Mikko Korhonen otti uransa ensimmäisen Euroopan Tourin voittonsa viime vuonna voittaessaan suvereenilla tavalla Shot Clock Mastersin Itävallassa. Kausi 2018 oli Korhoselle viimeistään läpimurto Euroopan Tourin kärkinimien joukkoon, mutta uusi kausi näyttää lupailevan vielä parempaa.
Mikko Korhonen on nyt golfin maailmanlistalla korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Toukokuun alussa pelatun Volvo China Openin voiton myötä Korhonen nousi sijalle 84. Pelipaikka Euroopan Tourilla on nyt turvattu seuraavaksi kahdeksi vuodeksi ja tie avautui välittömästi myös PGA Championshipiin.
Mutta mitä pelaaminen ja nimenomaan kehittyminen vaatii matkustamisen ja aikaerojen sävyttämässä golfammattilaisen arjessa? Mitä Korhosen tarina voi opettaa meille, jotka edelleen omissa skiniporukoissamme tai klubimestiksissä haluamme kehittyä? Ja minkälainen tyyppi on Mikon uusi caddie Nick Mumford?
Kiinan valloittaja
Mikko Korhonen on tunnettu teknisenä pelaajana, joka pystyy omalla varmuudellaan antamaan itselleen mahdollisuuden kilpailla jokaisessa kisassa kärkisijoista. Koko Volvo China Openin viimeisen kierroksen ajan Korhonen eteni robottimaiseen tyyliin tiiltä väylälle ja väylältä griinille, kun taas pahimmat kilpakumppanit näyttivät selkeästi epävarmuutensa tiukassa paikassa. Playoff-taistelu Benjamin Hebertiä vastaan oli ainoastaan yhden reiän mittainen, mutta yhden reiän tarinasta ja sen henkisestä vaikutuksesta voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan.
Korhosen voitettua kolikonheiton hän sai päättää, kumpi pelaajista aloittaa. Hän päätti avata ensimmäisenä tuodakseen paineita Hebertille. Kummatkin löivät hyvän avauksen suunnilleen saman mitan päähän lipusta viimeisen reiän lyhyellä par 4:lla. Koska pallot olivat edelleen saman etäisyyden päästä reiästä, päätti Korhonen edelleen pistää painetta Hebertille aloittamalla chippaamisen. Perushyvä chippi selkeälle birdiepaikalle loi lisää ahdinkoa Hebertille, joka kieltämättä hieman hankalammasta suunnasta lähestyikin lipun yli huomattavasti kauemmaksi kuin Korhonen. Putterin ollessa kuuma ei Korhosen tarvinnut sen kummemmin miettiä, vaan hän laittoi birdiensä sisään kylmällä ja jopa rutiininomaisella tavalla sinetöidäkseen voiton.
Tasaisuus on toki ensisijaisen tärkeää, mutta harvoin pelkän parin tekeminen riittää menestyäkseen maailman parhaiden pelaajien kanssa. Mikä on se osa-alue, jota kehittämällä Korhonen pystyy tekemään vaadittavat birdiet? Onko kyseessä riskinotto yksittäisissä tilanteissa, vai jokin tietty osa-alue, jota kehittämällä tulosta syntyy? Aikaisempien vuosien tilastoja analysoimalla löytyy mielenkiintoisia pieniä yksityiskohtia selittämään Korhosen menestystä. Viime vuosina puttien keskiarvo on heitellyt 30 putin kummallakin puolella, mutta griiniosumia on tullut vajaan kymmenen kauden ajanjaksolla hivenen enemmän. Draivin pituudet ovat jonkin verran kasvaneet, mutta siitä seuraa usein vastapainona väyläosumaprosentin laskua. Yleisesti voidaan myös todeta, että mitä korkeampi griiniosumaprosentti, niin sitä korkeampi on puttien määrä. Kun analysoidaan Korhosen voittamaa Kiinan kisaa, oli hän jokaisella osa-alueella keskiarvoaan parempi ja tasaisesti turnauksen kärkitasoa jokaisessa muussa tilastossa, paitsi draivin pituudessa. Menestyksen kaava Kiinan kisassa oli selkeä; avaus väylälle (80,4%), lähestyminen griinille (84,7%) ja sitä kautta mahdollisuus tarvittavat putit sisään (1.621). Voittaakseen ET:n kisan täytyy jokaisen osa-alueen pelissä toimia moitteettomasti.
Golf on elinikäistä oppimista tasosta riippumatta
Usealla golfin harrastajalla on palava halu kehittyä, tosin erilaisessa mittakaavassa verrattuna Korhoseen. Oli kyse sitten kaveriporukan perjantaiskineistä tai yleisesti tasoituksen kehityksestä, on golfissa mahdollista kehittyä vielä myöhäiselläkin iällä ja kymmenien pelivuosien jälkeen. Monessa tapauksessa peli kehittyy jo pelkästään varaamalla puoli tuntia ylimääräistä harjoitteluun ennen jokaista kierrosta.
