Mikko Rantanen puolustaa speedgolfin maailmanmestaruutta

Mikko Rantasen speedgolfin maailmanmestaruus vuodelta 2018 on upea saavutus suomalaisessa kilpagolfissa. Koronavuosien takia espoolainen pääsee puolustamaan mestaruuttaan vasta syksyllä Floridassa. Rantanen kertoo FORE!:n haastattelussa, miten speedgolfin kautta hän löysi uuden kipinän lajiin, ja miten klubipelaaja voi parantaa omaa peliään speedgolfin avulla.

Mikko Rantanen on yksi suomalaisen kilpagolfin uranuurtajia. Hienon amatööriuran jälkeen Rantanen kiersi myös ammattilaiskiertueita 90-luvun lopulla, kunnes golf otti lopulta oman paikkansa harrastuksena. Uusi into lajin harrastamiseen syttyi, kun käsiin ilmestyi lehtijuttu speedgolfista.

 “Kuulin ensimmäistä kertaa speedgolfista loppuvuodesta 2014. Laji herätti heti mielenkiintoa ja päätin testata sitä, kun seuraava golfkausi alkaisi”, Mikko Rantanen muistelee.

 Ensimmäinen kierros Tapiola Golfissa huhtikuussa 2015 taittui kevyesti lenkkeillen 74 minuutissa ja lyöntipelin tulos oli 76. Innostus vain kasvoi – olisiko tässä uusi kiehtova tapa harrastaa golfia?

 “Speedgolf vaikutti todella hauskalta ja tehokkaalta tavalta yhdistää golfin pelaaminen ja juokseminen, jota harrastin aktiivisesti kuntoilulajina. Juoksin siihen aikaan maratoneja kerran vuodessa ja olin osallistunut mm. Helsinki City Marathonille ja Espoo Rantamaratonille.” 

Pikku hiljaa speedgolf sai yhä tärkeämmän paikan golfin pelaamisessa, ja kauden 2015 aikana Rantanen innostui testaamaan erilaisia mailakokoonpanoja ja bägejä, joilla jaksaisi juosta rennosti ja pelata kohtuullisen hyviä golftuloksia.

 “Pelasin speedgolfia eri kentillä ja eri mailoilla. Aluksi ajalla ei ollut niin väliä eivätkä kilpailut käyneet edes mielessä. Speedgolfin avulla pääsin pelaamaan myös enemmän golfia, koska työ- ja perhetilanteen takia ei siihen ollut niin paljoa aikaa. Samalla kun sain tehokasta hyötyliikuntaa, golf muuttui myös urheilusuoritukseksi.”

 Seuraavana kautena Rantanen oli jo täysin koukussa. Hän halusi kehittää omaa peliään entisestään ja löytää ratkaisut mahdollisimman optimaalisen speedgolftuloksen löytämiseksi. Myös kaveripiirissä laji herätti kiinnostusta ja Rantanen löysi kierroksilleen muita entisiä kilpapelaajia.

 “Kesän 2016 aikana vauhti kiihtyi ja mukaan lähti myös Antti Hiltunen, joka oli minun tapaan entinen kilpapelaaja ja juoksun harrastaja.”

Mailakokeilut onnistuivat ja juoksuvauhtia tuli lisää

 Speedgolftulokseen lasketaan yhteen lyönnit ja aika minuutteina; yksi lyönti vastaa aina yhtä minuuttia. Esimerkiksi jos juoksee kierroksen 65 minuuttiin ja käyttää sen aikana 83 lyöntiä, on speedgolftulos 65+84 eli 148. Yleensä aikaa aletaan mitata ensimmäisestä lyönnistä ja se loppuu, kun pallo on viimeisessä reiässä. Joskus kilpailuissa käytetään lähtö- ja maalialueita. 

Yhä edelleen Rantasta kiehtoo speedgolftuloksen optimoiminen ja parhaan mahdollisen yhtälön löytäminen.

 “Tulos riippuu paljon juoksuvauhdista, mailavalikoimasta, lyöntitehokkuudesta, pelistrategiasta ja tietenkin golftuloksesta. Tehokkaaseen pelisuunnitelmaan liittyviä asioita on enemmän kuin tavallisessa golfissa ja ne ovat hyvin kenttäkohtaisia. Oman sopivan rasitustason löytäminen, jolla lyönnit pystyvät edelleen kontrollissa, on äärimmäisen tärkeää. Seuraan sykettä jatkuvasti kierroksen aikana ja pidän huolen, että se pysyy alle anaerobisen kynnykseni.”

 Rantanen pelaa yleensä kierroksen viidellä tai kuudella mailalla. Kevyestä, speedgolfiin suunnittelusta bägistä löytyy yleensä draiveri, hybridi 2, rautamailat 6 ja 9, sand wedge ja putteri. Lyhyillä kentillä Rantanen saattaa korvata draiverin ja hybridin puukolmosella. Erittäin lyhyillä kentillä paras tapa saattaa olla pelaaminen vain yhdellä mailalla.

