Mikael Gabriel: Joku tällainen piti tulla elämään

Marraskuussa 2018 artisti Mikael Gabriel kohahdutti ilmoittamalla, että hän jää pian pidemmälle vapaalle. Miklu teki seuraavan helmikuun aikana vielä muutaman keikan, ja vetäytyi sen jälkeen tauolle. Samaan ajanjaksoon osuu hänen golfkipinänsä syttyminen.

Kesän 2018 loppupuolella Espoon Golfseuran rangella puuhaili vahvasti tatuoitu mies, paidan napit ylös asti napitettuna, ja hanskat molemmissa käsissä. Lyönneistä päätellen kyseessä oli selkeästi aloittelija, mutta melko innokas sellainen. Lähempi tarkastelu osoitti, että Mikael Gabriel Sohlman on löytänyt golfin. Lajin, joka ei kuulunut millään muotoa hänen lapsuuteensa tai nuoruuteensa Pohjois-Helsingissä.

”Se oli suurin piirtein kaukaisin laji mun vinkkelistä katsottuna silloin skidinä.”

Ystävä houkutteli

Mikael Gabrielin mielikuvat golfista ennen vuotta 2018 olivat olemattomat. Laji ei vaan ollut kiinnostanut yhtään. Mutta sitten hyvä ystävä Ville Saksela sai houkuteltua Miklun tutustumaan golfiin, ja pallon lyömisen ulkopuoliset asiat alkoivat myös kiehtoa häntä.

”Kaikki se visuaalisuus, suorat housut, vaatteet ylipäätään, klubimeininki, etiketti ja käyttäytymismallit. Ne tuntui hienolta. Ja tekninen sälä, etäisyyskiikarit sekä muut vehkeet, ne alkoi kiinnostaa myös. Niistä tuli sellainen varma fiilis, että mä olen löytänyt jotain omaa.”

Kommentit tuntuvat hiukan hassuilta, kun muistelee Mikaelin historiaa. Vaikkapa sitä, että 14-vuotiaana hänen äitinsä joutui antamaan hänet huostaan Hyrynsalmelle voimiensa loputtua Mikaelin rötösteltyä jo pari vuotta. Käänne, josta artisti itse on kommentoinut, että ilman sitä hän olisi vankilassa tai kuollut. Toisaalta se, että Miklu on koukuttunut golfiin kertoo myös lajista. Äärimmäisen haastava, joka vie mennessään myös äärilaitaihmiset.

Kollegat erimerkkinä

Yksi sysäys Mikael Gabrielin golfinnolle oli pelaavat kollegat.

”Kyllähän se antoi virtaa, että esimerkiksi JVG:n kundit ja Reino (Nordin) pelasi jo. Sitä mietti, että jotain siistiä tossa täytyy olla.”

Ensimmäinen golfmatka ulkomaille sai miehen lopullisesti nalkkiin.

”Se vika niitti hommalle oli se, kun me oltiin Espanjassa. Pelattiin ja asuttiin Mijas Golfissa, ja se oli ihan järjettömän nastaa. Sen jälkeen on tullu käytyä aika monesti Aurinkorannikolla.”

Virta loppui, golf pelasti

Golfin aloittaminen osui siis aikaan, jolloin Mikael Gabriel päätti vetäytyä pidemmälle tauolle työstään. Taukoa ennen mies oli tehnyt toistakymmentä vuotta putkeen keikkoja, levyjä ja biisejä. Voittanut myös muun muassa Vuoden miessolisti ja Vuoden musiikkivideo -Emmat.

”Työuupumus lienee se oikea sana. Mulla oli ahdistuneisuutta, väsymystä, oli aika vetää töpseli seinästä.”

Golf toi uutta ajateltavaa ja jopa muutti häntä.

”Golf on pelastanut paljon siinä mielessä, että laji on rauhoittava. Joku tällainen piti tulla mun elämään. Tulin osaksi sitä, se teki musta paremman jäbän. Se antoi tauolle jonkin merkityksen. Jos ääripäistä puhutaan, niin toi oli vaihtoehto sille, että ei ole mitään.”

Muuttunut golfari

Kahden golfvuotensa aikana Mikael Gabriel on pelannut erittäin paljon. Hän on paitsi kehittynyt Mika Piltzin valmennuksessa tuloksellisesti huimaa vauhtia (tasoitus tällä hetkellä 9.5), mutta myös henkinen puoli on mennyt eteenpäin.

”Ei mulla mailat enää lennä, jos ei kulje. Gumbölen metsässä on muuten yks mun puukolmonen. Mutta kyllähän hermo on välillä aika tiukalla. Nykyään mä lähden menemään kentältä, jos alkaa kiristää. En halua pilata muiden kierrosta.”

