Mikko Korhonen haluaa kokea olympiagolfin

Golfin paluu olympialaisten ohjelmaan vuoden 2016 Rio de Janeiron kisoissa oli lajille iso voitto. Tokion olympiagolfista 2020 uskotaan tulevan vielä suurempi tapahtuma. Vuosi ennen kisoja vahvimmin kisapaikassa on suomalaisista kiinni Mikko Korhonen.

Lähestyvät Tokion kesäolympialaiset tuovat omaa mielenkiintoa tulevaan golfkauteen. Olympialaisiin on enää alle vuosi aikaa, joten pelaajienkin on pikkuhiljaa tutustuttava kisarankingiin. Asenne olympiagolfia kohtaan on nyt ammattilaisten keskuudessa selvästi myönteisempi kuin vuosi ennen Rio de Janeiron kisoja. Myös Mikko Korhonen on kuullut olympiagolfista positiivista palautetta.

-Jos pääsee mukaan, on hienoa päästä näkemään kisat ja edustamaan Suomea, Korhonen sanoo. 

Oman maan edustaminen on golfarille ainutlaatuista.

-Olen ollut muutaman kerran World Cupeissa, joissa pelataan myös Suomen väreissä. Ne ovat kuitenkin joukkuekisoja, kun olympialaisissa pelataan lyöntipeliä.

Golfille on asetettu Tokion kisoissa isot odotukset, sillä lajin suosio on Aasiassa edelleen vahva. Japani on Yhdysvaltojen jälkeen maailman toiseksi suurin golfmarkkina.

Rio oli lopulta menestys

Riossa olympiaperheen jäseneksi yli sadan vuoden tauon jälkeen palannut golf vakuutti kisoja seuranneet katsojat ja mukana olleet pelaajat. Laji oli yleisömäärien perusteella kisojen seitsemänneksi suosituin. Television pariin olympiagolf keräsi enemmän katsojia kuin majorit.

Rion kisojen jälkeen maailmantähdet kehuivat tapahtumaa ja hehkuttivat olympialaisten ainutlaatuisuutta. Tie Rioon ei ollut lajille kuitenkaan helppo, sillä matkaa varjostivat monet seikat.

Isäntämaa Brasilian ongelmat ja turvattomuus pelottivat monia maailmantähtiä. Kun samaan aikaan uutisoitiin zika-viruksen leviämisestä, pelaajien oli helppo perustella poisjääntejään.

Lopulta maailmanlistan neljä parasta Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth ja Rory McIlroy jättivät olympialaiset väliin. Heidän joukkoonsa liittyi monia muitakin nimekkäitä pelaajia.

Oma saagansa oli itse kisakenttä ja jatkuvat huhut, ettei se valmistuisi ajoissa.

Mutta nyt eturivin pelaajat Rory McIlroyn johdolla ovat ilmoittaneet tähtäävänsä Tokion kisoihin. Pohjoisirlantilainen McIlroy kertoi jo toukokuussa pelaavansa Tokiossa Irlannin väreissä ja vinkkasi samalla, ettei lähde nappulaksi poliittiseen peliin.

Tokiossa on varmasti opittu Rion kokemuksista. Japanissa kisa pelataan Kasumigaseki Country Clubilla, joka on todellinen yksityiskenttä. Se oli ajautua omaan skandaaliinsa, kun valinnan jälkeen tajuttiin, ettei klubilla ollut naisjäseniä. Viime vuonna mainetta paikkailtiin ottamalla ensimmäiset naiset täysjäseniksi.

Riossa sinivalkoisissa väreissä pelasi täysi neljän hengen joukkue. Mikko Ilosen lisäksi mukana olivat Roope Kakko, Ursula Wikström ja Noora Komulainen, joka tunnettiin vielä olympialaisten aikaan tyttönimellä Tamminen. (Photo by Ross Kinnaird/Getty Images)

Tällä hetkellä Suomella kolme kisapaikkaa

Olympiagolf on International Golf Federationin harteilla. IGF julkaisee viikoittain olympiarankinginsa, joka perustuu maailmanlistan pisteisiin. Kesäkisoihin lähtevät pelaajat ovat selvillä viimeistään kesäkuun 2020 loppuun mennessä.