 “Esimerkiksi Salo Golfissa pelatuissa Speegolf Tourin kilpailuissa aikaa kierrokseen menee 37-38 minuuttia. Muuten kilpailuissa kierrosaikani ovat kentästä riippuen yleensä noin 50 minuuttia, ja harjoituskierroksella juoksen kentät noin tunnissa.”

 Kauden 2016 aikana Rantasen tulostaso kehittyi entisestään; onnistuneet mailakokeilut olivat parantaneet lyöntitulosta ja samaan aikaan myös juoksukunto on kohentunut. Lopulta Pickala Golfia edustava Rantanen löysi speedgolfista myös mainion tavan kilpailla.

Speedgolfin kotimaan kiertue syntyi ja laji kasvoi

“Loppukaudesta 2016 olin mielestäni jo niin hyvässä kunnossa, että teki mieli lähteä ottamaan selvää omasta tasosta myös kilpailuissa. Ainoa aikatauluun sopiva oli lokakuussa 2016 MM-kilpailut Chicagossa.”

 Rantanen aloitti MM-kilpailut hyvin ja oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kahdeksantena.  Toisen kierroksen 11. greenin vieressä matka kuitenkin pysähtyi.

“Ponnistin ylämäessä ja pohje revähti. Seurauksena oli keskeytys. Kahden peräkkäisenä päivänä pelattujen kierrosten väliin ei jäänyt aikaa palautua kunnolla enkä ollut tottunut moiseen rasitukseen.”

 Kilpapelaajalle takaisku vain lisäsi motivaatiota. 

“Päätin että seuraaviin Speedgolfin MM-kisoihin lähden paremmin valmistautuneena ja perustin kaudelle 2017 Suomeen Speedgolf Tourin ja järjestimme myös lajin ensimmäiset SM-kilpailut.”

 Esimerkiksi Hyvinkäällä speedgolf oli suosittua harrastus- ja kuntoilumielessä, ja siellä lajin vetureina toimivat mm. Mika Nieminen, Janne Linnermo ja Heikki Hirvonen. Kun idea sai myös heiltä positiviisen vastaanoton, Speedgolf Tourin ensimmäinen osakilpailu järjestettiin Hyvigolfissa toukokuussa 2017.

 Rantasen oma innostus vain kasvoi ja kun kotimaassa tuli ykköstila kaikissa kisoissa, myös itseluottamus oli korkealla. Tavoite oli asetettu lokakuun 2018 MM-kilpailuihin. 

Kohti speedgolfin MM-kilpailuja huolellisesti valmistautuen

 Speedgolfin MM-kisat pelattiin New Yorkin osavaltiossa, Syracusen lähellä Turning Stone Resortissa, Shenendoah kentällä. Sitä varten Rantanen suunnitteli itselleen laadukkaan harjoitus- ja kisaohjelman. 

 Talvella speedgolfarit pelasivat myös lumella Rovaniemellä, Santa Claus golfklubilla. Lajista innostunut  Milla Hallanoro lähti mukaan kokeilemaan. Hän on ollut alusta lähtien naisten kestomenestyjä.

 Hieman erikoisempana haasteena aktiiviset speedgolfarit järjestivät myös triathlonin Lappajärvellä. “Timo Eskelin kanssa pelasimme ensimmäisen ysin maastopyörällä, lahti piti ylittää uiden (Timo soutaen) ja takaysi juostiin. Kaikki tämä alle tuntiin”, Rantanen muistelee.

Mieleenpainuva extremetapahtuma oli myös Pickalassa järjestetty Speedgolf Maraton, joka edelleen on tourin ohjelmassa. Pickalassa pelataan kaikki kolme kenttää juosten, jolloin matkaa kertyy noin 24 kilometriä. Yhdellä mailalla pelaten parhaat speedgolfarit selvittävät urakan hieman alle kolmeen tuntiin. 

“Kesällä 2018 päätimme myös intohimoisen speedgolfkaverini Jari Pitkälän kanssa juosta täyden maratonin golfia pelaten. Tähän tarvittiin kaikkiaan viisi kierrosta ja pari lisäväylää, ja aikaa meni 4h 45 min”.

 Valmistumiseen kuului myös haastavan Nordcenterin Fream pelaaminen back tiiltä alle tuntiin. “Halusin kokea maksimisykkeet Freamin 18 reiän ylämäessä.”

Unelmakierroksella mestaruuteen

Rantanen muistelee, että speedgolfkunto oli kauden päätöskisan lähestyessä kohdillaan, mutta liika juokseminen ja heikko palautuminen alkoivat painamaan jaloissa. 

 “Syksyllä pieni tauko teki hyvää joten lähdin Jari Pitkälän kanssa MM-kisoihin luottavaisin mielin. Realistisena tavoitteena oli sijat 3-5.” 

