Koe erilainen golfpäivä Itä-Helsingissä – Urbaani golfseikkailu Vuosaareen

Pääkaupunkiseudulla on vain muutamia kenttiä, joiden lähelle pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä. Vuosaaren golfkenttä on niistä kaikkein urbaanein, mutta sen miljöö tarjoaa myös loistavat puitteet lähellä merta ja luontoa. Lähde rohkeasti ystävien kanssa viettämään erilaista golfpäivää – se piristää takuuvarmasti kesää. 

Seikkailu kaveriporukan kanssa metrolla bägi selässä Vuosaareen ja kierros Itä-Helsingin upealla kentällä on varmasti ikimuistoinen. Jo metromatka Helsingin keskustasta Vuosaareen on monelle ulkopaikkakuntalaiselle kulttuurikokemus. 

Parinkymmenen minuutin metromatkan jälkeen voi vuokrata loppumatkalle vaikkapa skuutin. Metroasemalta voi napata myös bussin, joka tulee aivan kentän viereen. Kentälle pääsee myös kävellen yllättävän nopeasti; matkaa vain 1,5 kilometriä kentälle eli kolmen parvitosen verran. Toki kävely tuntuu pidemmältä, kun pallo ei ole pelissä.

Ehkä paras vinkki on ottaa oma polkupyörä mukaan. Nykyään pyörää saa kuljettaa lähijunaliikenteessä ja metrossa maksutta kaikkina aikoina, kunhan vaunuissa on vain tilaa.  

Jos haluaa suunnitella todella ainutlaatuisen elämyksen omalle golfporukalle, Vuosaareen pääsee myös veneellä. Kenttä on yksi harvoista, joissa vierasvenesatama on aivan klubin läheisyydessä. Merimatka Helsingistä rantoja pitkin Vuosaareen on todella kaunis.

Porslahden venesatama sijaitsee vain rautalyönnin päässä klubitalolta, mutta ennen merelle lähtöä kannattaa tarkistaa, että vieraspaikkoja on tarjolla.

Jos on ensikertalainen Vuosaaressa, odottaa perillä todella kiehtova tunnelma. Vieressä on valtava satama kontteineen ja satamanostureineen, ja samalla voi aistia paahdetun kahvin tuoksun, joka valtaa kentän vieressä olevan Pauligin tehtaan ansiosta. Väylillä tunnet olevasi lähellä luontoa ja meri näkyy monelle väylälle.

Matkaa Vuosaaren metroasemalta golfkentälle on vain 1,5km. Tämä taittuu helposti sähköskootilla, polkupyörällä tai jopa kävellen. 

Ainutlaatuinen linkshenkinen kenttä Suomessa

Vuosaari Links on Suomen mittakaavassa harvinaislaatuinen kenttä, koska se on ns. linkstyyppinen kenttä. Kentälle on ominaista linkskentille tyypilliset, kovat ja rullaavat väylät sekä liukkaat viheriöt ja niiden edustat. 

Myös läheisen merituulen vaikutus tuntuu avaralla kentällä ja etenkin kovalla tuulella kenttä haastaa pelaajan. Matalat pitkälle rullaavat lyönnit ovat silloin kunniassa. Tämän lähemmäksi Skotlantia ei Suomessa juuri pääse, ja Vuosaaressa saa hyvin makua mitä golf on aidoimmillaan.

“Vuosaaren maaperä kentällä on hiekkapitoinen, ja sen vuoksi väylät vetävät ja kuivuvat nopeasti sateiden jäljiltä. Kausi Vuosaaressa onkin normaalia pidempi ja kenttä hyvässä kunnossa jo alkukaudesta ja pitkälle loppukauteen”, kertoo Vuosaaren toimitusjohtaja Harri Mankki.

Vuosaaren talot näkyvät selkeästi kentälle. 

Hiekkaesteet ovat Vuosaaren yksi ylpeydenaihe, ja korkeareunaiset, syvät ns. potbunkkerit tarjoavat varmasti elämyksiä. Viitosväylälle on suunniteltu kopio St Andrewsin The Old Coursen maailmankuulusta Hell bunkerista. 

Vuosaaren kenttä on tyypillisesti haastava ensimmäistä kertaa sitä pelaavalle. Siksi sinne haluaakin yhä uudelleen. Väylien välissä on pitkää ”linksheinää” kasvavat kummut, ja sivuun menevät lyönnit voivat päätyä pidemmälle kuin olettaisi. Tai viereiselle väylälle. 

“Ensipuraisu voi siis olla hieman hämmentävä, mutta toisella kerralla kierros on jo paljon palkitsevampi. Kolmannella kerralla on vaarana hullaantua linksgolfista, kuten me kaikki vuosaarelaiset olemme hullaantuneet”, Mankki toteaa.

“Mikäli olet tulossa ensimmäistä kertaa pelaamaan Vuosaaren kentälle, suosittelemme lämpimästi pelaamista ryhmässä, jossa on vähintään yksi kentän tunteva pelaaja. Caddie masterimme auttaa mielellään sopivan peliryhmän valitsemisessa.”

Vuosaari on nyt osa GoGolf Groupia

Vuosaari kuuluu nykyään GoGolf Groupiin, joka on hankkinut merkittävän osuuden kenttäyhtiöstä. GoGolfin tavoitteena onkin kehittää kentän toimintaa pitkäjänteisesti.

Aiemmin GoGolfin omistukseen ja hallinnointiin on siirtynyt jo viisi golfkenttää. Kirkkonummella sijaitsevien Peuramaa Golfin ja Kurk Golfin, Vihdin Hills by GoGolfin ja GoGolf Isosaaren lisäksi yrityksellä on Hirvensalon Golf Turussa. 

Lisäksi golfyhtiöön kuuluu Espoossa ja Vantaalla sijaitsevat GoGolf Ranget sekä sisäharjoittelukeskus GoGolf Lounge Espoon Kerassa.

Konsernilla on myös media- ja verkkokauppa, ja yritys tuottaa vuosittain lukuisia tapahtumia. GoGolf on Suomen suurin golfopetusta tarjoava yhtiö, ja lisäksi suomalaisille golfkentille tarjotaan kentänhoidon konsultointia ja urakointia.

Muista jälkipelit Links-ravintolassa

Vuosaari on aina ollut tunnettu erittäin hyvästä kunnostaan, ja kun harjoittelualueet on hiljattain laitettu uuteen uskoon, on palvelut entistä monipuolisemmat. Golfpäivä kannattaa aloittaa ehdottomasti rangella ja lähipelialueilla.

Edustavan klubitalon terassilta on mainiot näkymät merelle ja klubin edestä lähteville ykkös- ja kymppiväylille. Golfpäivän päätteeksi on syytä varata aikaa ruokailuun ja Vuosaaren terassin tunnelmaan tutustumiseen. 

Terassilla viihtyy varmasti pidempään, kun auto ei odota parkkipaikalla. Ravintola Links on saanut paljon kiitosta ja terassi on suosittu lähialueen lounaspaikkana. 

Oma pyörä kulkee kätevästi myös Metrossa. Kaupunkipyörille klubia lähin teline on osoitteessa Aurinkotuulenkatu 14 B.

Teksti: Tero Parkkinen Kuvat: Tero Parkkinen, Vuosaari Golf