aikataulujen rajoissa käydä katsomassa myös muita lajeja ja yritän hengittää olympiatunnelmaa. Uskon, että lähtisin seuraamaan itselleni uusia lajeja. Olen aina arvostanut myös uusien kontaktien luomista ja tämä on loistava paikka verkostoitua muiden urheilijoiden kanssa ja vaihtaa näkemyksiä sekä laajentaa ymmärrystä.”

36-vuotias Ilonen ei ole enää mikään nuorukainen yhä fyysisemmäksi käyvässä lajissa. Veteraaniksi kutsuminen olisi toisaalta liioittelua, mutta ammattilaiseksi sitäkin enemmän perusteltua. Mikko Ilosen uran seuraava luku on vielä kääntämättä – kunnianhimo, tavoitteellisuus ja taitotaso riittävät maailman terävimpään kärkeen varsinkin yksittäisellä kilpailuviikolla. Olympialaisista saadut ”kiksit” voivat tuoda lahtelaisesta parhaan puolen esille. Olympiamitali on mahdollinen arvaamattomassa lajissa.

Olympiamitali olisi suurin palvelus, mitä Mikko Ilonen voisi koskaan tehdä suomalaiselle golfille. Kuten kaikki tietävät, olympiamitalia arvostettaisiin golfpiirien ulkopuolisten silmissä tuhat kertaa korkeammalle kuin esimerkiksi major-voittoa.

Abu Dhabi HSBC Golf Championship 2016