Alkukesä vaihtui keskikesäksi, ja monella meistä on jo useampia golfkierroksia alla. Keskikesän valoisuus tarjoaa meille upeita mahdollisuuksia pelata myös todella aikaisia, kuten myöhäisiäkin kierroksia. Suosittelen kokeilemaan molempia, niissä on oma tunnelmansa.
Kuinka sitten olisi hyvä valmistautua kierrokseen? Tähän on useita eri tapoja, ja olen sitä mieltä, että kaikki mikä toimii, on hyvä. Ei ole yhtä ja samaa tapaa, joka toimisi kaikilla. Täytyy löytää itselle sopivin. Eniten kuulee pelaajilta lausetta ”penkinlämmintin automatkan ajan päällä, ja suoraan tiille”. Kuulostaa hauskalta, mutta ei riitä herättämään lihaksia tulevalle kierrokselle. Ymmärrän ja tiedän, että aina ei jää aikaa liialle alkulämmittelylle, ja usein silloinkin olisi parempi tehdä viiden minuutin keppijumppa rauhassa kuin juosta rangelle ja ykköstiille kiireellä. Usein kiireellä kierrokselle lähteminen jättää kiireen tunteen koko kierroksen ajaksi. Vastakohtana on nähty mm. Tiger Woods ja muita maailmanhuippuja saapuvan ykköstiille hiestä märkänä. Niin kuin arvata saattaa, sille on tarkoitus.
Itse tuli kilpailuvuosina kokeiltua ihan kaikenlaisia valmistautumistapoja kierrokselle, aina pitkästä rangesessiosta suoraan tiille juosten. Tärkein asia minulle on se, että kun astelen ykköstiille, minulla on lihakset lämpimänä ja mieli valmiina. Syystä tai toisesta en aina ole ollut kilpailupaikalla riittävän ajoissa, ja silloin teen vain ne asiat, jotka ehdin rauhassa tekemään. Joskus se tarkoittaa vain puttigreenillä käyntiä. Viime vuosina minua ei ole enää kilpailuaamuina kovin usein rangella nähty, ennemminkin siellä puttigreenillä kahvikuppi kädessä. Mahdollisuuksien mukaan käyn aamulla ennen kentälle lähtöä herättämässä kroppani joko kevyellä lenkillä tai kuntosalilla. Usein jo 15–30 minuutin mittainen lämmittely auttaa herättämään kehon ja mielen. Lyhyenä se kannattaa pitääkin, jotta energiavarastot ovat täynnä kierrosta varten. Juoksu, loikat, keppijumppa, jooga, kuntopalloheitot ja yleiset voimaliikkeet ovat loistavia esimerkkitapoja herättää mieli ja keho päivän kierrokselle.
En sano, että tuo sama toimii kaikille, joten suosittelenkin kokeilemaan erilaisia tapoja lähestyä omaa golfkierrosta. Siitä voi pelkällä hyvällä valmistautumisella säästää pari lyöntiä. Sillä on myös mentaalisesti positiivinen vaikutus, kun tiedät, että olet tehnyt kaiken hyvin ennen kierrosta, ja mielesi on valmis onnistumisille eikä selittelyille. Muutenkin fyysinen valmius edesauttaa mielihyvähormonien toimintaa, ja sitä kautta parempaa mentaalista tilaa. Fyysinen- ja mentaalinen valmius ovat kavereita toisilleen. Netti on täynnä erilaisia alkulämmittely vaihtoehtoja. Testaa ja kokeile, mikä on sinulle paras.
Nautinnollista keskikesän aikaa, ja hyviä pelikierroksia!
Teksti: Henri Satama
Kirjoittaja on golfammattilainen, nykyinen golfpro ja simulaattoriyrittäjä