Kysyttäessä lajin kovinta haastetta vastaus tulee nopeasti.

”Henkinen puoli. Se on ollut mulle kaikessa aina suurin vastustaja.”

Poikkeavan avoin

Mielenterveystyön puolesta puhujana tunnettu Mikael Gabriel on monen artistikollegansa tavoin hyvin herkkä ihminen. Mutta hän poikkeaa useista kollegoistaan siinä, että hän on erittäin avoin. Usein julkisuuden henkilöt toivovat ennen haastatteluja, että joistain asioista ei kysytä. Miklu toimii toisin. On kyseessä sitten suora radio- tai tv-lähetys, tai vaikkapa lehtihaastattelu, niin häneltä voi kysyä ihan mitä vain. Ihan mistä aiheesta vain. Tämä ominaisuus auttaa myös golfissa, sillä vain olemalla avoin ja rehellinen itselleen voi kehittyä. Sen hän on myös huomannut.

”Monella osa-alueella on tullut kehitystä, kun ollaan ensi koutsin kanssa löydetty virheet, ja sit mä ole myöntänyt ne itselleni. Se on johtanut myös siihen, että mä pystyn kentällä myös ymmärtämään, että mitä pitää muuttaa, jos ei kulje.”

Wedgeissä eniten kehitettävää

Pelin osa-alueista lähipeli on Mikael Gabrielin kompastuskivi.

”Wedgeissä on eniten tekemistä tällä hetkellä. Alle 50 metrin lyönnit on haastavimpia.”

Viheriölle päästyään mies tuntee itsensä varmaksi.

”Mä jotenkin crackasin sen puttaamisen, kun treenasin sitä puttikoutsin kanssa. Se kulkee hyvin, eikä ole epävarma fiilis. Mut sinne griinille pääseminen on vähän toinen juttu.”

Roolimalli

Mikael Gabrielin kaltaiset vaikuttajat ovat tehneet erittäin hyvää golfille. Pelkästään miehen Instagramissa on yli 200 000 seuraajaa, joten laji saa hänen kauttaan valtavan määrän näkyvyyttä nimenomaan nuoremman väestön keskuudessa. Palautetta tulee toki varttuneemmiltakin aikuisilta.

”Muutamilta rouvilta tuli palautetta Kurkissa pelatun FORE! Fashionin jälkeen, että jos kentillä pyörii ton näkösiä nuoria miehiä ilman paitaa, niin pitänee hommata mailat ja alkaa pelata. Muutenkin tulee välillä sellasia kommentteja, että on siistiä, että coolit jäbätkin pelaa golfia.”

Uudenlainen aika edessä

Tämän vuoden keväällä työtauolta palanneella Miklulla on uusia suunnitelmia edessään. Musiikkityyli on vaihtunut, eikä hän halua olla enää pelkkä rap-artisti. Mikael Gabriel haluaa panostaa enemmän lauluun, ja esimerkiksi ensimmäinen tauon jälkeen julkaistu kappale ”Löytäjä saa pitää” on ennemminkin rakkausballadi kuin rap-biisi. Mutta vieläkin suurempia asioita on luvassa. Hän saa nimittäin loppuvuodesta esikoisensa yhdessä puolisonsa Triana Iglesiasin kanssa.

”Tää on kyllä tosi jännää aikaa, kun ei tiedä yhtään, mitä on tulossa. Tähän mennessä kaikki on mennyt tosi hyvin, ja toivotaan, että menee jatkossakin. Lapsi menee tietty kaiken edelle, mutta jos kaikki on jees, niin kyllä mä varmaan jatkossakin pelaan aina kun vaan pääsen kentälle.” 

Mikael Kristian Gabriel Sohlman

  • Syntynyt 25.2.1990
  • Tunnetuimpia kappaleita: Kipua, Timanttei, Älä herätä mua unesta, Riippumatto, Viimeisen kerran
  • Ura lähti jyrkkään nousuun vuonna 2015 neljännen, Versus-albumin myötä. Se teki myös historiaa, sillä sitä kuunneltiin suoratoistopalveluissa yli kymmenen miljoonaa kertaa ennen albumin virallista julkaisua.
  • Vuonna 2016 Vain Elämää -ohjelmaan osallistuminen lähes tuplasi hänen fanimääränsä.
  • Aloitti golfin vuoden 2018 loppupuolella, pelaa nyt tasoituksella 9.5. Pelasi vuonna 2019 102 kierrosta. 

Teksti: MIKKO SUURSALMI Kuvat: Mikko KEMPAS