Tämän vuoden syyskuun alun (3.9.) rankingin mukaan Suomea edustaisi miehissä Mikko Korhonen sekä naisissa Ursula Wikström ja Sanna Nuutinen. Korhonen on rankingissa sijalla 42., Wikström 50. ja Nuutinen 55.

Vaikka Suomella on neljä aktiivista pelaajaa Euroopan Tourilla, Korhonen olisi tällä hetkellä ainoa miesten olympiaedustaja. Kalle Samooja on noussut kuitenkin Sveitsin hienon kakkostilan jälkeen lähemmäksi edustuspaikkaa.

Olympialaisiin pääsee kaikkiaan 60 miestä ja 60 naista rankingin perusteella. World Golf Rankingin perusteella kisoihin nousee kummassakin sarjassa 15 parasta pelaajaa, kuitenkin enintään neljä pelaajaa samasta maasta.

Maailmanrankingin 15 parhaan pelaajan lisäksi olympialaisiin valitaan urheilijoita niin, että kukin maa saa lähettää kilpailuihin enintään kaksi pelaajaa.

Vaikka suomalaisten rankingsijat eivät ole korkeita, juuri näiden maakiintiöiden takia on todennäköistä, että Suomella on hyvä edustus myös Tokiossa.

Kahden vuoden aikana kerättävien pisteiden painotus nousee mitä lähemmäksi kisoja mennään. Siksi suomalaisten edustuspaikoista tulee varmasti mielenkiintoinen kamppailu.

Miesten puolella Korhosen ja Samoojan lisäksi Kim Koivu ja Tapio Pulkkanen ovat hyvällä pelillä potentiaalisia kisaedustajia. Jos joku pelaaja nelikon ulkopuolelta nousee ensi vuodeksi Euroopan Tourille ja pelaa unelmakevään, ei portteja ole vielä suljettu.

Naisissa Noora Komulainen haastaa varmasti Wikströmin ja Nuutisen, sillä erot naisten sijoituksissa ovat kurottavissa umpeen. Kisakentille palaava Minea Blomqvist-Kakko haluaa varmasti ilmoittautua kisaamaan olympiapaikasta.

Aikaero ja kuumuus tuovat haasteensa

Vaikka kilpapelaajat ymmärtävät olympialaisten merkityksen jättiluokan urheilutapahtumana, se on lopulta vain yksi viikko pitkän kauden kalenterissa. Näin ajattelee myös Korhonen.

-Valmistautumisessa olympialaisia ei huomioida mitenkään erityisellä tavalla. Ylivalmistautuminen on todennäköisesti vain huonompi juttu, maamme ykköspelaaja sanoo.

-Toivottavasti takana on väliviikko. Aikaero on tietysti iso juttu. Jos sen haluaisi tasoittaa, Tokioon pitäisi mennä viikkoa aiemmin. Se taas ei varmaankaan onnistu.

Olympialaiset järjestetään heinä-elokuun vaihteessa eli Japanissa todelliseen helleaikaan. Pelaajat ja caddiet ovat kovilla, kun aikaeron lisäksi olosuhteet muuttuvat kostean kuumiksi. Japanissa elohopea nousee elokuussa helposti 35 asteeseen.

Kisapaikka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä lähempänä Tokiota sijaitsevasta kisakylästä, mikä on myös iso haaste. On kuitenkin varmaa, että Kansainvälinen olympiakomitea, kisajärjestäjät ja ja sponsorit tekevät kaikkensa, että golf pääsee Tokiossa isolle näyttämölle. 

Teksti: Tero Parkkinen    Kuvat: Getty Images