 Kiitosta valmistautumiseen saa erinomaisena sparraajana toiminut Timo Rauhala, jolta Rantanen ja PItkälä saivat inspiraatiota itsensä kehittämiseen.

 Kaksikko pelasi ensin lämmittelykisana New York Speedgolf Championshipin, jossa Rantasen sijoitus oli viides. 

 “Top 4 pelasi yllättävän hyvin enkä siinä vaiheessa uskonut mahdollisuuteeni voittaa MM-kisaa, jotka pelattiin kaksi päivää sen jälkeen. Pitkälän suosituksesta muutin puttitapaani niin, että kiepsautin griinille tullessani speedgolf bägin selkään ja puttasin bägi selässä. Siinä säästyi monta sekuntia sen sijaan, että jättäisin bägin greenin viereen ja hakisin sen sieltä.” 

 Aikaisemmin Rantanen oli välillä putannut yhdellä kädellä ja pitänyt bägiä toisessa. Tämä tekniikka kuitenkin heikentää puttitarkkuutta erityisesti vaativissa pitkissä puteissa. 

 “Uusi tekniikka tuntui heti hyvältä ja päätin ottaa sen käyttöön.”

 MM-kisat pelattiin poikkeuksellisesti vain yhden kierroksen kilpailuna lämmittelykisan ja MM-joukkuekisan takia. Itse kilpailussa Rantanen aloitti bogilla, mutta sen jälkeen löytyi todella tehokas ja kevyt lyönti- ja juoksurytmi.

 “Tein kolme birdieä rei’illä 5, 10 ja 11. Väylällä 15 tuli toinen bogey, mutta tulos yksi alle oli ensimmäinen kerta, kun MM-kisoissa pelattiin alle parin. Myös minulle se oli ensimmäinen parin alitus speedgolfkisoissa.” 

 Kun juoksuaika pitkällä ja märällä kentällä oli kohtuullinen (55:28), yhteistulos 126:28 riitti lopulta yhden sekunnin voittoon ennen Uuden-Seelannin Jamie Reidiä. MM-kilpailun kruunasi vielä joukkuekilpailun viides sija yhdessä Pitkälän kanssa.

Marraskuussa edessä mestaruuden puolustaminen

Kilpailun jälkeen Rantanen päätti, että hän haluaa ehdottomasti olla mukana myös seuraavalla kerralla puolustamassa mestaruuttaan. Koronavuosien takia siihen tulee mahdollisuus vasta syksyllä 2022, kun MM-kilpailut järjestetään Floridan St. Augustinessa marraskuussa.

 “Vuonna 2020 kisat piti olla Japanissa, mutta koronan takia ne siirtyivät ensin vuodella ja sitten jälleen vielä vuodella.”

 Suomessa ja Euroopassa on pelattu viime kausina omaa kiertuetta ja Rantanen on vieraillut menestyksellisesti muutamissa kansainvälisissä kilpailuissa. Suomen mestaruuden hän voitti niin 2020 Linna Golfissa kuin 2021 Helsingin Golfklubilla.

 Maailman rankingin ykköspelaaja Jamie Reid on ehdoton ennakkosuosikki MM-kisoissa ja hän on voittanut kaikki pelaamansa kisat sen jälkeen, kun hävisi Rantaselle 2018 MM-kisoissa. Reid on vieraillut myös Suomessa ja voitti Suomen mestaruuden Pickalassa 2019. 

 Myös Speedgolfin suosio on viime vuosina kasvanut ja uusia innokkaita pelaajia on saatu mukaan. Syksyn MM-kisoihin Suomesta lähteekin jo isompi joukkue.

 “Vuoden 2022 kisoja varten olen tehnyt laadukkaan treeniohjelma niin golfin pelaamisen kuin juoksukunnon kehittämisen suhteen. Kisoihin on näillä näkymin lähdössä Suomesta minun ja Jari Pitkälän lisäksi Henrik Honkalehto, Timo Eskeli, mahdollisesti Milla Hallanoro ja muutama muu pelaaja.”

 Sitä ennen Rantanen pelaa Speedgolfin kotimaan osakilpailut ja mahdollisesti hakee tuntumaa kansainväliseen vauhtiin myös Euroopan kentiltä. SM-kilpailut ovat tänä kesänä Kytäjällä heinäkuun 28.-29. päivinä. Extremespeedgolf -tapahtumia on tiedossa jälleen Pickalassa, Nordcenterissä ja myös Tahkolla. Erittäin mielenkiintoinen erikoiskilpailu tällä kaudella on Sprint Speedgolfin SM-kilpailut Salo Golfissa 1.7, jossa pelataan vain kolme reikää. Kilpailu on osa SM-viikon tapahtumia ja se televisioidaan sen suorana lähetyksenä Yle Areenalla. 

Teksti: TERO PARKKINEN  
Kuvat: JOHANNES VÄHÄTALO, JUKKA UTRIAINEN, MIKKO RANTASEN ARKISTO

Lue lisää: speedgolf.fi