Etusivu / Artikkelit / Kentät / Nordcenter

 

Nordcenter on aina edustanut maamme golfkeskusten ykkösluokkaa. Kaksi hienoa kenttää upeissa kartanomaisemissa ja laadukkaat palvelut ovat luoneet siitä klubin, jossa vierailijakin haluaa käydä ainakin kerran kesässä.  Tänä vuonna Nordcenterissä on myös aihetta juhliin. Ronald Freamin suunnittelema, hiljattain uudistunut kenttä täyttää 30 vuotta, ja Bradford Benzin luoma kenttä puolestaan 25 vuotta.

Kun lähestyy Nordcenteriä ja ajaa kohti klubin sydämenä toimivaa Åminnen kartanoa, kohtaa samalla kappaleen suomalaista historiaa. Alue on jo 1500-luvulta ollut kaupankäynnin keskus ja sen sataman rooli oli tärkeä.  Meri yltää Nordcenterin edessä olevalle Pohjanpitäjän lahdelle ja sieltä lähtevä Mustionjoki on ollut energia- ja metsäteollisuudelle elinehto. Läheinen ruukkialue luo käynnille omaleimaisen historiallisen tunnelman.

Käsityöläisperinne ja teollisten ruukkien toiminta loivat pohja Länsi-Uudenmaan varaudelle ja kasvulle. Nordcenterin kartanomaisemissa on pidetty jo vuosisatoja sitten majataloja, joten puitteet laadukkaalle lomapäivälle ja palveluperinne ovat vahvat.

Nordcenter on yksi ainoita suomalaisia klubeja, joka voi määritellä itsensä ns. golf and country clubiksi. Määritelmä ei tee kuitenkaan alueesta suljettua, vaan pikemminkin Nordcenter kutsuu vierailijat nauttimaan palveluista heidän kanssaan. Täällä irtiotto arjesta onnistuu helposti.

Kaikki lajin harrastajat ovat tervetulleita ja moni onkin ottanut tavaksi Nordcenteriin ainakin kerran kesässä. Kehittyneet majoituspalvelut tekevät siitä mainion paikan muutaman päivän minilomallekin. Kenttien lisäksi Åminnen kartanon muut palvelut tarjoavat upeat puitteet lomapäivälle.

Fiskarsin ruukkikylä on vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä ja sieltä löytyy ohjelmaa    niillekin perheenjäsenille, jotka eivät vielä golfille ole syttyneet. Samoin Raaseporin kiehtova linna on myös lähellä.

Ainutlaatuiset golfmahdollisuudet

Nordcenterin molemmat kentät, Benz ja Fream, tarjoavat hulppeat puitteet kierrokselle hienoilla väylillään ja upeilla maisemillaan. Fream on kentistä vanhempi ja pykälän haastavampi. Kentän väylien ja viheriöiden uudistustyö on saanut paljon positiivista palautetta ja kenttä on nyt entistä paremmassa kunnossa.

Freamin ja Benzin väylät on suunniteltu kulkemaan vaihtelevissa maisemissa tarjoten samalla silmäniloa. Erityisesti Freamilla merenrannasta noustessa kohti jylhään metsäylänköön ja kartanon vanhaan puistoalueeseen, on tarjolla maisemia, mitä ei Suomessa muualla kohtaa. Paikoin pelaaja pääsee kokemaan myös korkeuserojen haasteet ja alamäkeen lyötävien avausten riemun.

Uudemman Benz-kentän leveät väylät, kauniit metsälammet ja kumpujen ympäröimät greenit tarjoavat yhtä lailla kauniit olosuhteet mukavaan kierrokseen.

Laadusta ja luontoystävällisyydestä on myös faktaa. Nordcenterille on kuluvan kauden alussa myönnetty uudelleen kansainvälisesti arvostettu GEO-ympäristö sertifikaatti. Alueella on havaittu peräti 109 eri lintulajia.

Kuivuus ei myöskään alkukesästä suuremmin vaivannut kenttiä, koska vesi pystyttiin ympäristöystävällisesti ottamaan viereisestä Mustion joesta. Nordcenterissä kunnioitetaan vuodesta 1570 alkavia perinteitä ympäristöä vaalien ja kehittäen.

Näkymät kartanon terassilta kentälle ja merenlahdelle ovat ikimuistoiset.

Freamin onnistunut kasvojenkohotus

Freamin paikka ja maine suomalaisten kenttien eliitissä on ollut vahva koko sen 30-vuotisen historian ajan. Helpolla kenttä ei päästä vieläkään, mutta vuosien aikana siitä on muotoutunut kenttä, jolla nauttii pelistä myös hieman kokemattomampikin harrastaja.

Amerikkalaisen Ronald Freamin suunnittelema kenttä avattiin elokuussa 1988 ja se uudisti kenttäsuunnittelua Suomessa. Lähes kaikki tiiauspaikat, väylät ja greenit on uusitettu vaiheittain vuonna 2007 aloitetussa peruskorjauksessa.

Fream-kentän luonne on säilytetty mahdollisimman lähellä alkuperäistä. Siitä on pitänyt huolen alkuperäinen suunnittelija, joka on ollut vahvasti mukana kentän uudistamisessa. Väylien lisäksi Fream-kentällä mieleen jää varmasti sen vaihteleva maasto suurine korkeuseroineen ja maisemineen. 

Tiipaikat kannattaa valita kuitenkin huolella oman pelitaidon mukaan. Kierros antaa joka tapauksessa elämyksiä, ja viimeistään huippukuntoisilla ja vahvasti muotoitujen viheriöiden pinnoilla jokainen pääsee nauttimaan puttaamisesta.

