Oleellisimmat sääntöuudistukset – ainakin nämä kannattaa opetella

Vuodenvaihteessa voimaan astuneet uudet säännöt ovat voimassa kaikkialla maailmassa ilman siirtymäaikaa.

Golfin sääntöuudistusten tarkoituksena oli tehdä pelistä nopeampaa ja säännöistä yksinkertaisempia ja oikeudenmukaisempia. Uudistus on hyvin kattava, eikä kaikkea ole helppo opetella kerralla, mutta tärkeimmät asiat kannattaa opetella heti. Näin voi säästyä jopa turhilta rangaistuksilta. Tässä merkittävimmät muutokset.

Pallon pudottaminen. Pallo pudotetaan vapauduttaessa nykyään polven, ei olkapään korkeudelta.  Väärältä korkeudelta tehdyn pudotuksen saa uusia rangaistuksetta. Pallon on jäätävä pudotettaessa vapautumisalueelle, jonka koko vaihtelee säännöstä riippuen. Mikäli pallo ei jää alueelle kahdella pudotuksella, se asetetaan siihen paikkaan, johon se osui ensimmäisenä toisella pudotuskerralla.

Pallo pudotetaan vapauduttaessa polven korkeudelta.

Estealueet Nykyisin ei ole enää termiä vesieste. On vain estealueita, joihin voidaan lukea esimerkiksi ryteikköjä ja kivikkoja. Estealueet voidaan edelleen merkitä tutuilla keltaisilla tai punaisilla paaluilla, ja niistä voi vapautua tuttuun tapaan yhdellä rangaistuslyönnillä.

Esteen koskettaminen. Estealueen pohjaa saa nykyisin koskettaa mailalla tai kädellä. Estealueella voi myös tehdä harjoitussvingejä ja poistaa sieltä irrallisia luonnonhaittoja kuten kiviä ja käpyjä.

Pelaaminen bunkkerista. Hiekkaeste on nykyään bunkkeri, ja sieltä pelaaminen muuttui myös. Maila saa koskettaa esimerkiksi kävellessä bunkkerin hiekkaa, mutta se ei saa osua siihen harjoitussvingissä tai taakseviennissä. Bunkkerista voi nykyään myös vapautua kokonaan kahdella rangaistuslyönnillä pudottamalla pallon reiän ja pallon sijaintipaikan linjassa taaksepäin.

Pallon etsiminen.Etsintäaika lyhennettiin viidestä minuutista kolmeen. Jos pallo ei löydy tuossa ajassa, jatketaan varapallolla tai mennään lyömään uusi pallo edeltävältä lyöntipaikalta. Jos etsinnän aikana liikuttaa vahingossa palloa, siitä ei enää seuraa rangaistusta. Pallon saa myös nostaa tunnistamistarkoituksessa ilman, että siitä täytyy ilmoittaa muille. Pallon paikka tulee kuitenkin muistaa merkata ennen nostoa.

Pallon osuminen muihin. Jos pallo osuu vahingossa itseesi, caddieesi, pelikaveriisi, tai kenen tahansa varusteisiin, ei seuraa rangaistusta. Peliä jatketaan paikasta, johon pallo päätyi.

Kaksoiskosketus.Tahattomasta kaksoiskosketuksesta ei seuraa nykyään rangaistusta.

Puttaaminen lipulla. Nykyään voi pitää lipun reiässä myös putatessa viheriöllä.

Lipun voi pitää reiässä putatessa viheriöllä.

Pallon liikuttaminen vahingossa viheriöllä.Jos palloa tai merkkausnastaa liikuttaa vahingossa viheriöllä, ei saa nykyisin rangaistusta. Pallo tai nasta siirretään takaisin alkuperäiselle paikalleen.

Pallo alastulojäljessä. Maahan painuneen pallon voi nykyisin nostaa ja pudottaa rangaistuksetta peliin alastulojäljestä, jos se on yleisellä pelialueella. Yleiseen pelialueeseen eivät kuulu estealueet, bunkkerit, pelattavan reiän tiiboksi ja viheriö sekä esimerkiksi puut.

Jälkien korjaaminen viheriöllä. Nykyisin viheriöllä voi korjata alastulojälkien lisäksi muitakin jälkiä, lukuun ottamatta viheriön luonnollisia vikoja. 

Teksti: Mikko Suursalmi Kuvat: Mikko Kempas