”Tiivis harjoittelu, pitkäaikainen tasainen työ ja usko omaan tekemiseen on ollut keskeisessä roolissa urani aikana. Puttipeli on ratkaisevaa, sitä myös kannattaa harjoittelussa korostaa. Myös kehon huoltoon olen panostanut viimeiset vuodet paljon, jotta jo hieman kokenut kone toimii” Mikko Korhonen kertoo.
Kun palloja täytyy lyödä vuoden aikana tuhatmäärin, on Mikonkin täytynyt keskittyä olennaisesti myös fysiikkaan. Tässä lienee myös hyvä opetus jokaiselle golfarille. Mikko teroittaa sitä, että golfissa ei ole koskaan valmis. Tuo toteamus on jokaisen golfin harrastajan tärkeää ymmärtää. Rankka kisakausi, matkustaminen sekä aikaerot luovat kovan tarpeen hyvälle levolle. Mikko mainitsee erityisen ylpeänä nukkuvansa yönsä kotioloissa uudella Tempur-sängyllään.
Caddien valintaperusteena on muutakin kuin rautainen ammattitaito
Mikon pitkä taival aisaparinsa Karri Kakon kanssa päättyi huhtikuussa. Tämän jälkeen Korhosen ja Nick Mumfordin tiet kohtasivat ja tulosta näyttää tulevan myös uuden caddien kanssa. Korhonen sai Mikko Ilosen caddien Jason Hemplemanin kautta tiedon, että Mumford olisi vapailla markkinoilla ja yhteinen sävel löytyi nopeasti.
”Caddien valinnassa henkilökemia on keskeinen vaikuttaja tekijä ammattitaidon ja kokemuksen lisäksi” Korhonen valottaa.
Mumfordin pitkä kokemus tour-elämästä useiden kovien pelaajien kuten David Howellin, Anders Hansenin ja Francesco Molinarin kanssa saa nyt jatkoa Korhosen kanssa. Nick Mumfordin referenssilista on sen verran mairitteleva, että ainakaan ammattitaidosta ei parivaljakon menestys jää kiinni. Hymyilevä ja vekkulimainen Mumford näyttää tuovan Korhoseen myös ripauksen tarvittavaa huumoria.
”Nick on rautainen ammattilainen, joka kokemuksellaan, iloisella asenteellaan ja ympärillä olevien ihmisten huomioimisella luo rauhallista, positiivista tunnetta pelin aikana”, Mikko Korhonen hehkuttaa.
Nick Mumfordin vahvuuksiksi Korhonen luettelee ajatusten selkeyden, ennakoivan tekemisen sekä sopivasti lähellä olemisen. Toisin kuin Karri Kakon kanssa, Korhosen ja Mumfordin suhde perustuu ainakin tällä hetkellä pelkästään pelillisiin asioihin.
Rauhala mukaan valmennustiimiin
Yksilöurheilussa menestymisen taustalla on usein tiimin tuki, joka muistetaan mainita jokaisessa voittopuheessa. Timo Rauhala liittyi mukaan Korhosen valmennustiimiin aiemman valmentajan Markku Louhion lisäksi. Rauhala tuo rutkasti kokemusta ja ammattimaisuutta valmennukseen. Muutoksella pyritään siihen, että Korhonen pystyy edelleen jatkuvasti kehittämään itseään paremmaksi pelaajaksi. Rauhalan tuoma lajiosaaminen sekä etenkin mentaalipuolen opit ovat tärkeää saada välitettyä eteenpäin Korhoselle, ja toivottavasti yhteistyö tulee näkymään yhä useampina voittoina myös tulevina vuosina. Kaksikko Louhio-Rauhala ollaankin nähty jo vuoden alussa vetämässä Korhosen treenejä yhteisesti, mutta virallinen päätös Timo Rauhalan liittymisestä valmennukseen on tehty vasta toukokuun alkupuolella.
Suomen ET-kvartetti Korhonen, Pulkkanen, Samooja ja Koivu kiertävät suuren osan vuodesta samoissa kisoissa. Yhden pelaajan menestyminen on jokaiselle aidosti hieno asia ja tämän osoitti myös Kiinan kisan jälkeinen shampanjasuihku viimeisellä griinillä muiden suomalaisten rynnätessä juhlistamaan tuoretta voittajaa. Suomalaisten hyvä henki näkyy myös ulospäin ja esimerkiksi Twitterissä @karhanen jakaa ylpeänä myös muiden suomalaisten onnistumisia.
”Harkkarundit, illalliset, rento rupattelu clubitalolla sekä joskus myös yhdessä asuminen kisaviikkojen aikana luovat hyvän ympäristön meille kaikille” Korhonen kuvailee.
Jokainen tästä kivikovasta kvartetista tekee kuitenkin kilpailuun valmistautumiset omalla tavallaan. Korhonen pystyy nelikon kokeneimpana antamaan hyvän esimerkin nuoremmille pelaajille, jotka etsivät uutta tasoa ja ammattimaisuutta omalle uralleen. Jäämme mielenkiinnolla ja toiveikkaana seuraamaan tulevia kisoja ja suomalaisten menestystä. Korhosen johdattama tie voi tuoda tullessaan kaikkien aikojen menestyksekkäimmän kauden Suomigolfin historiassa.
Teksti: Antti Saleva Kuvat: Getty Images