Freamin kuutosväylän avaus on aina yhtä kiehtova.

Leppoisa puistomainen Benz

Viisi vuotta Freamin nuoremman Benzin vaihteleviin ja luonnonkauniisiin väyliin ihastuu jokainen. Kaikki väylät ovat erilaisia, ja kuin luotu ympäröivään luontoon sopivaksi.

Amerikkalaisen Bradford Benzin suunnittelema puistomaisen metsäylängöllä kiertävän kentän tunnusomaisia piirteitä on leveät väylät, kauniit metsälammet ja kumpujen ympäröimät greenit.

Ajatus ja mieli lepää varmasti, ja järkevä peli palkitaan myös tuloskortissa. Yhdeksän reiän jälkeen on mukava pitää tauko ja samalla ihastella lammen vastakkaisilla puolilla kiertävien sekä 9 ja 18 väylän lyöntejä ja kauneutta.

On vaikea suositella, kumpi kentistä kannattaa pelata. Molemmat tarjoavat omanlaisensa elämyksen, joten paras vaihtoehto on kiertää molemmat.  Kumpikin kentistä, niin Fream kuin Benz kuuluvat suomalaisen kenttätarjonnan aateliin ja ovat useimmissa kenttärankingeissa maamme top 10 -kenttiä.

Fream-kenttä on kieltämättä kentistä vaativampi ja Benz leppoisampi. Toisaalta Freamillä onnistumiset antavat varmasti elämyksiä ja sen maisemat ovat ehkä komeammat.

  

Rentoudu viikonloppu Nordcenterissä

Hyvän golfkierroksen kruunaa tietysti maittava lounas tai herkullinen illallinen. Tyylikkäästi entisöity ja kunnostettu vuosisatoja vanha Åminnen kartanon tiloissa jälkipelitkin maistuvat paremmalta.

Kartanon ravintoloissa vaikuttavan, kansainvälisestikin palkitun Chef Kenneth Löfbergin periaatteena on valmistaa konstailemattomia, tuoreista raaka-aineista koottuja aterioita, niin kansainvälisiä kuin kansallisia ja paikallisiakin makuvivahteita seuraten.

Hyvällä ilmalla Nordcenterin terassi on kuitenkin se kohtaamispaikka. Rento iso terassialue toimii loistavasti kesäiltoina ja tapahtumien keskuksena. Sieltä on mukava katsoa myös 18 väylän tapahtumia.

Kartanon päärakennuksesta löytyy juhlasaliksi hyvin sopivaa tilaa, kabinetteja ja baari. Harva tietää, että kartanossa on jopa yksi hieno majoitusmahdollisuus, Room 18. Oman saunan lisäksi sieltä löytyy olohuone ja kaksi makuuhuonetta, joihin majoittuu mukavasti neljä, tarvittaessa jopa kuusi henkilöä.    

Caddiemasterin toimiston vieressä olevan maitotilan neljä vierashuonetta tarjoavat myös mainion yöpymismahdollisuuden Nordcenterin vierailijoille.  Illalla aikaa voi viettää klubilla esimerkiksi snookeria pelata, sillä kartanosta löytyy kaksi kansainvälisen tason snooker-pöytää.

Juhlille ja illanvietoille olosuhteet ovat Nordcenterissä hienot. Kartanon monipuolisten tilojen lisäksi esimerkiksi pihapiirissä sijaitsevaan viljamakasiiniin mahtuu noin 24 henkilöä. Se onkin mitä erinomaisin paikka vaikkapa tunnelmallisille rapujuhlille.

Chef Kenneth Löfberg haluaa tarjoilla vieraille konstailemattomia tuoreista raaka-aineista valmistettuja aterioita.

Vierailijakin tuntee olonsa kotoisaksi

Toisin kuin vielä jotkut uskovat, ei Nordcenter ole suljettu klubi. Päinvastoin – seura haluaa kehittää toimintaansa ja vierailijat sekä uudet jäsenet ovat tervetulleita.

Nordcenterin seuratoiminta onkin hyvin vilkasta. Tapahtumia, kilpailuja ja muuta ohjelmaa on paljon ja osa niistä on avoimia kaikille. Avoimet kisat ovatkin mainio tilaisuus tulla tutustumaan Nordcenteriin ja sen tunnelmaan.

Caddiemasterin toimiston yhteydestä löytyy pro shop, josta löydät kaikki golfarin perustuotteet. Muita tarjoamiamme palveluita ovat mm. kuntosali, personal trainer -palvelut, tennis ja frisbee golf.

Golfari tulee Nordcenteriin usein upeiden kenttien ja hyvän golfin takia ja se onkin tärkein syy vierailla Nordcenterissä. Ensi kerralla kannattaa varata kuitenkin enemmän aikaa ja tutustua alueeseen kunnolla.   Green feellä pääsee nauttimaan myös kuntosalista ja kunnon saunasta terasseineen.

Raasepori on vain reilun tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudusta. Golfin lisäksi Nordcenterin tarjottimella on sopivasti ruokaa ja juomaa sekä mukavia pelikavereita ainutlaatuisessa ympäristössä.¨

Vanhan maitotilan neljä vierashuonetta tarjoavat hyvän yöpymismahdollisuuden Nordcenterin vierailijoille.

Teksti: Tero Parkkinen
Kuvat: Monica Javanainen

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia

 
Jaa tämä sivuShare on Facebook
Facebook
0